klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Isnin, 7 Disember 2009

mampukah Abu Kassim kembalikan integriti SPRM ?

Angkatan Muda Keadilan ( AMK ) mengalu-alukan perlantikan Abu Kassim Mohamed , Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM yang bakal menerajui SPRM pada 1 Januari 2010 bagi mengantikan persaraan awal Ketua Pesuruhjaya SPRM Ahmad Said Hamdan .
SPRM telah dilihat oleh seluruh rakyat sebagai satu badan yang berada di bawah telunjuk pimpinan Kerajaan dan UMNO/BN . Integriti dan kredibiliti SPRM sudah dilihat semakin buruk dan menjadi badan yang gagal menangani dan membenteras gejala rasuah sehingga meletakkan prestasi rasuah negara semakin merosot dan memalukan .
Laporan Tansperancy International (TI) terhadap Indeks Persepsi Rasuah 2009 meletakkan Malaysia di kedudukan ke-56 daripada 180 negara yang mana skor untuk indeks rasuahnya hanyalah 4.5 mata daripada 10 mata. Tahun lalu Malaysia berada di kedudukan ke-47 dengan 5.1 mata. Menjunam 9 anak tangga daripada tahun 2008 . Bukti yang menunjukkan SPRM adalah gagal dan tidak berkemampuan menjadi badan yang mampu menangani masalah rasuah di Malaysia .
Kematian dan pembunuhan Teo Beng Hock yang melibatkan SPRM menjadikan integriti dan kredebiliti SPRM jatuh merudum di mata rakyat . Malah sikap pendakwaan terpilih oleh SPRM menjadikan badan ini sudah tidak dihormati oleh rakyat Malaysia . Selagi SPRM masih berada di bawah kuasa Perdana Menteri , selagi itulah peranan dan fungsi SPRM tidak akan dicapai lebih-lebih lagi SPRM dilihat sebagai ‘penyelamat’ pemimpin UMNO / BN .
Mampukah Abu Kassim seperti kenyataannya mengembalikan integriti SPRM yang semakin parah dan tidak bermaruah ini apabila mengambilalih daripada Ahmad Said ? Sedangkan beliau juga adalah merupakan Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM sekarang yang turut sama bersama Ahmad Said mengurustadbirkan SPRM yang menjadikan SPRM cukup tidak berintegriti .
AMK menganggap kenyataan bakal Ketua Pesuruhjaya SPRM tersebut hanyalah bersifat retorik dan beliau tidak akan mampu mengotakannya .
Fariz Musa
Timbalan Ketua AMK Malaysia

Piala Monsun: Terengganu Bazirkan RM2.4 bilion

Kerajaan negeri Terengganu di bawah pimpinan Menteri Besar Dato’ Ahmad Said membazir sebanyak RM2.4 bilion wang rakyat dengan menganjurkan Piala Monsun yang sedang berlangsung ketika ini.
Setiausaha Majlis Pimpinan Negeri Parti Keadilan Rakyat, Rosli Abdullah mendedahkan bahawa dengan perbelanjaan sebanyak RM300 juta setahun maka jumlah untuk tempuh lapan tahun kontrak penganjuran bermakna RM2.4 bilion yang dipercayai wang ehsan hasil petrol, hangus.
Beliau berkata, "dengan jumlah tersebut kerajaan negeri boleh membina 80,000 unit rumah kos rendah dengan harga RM30,000 sebuah untuk rakyat Terengganu."Dengan jumlah wang itu juga, kerajaan negeri boleh memberi biasiswa kepada anak-anak Terengganu sebanyak RM50,000 setiap seorang untuk 48,000 pelajar," tambah beliau.
Menurut Rosli, penganjuran Piala Monsun ini adalah bertujuan untuk mengagih-agihkan projek kepada ahli-ahli Umno-Barisan Nasional (BN) menerusi sebuah syarikat kroni T-Best Events yang dibentuk oleh kerajaan negeri.
Tugas syarikat kroni ini ialah untuk mewujudkan peluang-peluang perniagaan dan mengagih-agihkan kerja-kerja kepada kontraktor dan sub-kontraktor bagi mengaut keuntungan, cetusan dari peruntukan RM300 juta setiap tahun itu."Inilah bentuk penyelewengan yang dilakukan oleh Umno-BN dan kita tidak menolak kemungkinan terdapat unsur-unsur rasuah yang sudah menjadi darah daging Umno-BN yang semakin hari semakin parah," ujar beliau.
Katanya, para peserta perahu layar pada pertandingan Piala Monsun pula terdiri dari para peserta luar negara dan sedikit pun tidak menguntungkan rakyat tempatan.Rosli berkata, kerajaan negeri Terengganu hendaklah mencontohi negeri-negeri yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat membantu warga emas sebanyak RM2,000 seorang apabila ditimpa musibah, sebanyak RM2,500 untuk ibu tunggal dan memastikan setiap keluarga memperolehi pendapatan sekurang-kurangnya RM400 sebulan.Beliau menyeru kerajaan negeri supaya memperpanjangkan bantuan komputer riba bernilai RM1,500 sebuah yang disediakan kepada kanak-kanak sekolah rendah tahun lima pada ketika ini, kepada pelajar-pelajar di sekolah menengah."Terengganu yang kaya dengan hasil minyak dan dibiarkan rakyatnya hidup dalam kemiskinan merupakan satu agenda politik kotor supaya rakyatnya terus bergantung hidup kepada Umno-BN," tegas beliau.
Senario yang samalah menyebabkan Kerajaan Kelantan mahu royalti diberikan, bukan wang ehsan yang akan disalahgunakan.Beliau kata dakwaan Awang Adek kononnya, wang ehsan akan sampai ke semua rakyat tanpa mengira pegangan politik hanyalah gimik.
Apa yang digusarkan, hanya sekelumit wang ehsan sampai ke rakyat ‘terpilih’ selebihnya disalahgunakan untuk diagih-agihkan di kalangan kroni.

