klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Isnin, 30 November 2009

DSAI Private Bill to amend Section 10 of Act 144, Petroleum Development Act 1974

YB DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM [Permatang Pauh] akan mencadangkan:-
“Bahawa Dewan ini mengambil ketetapan agar Kerajaan Persekutuan mengambil langkah supaya Seksyen 10 Akta 144 Akta Pembangunan Petroleum 1974 dipinda dengan memasukkan perkataan seperti berikut (saperti yang dihitamkan):

“Seksyen 10A:
Terjemahan:
“di Luar Pantai”: Untuk maksud Akta ini, perkataan “di luar pantai” bermaksud sebahagian kawasan di tengah laut terbuka di luar pesisir pantai yang berada di dalam had Zon Ekonomi Ekslusif bagi Persekutuan dan di ukur menurut undang-undang yang di terima pakai oleh Persekutuan pada masa berkaitan”.

Bahawa Dewan mengambil maklum kontroversi berkaitan isu royalti daripada hasil dan kegiatan carigali minyak di luar tanah pesisir pantai dalam negeri-negeri di bawah Persekutuan kerana wujudnya kesamaran makna perkataan “di luar pantai (“Offshore”)” di dalam Akta Pembangunan Petroleum 1974 (“Akta tersebut”).
Perkataan “di luar pantai” (offshore) dirujuk sebanyak 3 kali dalam Akta tersebut. Bagaimanapun ianya tidak ditafsirkan di mana-mana pun dalam Akta tersebut.
Oleh kerana Akta tersebut digubal dengan tujuan, antara lain, sebagai terma rujukan kepada penyerahan hak keatas sumber hydrocarbon daripada Negeri-Negeri dibawah Persekutuan, maka adalah wajar perkataan “di luar pantai” (offshore) merujuk kepada semua kegiatan carigali petroleum yang dilaksanakan di sesebuah negeri semasa Akta ini di rangka. Ini termasuk kawasan galian minyak di luar pantai Terengganu yang melangkaui hujah kawasan 3 batu nautika.
Persempadanan 3 batu nautika hanya timbul secara kesimpulan kerana wujudnya kesamaran kepada perkataan “di luar pantai” (offshore)”. Kerajaan menggunapakai definisi “kawasan perairan” atau “territorial water” yang terkandung dalam Akta Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) 1969 untuk menghadkan sempadan “di luar pantai” (offshore)” sepertimana yang terkandung dalam Akta tersebut.

BIL PERSENDIRIAN AHLI INI BERMAKSUD UNTUK TUJUAN BERIKUT:

1. Memperjelaskan perkataan “di luar pantai (offshore)” agar ia mencerminkan maksud dan semangat sebenar semasa Akta tersebut digubal dengan pemahaman yang sama diantara Negeri-Negeri dan Kerajaan Persekutuan apabila bersetuju menyerahkan hak negeri-negeri keatas sumber hydrocarbon.
2. Mengelak kekaburan di masa hadapan agar suatu regim fiskal yang jelas dapat ditentukan dalam industri minyak dan gas – pertikaian masakini diantara Kerajaan Persekutuan dan Negeri-Ngeri khususnya Kelantan dan Terengganu memberi isyarat negatif kepada pelabur dalam sektor minyak dan gas dimasa hadapan. Salah satu ciri yang diambilkira oleh pelabur dalam industri minyak dan gas ini ialah kejelasan, kestabilan, dan kepercayaan kepada sistem perundangan berhubung hakmilik sumber hydrocarbon. Tindakan Kerajaan yang memutarbelit maksud dan semangat Akta tersebut dengan menggunapakai segala kelopongan perundangan memberi isyarat negatif kepada industri ini yang mesti dirumuskan dengan segera.

ASAS KEPADA PINDAAN DAN DEFINISI
1. Menghimbau kembali sumber rujukan kepada perkataan “di luar pantai” (offshore) semasa Akta tersebut di gubal pada tahun 1974. Ini adalah penting bagi meninjau kegiatan luar pantai Negara ketika itu samaada “di luar pantai” (offshore)” itu bermaksud had 3 batu nautika, atau melangkaui had tersebut.
2. Asas in penting untuk menentukan kedudukan operasi sebenar semasa Akta tersebut digubal yang sepatutnya dijadikan rujukan terbaik dalam mendefinasi semangat “di luar Pantai” (Offshore) dalam Akta tersebut.;
3. Kegiatan carigali di luar pantai di Terengganu bermula pada tahun 1968 dengan telaga Tapis-1 oleh Esso dan hanya pada tahun 1973 minyak di temui di luar pantai Terengganu;
4. Pengeluaran minyak mentah oleh Esso hanya bermula pada tahun 1978 daripada kawasan carigali Pulai di Terengganu.
5. Kawasan ini – Pulai dan Tapis – adalah kawasan carigali yang penting setakat maksud perkataan “di luar pantai” (offshore) kerana ia adalah kawasan luar pantai pertama di Semenanjung Malaysia; dan ini adalah asas utama rujukan perkataan “di luar pantai” semasa Akta tersebut di gubal pada tahun 1974;
6. Ini bermakna perkataan “di luar pantai” (offshore) di dalam Akta tersebut merujuk kepada kawasan carigali yang baru dibangunkan pada awal tahun 1970an, bukannya kawasan persempadanan kawasan perairan 3 batu nautika yang sehingga kini tidak wujud kegiatan carigali petroleum dan gas dalam Negara. Oleh yang demikian tidak ada sebab mengapa sesebuah Negeri tidak berhak kepada royalti menurut definasi masakini;
7. Kedua-dua kawasan carigali ini yang sudah pasti menjadi asas utama rujukan terletak di dalam kawasan Zon Ekslusif Ekonomi dan antara kawasan yang paling jauh daripada pantai Terengganu;
8. Oleh yang demikian, adalah jelas semasa Akta tersebut di rangka ia menggunapakai kaedah operasi sebenar pada masa itu (iaitu kawasan carigali awal oleh Esso Production Inc), yang merupakan kawasan carigali di luar pantai Terengganu melangkaui persempadanan 3 batu nautika;
9. Dalam konteks itulah perkataan “di luar pantai” (offshore) di dalam Akta tersebut di gubal; maka semangat Akta tersebut menghendaki sebahagian daripada bayaran tunai hendaklah di buat kepada Negeri-Negeri dimana aktiviti carigali petroleum dan gas di jalankan samaada di darat atau di luar pantai;
10. Untuk mengembalikan semangat Akta tersebut, pindaan untuk memperjelaskan perkataan “di luar pantai” (offshore) dalam Akta Pembangunan Petroleum 1974” di perlukan.

Taklimat Pakej Rangsangan Ekonomi Selangor, 2 Dis 2009 - Ucaptama oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, Penasihat Ekonomi Selangor

Kerajaan Negeri Selangor akan menganjurkan satu sesi taklimat berkenaan Pakej Rangsangan Ekonomi Selangor pada hari Rabu ini, 2 Disember 2009 bagi menerangkan usaha terkini kerajaan negeri dalam menjanakan ekonomi negeri.
Dato’ Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim akan hadir untuk merasmikan program tersebut; dan Penasihat Ekonomi Selangor Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menyampaikan ucaptama bagi sesi taklimat itu.
Sesi taklimat yang akan diadakan pada jam 2:30 petang di Bangunan Annexe, Dewan Negeri Selangor ini merupakan program pertama yang dihadiri oleh Anwar Ibrahim sejak dilantik sebagai Penasihat Ekonomi Selangor.
Yang turut dijemput hadir ke sesi taklimat itu adalah Ahli Panel Penasihat Pakej Rangsangan Ekonomi Selangor, Ahli Dewan Undangan Negeri dan Ahli Parlimen Selangor, Ketua-ketua Jabatan Kerajaan Negeri.
Sesi taklimat itu akan dipengerusikan oleh Adun Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad yang juga Setiausaha Politik kepada Menteri Besar.
Ahli Panel dan topik pembentangan adalah seperti berikut:
1. Tuan Haji Jaafar Mohd Atan (Pengarah Jabatan Perancangan Bandar dan Desa) – “Pemuliharaan dan Pembangunan Sungai Klang”
2. Dato Mohamad Roslan Sakiman (Datuk Bandar Petaling Jaya) – “Projek Pembaharuan Bandar”
3. Datin Paduka Alinah Ahmad (Pengarah Eksekutif Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor) – “Pembangunan Semula Projek-projek Terbengkalai”
4. Ahmad Zakaria Mohamad Sidek (Pengarah Pertanian Selangor) - “Program Melipatkangandakan Hasil Padi”

Sekian, terima kasih.

Oh...Rupa-rupanya ini yang Wan Hisham kata 'kejayaan' yang dimaksudkan sukar diterjemah

Pengarah Piala Monsun, Datuk Wan Hisham Wan Salleh semalam sebagaimana dilaporkan agensi Bernama berkata matlamat tersirat penganjuran perlumbaan perahu layar itu telah dicapai. Katanya 'kejayaan' yang dimaksudkan sukar diterjemah dalam bentuk data atau statistik, tidak dinafikan sejak ia dimulakan pada 2004, pelbagai sektor di negeri pantai timur itu menerima manfaatnya sama ada secara langsung atau tidak.
Ramai yang tertanya-tanya, apa kejayaan yang sukar di terjemah yang dimaksudkan oleh bekas Exco Terengganu itu.
Rupa-rupanya, Berita Harian hari ini, Isnin, 30 November menceritakan segalanya. Ikuti laporan yang berlaku beberapa meter sahaja dari tapak konsert piala monsun yang akan diadakan;Baca Seterusnya >>>

Piala Monsun Capai Matlamat Tersirat


Oleh Syarifah Hunaini Syed Ismail

KUALA TERENGGANU, 29 Nov (Bernama) -- Kejohanan Piala Monsun yang kini menjadi ciri utama Pulau Duyong, di sini, dilihat berjaya mencapai matlamatnya terutama dalam memperkenalkan Terengganu sebagai lokasi sukan pelayaran antara yang berprestij di dunia.
Walaupun 'kejayaan' yang dimaksudkan sukar diterjemah dalam bentuk data atau statistik, tidak dinafikan sejak ia dimulakan pada 2004, pelbagai sektor di negeri pantai timur itu menerima manfaatnya sama ada secara langsung atau tidak.
Paling ketara, industri pelancongan Terengganu semakin pesat dan pelancong sama ada dari dalam dan luar negeri, berkunjung ke negeri itu hampir sepanjang masa.
Pengarah Piala Monsun, Datuk Wan Hisham Wan Salleh berkata matlamat tersirat telah dicapai, antaranya memecahkan halangan psikologi yang menganggap Terengganu hanya sesuai dikunjungi pada musim-musim tertentu sahaja.
"Rekod penginapan di hotel umpamanya menunjukkan sebelum penganjuran sukan ini, kedatangan pelancong sama ada dari dalam atau luar negeri pada musim monsun sangat berkurangan. Tiada siapa berminat datang melancong ke Terengganu pada musim tengkujuh.
"Namun, sejak Piala Monsun diperkenalkan, hotel-hotel turut menerima tempahan memberangsangkan. Untuk tahun ini, saya diberitahu kebanyakan hotel di bandar telah pun menerima tempahan penuh," katanya kepada Bernama di sini, baru-baru ini.
Begitu juga daripada segi ekonomi, Wan Hisham berkata memang ada petunjuk menandakan peningkatan dalam sektor itu sekalipun pernah dikatakan penganjuran Piala Monsun merugikan kerajaan negeri selain tidak memberi sebarang manfaat kepada penduduk tempatan.
Katanya Menteri Besar Datuk Ahmad Said pernah mengakui kerajaan negeri mendapat keuntungan daripada segi nilai pengiklanan apabila kejohanan disaksikan lebih 1.2 bilion penonton di seluruh dunia.
Menteri Besar terdahulu, Datuk Seri Idris Jusoh menyatakan penganjuran kejohanan itu turut menjana pelaburan jangka panjang bagi membantu pertumbuhan ekonomi negeri.
Menurut Idris, beberapa tahun lalu, sebuah syarikat dari Belanda, Conoship International B.V melabur RM1 bilion bagi membina 20 unit kapal persiaran mewah bagi pasaran Eropah di Terengganu.
Mengulas lanjut, Wan Hisham berkata bazar yang diwujudkan setiap kali acara itu diadakan juga memberi pulangan lumayan kepada peniaga tempatan.
"Ada penjual menjual kuih tradisional, buah rotan berperisa coklat dan strawberi meraih jualan RM1,000 sehari sepanjang kejohanan ini. Dua tahun lalu, ada seorang pelanggan yang datang untuk menonton kejohanan ini di Pulau Duyong.
"Ketika dibawa ke sebuah kedai songket, beliau membelanjakan RM200,000 untuk membeli songket Terengganu, ini benar-benar berlaku. Jika ingin dilihat dalam bentuk statistik, sukar kita beri, tapi itulah antara manfaat yang turut diterima rakyat negeri ini," katanya.
Selain itu, produk tradisional Terengganu seperti keropok sira, baulu rangup, apit-apit, rempeyek, dodol daun palas, putu kacang, coklat manisan serta air dan aiskrim nira nipah semakin mendapat perhatian di kalangan pengunjung termasuk di peringkat antarabangsa.
"Sepanjang musim tengkujuh yang menyaksikan rezeki segelintir penduduk seperti nelayan sedikit terjejas, peluang kembali terbuka jika mereka tahu memanfaatkan kelebihan yang dibawa sukan ini, selagi ia masih ada di sini," katanya.
Mengikut perjanjian yang dicapai antara penganjur kejohanan itu, T-Best Events, dengan Kejohanan Kapal Layar Jelajah WMRT, Piala Monsun yang menjadi acara tahunan sejak lima tahun lalu perlu diadakan sehingga 2012.
"Sebab itu kita benar-benar berharap kontrak dilanjutkan selepas 2012 nanti dan acara ini akan terus dilangsungkan di Pulau Duyong untuk kepentingan penduduk di negeri ini," katanya.
Jika sebelum ini sukan layar agak asing kepada penduduk negara ini, apatah lagi kepada penduduk di kawasan pantai timur, ia kini semakin mendapat perhatian dan digemari pelbagai lapisan masyarakat.
Katanya pada peringkat awal pengenalannya, hanya ada empat pasukan tempatan menyertai kejohanan itu, namun kini jumlahnya semakin meningkat dan untuk tahun ini ada 13 pasukan tempatan bertanding dalam Malaysian Match Racing Championship (MMRC).
MMRC diperkenalkan sebagai kejohanan kelayakan bagi kejohanan Piala Monsun bagi menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia menyertai perlumbaan kapal layar di peringkat tertinggi. Satu lagi kejohanan kelayakan ialah Asian Match Racing Challenge (AMRC).
"Hasrat untuk melihat penyertaan lebih ramai anak tempatan dalam sukan layar juga semakin menjadi kenyataan dengan penyertaan banyak pasukan baru tempatan saban tahun.
"Diberi sedikit masa, tidak mustahil sukan ini akan jadi sukan yang akan mengharumkan nama negara setanding sukan-sukan lain dan memiliki pengikut dan peminat sendiri," katanya.
Katanya perkembangan sukan itu jelas kelihatan dengan mutu yang ditunjukkan semakin meningkat, malah jumlah hadiah yang ditawarkan bertambah dari tahun ke tahun.
Penasihat lumba Piala Monsoon Datuk Peter Gilmour berkata Piala Monsun 2009 yang bakal berlangsung dari 1 hingga 6 Dis ini akan menawarkan hadiah paling lumayan dalam mana-mana acara sukan layar dunia, menjangkau jumlah USD454,000 (RM1.57 juta).
Katanya peningkatan jumlah hadiah itu adalah hasil sokongan penaja utama Piala Monsun, yang merupakan peringkat perlumbaan pusingan akhir World Match Racing Tour (WMRT).
Namun apa yang lebih penting, katanya Piala Monsun menandakan peringkat akhir WMRT dengan pemenang dinobat takhta gelaran juara dunia Persekutuan Pelayaran Antarabangsa (ISAF).
WMRT adalah siri pelayaran profesional berprestij yang menampilkan sembilan acara kejohanan di seluruh dunia dan ia diiktiraf oleh Persekutuan Pelayaran Antarabangsa (ISAF)dengan status "Acara Istimewa", di samping perlumbaan seumpamanya yang termasuk America's Cup dan Volvo Ocean Race.
Kejohanan kali ini sekali lagi akan menampilkan pelayar antarabangsa, antaranya Adam Minoprio dari New Zealand, Ian Williams (Britain) dan Torvar Mirsky (Australia).

-- BERNAMA

TANGKAP SEGERA PENCIPTA LAGU WARISAN , MENTERI DAN PEGAWAI-PEGAWAI BTN DI BAWAH ISA !

Saya sememangnya ANTI ISA ! Sementara ISA masih digunapakai oleh Kerajaan Malaysia dan BTN adalah penyokong kuat mempertahankan akta ISA ini maka adalah wajar digunakan ke atas bekas Ketua Pengarah BTN ini YANG SEKARANG SEBAGAI NAIB CANSELOR DI UUM , Tan Sri dr. Nordin Kardi . Sebab beliaulah pencipta kepada lagu WARISAN yang boleh mencetuskan ketegangan kaum , perpecahan kaum , menolak perpaduan , boleh mengugat kestabilan dan keamanan antara kaum , menimbulkan sentimen prejudis kepada kaum lain , penghasut dan mengugat keselamatan negara !

" anak kecil main api

terbakar hatinya yang sepi

air mata darah bercampur keringat...." ( lagu warisan )

Saya juga mencadangkan agar lagu WARISAN tersebut DIHARAMKAN daripada dinyanyikan , dsiarkan , diterbitkan dan yang sewajar dengan akta yang telah ditetapkan oleh Kerajaan Malaysia .

Saya juga mencadangkan agar semua Pegawai-Pegawai Tertinggi BTN , Pegawai-Pegawai BTN sama ada yang tetap atau kontrak , penceramah , pemudahcara , pengkuliah , jurulatih dan semualah yang terlibat dengan BTN ini ditangkap di bawah Akta ISA kerana atas tuduhan menghasut , penyebab perpecahan , mengugat kestabilan dan keselamatan negara yang boleh mencetuskan ketegangan kaum , pemusnah perpaduan negara , rasis , ekstrimis dan yang paling dasyat ialah MENGAGALKAN KEJAYAAN GAGASAN PERDANA MENTERI MALAYSIA iaitu 1 MALAYSIA !
Tindakan serta usaha ke arah mengagalkan , merosakkan dan mensabotaj agenda dan gagasan Perdana Menteri 1 Malaysia adalah merupakan 1 kesalahan yang sangat besar !


Tindakan ISA adalah sangat perlu diambil kepada menteri yang bertanggungjawab ke atas BTN di atas tindakan dan kesalahan yang sama kerana BTN berada di bawah Jabatan Perdana Menteri .

