klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Sabtu, 2 Mei 2009

DATUK SERI ANWAR IBRAHIM LANCAR BLOG BIRO PILIHANRAYA AMK


YB Datuk Seri Anwar Ibrahim , Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat akan melancarkan blog Biro Pilihanraya AMK bertempat di Yayasan Aman , Penanti , Pulau Pinang , 2 Mei 2009 , jam 11 malam sempena Pentas Pemuda anjuran AMK Permatang Pauh .


Layari lah -
http://biropilihanrayaamk.wordpress.com/

SPR : BERSIHKAN DAFTAR PEMILIH ! BUKAN PONDOK PANAS !Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya ( SPR ) Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof tempohari sewaktu mengumumkan kekosongan DUN Penanti dan tarikh penamaan calon serta hari mengundi Pilihanraya Kecil DUN tersebut , beliau membuat satu keputusan SPR iaitu tidak membenarkan parti-parti politik yang bertanding mengadakan pondok panas dan perayu undi . Ianya berkuatkuasa dalam PRK DUN Penanti nanti.

Alasan yang diberikan oleh beliau ialah pondok panas menjadi 'Pusat Ketegangan' semasa hari pengundian dan dengan tindakan tidak membenarkan pondok panas akan mampu mewujudkan suasana 'aman, tenang dan tanpa kesesakan lalulintas' dan 'menyejukkan suasana'. Malah mana-mana parti yang bertanding akan dikenakan tindakan di bawah seksyen 27(1) Akta Kesalahan Pilihanraya iaitu denda RM5000 dan tidak dibenarkan mengundi bagi tempoh 5 tahun .

Kenyataan dan keputusan SPR tersebut telah menerima bantahan terutama parti-parti dalam Pakatan Rakyat dan memperlihatkan alasan dan keputusan SPR keterlaluan dan tidak munasabah. Sebab itu kita mempersoalkan SPR , berapa banyakkah bukti kukuh bahawa kekecohan berlaku akibat daripada pengwujudan pondok panas . Sedangkan dalam sejarah pilihanraya sama ada pilihanraya umum atau PRK ianya memberikan manafaat yang baik dan berguna kepada Parti Pembangkang dan Parti Kerajaan .

Pondok panas sepertimana lazimnya diketahui sebagai tempat semakan pengundi dikendalikan oleh parti-parti politik dan bukan sebagai tempat 'Pusat Ketegangan' sepertimana yang didakwa oleh Pengerusi SPR . Dan sekiranya berlaku kekecohan dan ketegangan , ianya berpunca daripada kegagalan pihak berkuasa untuk membendung suasana ketika itu. Dan SPR harus sedar bahawa pengwujudan pondok panas adalah membantu agar proses demokrasi berjalan dengan baik.

SPR tidak perlu kesal dengan tindakan parti-parti Pakatan Rakyat yang menolak keputusan tersebut , bukan semua yang dicadangkan oleh SPR mesti diterima kerana SPR memandang daripada sudut pentadbiran dan pengurusan manakala Pakatan Rakyat memandang daripada sudut politik , dan ini merupakan hak Pakatan Rakyat untuk menolak.

Malah beliau juga menyatakan akan menghadkan jumlah penyokong parti-parti politik sewaktu hari penamaan calon adalah tindakan yang dangkal dan seolah-olah SPR dikuasai oleh BN kerana apabila setiap kali penamaan calon jumlah kehadiran para penyokong Paktan Rakyat secara sukarela , 2 hingga 3 kali ganda berbanding para penyokong BN yang datang dengan diangkut , dibayar dan dipaksa. Sudah pasti SPR tidak akan mampu menyekat kehadiran para penyokong untuk hadir ke hari penamaan calon .

Keputusan dan tindakan SPR bersifat kebudak-budakkan ,sedangkan isu utama yang melibatkan integriti dan kredibiliti serta profesional SPR tidak diutamakan iaitu pembersihan daftar pemilih yang sentiasa menimbulkan ketegangan ! bukan pondok panas tapi sikap ketidaktelusan SPR yang telah mengakibatkan ketegangan ini. Tindakan tidak membenarkan perayu undi adalah seolah tindakan bagi menghalalkan pengundi 'hantu' masuk dan hadir mengundi tanpa sebarang masalah.

SPR adalah menjadi punca wujudnya suasana tidak aman , tidak tenang dan ketegangan . SPR wajib bersifat profesional dan adil . BERSIHKAN dengan segera daftar pemilih yang sudah sekian lama menjadi isu setiap kali pilihanraya umum atau pilihanraya kecil iaitu melibatkan isu 'pengundi hantu' atau 'pengundi ragu'. SPR harus mengambil tindakan terhadap permintaan dan tuntutan gerakan BERSIH yang telah mengadakan satu himpunan massa yang melibatkan hampir ratusan ribu rakyat menuntut supaya SPR MESTI BERSIH !

SPR mesti menarikbalik larangan pondok panas dan perayu undi tersebut. Rakyat ingin melihat SPR benar-benar telus,adil dan profesional . Bukan menjadi 'alat dan perkakas' kepada UMNO/BN.

FARIZ MUSA
PENGARAH PILIHANRAYA
BIRO PILIHANRAYA AMK MALAYSIA