klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Ahad, 10 Januari 2010

Najib: Umno bukan parti perkauman ???????????

Najib: Umno bukan parti perkauman

Salhan K Ahmad | Jan 10, 10 8:21pm

Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak menafikan tanggapan bahawa Umno parti perkauman dan sering dipersalahkan apabila berlaku insiden keagamaan.

Katanya, Umno tidak harus dipersalahkan apabila berlaku insiden seperti itu, termasuk kes pembakaran beberapa gereja yang berlaku di beberapa lokasi di ibu negara sejak semalam.

Setakat hari ini, empat buah gereja Kristian dilaporkan diserang dengan bom api oleh individu yang belum dikenalpasti.

"Jangan bila ada insiden, terus salahkan Umno. Bila ada gereja dibakar, Umno (dikatakan) jahat. Kita tetap berlaku adil," katanya ketika merasmikan program Juara Rakyat di Bukit Sentosa, Bukit Beruntung hari ini.

"Jangan disebabkan satu dua insiden ini menafikan semangat prinsip 1Malaysia. Umno mengutuk perbuatan ini," katanya lagi dan menjelaskan parti itu sentiasa mengambil kira kepentingan semua kaum dalam pertimbangan politiknya.

Dalam sidang medianya selepas itu, Najib berkata tindakan segelintir individu yang bertanggungjawab membakar gereja tersebut tidak mencerminkan pendirian parti Umno.

"Kita tidak boleh hukum perbuatan satu atau dua individu sebagai pengikut pendirian parti. Pendirian parti dalam isu ini jelas," katanya.

Tambahnya, tindakan segera yang boleh diambil ialah mendapatkan bukti dan juga menahan individu yang bertanggungjawab.

"(Negara kita mempunyai) undang-undang yang cukup untuk mendakwa mereka (atas kesalahan tersebut)," katanya.

"Dalam mana-mana masyarakat, ada orang yang mahu langgar undang-undang, sebab itu kita ada undang-undang dan hukuman. Ini berlaku di semua negara, ada orang yang ekstrem dan tidak mahu menerima hujah dan sebagainya.
- malaysiakini
"Dalam semua masyarakat pun ada orang seperti itu, tapi apa yang penting ialah bagi parti, dan kelompok besar masyarakat lebih banyak yang menyokong kita," katanya lagi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan