klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Isnin, 1 Jun 2009

SUASANA PRK N12 PENANTI

Hari semalam tidak memberikan ruang untuk saya menulis dan update blog . Kesibukan memantau perjalanan PRKL N12 Penanti dan ketidakmeriahnya suasana pilihanraya tidak memberikan kesempatan yang baik untuk saya membuka laptop. Tidak banyak cerita , yang pasti perjalanan dan kehadiran pengundi agak lembab , perlahan . Saya bertemu YB Sdr Azmin Ali , Naib Presiden di Pejabat YB Ahli Parlimen Permatang Pauh , di Yayasan Aman memberitahu setakat pukul 12.00 tengahari hanya 23% pengundi keluar .
Saya kerahkan seluruh kawan-kawan terutama Skuad Pilihanraya AMK supaya masuk kampung dengan speaker dan lound healer supaya para pengundi keluar mengundi termasuk arahkan Sdr Fauzie yang uruskan untuk membuat mengedarkan SMS kepada para pengundi muda yang dalam simpanan data melalui borang maklumat pengundi muda yang dapat dikumpulkan supaya keluar mengundi .
Dalam pukul 2 petang , berlaku peningkatan sedikit iaitu 38% sudah keluar mengundi . Saya hanya berdoa agar lebihg ramai akan keluar mengundi disebelah petang . Dalam pemantauan ke tempat mengundi di Tanah Liat , yang ramai petugas SPR dan FRU. Di barong SPR lenggang . Risau dan meresahkan .
Saya terus arahkan kawan-kawan untuk mobilisasi masuk kampung. Itu sahaja yang dapat dilakukan . Nampaknya SPR betul-betul berjaya.
Pertama , Pili hari minggu sebagai hari mengundi . Pengundi agak malas untuk keluar dan kebetulan cuti sekolah bermula. Kenduri kawin pun banyak. Kedua , arahan-arahan baru seperti tidak benarkan perayu undi di pondok panas dan sebagainya ( malas nak taip ) telah membantut dan memudarkan suasana.
Semua petugas , tersadai di mana-mana , berdoa dan mengharap segala gerakerja selama seminggu berbaloi dan kemenangan besar dapat diperolehi. Saya yakin di kotak minda mereka , hanya pikirkan kemenangan Dr. Mansor Othman dan PKR .
Proses pengundian tamat jam 5 petang . Saya hubungi Sdr Amir Ghazali , Ketua AMK permatang pauh dan beritahu hampir 50% pengundi keluar . Saya tarik nafas lega sebab sebelum ini UMNO jangkakan hanya 40% pengundi akan keluar mengundi dan 5,000 orang ahli UMNO tegar tidak akan keluar mengundi , taat setia kepada parti mereka.
Sempat minum di bawah jambatan di Kubang Semang , makan kueh tiew dan pisang goreng dengan kawan-kawan . Sdr. Hamdi datang, cakap di Guar Perahu kita kalah! Rupanya buat lawak! Tidak terfikir baru sahaja tutup proses pengundian . Takkan dah dapat jumlah keputusan di peti undi Sek. Keb. Guar Perahu .
Tunggu dengan tenang , terdengan bunyi siren polis , mungkin bawa kotak undi. Saya terus leka dengan pisang goreng dan tenggelam dalam bunyi deruman kenderaan ke hulu-ke hilir.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan