klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Rabu, 24 Februari 2010

memorandum rakyat Kg. Paya Bunga kepada MB Terengganu

MEMORANDUM RAKYAT :

YAB MENTERI BESAR DAN KERAJAAN NEGERI TERENGGANU WAJIB TANGANI SEGERA ISU PERPINDAHAN PENDUDUK KG. PAYA BUNGA

IKHWAN Negeri Terengganu MERAYU dan MEMINTA agar YB Menteri Besar Negeri Terengganu dan Kerajaan Negeri Terengganu membantu menyelesaikan dengan SEGERA dan BIJAKSANA agar penduduk yang rata-rata adalah golongan miskin YANG SEWAJIBNYA diberikan pembelaan dan ditangani permasalahan serta rintihan mereka

Sedarkah YAB Menteri Besar , majoriti mereka yang menduduki Kg. Paya Bunga Kuala Terengganu adalah golongan miskin dan berpendapatan rendah , warga tua , ibu tunggal , orang yang sakit dan uzur , penerima bantuan kebajikan masyarakat , penerima bantuan zakat oleh MAIDAM serta ada yang tidak mempunyai pekerjaan tetap .

IKHWAN Negeri Terengganu dan seluruh warga penduduk Kg Paya Bunga menuntut dan merayu agar YAB Menteri Besar Terengganu dan Kerajaan Negeri Terengganu melunasi harapan dan rintihan sepertimana di bawah :

1. MEMBAYAR PAMPASAN KEPADA TUAN-TUAN RUMAH YANG TELAH MEMPEROLEHI LESEN MENDUDUKI SEMENTARA ( TOL ) SERTA TELAH MEMBAYAR CUKAI PINTU SEJAK TAHUN 1954 LAGI .

2. 2. MEMBAYAR PAMPASAN PERPINDAHAN KEPADA TUAN RUMAH DAN PENYEWA-PENYEWA YANG MENDAPAT NOTIS PENGOSONGAN TANAH OLEH PEJABAT TANAH KUALA TERENGGANU SAMA ADA SEKARANG DAN YANG AKAN DATANG. KERANA SETIAP KALI PERPINDAHAN RUMAH SUDAH PASTI MELIBATKAN KOS SEPERTI KEPERLUAN RUMAH , PERPINDAHAN PERSEKOLAHAN ANAK-ANAK DAN SEBAGAINYA YANG SUDAH PASTI MEMBEBANKAN MEREKA . IANYA TIDAK AKAN SELESAI DENGAN HANYA PENYEDIAAN LORI UNTUK MENGANGKAT DAN MENGANGKUT BARANGAN MEREKA .

3. 3,. MENYEDIAKAN RUMAH KEPADA KESEMUA YANG BERKELAYAKKAN TERUTAMA MEREKA YANG MISKIN . DHAIF , WARGA TUA , IBU TUNGGAL , PENERIMA BANTUAN KEBAJIKAN MASYARAKAT DAN ZAKAT SERTA BERPENDAPATAN RENDAH.

4. MEMANSUHKAN BAYARAN DEPOSIT RUMAH KOS RENDAH YANG DISEDIAKAN SERTA KERAJAAN NEGERI MEMBIAYAI KOS DEPOSIT AIR DAN ELEKTRIK ( RM 250 ) KERANA MEREKA TIDAK BERKEMAMPUAN UNTUK MENJELASKANNYA SERTA BAYARAN SEWA BULANAN YANG SERENDAH-RENDAHNYA MENGIKUT PENDAPATAN DAN KEMAMPUAN MEREKA.

5. 5. LOKASI RUMAH YANG DISEDIAKAN BERHAMPIRAN DENGAN TEMPAT KERJA MEREKA IAITU BERHAMPIRAN BANDAR KUALA TERENGGANU KERANA LOKASI YANG JAUH MEMBEBAN DAN MENYULITKAN MEREKA UNTUK BEKERJA MENYARA DIRI DAN KELUARGA.

Dimanakah slogan ” Rakyat Didahulukan , Pencapaian diutamakan” ? Bagaimana dengan slogan Kerajaan Negeri Terengganu , ” Merakyatkan Pembangunan dan Pengurusan” ? Atau sekadar ungkapan retorik yang hanya ’manis’ menggula-gulakan rakyat .

IKHWAN Negeri Terengganu MERAYU agar MB Negeri Terengganu dan Kerajaan Negeri Terengganu menyelesaikan isu ini dengan bijaksana dan terbaik . Bukannya menzalimi dan menginaya rakyat miskin dan dhaif yang sepatutnya dibela dan dibantu bukannya diugut dengan saman RM50,000 atau 5 tahun penjara atau kedua-duanya sekiranya mereka tidak mematuhi notis arahan tersebut.

IKHWAN Negeri Terengganu akan bertindak mempertahankan rumah-rumah tempat mereka berteduh dari dirobohkan terutama mereka yang tidak berkesanggupan menerima tawaran rumah kos rendah sepertimana tawaran YAB Menteri Besar Terengganu kerana tidak berkemampuan walaupun dengan deposit RM500 kecuali tuntutan dan harapan mereka ditunaikan sepertimana di atas .

” Cakna kepada rakyat ”

FARIZ MUSA

Presiden IKHWAN Negeri Terengganu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan