klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Khamis, 11 Mac 2010

Ketua Pemuda UmnoTerengganu Yang Masih Payau Dan Belum Cukup Masin Cadang AMK Dibubar Dan Sertai Pemuda Umno

18 February 2010

KUALA TERENGGANU – Seruan Ketua Pemuda Umno Terengganu supaya AMK Terengganu yang dikepalai Fariz Musa agar dibubarkan dan menyertai Umno jelas menunjukkan sikap tidak matang beliau sendiri dalam berpolitik.

Ketuanya Saiful Bahari Baharuddin ternyata dalam ulasan beliau di Sinar Harian (Bukan hairan) jelas tidak tahu kepala ekor tentang politik semasa dan menuduh lintang pukang tak tentu hala. Secara peribadi, kami amat bersimpati dengan keadaan dan kedudukan Pemuda Umno Terengganu yang berada dalam delima dan “Gelap Gambor” angkara penglibatan bekas ketuanya dalam Team Deris natang yang telah mengguris hati Duli Yang Maha Mulia Tuanku Mizan, Sultan Terengganu.

Saiful Bahari seharusnya dan saya kira wajar dalam keadaan sekarang berusaha dengan menggunakan sedikit kecerdikan yang ada untuk mencari jalan bagaimana nak pulihkan hubungan dengan istana akibat nila yang telah merosakkan susu basi Umno sebelanga. Saiful yang masih payau dalam politik tidaklah sepopular mana. Kalau dengan kenyataan sebegini, Saiful berharap untuk meningkatkan ranking populariti beliau, saya kira lupakan sajalah. Malam sikit...

Belajar dulu... dan belajarlah daripada kesilapan yang telah dilakukan ketuanya terdahulu akibat keceluparan yang telah menggelapkan Gambor Umno Terengganu. Saiful Bahari perlu kumpulkan kekuatan bukan sahaja dari segi ilmu berkomunikasi untuk berinteraksi dengan bercakap berdasarkan fakta. Tapi menurut sejarah, Umno mana ada bercakap berdasarkan fakta. Semuanya auta dan asyik Jerat Rakyat.

Kalau begini cara Saiful berbicara tentang politik, Saiful bukan sekadar memprojekkan imej pemuda Umno Terengganu yang Berat 66 tetapi Pemuda Umno sebagai Pemuda Umno yang Dok Rok Cetong. Oh Siang Ke Mung Saiful Bahari Baharudding.

Roboh setinggan, pemimpin PKR ditahan

Kuek Ser Kuang Keng
Mac 2, 10
1:19pm

Ketua angkatan muda PKR Terengganu Fariz Musa dibebaskan pada jam 3.20 petang tadi dengan jaminan jaminan polis setelah ditahan kerana menghalang perobohan rumah setinggan di Kg Paya Bunga, Kuala Terengganu, pagi tadi.

Dia ditahan mengikut Seksyen 186, Kanun Kesiksaan kerana menghalang penjawat awam menjalankan tugas.

Turut ditahan dalam operasi merobohkan sejumlah 12 rumah di kampung itu ialah seorang pemilik rumah, Mohd Zamri Sulaiman, 47.

Mereka ditahan pada kejadian kira-kira jam 11 pagi ini di ibu pejabat polis Kuala Terengganu untuk direkodkan kenyataan.


Menurut Fariz (kiri), operasi yang dikendalikan oleh sekurang-kurangnya 60 orang penguatkuasa daripada polis, pejabat tanah dan pegawai kerajaan tempatan sejak awal pagi ini berjaya merobohkan semua 12 buah rumah di kampung tersebut.

"Pihak berkuasa merobohkan semua rumah, malah sebelum keluarga itu dapat memindahkan barang-barang mereka," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

10 daripada 12 buah rumah berkenaan masih didiami penduduk dan lima daripada keluarga berkenaan kini tiada tempat tinggal, katanya lagi.

Menurutnya lagi, penduduk miskin berkenaan telah mendiami tanah itu sejak tahun 1934 dengan lesen menduduki sementara.

"Kebanyakan daripada mereka merupakan fakir miskin yang menerima bantuan kewangan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat.

"Mereka diminta oleh pejabat tanah untuk mengosongkan rumah sebelum 28 Februari lalu. Jika gagal mereka akan didenda sebanyak RM50,000 dan juga penjara selema lima tahun," katanya lagi.

Tambahnya, penduduk juga telah meminta pampasan daripada kerajaan negeri, namun menteri besar hanya bersetuju untuk menyediakan lori bagi mereka memindahkan barang.

Turut ditawarkan ialah penempatan semula di sebuah perumahan kos rendah dengan bayaran deposit sebanyak RM3,000.

"Mereka membuat rundingan dan mengurangkan bayaran deposit itu kepada RM300 tetapi beberapa keluarga masih tidak mampu membayar.

"Sesetengah mereka merungut rumah kos rendah ini terletak sejauh 20 km daripada Kuala Terengganu dan sangat jauh daripada tempat kerja mereka," kata Fariz lagi.

Katanya lagi, mereka telah menghantar memo kepada menteri besar pada 21 Februari lalu bagi menunda tarikh akhir pemindahan penduduk itu, tetapi tidak diendahkan.

Kerajaan negeri bercadang membina sebuah tapak parkir bertingkat di atas tanah berkenaan, katanya lagi. - malaysiakini

Ketua AMK Terengganu, Fariz Musa di tahan polis

Buletinonline


KUALA TERENGGANU, 2 Mac: Ketua Angkatan Muda Terengganu, Fariz Musa ditahan polis di Kampung Paya Bunga dekat sini pagi tadi, ketika pihak berkuasa sedang menjalankan operasi perobohan rumah penduduk.

Menurut satu laman web Terengganu, Buletinonline.net, beliau ditahan pada jam 11.15 pagi ketika mempertahankan sebuah rumah penduduk yang belum bersedia untuk dirobohkan.

(Gambar - beberapa ketika sebelum ditahan polis, Fariz dan seorang penduduk, Zamri (kiri) ditahan kerana mempertahankan rumahnya yang belum sedia dirobohkan)

Sebelum itu ketika bercakap dengan pihak media, beliau berkata, beliau bukan mahu menghalang tugas-tugas penguatkuasa untuk merobohkan rumah penduduk disitu.

Namun beliau menuntut hak supaya penduduk tersebut dilayan secara adil oleh kerajaan.