Akta ISA ini juga perlu diambil terhadap ketua bagi Jabatan Perdana Menteri yang turut sama bersetuju , menyediakan dana yang tidak perlu diaudit , melantik pegawai-pegawai , menguruskan BTN , mengarah tindakan-tindakan dan sebagainya dalam usaha menghasut , menyebabkan perpecahan kaum , mengugat keselamatan negara , rasis , ekstrimis kaum dan mengagalkan gagasan 1 Malaysia . Maka tindakan menahan ketua Jabatan Perdana Menteri ini di bawah ISA adalah perlu iaitu PERDANA MENTERI MALAYSIA !


farizmusa.blogspot.com

Najib’s BTN dilemma


KUALA LUMPUR, Nov 28 — Datuk Seri Najib Razak, his deputy Tan Sri Muhyiddin Yassin next to him, and a number of ministers were thoroughly briefed several weeks ago on the divisive nature of the controversial Biro Tata Negara (BTN) courses compulsory for civil servants and university undergraduates.

At the end of the briefing, the PM spoke of the fear and siege mentality the BTN courses had created, particularly among Malay participants.“This must end,” he told those present, including Muhyiddin, Datuk Seri Khaled Nordin and Datuk Seri Nazri Aziz.

The Malaysian Insider understands that all of the Cabinet members who were present at the briefing, arranged by Datuk Seri Idris Jala, nodded in agreement.

Najib is now facing increasing pressure to close down the BTN while the hawkish forces in his administration continue to defend what has been called racist brainwashing courses by participants and the Pakatan Rakyat (PR).

PR is now on a campaign to expose what its leaders say are political indoctrination programmes to ensure civil servants and students back Barisan Nasional (BN) and Umno.

An earlier proposal by the Najib administration to overhaul the BTN, or National Civics Bureau, may not be good enough, with more Malaysians speaking up against the courses.

If the government does not shut down the programme, Najib will face the prospect of more talk that his 1 Malaysia talk is empty.

In recent week, a number of former participants which include PR politicians and journalists have spoken of their experiences at BTN camps.They have pointed to how facilitators would stoke racial superiority, including portraying the Chinese as the most significant threat to the Malays.

PR parties such as the DAP have been portrayed as communist enemies of the country.A constant theme of the BTN courses, especially for Malay participants, is the emphasis on racial ideology which is strikingly similar to Umno’s Ketuanan Melayu rallying cry, according to the accounts of some former participants.

Government ministers at Jala’s briefing several weeks ago had all privately acknowledged the need for BTN to be revamped.Jala had spoken on the need to overhaul BTN, to make it more inclusive.Jala has been charged with the responsibility of promoting Najib’s 1 Malaysia concept.

His team has been incubating ideas which touch on race, religion and other stumbling blocks to better race relations which have deteriorated.The BTN courses have already been identified as one of those stumbling blocks.

But this week, as the flap grew over BTN, Muhyiddin defended the programme and denied that it was racist.Instead the Selangor PR government has been the subject of attacks, particularly in the Bahasa Malaysia press, for attempting to ban its civil servants and students at state-owned institutions from attending the courses.

Umno leaders including Defence Minister Datuk Seri Zahid Hamidi, a close ally of Najib, have spearheaded a stout defence of BTN as an organization which promoted national unity and was being subjected to unsubstantiated attacks from PR.

While Najib remains overseas attending the Commonwealth Heads of Government Meeting (CHOGM), his ministers and party-owned newspapers have promoted the idea that BTN is a flawless organisation.

They are also criticising PR parties for being unpatriotic or being against national unity.Such a stand is likely to put the Prime Minister in a difficult position.

The Malaysian Insider understands that there are moves within the administration to dilute the syllabus of BTN courses, as a compromise.But such half-measures are not likely to be enough if Najib is serious about reversing what many Malaysians see as institutionalised racism.

The question now is whether Najib will stick to what was articulated in private. - malaysiainsider

DOKTOR SAHKAN PEMBULUH DARAH AYAH PECAH !

Doktor telah sahkan bahawa pembuluh darah ayah telah pecah, sebab itu darah keluar dengan banyak melalui hidung dan mulut . Bila tekanan darah ayah tinggi darah akan keluar lagi . So perlu buat pembedahan laser segera untuk tutup pembuluh darah yang pecah tersebut .
Kos pembedahan laser tersebut ialah RM 7000 ! Ya Allah ... Maner saya nak cari duit ! Saya kena cari duit SEGERA !

Hari Ini Dalam Sejarah: Loteri UMNO 1951


Marilah kita mengimbas kembali kepada tahun 1951 di saat UMNO secara rasmi menjadikan Loteri Kebajikan UMNO sebagai salah satu sumber kewangan UMNO yang penting. Ertinya halal dan haram dalam UMNO tidak pernah menjadi masalah sejak penubuhannya mereka lagi. Malahan, UMNO telah membaham duit haram sejak sebelum Merdeka lagi.

Terima kasih kepada blog no2umno dan Al-Bakistani kerana memberikan kita sumber sejarah yang begitu berharga. Barulah kita tahu siapa sebenarnya UMNO. Telunjuk lurus, kelingking berkait, duri dalam daging, talam dua muka dsbnya.Kat luar cakap nak memperjuangkan Islam tapi sejak penubuhan mereka lagi kuat makan duit haram.

Terence Gomez (kalau tak silap saya) di mana beliau telah membuat kajian bagaimana UMNO telah menggunakan duit judi sebagai usaha membanteras kemelesetan ekonomi pada tahun 80an. Terence Gomez berkata :
"beliau hairan bagaimana orang-orang seperti Daim Zainuddin dan Mahathir serta UMNO yang mengaku Islam boleh bergelumang dalam dosa judi dengan begitu mendalam sekali".

Tak heranlah, generasi UMNO (yakni mereka yang dilahirkan, dibesarkan serta dididik dalam UMNO) seperti Najib Tun Razak boleh meluluskan 10 lesen judi baru dalam bulan pertama beliau menduduki kerusi Menteri Kewangan.


In Belit BN Belit UMNO, Islam Hadhari
on March 3, 2008 at 9:51 amal-bakistani.blogspot.com

Di sini dipaparkan surat resmi yang UMNO keluarkan sebagai pembuktian bahawa UMNO menghalalkan judi.

Kiri - Lampiran (a) klik sini untuk besarkan imej.

Surat pada lampiran (a) adalah surat yang dikeluarkan oleh SETIAUSAHA LOTERI KEBAJIKAN UMNO kepada Bendahari UMNO Malaya, Tuan Sheikh Ahmad bin Mohd Hashim, iaitu bapa kepada Datuk Seri Mohd Radzi Sheikh Ahmad, Bekas Menteri Sumber Asli dan Alam sekitar dan Bekas Setiausaha Agong UMNO.

Surat Resmi ini dikeluarkan pada 1953, menandakan UMNO semenjak itu sudah beramal dengan judi sehingga ke hari ini.

Di lampiran (b) pula, dipaparkan satu keratan Akhbar Utusan Melayu bertarikh 1951, menyatakan tentang fatwa yang telah dikeluarkan oleh Mufti Pulau Pinang, iaitu Tuan Haji Abdullah Fahim bahawa Judi loteri yang UMNO gunakan itu adalah HARAM.
Pada 1951 fatwa loteri haram telah dikeluarkan, tapi pada tahun 1953 loteri tetap dijadikan sumber ekonomi UMNO lagi. ini menandakan UMNO adalah parti yang tidak pernah hirau halal atau haram.

Tahukah anda, siapakah TUAN HAJI ABDULLAH FAHIM, mufti Pulau Pinang itu?Abdullah fahim merupakan datuk kepada Bekas Perdana Menteri Malaysia iaitu Abdullah Ahmad Badawi.

Abdullah Ahmad Badawi hanya di masyhurkan sebagai cucu tok guru, tapi sedikit pun ilmu dari datuknya tidak diambil...

Kiri - Lampiran (b) klik sini untuk besarkan imej.

Terjemahan tulisan Jawi dari Akhbar Utusan Melayu 20/8/1951.

Pulau Pinang-19 ogos – Loteri UMNO kalau seperti yang biasa di buat oleh Kelab-kelab Lumba Kuda itu, maka pihak ahli-ahli ‘Alim Ulama Pulau pinang dan Seberang Perai adalah menghukumkan HARAM, kerana cara perjalanan Loteri itu dita’rifkan masuk kedalam bab perkataan “JUDI” yang tersebut didalam Al-Qur'an.Demikian keputusan muktamad persidangan Khas Ahli-ahli Alim Ulama Pulau pinang dan Seberang Perai yang telah dilangsungkan di Madrasah Al-khairiyyah, pokok Sena, Seberang Perai semalam dengan di hadiri oleh kira-kira 50 orang Alim Ulama dan pemerhati-pemerhati dipengerusikan oleh TUAN HAJI ABDULLAH FAHIM, Mufti Pulau Pinang dan Seberang Perai Al-Bakistani

Lantaran dari polisi2 UMNO menghalalkan judi ini, maka lahirlah generasi -generasi Melayu yang tak malu beratur kat kedai Sports Toto untuk beli judi seperti di bawah :

Demi Kepentingan Rakyat : Selangor Beli Rumah PPRT Yang Dilelong Bank, Untuk Bantu Rakyat

Kerajaan Negeri Selangor akan membeli unit-unit rumah Projek Perumahan Rakyat Tempatan (PPRT) yang akan dilelong bank sekiranya hutang-hutang sewa tidak dapat dilangsaikan dalam tempoh terdekat.
Menurut Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Perihatin, Dr. Xavier Jayakumar, isu ini sedang dibincangkan oleh kerajaan negeri untuk mencari jalan membantu penghuni-penghuni PPRT di Selangor.
Xavier berkata, ini berikutan daripada gesaan bank kepada kerajaan negeri supaya bertindak menyelesaikan hal ini.Katanya, bank akan melelong rumah-rumah tersebut sekiranya penghuni tidak dapat menjelaskan sewa dalam tempoh tertentu. Bagaimanapun, kerajaan negeri dalam usaha untuk mendapatkan jumlah tunggakan yang sebenar.
"So dalam mesyuarat Exco kita telah bincang isu ini dan mungkin kita akan adakan satu program baru dimana kita akan minta bank-bank ini bila rumah-rumah ini yang dibiarkan dan tidak dibayar, mereka kena beritahu dengan kerajaan dulu berapa ramai rumah dia, siapa yang beli, siapa tak boleh bayar dan nak lelong untuk berapa".
Beliau berkata demikian kepada media dalam satu majlis di Klang, hari ini.Menurut Dr Xavier, setelah kerajaan negeri mengambilalih, pinjaman penghuni-penghuni, maka pihaknya akan mengatur semula pinjaman penghuni-penghuni PPRT dan akan mengurangkan kutipan sewa jangka panjang sebanyak RM150 sebulan.
"Kita punya cadangan, belum lagi pasti, tapi cadangan kita ialah negeri beli rumah ini semua. Sebab kita yang mulakan program ini dan kita akan hadir program ini. Dan kita katakan rumah-rumah ini untuk orang miskin," katanya.
Walaubagaimanapun, cadangan ini masih dalam perbincangan kerajaan negeri. –Hadri Yaziz.

tahniah !!!!! 1 lagi negeri PR HARAMKAN BTN !Pulau Pinang Turut Haramkan BTN

Selang beberapa hari kerajaan Pakatan Rakyat Selangor mengambil keputusan melarang pegawainya mengikuti program Biro Tata Negara (BTN) hari ini kerajaan Pulau Pinang pula mengambil langkah sama.

Menurut Ketua Menteri Lim Guan Eng, beliau tidak nampak ada keperluan untuk pegawai kerajaan negeri berkenaan menjalani program tajaan Barisan Nasional itu yang disifatkannya sebagai propaganda politik semata.

Kata beliau program itu dianjurkan hanya untuk kepentingan BN bagi mempengaruhi pegawai kerajaan termasuk penuntut institusi pengajian tinggi awam atau swasta menyokong BN.Guan Eng berkata berdasarkan maklumat yang diperolehi dari pegawai kerajaan yang pernah mengikuti program BTN ia tidak lebih dari saluran proses doktrinisasi BN bagi melahirkan fenomena perkauman yang melampau.

Beliau berkata kenyataan pemimpin Umno yang cuba menepis dakwaan keputusan kerajaan Selangor itu adalah semata-mata untuk mengaburi mata semua pihak terhadap BTN.

PUISI NEGERI PARA BEDEBAH

Ada satu negeri yang dihuni para bedebah
Lautnya pernah dibelah tongkat Musa
Nuh meninggalkan daratannya karena direndam bah
Dari langit burung-burung kondor
menjatuhkan bebatuan menyala-nyala

Tahukah kamu ciri-ciri negeri para bedebah?
Itulah negeri yang para pemimpinnya hidup mewah
Tapi rakyatnya makan dari mengais sampah
Atau menjadi kuli di negeri orang
Yang upahnya serapah dan bogem mentah

Di negeri para bedebah
Orang baik dan bersih dianggap salah
Dipenjarakan hanya karena sering ketemu wartawan
Menipu rakyat dengan pemilu menjadi lumrah
Karena hanya penguasa yang boleh marah
Sedangkan rakyatnya hanya bisa pasrah

Maka bila negerimu dikuasai para bedebah
Jangan tergesa-gesa mengadu kepada Allah
Karena Tuhan tak akan mengubah suatu kaum
Kecuali kaum itu sendiri mengubahnya

Maka bila melihat negeri dikuasai para bedebah
Usirlah mereka dengan revolusi
Bila tak mampu dengan revolusi, dengan demonstrasi
Bila tak mampu dengan demonstrasi, dengan diskusi
Tapi itulah selemah-lemahnya iman perjuangan !

oleh Adhie M Massardi
EraMuslim, Indonesia

Nik Aziz Pertahan Isu Doanya, Tidak Salah Daripada Aspek Islam

KOTA BAHARU: Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tetap mempertahankan bahawa tidak salah daripada segi agama Islam jika mendoakan seseorang itu dilaknat Tuhan jika mereka mempunyai niat jahat terhadap seseorang lain.
Menteri Besar Kelantan itu berkata beliau sanggup berhadapan dengan ulama yang membidas serta mengkritik kenyataannya itu dan mengingatkan beliau bahawa perbuatan sedemikian adalah haram di sisi Islam.
Jumaat lepas, Nik Abdul Aziz berkata beliau akan berdoa kepada Allah supaya memusnahkan masa depan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Umno jika kerajaan pusat enggan memberi royalti minyak kepada Kelantan, yang disifatkan sebagai sesuatu yang tidak betul.
Menteri Besar Kelantan itu turut menjelaskan kenyataannya itu.
"Doa yang dimaksudkan itu (kepada Perdana Menteri) hanya meminta Allah memperbetulkan fikiran Perdana Menteri, (Datuk Seri Najib Tun Razak) iaitu beri (royalti) gas dan petrol kepada Kelantan, kalu tak beri juga, bermakna beliau berniat tak baik.
"Niat tak baik itulah yang saya minta dilaknatkan Tuhan tu...," katanya.
Mufti Perak Tan Sri Dr Harussani Zakaria, dalam laporan media hari ini dipetik sebagai berkata umat Islam sepatutnya berdoa dan memohon kepada Allah supaya memberikan hidayah, kesejahteraan serta keselamatan terhadap orang lain, terutama saudara seagama, bahkan kepada orang kafir. BERNAMA

Negeri Kedua Termiskin Menawarkan Hadiah Paling Lumayan Di Dunia !

KUALA TERENGGANU – Terengganu, negeri yang kedua termiskin di Malaysia, selepas Sabah, menawarkan hadiah yang paling lumayan dalam edisi kelima Kejohanan Lumba Perahu Layar Piala Monsun.Sukan yang penuh kontroversi dan misteri itu akan berlangsung di Pulau Duyong di sini dari 1-6 Disember, menawarkan hadiah wang tertinggi dalam semua kejohanan dan sukan pelayaran di seluruh dunia dengan jumlah RM1. 57 juta (USD454, 000).
Peningkatan hadiah wang tunai tersebut dilaporkan kerana komitmen penaja utama dan kerajaan negeri Terengganu.Pemenang kejohanan tersebut akan meraih RM360, 000 (USD104, 000) sementara pasukan yang terditempatkan tercorot juga (tempat ke 12) masih boleh menerima RM50, 000 (USD14, 400).
Sementara itu, Pengarah Piala Monsun, Datuk Wan Hisham Wan Salleh berkata matlamat tersirat penganjuran piala monsoon tercapai.Beliau dilaporkan berkata, walaupun 'kejayaan' yang dimaksudkan sukar diterjemah dalam bentuk data atau statistik, sejak ia dimulakan pada 2004, pelbagai sektor di negeri pantai timur itu menerima manfaatnya sama ada secara langsung atau tidak.

Ayah Alami Darah Keluar dari Mulut Dan Hidung Lagi !

Saya ikuti perkembangan ayah hari ini . Nampak stabil dan semakin baik . Tidak lah membimbangkan hati saya . Ayah pun cakap nak balik ke Terengganu pagi hari ini .

Dalam jam 12.30 tgh malam saya ke uptown kota damansara . Lebih kurang jam 1.30 pagi , Din (adik ipar ) call yang ayah alami sekali lagi darah kluar daripada hidung dan mulut . Darah kluar dengan banyaknya . Ayah , Din bawa ke Tropicana Medical Centre (TMC ) Kota Damansara .
Saya terus bergegas ke TMC . Saya dapati ayah sedang tersandar di katil Emergency Unit TMC. darah masih keluar dari mulut. Jururawat sedang menguruskan beliau .

Kurang lebih 30 minit , darah berhenti . Kami ambil keputusan untuk masukkan ayah di wad. dah 2 kali , bermakna sudah semakin serius . Ayah keletihan dan tidak bermaya . Din uruskan semua urusan untuk masukkan ayah di wad.

Dalam jam 3 pagi , ayah di bawa ke tingkat 5 . Bilik 508 . Jururawat sibuk uruskan ayah . Periksa tekanan darah ( BP ) , drip dan stabilkan keadaan ayah . Jururawat pesan suruh bawa pil darah tinggi ayah pagi nanti . Kami biarkan ayah tidur . Dia sangat lemah . Tak sedar saya Hisham , adik saya dah sampai . Emak dah call adik saya Nazri yang kerja askar di Kem Kota Bharu . Saya ambil keputusan balik ke rumah saya . Standby di rumah , sebab dekat sangat dengan rumah . Sementara ni emak yang jaga , lepas tu diganti dengan Akim ( anak saudara ) . Hanya seorang sahaja yang dibenarkan jaga ayah .

Semoga ayah selamat dan segera sembuh . Amin !