klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Khamis, 30 September 2010

APA DAH NAK JADI ? KENAPA HARUS 'BOGEL'KAN CERITA 'RUMAHTANGGA' SENDIRI ????

Isu KECOH dalam MATC dan pemilihan Keadilan ( khususnya ) benar-benar membuatkan saya rasa sedih dan kecewa . Semalam Berita Jam 12 TV1 menyaksikan bagaimana isu tersebut dimainkan oleh media milik UMNO/BN ini. Lebih mengecewakan wajah-wajah yang saya kenal sanggup menggunakan media terutama TV1 mengutuk , mengkritik pemimpin dan parti sendiri .

Seolah-olah parti sudah tiada saluran untuk menyampaikan bantahan , ketidakpuashatian dan kritikan . Adakah tidak rasa bersalah bagi mereka yang mengguna media UMNO ini menghentam pemimpin dan parti sendiri ? Adakah sudah tertutup segala pintu untuk mereka membuat aduan , bantahan dan rasa tidak puas hati mereka ? Bukankah ini melibat isu dalam parti ? Apa yang berlaku dalam "rumahtangga" sendiri perlukah didedahkan untuk khayalak umum ? Bukankah tindakan tersebut 'menikam' diri sendiri ?

Ulasan pembaca berita terhadap apa yang berlaku bukan main lagi. Terus menyerang dan menimbulkan persepsi negatif . Di lihat seolah-olah parti ini sudah hilang keyakinan daripada ahli dan pemimpin parti ini terlalu teruk , malah sedang menuju kehancuran ! " Bola Tanggung " yang diberikan untuk mereka untuk "smash" kita ! Terkedu dan terdiam saya..

Saya pasti tidak ada rasa bersalah mereka yang berbuat demikian . Mungkin mereka rasa amat puas hati dan gembira dengan kenyataan yang mereka lakukan . Saya tidak anti kepada kebebasan bersuara, saya bersetuju jika menyuara rasa tidak puas hati . Tetapi kenapa harus guna media untuk dedahkan apa yang berlaku , kritikan atau rasa marah kita ? Lupakah kita , kita jugak yang dulu yang menyatakan BOIKOT kepada media milik UMNO ini ? Tapi bila kita marah dan rasa tidak puas hati , kita lupa diri kita ! Lupakah kita bahawa kita sedang 'telanjang' kan diri kita di hadapan rakyat ? Sedangkan masih boleh digunakan pelbagai saluran dalam parti untuk menyuarakan semua rasa kurang senang , bantahan atau aduan .

Akhbar milik UMNO atau Sesawang juga digunakan sehebatnya menyuarakan tindakan 'hero' mereka . Saya bukan anti demokrasi . Tetapi perbuatan tersebut tidak seharusnya berlaku . Adakah wajar masalah 'rumahtangga' hendak kita dedahkan kepada orang lain ? Isu 'dalam kain' wajarkah kita hebohkan ? Mereka akan 'spin' kebenaran , supaya akan hanya menampakkan keburukan kita . Saya tidak menafikan 'isu' atau 'hujah' yang mereka suarakan . Itu hak mereka , tetapi dengan sikap dan tindakan sedemikian sudah pasti keterlaluan . Saluran parti seolah dinafikan .

Saya mengharapkan semua pihak sabar dan menggunakan pendekatan yang efektif . Saya tahu agak sukar mengawal emosi dan kemarahan . Tetapi tolonglah . Kenapa hendak 'bogel'kan pemimpin dan parti kita untuk umum ??????