klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Rabu, 11 November 2009

satu persepsi yang perlu difikir , direnung dan diambil tindakan

Kepada teman-teman seperjuangan , baca , renung , hayati dan fikirkanlah . Layarilah http://perakexpress.com/www/2009/11/10/persepsi-tentang-pkr/ .

Ketua DP PAS Shah Alam Letak Jawatan

KENYATAAN MEDIA KETUA DEWAN PEMUDA PAS SHAH ALAM,
BERHUBUNG PERLETAKAN JAWATAN.
1. Saya merujuk kepada dua laporan media pagi ini ;
2. Pertamanya ingin saya tegaskan pihak Barisan Nasional sedang berusaha bersungguh-sungguh untuk melakukan apa jua tindakan demi merosakkan kestabilan Pakatan Rakyat (PR), khususnya di Selangor. Perkara ini amat dirasai dengan kesungguhan UMNO khusunya menimbulkan pelbagai masalah terutamanya di Parlimen Shah Alam yang menjadi ibu negeri Selangor.
3. UMNO cuba menggangu-gugat pentadbiran parti dan kerajaan dengan pelbagai usaha bermula dengan isu hiburan, pengekatan penjualan arak yang diluluskan secara bersama oleh barisan Ahli Majlis MBSA, isu perarakan kepala lembu, isu penghinaan dan ancaman terhadap wakil rakyat, permit khutbah dan lain-lain.
4. Selaku Ketua Dewan Pemuda PAS Shah Alam (DPPSA), saya memandang semua perkara yang dilakukan ini adalah untuk merosakkan kepercayaan rakyat terhadap Pakatan Rakyat, seterusnya menunjukkam sikap sebenar mereka yang masih berada dalam keadaan penafian (state of denial) terhadap kebencian rakyat yang bertambah terhadap Barisan Nisoanal pada masa ini.
5. Laporan media yang saya rujuk hari ini menunjukkan satu lagi memanipulasi berita yang dikuasai oleh Barisan Nasional yang jelas cuba memberikan gambaran palsu terhadap apa yang berlaku, antaranya;
5.1. Perlepasan semua jawatan saya di peringkat Pemuda PAS Pusat dan Pemuda PAS Selangor adalah disebabkan tekanan yang diterima berhubung rakaman ucapan Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor, Dato’ Dr Hasan Ali yang sedang dikaji oleh Jawatankuasa Tatatertib PAS Pusat.Saya ingin tegaskan kenyataan tersebut adalah fitnah dan berniat buruk. Ingin saya nyatakan hingga kini tiada apa pertanyaan atau sebarang tekanan diterima berhubung rakaman. Saya yakin Jawatankuasa Tatatertib PAS Pusat masih dalam siasatan berkenaan rakaman tersebut, dan akan menghubungi saya jika memerlukan maklumat lanjut berkenaan rakaman yang dimaksudkan.
5.2. Kekesalan terhadap tindakan melakukan rakaman dan penggunaan media untuk melaporkannya.Ingin saya nyatakan rakaman dan serahan bahan tersebut kepada pimpinan PAS dibuat dengan penuh tanggungjawab dan beramanah untuk melihat PAS lebih berjaya di dalam gabungan Pakatan Rakyat, khususnya di Selangor, tanpa sesekali timbul isu kesal. Ingin saya tegaskan tidak langsung wujudnya elemen penyebaran maklumat tersebut kepada mana-mana media, melainkan ianya hanyalah untuk perhatian pimpinan tertinggi PAS Pusat sahaja.
6. Sebagai Ketua DPPSA, saya menyokong penuh keputusan Mesyuarat Khas PAS Pusat pada 28 Oktober 2009 lalu untuk menyerahkan isu berkaitan PAS Selangor dan tindakan Pesuruhjayanya kepada keputusan yang akan dibuat oleh Jawatankuasa Tatatertib PAS Pusat. Saya berharap siasatan dilakukan dengan segera dan terperinci terhadap semua bahan bukti yang telah dikemukakan oleh mana-mana pihak kepada Jawatankuasa Tatatertib, dan tindakan tegas hendaklah dikenakan kepada mana-mana individu yang terlibat di dalam menimbulkan polemik tersebut.
7. Saya ingin menegaskan perletakan jawatan saya di peringkat negeri dan pusat sebagai Pengarah Jabatan Pilihanraya Pemuda PAS Selangor, Ketua Lajnah Politik Pemuda PAS Selangor, Timbalan Pengarah Jabatan Pilihanraya Pemuda PAS Pusat, Timbalan Pengarah Jabatan Pilihanraya PAS Selangor dan Setiauasaha Lajnah Antarabangsa Pemuda PAS Pusat langsung tiada kena mengena dengan apa jua krisis dalaman parti yang sedang ditangani sekarang.
8. Seperti ketegasan Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Ustaz Nasruddin Hasan, keperluan utama perletakan jawatan saya hanyalah kerana tawaran pengajian di luar negara yang diterima oleh isteri saya dan saya turut mengambil keputusan untuk turut mendapatkan tawaran pengajian di negara yang sama selama menemani beliau.
9. Jawatan saya sebagai Ketua Pemuda DPPSA pula akan dipangku oleh Timbalan saya selama ketiadaan saya di dalam negara.
10. Saya berharap kenyataan ini akan memberikan gambaran sebenar terhadap DPPSA dan PAS Kawasan Shah Alam (PKSA) yang menggesa setiap Ahli Parti mendukung penuh keputusan Muktamar PAS baru-baru ini untuk berusaha memperkukuhkan parti dan kedudukannya di dalam Pakatan Rakyat dan menghindarkan segala bentuk polemik yang boleh merosakkan pencapaian tersebut.
11. Saya juga menggesa agar pihak media bersikap amanah dan beretika di dalam melaporkan apa jua berita, tanpa terperangkap di dalam permainan politik Barisan Nasional.
Sekian. Terima Kasih.
Ahmad Sayuti Bin Bashiron
Ketua,Dewan Pemuda PAS Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.
10 November 2009 / 22 ZulQaedah 1430H

Saksi Kes VK Lingam Muncul Di Hadapan Media


Susulan kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz berkenaan kes VK Lingam yang terlepas dari sebarang pertuduhan undang-undang.Pakatan Rakyat hari ini membawa seorang saksi penting ke pemerhatian media kerana sebelum ini Badan Pencegah Rasuah (BPR) atau kini dikenali sebagai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjadikan alasan sukar mendapatkan saksi sebagai alasan kes VK Lingam didiamkan begitu sahaja.

Bekas setiausaha VK Lingam, Jayanthi L.G Naidu memberitahu media bahawa beliau beberapa kali pernah dipanggil oleh BPR dan Suruhanjaya Di-Raja namun malangnya dikatakan tidak ada bukti kukuh untuk menyabitkan Lingam terhadap kelakuan jenayah.Jayanthi merupakan saksi penting kerana sewaktu bertugas dengan VK Lingam beliau merupakan individu yang bertanggungjawab menempah tiket percutian untuk VK Lingam sekeluarga dan Tun Eusoff Chin ke New Zealand.

SOT : Jayanthi L.G Naidu, bekas setiausaha VK Lingam" On the instruction of VK Lingam, I have at least on three occations withdrawn large sums of money between RM100,000 to RM 300,000 which I then wrapped in gift boxes with the understanding that they were be hand delivered by others to individual judges. One one occation, I saw one of these boxes being placed together with a box containing a cake to be delivered to a judge.

"Wakil rakyat Pakatan Rakyat semalam mempersoalkan keengganan Peguam Negara mendakwa VK Lingam. Nazri dalam jawab balasnya berkata Lingam mungkin bersalah dari segi moral, namun tidak menyalahi mana-mana undang-undang.Pakatan Rakyat mengesyaki adanya usaha untuk menutup kes ini dengan alasan teknikal.

Ahli parlimen Subang, Sivarasa Rasiah berkata, sebelum ini kerajaan menjadikan alasan gagal untuk menghubungi saksi penting menjadi punca utama kes terhadap Lingam tidak dapat diteruskan." Kita menolak jawapan ini sebagai jawapan yang tidak munasabah" ujarnya.

" Gagal menghubungi saksi yang terpenting dalam kes ini dijadikan alasan. Kini saya sendiri boleh hubungi" tambahnya lagi sambil disaksikan oleh Jayanthi dan beberapa ahli parlimen Pakatan Rakyat lain.

Nama Lingam mula dikenali ramai apabila gambarnya sekeluarga bercuti dengan Ketua Hakim Negara Tun Eusoff Chin di New Zealand tersebar luas di Internet. Turut dipaparkan dalam Internet gambar Lingam bersama-sama taukeh besar Tan Sri Vincent Tan dan Tan Sri Mohtar Abdullah, mantan peguam negara, yang dirakamkan semasa percutian ke Itali. -TVS


FM - NAZRI ! JAWAP NAZRI ! JANGAN AUTA !

Tekanan Ke Atas Selngor, Kerajaan Pusat Kurangkan Peruntukan

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mempertikaikan tindakan Kerajaan Persekutuan mengurangkan peruntukan kepada Kerajaan Negeri Selangor.Tindakan berkenaan dilihat tidak adil kerana Selangor merupakan negeri yang menyumbang hasil sebanyak RM 16 bilion kepada Kerajaan Pusat.
"Jika 20% daripada jumlah tersebut (RM3.2 bilion) dipulangkan kepada negeri Selangor, ini akan menjadikan peruntukan yang boleh diterima daripada kerajaan persekutuan lebih dua kali ganda daripada bajet semasa," kata Tan Sri Khalid Ibrahim dalam pembentangan Bajet 2010 di sidang DUN hari ini.Menurutnya pemberian daripada kerajaan persekutuan yang diterima sehingga 27 Oktober tahun ini hanya berjumlah RM408.26 juta.
"Jumlah ini merupakan 16.6% daripada Bajet 2009 jika dibandingkan dengan penerimaan pada tahun 2008 menunjukkan penurunan peratusan penerimaan sebanyak 21.65% daripada keseluruhan Bajet 2008 dan 17.64% daripada Bajet 2007," katanya.Khalid turut mempertikaikan amalan baru yang diamalkan Kerajaan Persekutuan di mana projek-projek persekutuan dijalankan secara terus oleh Pejabat Pembangunan Negeri melalui Unit Pelaksanaan dan Penyelarasan (ICU), sebuah unit dalam Jabatan Perdana Menteri.
"Sebelum ini, projek-projek tersebut dilaksanakan oleh Pejabat Tanah dan Daerah dengan mengambil kira kesesuaian projek berdasarkan keperluan penduduk dan daerah masing-masing."Kini ia terus dilaksanakan oleh ICU selepas Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan.
Malahan, pembangunan projek-projek ini sekarang tidak lagi dilaporkan kepada kerajaan negeri, pihak berkuasa tempatan ataupun pejabat daerah walaupun projek ini sepatutnya untuk tujuan pembangunan negeri," katanya.
Khalid berkata jumlah projek yang semakin berkurangan dan penyaluran peruntukan yang turut merosot menunjukkan kerajaan pusat bersikap tidak adil dalam menyalurkan peruntukan ke negeri itu.

RM7 bilion pelaburan di Selangor sejak Mac 2008 - Harakah

SHAH ALAM, 10 NOV: Sejumlah 249 projek baru dengan nilai pelaburan bernilai lebih RM7 bilion diluluskan bagi tempoh Mac 2008 hingga Julai tahun ini di negeri Selangor.Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan negeri, Teresa Kok Suh Sim berkata, daripada jumlah itu, kira-kira RM2.667 bilion terdiri daripada pelaburan tempatan manakala RM4.336 bilion adalah pelaburan asing.
“Projek-projek baru yang diluluskan oleh Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA) dan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) ini mampu menyediakan sebanyak 18,166 peluang pekerjaan kepada rakyat tempatan di Selangor,” katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri di sini hari ini.
Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan M.Manoharan (DAP-Kota Alam Shah) yang mahu Kok menjelaskan jumlah kemasukan pelaburan baru di Selangor sejak pakatan pembangkang mengambil alih tampuk pemerintahan dari Barisan Nasional pada Mac 2008.
Antara kawasan yang menjadi tumpuan pelabur asing di Selangor adalah Shah Alam yang mewujudkan 4,870 peluang pekerjaan, Klang (4,082) Pelabuhan Klang (1,404), Pulau Lumut dan Pulau Indah (655), Subang (783), Puchong (956), Semenyih (363), Banting (121) dan Kapar (477), Balakong (187) dan Kajang (340).Kok juga berkata Selangor adalah antara penyumbang terbesar perdagangan di Malaysia iaitu melalui projek pelabuhan Klang dan Lapangan Terbang Antarabangsa KLIA.
Ketika menjawab soalan Datuk Subahan Kamal (BN-Taman Templer), Kok yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Kinrara berkata kerajaan negeri telah melaksanakan beberapa strategi pada tahun ini untuk meningkatkan jumlah perdagangan di negeri ini.
Antara strategi itu adalah mempromosikan kawasan tertentu seperti Pulau Indah sebagai kawasan aktiviti perdagangan atau pun ‘trading hub’ bagi melaksanakan program berorientasikan jaringan perniagaan atau program temu suai perniagaan.
Kerajaan negeri juga menganjurkan misi lawatan penggalakan pelaburan dan perdagangan ke luar negara yang berpotensi dan penyertaan syarikat-syarikat dari Selangor dalam pameran-pameran yang dianjurkan di dalam dan luar negara.Harakah