Bukan Soal Berapa Lama, Tetapi Bagaimana? - Aziz Bari

Demonstrasi oleh para penyokong UMNO dan Barisan Nasional di Kelantan dan Pulau Pinang minggu lalu saya fikir menarik untuk dibicarakan. Dari sudut perlembagaan ada beberapa sisi yang boleh diperkatakan. Yang pertama ialah soal hak bercakap dan berkumpul secara aman yang dijamin oleh Perkara 10(1) Perlembagaan Persekutuan. Semua warganegara berhak untuk berbuat demikian tetapi dalam konteks negara ini perlembagaan membuat peruntukan yang membolehkan Parlimen membuat undang-undang untuk membatas atau menyekat hak-hak tersebut.

Atas asas inilah kita ada peruntukan yang memberi kuasa kepada pihak polis di bawah Akta Polis 1967 untuk mengawal selia, termasuk tidak membenarkan perhimpunan awam.Dalam kedua-dua insiden itu pasukan polis dikecam kerana mengambil sikap tidak kisah; yang jelas berbeza dengan garang yang mereka tunjukkan dalam demonstrasi yang dianjurkan oleh para penyokong Pakatan Rakyat. Kecaman itu, pada saya, wajar dan patut diizinkan dalam negara demokrasi seperti Malaysia.

Umumnya saya berpendapat bahawa Perlembagaan dan undang-undang perlu selaras dengan demokrasi dan atas dasar ini saya fikir polis masih belum begitu berjaya meyakinkan rakyat tentang integriti dan keadilan mereka. Bandingkan sahaja cara polis bertindak memaksa Datuk Seri Anwar Ibrahim berhenti berucap di Johor beberapa minggu yang lalu. Sisi lain yang saya hendak sentuh ialah perkara yang hendak ditangani oleh kedua-dua demonstrasi itu.

Di Pulau Pinang para penyokong Barisan mendakwa bahawa mereka turun ke jalan kerana Kerajaan Negeri yang dipimpin oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng gagal melaksanakan janji-janji mereka. Di Kelantan pula para penyokong UMNO itu mahu Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meletakkan jawatan.

Dari sudut Perlembagaan demonstrasi bukanlah cara yang betul untuk meminta Lim Guan Eng atau Nik Aziz meletakkan jawatan. Cara yang disediakan oleh Perlembagaan ialah melalui undi tidak percaya di dalam dewan. Dengan kata lain kalau UMNO benar-benar komited dengan Perlembagaan dan mempunyai sokongan yang diperlukan mereka perlu menggunakan cara itu. Menjerit-jerit dan membakar gambar di jalan raya bukan caranya.

Saya fikir polis boleh memaksa penyokong Barisan bersurai kerana dalam Perlembagaan jelas ada cara yang lebih betul untuk melaksanakan kehendak mereka. Sebab itu saya katakan di atas tadi polis gagal melaksanakan tugas mereka. Apalagi setelah mereka menafikan hak Anwar untuk berucap di Johor itu.

Apakah di Pulau Pinang dan Kelantan tidak timbul soal kesesakan lalu lintas atau mengganggu ketenteraman awam sebagaimana yang mereka jadikan alasan di Johor dan beberapa demonstrasi Pakatan yang lain? Selain itu saya tidak fikir penyokong Barisan di Pulau Pinang itu mengundi parti-parti Pakatan dalam Pilihan Raya Umum 2008 yang lalu. Jadi apa hak mereka untuk mengatakan bahawa kerajaan pimpinan Lim Guan Eng gagal mengotakan janjinya.