"Isu Zulkifli Noordin-Sivarasa Saya Dah Selesaikan" - Anwar

KUALA LUMPUR: Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini berkata, isu berkaitan cabaran yang dibuat anggota Parlimen parti itu dari Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin supaya Naib Presiden PKR, R.Sivarasa meletak jawatan telahpun diselesaikan.Kata Anwar, beliau telah menemui Zulkifli untuk mendapatkan penjelasan dan hasil pertemuan itu beliau berpendapat bahawa cabaran itu adalah tidak perlu.
"Mengenai kenyataan Sivarasa dan Zulkifli itu, kita dapat selesaikan kerana dalam kenyataan amaran saya, saya ingatkan bahawa sesiapa yang mahu pertahankan PKR, agenda reformasi kita, agenda perubahan dan dasar perjuangan dan prinsip yang jelas dan amaran ini menyeluruh dan saya tidak namakan sesiapa."Jadi kenyataan Sivarasa menyebut Zulkifli, dan Zulkifli bangkit untuk menyatakan hak dia untuk menjawab. Saya berpendapat jawapan dia tak perlu mencabar sebaliknya hanya perlu dijelaskan.
"Perkara ini sudah dijelaskan dan saya rasa berakhir setakat ini," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai kenyataan Zulkifli hari ini yang mencabar Sivarasa yang juga anggota Parlimen PKR untuk meletak jawatan dalam parti. BERNAMA

PR-Hindraf Pact on the Cards. By Terrence Netto, Free Malaysia Today

Saya menerima email daripada sahabat saya sdr Jayathas Sirkunavelu ( orang kuat Hindraf's )

A meeting to explore common ground between Hindraf’s chairman and Pakatan Rakyat coordinator Zaid Ibrahim issues in an understanding that could see both work together with GE13 in mind.

Following a cordial meeting in Singapore yesterday, Hindu Action Front (Hindraf) chairman P. Waythamoorthy and Pakatan Rakyat’s Zaid Ibrahim are optimistic that an understanding can be achieved between the two groups.

Pakatan Rakyat is the opposition coalition that groups PKR, DAP and PAS, the three parties that collectively denied the ruling Umno dominated BN government of its two-thirds majority in Parliament in the March 2008 general election.The meeting between Waythamoothy and Zaid was initiated by individuals concerned to secure Hindraf’s backing for PR at the next general election (GE13) which is expected to be called much earlier than its due date in 2013.

It was held in Singapore because Waythamoorthy cannot return to Malaysia, his passport having been revoked by the Malaysian government in April 2008. He travels on a United Nations document issued by the British Government which granted him political asylum last year after the revocation of his passport.

Presently, he resides in London where he fled to after five Hindraf activists, led by its founder P. Udayakumar, who is Waythamoorthy’s elder brother, were detained under the Internal Security Act (ISA) in December 2007. All five detainees were released shortly after Najib Razak became Prime Minister last April.

Following the two-and-a-half-hour meeting between Waythamoorthy and Zaid in a hotel off swank Orchard Road, Zaid emerged to say he saw no difficulty in PR accommodating the essence of the Hindraf programme in its Common Policy Framework.“An enlightened affirmative action programme would accommodate the concerns of Hindraf over the condition of the Indian Malaysian poor,” said Zaid in remarks to FreeMalaysiaToday immediately after hearing out Waythamoorthy.

“I was pleasantly surprised to discover from what Moorthy had to say that Hindraf’s demands are not extreme and are worthy of incorporation into the CPF,” he said.