Saya fikir yang lebih layak untuk menuntut itu semua ialah mereka yang mengundi Pakatan. Isu-isu di atas sememangnya komplikated dan sepatutnya diselesaikan oleh mahkamah. Tetapi dalam keadaan yang ada sekarang tidak banyak yang boleh kita harapkan dari hakim-hakim kita. Malah sekitar 15 tahun yang lalu seorang hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa hak di bawah Perlembagaan itu boleh disekat oleh apa sahaja undang-undang yang dibuat oleh Parlimen! Hakim ini jelas tidak faham Perlembagaan; khususnya prinsip ketertinggian Perlembagaan dan peranan polis dalam negara demokrasi.

Hak bersuara dan berbeza pendapat ini memang mengelirukan jika kita tidak faham kerangka Perlembagaan. Ini pernah ditimbulkan oleh mereka yang menyokong gelagat Datuk Dr Hassan Ali di Selangor. Saya katakan pada mereka yang Hassan tidak boleh menggunakan hak di bawah Perkara 10(1) kerana beliau adalah anggota pentadbiran. Ada peruntukan lain yang mengatasi peruntukan umum itu; yakni Perkara 43(3) yang menuntut beliau patuh kepada prinsip tanggungjawab bersama sebagai anggota Kabinet. Kalau Hassan hendak menggunakan hak di bawah Perkara 10(1) tadi maka perlulah beliau meletakkan jawatan Exconya.

Tentang Nik Aziz pula media UMNO begitu gemar menyebut betapa beliau terlalu lama memegang jawatan. Soalnya apakah tempoh yang baru masuk tahun ke 20 itu lebih lama dari Tun Dr Mahathir Mohamad yang menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun? Atau Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad yang menduduki kerusi menteri besar di Terengganu sebelum tersungkur dalam Pilihan Raya Umum 1999. Di Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud sudah memegang jawatan Ketua Menteri selama 28 tahun. Pada faham saya apa yang penting, kalau kita melihat isu ini dari sudut Perlembagaan dan demokrasi ialah cara bagaimana seseorang itu mendapat dan memegang jawatan.

Bukan soal berapa lama seseorang itu memegang jawatan berkenaan. Minggu lalu, di Singapura, seorang bekas wartawan membuat dakwaan yang mengejutkan tentang jumlah wang yang lesap dalam tempoh 1981-2003. Sehingga ini orang yang selalunya cukup pantas membuat reaksi itu masih menikus. Kita juga sering mendengar betapa tempoh itu dikaitkan dengan pengembirian begitu banyak institusi awam dan pelanggaran hak asasi di negara ini. Bagi mereka yang prihatin dengan demokrasi tempoh 22 tahun itu dilihat sinonim dengan zaman gelap.

Pada saya itu menunjukkan bahawa apa yang lebih penting ialah bagaimana sesuatu jawatan itu dimenangi dan bagaimana kuasa yang dikaitkan dengan jawatan itu digunakan. Bukan soal berapa lama. Kita boleh pegang jawatan itu selama yang mungkin asalkan caranya demokratik. Tetapi memanglah bahawa logiknya sukar untuk mengekalkan jawatan kerana cabarannya banyak dan kuat pula. Sebab itu bekas Perdana Menteri Britain Harold Wilson (1964-1970 dan 1974-1976) pernah berkata bahawa seminggu dalam politik sudah cukup lama. Pengucapan itu tentunya perlu dilihat dalam konteks demokrasi mereka yang begitu terbuka, telus dan tidak ada cara untuk membawa lari tiang gol seperti di sini!

Presiden Amerika Syarikat, Frank D Roosevelt memegang jawatan itu selama empat penggal (1933-1945). Tetapi zaman kepresidenannya ditandai oleh sokongan dan pengaruh yang kuat. Beliau berada di situ atas dasar demokrasi yang kalau dibandingkan dengan Malaysia atau negara-negara primitif lain jauh bezanya. Memang selepas beliau Perlembagaan Amerika Syarikat dipinda dan seorang hanya boleh memegang jawatan presiden selema dua penggal berturut-turut. Tetapi itu dilakukan secara terbuka dan demokratik.

Dengan kata lain itu adalah kehendak rakyat. Para penyokong Barisan yang turut ke jalanan itu sepatutnya ingat hakikat itu. Mereka perlu buktikan bahawa Lim Guan Eng dan Nik Aziz sudah kehilangan sokongan. Tetapi ia perlu dilakukan di dalam dewan. Bukan di luar. Ketua Polis Kelantan dan Pulau Pinang pun kena tahu hakikat ini. Undang-undang ini terpakai kepada kedua-dua pihak, Barisan dan Pakatan. -Prof Abdul Aziz Bari

BTN, Jangan Rombak Kerana Pembangkang -Puteri UMNO

Puteri UMNO sambut baik saranan Dr Mahathir

SHAH ALAM – Puteri UMNO menyambut baik saranan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad agar program Biro Tata Negara (BTN) dikekalkan dan Kerajaan tidak merombak modulnya semata-mata disebabkan desakan pembangkang, kata Ketuanya, Datuk Rosnah Abd Rashid Shirlin“Sudah tentu BTN perlu dikekalkan kerana program ini memberi kesedaran kepada peserta mengenai kesetiaan kepada negara, memupuk sifat kepimpinan dalam kalangan generasi muda.

“Usaha baik pulih BTN telah dicadangkan dahulu lagi. Jadi jika BTN dirombak, ia bukan disebabkan desakan pembangkang. Mereka tidak perlu mengambil kesempatan dengan ‘menangguk di air keruh’,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, pembangkang akan menafikan sebarang usaha kerajaan walaupun ia bagi kebaikan semua dan meminta penjawat awam tidak termakan hujah pembangkang.“Perbuatan pembangkang sungguh kolot. Bukan sahaja BTN mereka bantah, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan institusi mahkamah juga menerima nasib yang sama. Walaupun langkah kerajaan untuk kebaikan semua, mereka menilai semua benda tidak adil.

“Saya meminta penjawat awam terus menyertai kursus BTN, walaupun ia diharamkan di beberapa negeri dan kerajaan tidak perlu tunduk kepada desakan pembangkang,” katanya.

Yang bangga mungkin, mereka yang mendapat manfaat, contohnya JKKK,”kata penduduk

KUALA NERUS – Kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu mendakwa, ‘Monsoon Cup’ berjaya memperkenalkan negeri Terengganu di persada antarabangsa.
Namun sebaliknya, ia bukanlah satu kejohanan yang sepatutnya menjadi kebanggaan seluruh rakyat negeri ini.
Seorang penduduk tempatan yang tinggal di Pulau Duyong Besar (Pualau Ketam) berkata demikian ketika ditemubual oleh Buletinonline
”Saya tak rasa bangga malah berasa malu dengan keadaan hidup penduduk kampung, orang ramai datang tengok rumah buruk, jalan sempit, longkang tak ada,”lumba perahu layar tak salah, bagus, tapi bersama ‘Monsoon Cup’ ada acara maksiat, itu yang salah,”kata warga emas, berumur sekitar 60-an, yang mahu dikenali sebagai ‘Ayah Ngah’ sahaja.
Seorang pemuda yang ditemui dihadapan Masjid Darul Islah ditanya, adakah beliau bangga dengan kejohanan yang telah diadakan sejak tahun 2005 itu, beliau menjawab ‘tidak tahu’.Ditanya lanjut, mengapa beliau menjawab begitu, katanya, walaupun telah masuk tahun ke lima ia di adakan, tidak ramai penduduk Pulau Duyong yang mendapat manfaat.”Yang bangga mungkin, mereka yang mendapat manfaat, contohnya JKKK, mungkin bangga, sebab boleh ‘projek’.”jelas beliau yang tidak mahu dikenali.
Menurutnya, antara projek yang diperolehi oleh ‘sek-sek’ Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) adalah kutipan bayaran tempat letak kereta dan mengutip sampah dalam laut, sekitar ‘trek’ perlumbaan perahu layar.”Adalah 6, 7 bot ‘fiber’, dua orang satu bot, dapat ‘kontrek’ kutip sampah, dibayar RM250.00 sehari,”katanya.
Buletinonline turut mendapat kiriman gambar dari seorang pengunjung yang ‘tidak begitu gembira’ apabila melihat keadaan itu.Mesejnya ringkas sahaja; “Kata mahu memperkenalkan Terengganu, bendera Terengganu pun tidak dinaikkan,”Buletinonline dimaklumkan, sepanjang kejohanan yang bermula 2 Disember dan berakhir semalam, tiada bendera ‘hitam putih’ negeri Terengganu yang dikibarkan di puncak ‘Ri-Yaz Heritage Marina & Exhibition’, pusat lumba perahu layar ‘Monsoon Cup’ yang didakwa, ditonton oleh 1 bilion manusia!

Forum: “Adakah Biro Tatanegara Relevan Untuk Perpaduan Negara?”

Date:
8 Disember 2009 (Selasa)
Time:
8.00PM – 10.30PM
Venue:
Auditorium, Kuala Lumpur & Selangor Chinese Assembly
Panelis:
YB Johari Abdul
Ahli Parlimen Sungai Petani serta bekas pelatih Biro Tatanegara
YB Amir Shari
ADUN Batu Caves merangkap Pembantu EXCO kepada Menteri Besar Selangor
Saudara Suhaizan bin Kaiat
Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS