klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Selasa, 11 Ogos 2009

Syaitan Menyuruh Anaknya Sholat *

oleh : http://amkj.blogspot.com/
Catatan Zabidie Abas

" Anwar Penghianat " kata Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana merangkap Menteri Pelajaran Malaysia.Lantas dari itu hiruk-pikuk terutama anak-anak muda yang bergelar Pemuda Umno seluruh Malaysia menyokong laungan itu. Hingga hari ini akhbar dan media prima pro-Umno begitu berbangga dengan laungan ' Anwar Penghianat'. Di Johor dan merata negara terpampang sepanduk dibeberapa laluan ditepi jalanraya utama dengan 'Anwar Penghianat'.

Tan Sri Muhyiddin Yassin berbangga dengan celaannya diraikan.

Jahaman anak-anak kita dibangku sekolah mempunyai menteri yang berideologi hina-dina. Dihasut-disematkan sekelian pelajar , anak bangsa , kakitangan kerajaan dan seluruh rakyat dengan budaya primitif. Apabila diberi ruang untuk meminta maaf dengan sifat kesyaitanan enggan bertolak ansur. Tercela sungguh pemimpin yang mengaku beragama Islam ini.Jika berlarutan dan tidak diperbaiki, maka anak-anak kita dibawah kawal-selianya lebih dasyat diajar budaya tidak bertamadun dari seorang menteri bermoral tidak senonok .

Beliau sebagai Menteri Pendidikan Malaysia yang saban hari meminta guru-guru dan dan pelajar sekolah bertatsusila dan bersopan-santun memberi tauladan sebaliknya. Malunya kita mempunyai menteri yang dianggap idola berperangai hodoh sedemikian.Kalah di Manek Urai, itu adat pertandingan. Usahlah digadai anak-bangsa apabila keringat disudahi dengan kekalahan. Terimalah kekalahan itu kerana strategi dan penampilan belum diterima pengundi sepenuhnya. Adalah memalukan sebagai anak Johor menampilkan budi perkerti sedemikian. Bangsa jawa dibekalkan peradapan yang tinggi, bukankah begitu Tan Sri ?

Berpolitik biar dengan peradapannya tanpa serangan peribadi dan mencarca keterlaluan. Mencerca dan menghasut sedemikan rupa ibarat 'Syaitan mengajar anaknya bersholat'.Tan Sri, maaf dari saya atas melebelkan Tan Sri dengan peribahasa ini . Tetapi jika keegoan Tan Sri berterusan. Kalungan ini amat bersesuaian sebagai mentari-pemimpin berperangai dipenuhi sifat hasad-dengki.Jika benar Anwar Ibrahim penghianat, saluran mahkamah adalah jalan terbaik untuk 'bersemuka'. Tan Sri amat memalukan anak-bangsa Johor.*

*ungkapan ini dipinjam dari artikel Johor Daily.
*sdr Zabidie Abas adalah Ketua AMK Johor

Majlis Ceramah Pakatan Rakyat Kota Tinggi

Alhamdulillah, memanjatkan kesyukuran kepada Allah swt atas keizinannya dapat Pas dan PKR Kota Tinggi atas wadah perjuangan Pakatan Rakyat berhasil menganjurkan ceramah dengan dihadiri oleh kesemua penceramah yang di undang. Malam yang pada awalnya kelihatan lesu dapat dihangatkan oleh hujah-hujah penceramah yang sememangnya berpotensi menjadi penceramah yang disegani.
Bermula dengan ucapan Saudara Onn Bin Jafar selaku mantan calon PAS bagi Parlimen Kota Tinggi yang bertanding semasa PRU 12 yang lepas, menggantikan YDP Pas Kota Tinggi menyampaikan ucapan alu-aluannya dengan ungkapan mengutuk keganasan dan kezaliman Polis yang secara sah diperkudakan oleh pemimpin Umno. Umno yang ketika ini dilihat semakin lemah, hanya bergantung pada beberapa kerat pegawai kerajaan untuk memberi bantuan oksigen pada mereka. Tindakan ganas pihak Polis semasa perhimpunan Mansuhkan ISA tempohari membuktikan Umno sebenarnya sedang menggunakan talian hayat untuk mereka terus berkuasa.
Penceramah seterusnya iaitu Saudara Ahmad Bin Ton selaku Naib Pengerusi DAP Johor pula mengajak orang Melayu agar tidak terus dimomok-momokkan dengan parti DAP kerana terbukti DAP bukanlah parti racist atau perkauman yang hanya membenarkan satu kaum sahaja menjadi ahlinya. Tindakan Umno memainkan isu perkauman kepada orang Melayu dengan menakut-nakutkan orang Melayu akan nasib mereka sama seperti orang Melayu di Singapura apabila kekuasaan politik diberikan kepada DAP. Sebaliknya beliau menegaskan Umno, BN lah parti yang mengamalkan dasar perkauman dengan menyatakan MCA lebih kepada perjuangan bagi kepentingan kaum mereka, begitu juga dengan MIC dan Umno itu sendiri.
Masing-masing mengejar kepentingan sendiri.Slot berikutnya di isi oleh Ust Mohd Azam bin Abd Razak selaku Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Johor. Atas kapasiti beliau sebagai Ketua Penerangan, beliau menjelaskan dalam ceramah tersebut soal akidah, soal perjuangan yang di bawa oleh PAS berbanding Umno yang lebih mementingkan soal assobiyah. Beliau menjelaskan dalam perbandingan pemerintahan Nabi Muhammad saw dan pemerintahan yang dilakukan oleh Umno yang kabur dalam mengambil dasar pemerintahan dan perjuangannya. Umno atas nama itu sendiri tidak memperlihatkan dasar perjuangannya..melayukah atau golongan bangsawan di dalam Umno? Sebaliknya tegas beliau, PAS sentiasa mendukung undang-undang Islam yang terkandung di dalamnya suatu hukum yang lengkap sebagai pedoman untuk manusia. Bodohlah manusia yang tidak mengambil isi kandungan tersebut yang di cipta oleh penciptanya iaitu Allah yang lebih mengetahui akan manusia sebagai makhluk ciptaannya. Atas dasar inilah, PAS sentiasa komited dalam memartabatkan daulah Islamiyah terus subur di muka bumi ini.
Mempersoalkan akan ISA yang sememangnya bertentangan dengan ajaran Islam itu sendiri yang meletakkan hak keadilan di peringkat tertinggi dalam menghukum sesuatu perkara, PAS sentiasa menyokong akta zalim ISA ini di hapuskan terus. Bayangkan, hanya dengan pendapat dan arahan seorang Menteri, seseorang itu boleh ditangkap dan disumbat ke penjara atas nama menjaga ketenteraman awam sedangkan tiada pembuktian tentang kesalahan yang di lakukannya. Beliau menegaskan lagi, semasa di zaman Tun Razak, ISA ini khusus di gunakan untuk membenteras kegiatan komunis di tanah air ini tetapi selapas daripada itu ISA digunakan sewenang-wenangnya kepada musuh politik mereka. Beliau juga mengambil contoh di zaman Nabi Musa a.s ketika berdepan dengan Firaun yang terkenal dengan kezalimannya, Firaun masih mangajak Nabi Musa memperlihatkan mukjizatnya bilamana berdepan dengan tukang-tukang sihir mereka. Bermakna, Firaun masih memberi ruang dan membuktikan kenabian Nabi Musa dalam membuktikan beliau sebenarnya utusan Allah. Kalau Firaun masih menggunakan ruang untuk Nabi Musa membuktikan beliau seorang Rasul, apakah istimewanya ISA ini yang menafikan hak seseorang yang disyaki bersalah tanpa di buktikan kesalahannya?
Yang terakhir berceramah pada malam tersebut iaitu Saudara Fariz Musa, Timbalan AMK Pusat. Beliau yang sebelum ini merupakan bekas ahli Umno merangkap Ketua Penerangan Pemuda, melemparkan kenyataan bahawa Umno memang tidak berniat untuk meletakkan siasah di dalam agama. Sepertimana yang dinyatakan, manusia dipilih untuk menjadi khalifah bagi memakmurkan muka bumi ini mengikut acuan yang telah di gariskan oleh Islam. Meletakkan agama dalam semua urusan dunia, bukannya mengasingkan antara agama dan politik. Beliau menjelaskan, Umno lebih dilihat sebagai parti yang kuat menipu..UMNO ialah Umno, Menipu Number One. Dalam Umno pula, yang dikatakan pengkhianat besar ketika ini adalah Muhyiddin Yassin yang sebelumnya ini pernah menjadi Menteri Besar Johor yang menjual tanah-tanah orang Melayu kepada taukeh-taukeh padang golf, Nirvana serta kondo mewah ketika itu. Siapa yang menukarkan cuti mingguan Johor daripada Jumaat kepada Ahad? Bagaimana pula dengan skim ASJ?Dalam ceramahnya lagi, Umno ketika ini cukup bernafsu untuk merampas Selangor daripada tangan Pakatan Rakyat sepertimana yang telah diusahakannya di Perak dengan sekali lagi memperkudakan institusi kerajaan seperti Polis, SPRM dan Jabatan Kehakiman.
Ini diperlihatkan dengan jelas akan keterlibatan Ketua Hakim dan Polis dalam usaha menyelamatkan Umno daripada terus longlai selepas kekalahan teruk PRU yang lepas. Juga atas usaha mereka merampas Perak ketika itu. Terlalu banyak bukti-bukti yang sehingga kini masih dibekukan seperti dulunya kes di Bt Burok yang mana mangsa kekejaman Polis di dakwa, manakala kes Beng Hock ini di segerakan siasatannya sehingga membawa kepada kematiannya sedangkan kes Khir Toyo dengan rumah ala Balinya terus di peti sejukkan.Diakhir ucapannya, beliau mengajak pendengar yang hadir pada malam tersebut agar berani membuat perubahan. Tinggalkan label Umno itu Felda dan Felda itu Umno. Buat perubahan untuk kesejahteraan dan keadilan semua.
http://paskotatinggi.blogspot.com

Najib Altantuya Gagal Pikat Kaum India


Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam menyifat lawatan Perdana Menteri Najib Razak ke Batu Caves sebagai gagal memikat perhatian masyarakat kaum India apabila hanya kira-kira 5 ribu orang sahaja hadir untuk bersua dengan pemimpin yang popular dengan slogan 1Malaysia itu, demikian lapor TVAntara.
Semalam Najib sekali lagi cuba membeli hati masyarakat india dinegara ini dengan menjejak langkah arwah bapanya, Tun Abdul Razak, 30 tahun yang lalu. Najib buat pertama kalinya memijak tanah Batu Caves dalam kapasitinya sebagai Perdana Menteri dengan niat ingin menawan kembali sokongan masyarakat India yang semakin menjauhi UMNO Barisan Nasional."Saya dapat feedback terutama sekali dari MIC, semalam yang datang tidak begitu ramai lebih kurang 4 hingga 5 ribu orang saja. Memang tidak ada sambutan macam 30 ribu atau 50 ribu orang. Sambutan tidak menggalakkan. Masyarakat India lebih mahukan kerajaan bantu mereka bukan hanya sekadar mendengar cakap perdana menteri saja. Masyarakat India kini sudah pandai tidak seperti 52 tahun dulu," ujar Manikavasagam.
"Pertama kali selepas 30 tahun seorang perdana menteri pergi ke Batu Caves. Dan beliau pergi ke sana untuk mendapatkan balik sokongan masyarakat India untuk kerajaan sedia ada," tambahnya lagi.Seperti yang dijangka, Najib bersuara lantang menjanjikan pelbagai gula- gula politik antaranya dana sebanyak RM15 juta akan diperuntukkan untuk membantu kaum ini.Najib juga merancang untuk menyediakan peruntukan kepada rumah anak- anak yatim Divine Life Society, selain berjanji untuk menjadikan pengurusan Batu Caves lebih kaya dengan mengisytiharkan kawasan itu sebagai salah satu pusat pelancongan terkemuka di negara ini."Perdana menteri kita Najib berjanji akan jadikan Batu Caves sebagai pusat kebudayaan. Ini pernah dijanjikan 10 tahun dulu oleh menteri besar yang lama Khir Toyo. Khir telah bagi tanah untuk wujudkan pusat kebudayaan tapi sehingga sekarang masih tidak ada apa- apa perkembangan. Sekarang Najib pula berjanji. Kita tidak mahu janji- janji, buat dulu," Manikavasagam berkata.
Manikavasagam menegaskan, Najib dan jentera kerajaannya kini terdesak meraih sokongan pengundi masyarakat India lantaran kelompok ini mula sedar dan mula menjauhi budaya pemerintahan korup yang sedang bernanah dalam UMNO Barisan Nasioanl kini."Saya rasa kerana masyarakat India sudah tolak kerajaan Barisan Nasional. Ini usaha- usaha beliau untuk memulihkannya tapi saya rasa rakyat sekarang sudah pandai. Saya ingat di pilihanraya Bukit Selambau, Kedah, 75 peratus masyarakat India masih sokong Pakatan Rakyat," katanya.
Ahli Parlimen Kapar ini juga berpandangan Najib akan melakukan apa sahaja cara bagi menawan hati kaum ini termasuk meniru gaya dan cara Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berinteraksi dengan masyarakat india."Saya rasa perdana menteri kita tiru stail Datuk Seri Anwar kita. Ramai orang menggelarkan Datuk Seri sebagai Sivaji The Bos. Gaya ini memang datuk seri sahaja ada bukan Najib ada. Dulu dia tidak pernah sebut tapi untuk dapat sokongan masyarakat India balik, dia mula meniru cara datuk seri," kata beliau.
Manikavasagam juga diminta mengulas tinjaun atas talian Merdeka Centre yang mengatakan hampir 70 peratus masyarakat India berpuas hati dengan prestasi Najib memimpin negara ini."Saya rasa tak sampai satu tahun lagi. Kita pun tidak tahu prestasi dia macamana. 70 peratus saya rasa, i don't think so. Prestasinya belum lagi setahun atau belum lagi 2 tahun. Macam- macam slogan dan kini 1Malaysia. Bunyinya sedap. Tapi kita tidak tahu adakah berjaya bantu masyarakat India, i don't agreelah," sanggah beliau.
Sementara itu, bekas Naib Presiden MIC, Datuk SS Subramaniam sinis menyatakan tindakan Najib tidak lebih dari strategi mengumpul sokongan untuk berhadapan dengan pilihanraya umum tidak lama lagi."Ini gimik politik untuk Najiblah. Dia mahu tarik undi orang India, itu saja, tak ada apa- apa pun. Tidak ada kesan punya. Semua orang pun tahu. Ini hanya satu tindakan untuk menarik undi kaum India saja," ujarnya lagi."Memang masyarakat India sudah minta dari kerajaan sudah lama. Ini semua gimik politik. Ini sekadar untuk tarik undi saja. Kalau kerajaan hendak buat, sudah lama dulu dia buat. Dia hendak tarik undi saja. Mereka terdesak sebenarnya," kata Subramaniam.

Petunjuk Baru Kematian Teoh Ditemui

Hasil ujian awal yang dilakukan terhadap kesan yang ditemui di tangga antara tingkat 14 dan 15 bangunan Plaza Masalam mendapati ianya bukan darah tetapi satu bahan yang belum dikenalpasti.Dikatakan bahan berkenaan berkemungkinan besar adalah cat anti karat.Hasil berkenaan diperolehi melalui pemeriksaan bersama pakar kimia, pakar forensik dan pakar forensik dari luar yang dilantik Kerajaan Negeri Selangor. Pemeriksaan ke atas kesan berkenaan turut disaksikan peguam dari kedua-dua pihak.
Dua pakar forensik yang dilantik kerajaan negeri untuk menjalankan pemeriksaan bersama berkenaan adalah Pakar Forensik Malaysia Hamidon Anan dan Pakar Forensik Somchai Chailermsooksant dari Central Institute of Forensic Science Thailand.Peguam pemerhati kepada keluarga Teoh Gobind Singh Deo berkata, bagaimanapun ujian lanjut akan dilakukan dan laporannya akan dikemukakan oleh pakar secepat mungkin.“Ahli kimia telahpun memberitahu kami secara awal bahawa mungkin ianya anti karat yang digunakan untuk cat dan sebagainya tetapi ahli kimia telah meminta sedikit masa untuk mengesahkan dan akan diberikan secara rasmi kepada kami menerusi laporan yang akan dikemukakan.“Kemungkinan (hasil kajian boleh diperoleh esok), pakar kimia bekerja keras dan saya harap mereka akan mengemukakan laporan pada petang ini atau awal pagi esok,” katanya pada sidang media selepas mengikuti pakar kimia dan forensik menjalankan pemeriksaan terhadap kesan berkenaan.
Gobind berkata, sekiranya ujian lanjut mendapati ianya adalah darah berkemungkinan ujian DNA akan dilakukan.Proses pemeriksaan berkenaan bermula dari jam 11.30 pagi dan berakhir jam 2.30 petang. Pemeriksaan terperinci juga telah dilakukan sekali lagi di tingkat 14, 15 dan 5 bangunan berkenaan.Menurutnya, pihaknya juga menemui petunjuk baru yang dipercayai boleh membantu dalam usaha mendapatkan gambaran yang jelas apa yang berlaku pada malam sebelum mayat Beng Hock ditemui.Katanya, pakar kimia telah mengambil specimen petunjuk iaitu gentian benang dipercayai dari seluar Beng Hock yang dijumpai di koridor tingkat lima di mana mayatnya ditemui dan membawanya ke makmal untuk mejalankan analisa.
“Di tempat kejadian kami menemui gentian yang dipercayai dari seluar tetapi pakar kimia akan membuat ujian dan memaklumkan kepada kami laporan selepas membuat ujian gentian berkenaan bersama dengan seluar.“Ianya merupakan bahan benang yang mungkin boleh menolong atau membantu kami dengan lebih mendalam bagaimana impak apabila beliau jatuh. Itu menjadi satu perkara yang penting,” katanya.Menurutnya, satu laporan terperinci akan disediakan oleh pakar kimia pada hari ini atau esok untuk dikemukakan kepada koroner untuk inkues.Terdahulu, Pakar forensik dan peguam hadir semula ke Plaza Masalam bagi mengambil kesan yang dipercayai darah yang ditemui di tangga antara tingkat 14 dan tingkat 15 semasa lawatan Mahkamah Koroner mengadakan lawatan ke Pejabat SPRM Jumaat lalu.
Tindakan berkenaan dibuat setelah Koroner Azmil Muntapha Abas membenarkan permohonan peguam pemerhati keluarga Teoh yang meminta supaya Pakar DNA Dr Seah Lay Hong dan pakar forensik ke tempat kejadian.Dalam inkues yang berlangsung selama 30 minit sebelum ditangguhkan, Gobind turut memohon agar Koroner Azmil membenarkan pihak peguam termasuk peguam pemerhati Kerajaan Negeri Selangor dan Majlis Peguam untuk mengikuti proses berkenaan.
Koroner Azmil turut membenarkan permohonan Gobind membawa dua pakar forensik yang dilantik kerajaan negeri dari Central Institute Of Forensic Science Thailand Pol. Lt. Col. Somchai Chailermsooksant dan Dr Triyarith Temahivong untuk mengikuti proses berkenaan.Dalam prosiding berkenaan Gobind memberitahu mahkamah selain kesan tompokan dipercayai darah itu, mereka turut menemui kesan yang mencurigakan di dalam pejabat SPRM."Perkara ini telah dibawa kepada perhatian pegawai penyiasat dan kami telah meminta supaya kawasan tersebut dikawal tetapi sehingga hari ini masih belum ada pemeriksaan dilakukan ke atas kesan-kesan tersebut."Kami berpendapat perkara ini cukup penting dan oleh itu pakar DNA dan pakar forensik perlu mengambil spesimen kesan-kesan ini untuk menentukan sama ada ia adalah kesan darah, dan jika ia adalah darah, sama ada ia darah si mati," katanya.
Peguam pemerhati kerajaan negeri Malik Imtiaz Sarwar turut menyokong permohonan berkenaan. Sementara itu, Hock Chuan tidak membantah supaya pemeriksaan berkenaan dilakukan.Mahkamah dimaklumkan Hock Chuan bahawa polis telah mengawal tempat penemuan kesan berkenaan berikutan surat yang diterimanya daripada Malik lewat Jumaat lalu meminta berbuat demikian.Hock Chuan memaklumkan bahawa hasil ujian terhadap kesan berkenaan boleh diperolehi hari ini. Prosiding disambung esok.Sementara itu, di luar mahkamah, Peguam Kerajaan Negeri Selangor Malik Imtiaz Sarwar berkata, kedua-dua pakar dari Thailand itu akan membantu pihaknya meneliti kesemua dokumen yang diperolehi.Katanya, kedua-duanya akan mengikut prosiding inkues dan mendengar keterangan pakar forensik kerajaan dan kemudiannya akan membuat keputusan sama ada akan memanggil Pakar Forensik Patalogi Dr Pornthip Rojana-sunand dan seorang pakar dari Australia atau tidak.
Ia bergantung kepada keterangan pakar forensik kerajaan.Dr Pornthip Rojana-sunand dan seorang pakar dari Australia yang dilantik Kerajaan Negeri Selangor bertindak sebagai perunding dalam membantu pihaknya meneliti dokumen berhubung laporan forensik yang dikemukan pakar forensik kerajaan. -TVA

PKFZ - Kuala Dimensi Minta Bayaran Hingga RM1 Bilion

Pengurusan Pihak Berkuasa Pelabuhan Klang (PKA) akan membuat laporan polis terhadap Kuala Dimesi Sdn. Bhd. (KDSB) ekoran percubaan mengenakan bayaran melampau antara RM500 juta dan RM1 bilion dalam mengendalikan projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), lapor MSTAR.
Elemen itu dikesan oleh Pasukan Petugas Khas yang ditubuhkan untuk menyiasat aspek perundangan dan kewangan PKFZ.Kuala Dimensi merupakan pemaju utama projek PKFZ.Pengerusi PKA, Datuk Lee Hwa Beng berkata, anggota PKA telah mengadakan pertemuan pagi tadi untuk membincangkan kandungan laporan penuh yang disediakan oleh Pasukan Petugas Khas yang dibentuk pada 10 Jun lalu bagi melihat secara mendalam dan terperinci akan aspek-aspek perundangan dan kewangan projek PKFZ dan juga PKA ekoran laporan yang disediakan oleh Pricewaterhouse Coopers baru-baru ini.
"Kami juga telah membincangkan secara panjang lebar akan misalan berlakunya tuntutan-tuntutan yang tidak teratur atau tidak mengikut peraturan yang serius, kecuaian, salahlaku dan lain-lain tindak tanduk yang tidak mengikut peraturan termasuklah isu kegagalan melaksanakan beberapa aspek dalam perjanjian," kata beliau dalam kenyataan tersebut.Beliau menambah, memandangkan kemungkinan terdapatnya unsur-unsur tuntutan yang tidak mengikut peraturan dan kesemua ini melibatkan wang rakyat, maka PKA telah mengeluarkan arahan untuk membuat laporan polis di Balai Polis Daerah Klang esok.Lee sendiri akan membuat laporan itu pada pukul 11 pagi.

Arak Di Selangor Tidak Akan Di Jual Di Kawasan Majoriti Orang Melayu Islam

Written by SM Noor
Monday, 10 August 2009 07:17

KERTEH, Kemaman – Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat Malaysia, Dato’ Seri Anwar Ibrahim bersetuju supaya arak di negeri Selangor tidak dijual di kawasan majoriti orang Islam dan Melayu.”Isu arak di Selangor, kita (saya) tidak setuju kalau arak dijual dikampung-kampung Melayu (Islam), tadi saya telefon kepada Tan Sri Khalid, walau kita akan mesyuarat dengan Tuan Guru Ustaz Hadi dan pimpinan Pakatan Rakyat, ”saya kata macamana Tan Sri Khalid ? saya kata buatlah kenyataan yang baik, kalau ada kawasan ramai orang Islam tak usahlah jual (arak),”ujar Anwar dalam ucapannya di satu majlis penerangan sempena lawatan sehari beliau ke Terengganu, disini, semalam.
Menyentuh isu beliau di tuduh sebagai pengkhianat, Anwar mencabar Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyidin Yassin untuk membuktikan, apakah tindakannya yang dilakukannya kepada orang Melayu yang dianggap sebagai pengkhianat.Katanya dengan menyindir, berapa banyakkah tanah-tanah yang telah beliau serahkan kepada orang bukan Melayu, sehingga beliau dituduh sebagai pengkhianat.Beliau turut menyelar Muhyidin, agar jangan menggunakan isu-isu peribadi, kerana beliau tidak mahu mendedahkan apa yang beliau ketahui tentang diri Muhyidin sendiri.

Polemik 'Pengkhianat Melayu': Petanda Pilihanraya Umum Bakal Menjelang

Kenyataan Media
Angkatan Muda Keadilan Malaysia
9 Ogos 2009

Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) memandang serius akan trend media-media arus perdana yang begitu serius memainkan isu 'Pengkhianat Melayu' mutakhir ini. Pandangan dan komentar pimpinan-pimpinan Umno khususnya disebar luas melalui media-media cetak dan elektronik yang jelas bertujuan untuk memberikan impak negatif ke atas imej Ketua Umum KEADILAN, YB Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat secara umumnya.
Berdasarkan kepada analisis trend, AMK yakin dan percaya bahawa strategi ini bertujuan sebagai persediaan Pilihanraya Umum yang dijangka akan diadakan dalam tempoh terdekat. Dan ini juga sebagai persediaan awal bagi kempen Pilihanraya Kecil DUN Permatang Pasir yang dijadualkan akan diumum oleh SPR esok, 10 Ogos 2009.
Polemik pengkhianat Melayu ini berterusan dimainkan dengan restu Perdana Menteri Najib yang jelas menggambarkan ketandusan idea kepimpinan beliau untuk berhadapan dengan Pakatan Rakyat secara gentleman dan terbuka.
AMK percaya ini berlaku rentetan beberapa isu mutakhir yang gagal didepani dengan baik oleh kepimpinan Najib termasuklah pendedahan isu skandal penyelewengan PKFZ, isu kematian Teoh Beng Hock dalam siasatan SPRM dan ditambah dengan sambutan luar biasa ke atas Perhimpunan Aman GMI-MANSUH ISA yang diadakan pada 1 Ogos 2009 lepas di mana berjaya mengumpulkan seramai puluhan ribu rakyat.
Label pengkhianat berterusan dicop ke atas batang tubuh Datuk Seri Anwar bertujuan sebagai satu kaedah pembunuhan karakter ke atas imej YB Datuk Seri Anwar, sebagaimana yang dilakukan ke atas imej Tuan Guru Nik Abdul Aziz sempena Pilihanraya Kecil DUN Manek Urai yang lepas. Tetapi kaedah serangan karakter yang begitu agresif ini pastinya memberikan modal politik yang positif kepada Pakatan Rakyat. Untuk rekod, serangan bertalu-talu terhadap YB Datuk Seri Anwar Ibrahim pernah dimainkan beberapa hari sebelum pilihanraya umum yang lalu di mana ternyata strategi UMNO/BN telah memberikan kemenangan besar kepada Pakatan Rakyat !
Bukanlah sukar untuk mengenal siapa pengkhianat Melayu.
- Siapakah yang meminda Perlembagaan Persekutuan mengurangkan kuasa Raja-raja Melayu?
- Siapakah yang melacur pendidikan negara dengan pelaksanaan PPSMI yang membunuh potensi Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan?
- Siapakah yang menyerahkan tanah seluas 51,170 hektar kepada Singapura dengan bayaran RM350 juta seperti didedahkan oleh hubaya tertentu?
- Siapakah yang menafikan hak masyarakat Melayu di negeri Kelantan dan Terengganu untuk memperolehi royalti petroleum sejak sekian lama?
- Siapakah yang memecat Almarhum Datuk Ishak Baharom yang menggazetkan fatwa pengharaman penyertaan orang Melayu di dalam Pertandingan Ratu Cantik Di Selangor satu ketika dahulu?
- Siapakah yang menyeleweng kuota masyarakat Melayu di dalam pengagihan kontrak-kontrak untuk kroni-kroni mereka semata?
- Siapakah yang meminda Perlembagaan Persekutuan untuk melaksanakan Persempadanan Semula kawasan Pilihanraya yang mengecilkan undi Melayu untuk tujuan kepentingan politik mereka?
- Siapa pula yang satu ketika dahulu bermati-matian mahu menggugurkan nama Islam di dalam semua pertubuhan politik dan NGO satu ketika dahulu?
Soalan-soalan ini jika dijawab hanya akan disimpulkan dengan satu jawapan, iaitu Umno. AMK percaya apa yang berlaku kini bukanlah masyarakat Melayu yang berada di persimpangan, sebaliknya Umnolah yang berada di persimpangan: samada berubah ataupun rebah di tangan rakyat. Tidak timbul soal Melayu berpecah, sebaliknya yang berlaku ialah peralihan sokongan masyarakat Melayu daripada Umno kepada Pakatan Rakyat.
AMK menyarankan agar Umno bertaubat daripada memainkan sentimen perkauman yang dahsyat ini. Hakikat menunjukkan bahawa Rakyat Malaysia, khususnya masyarakat Melayu tidak mudah lupa dan tidak akan lupa dengan segala penyelewengan dan politik adu-domba tajaan Umno yang kini semakin nazak dan gusar untuk berhadapan dengan rakyat.
Shamsul Iskandar Mohd Akin
KetuaAngkatan Muda Keadilan Malaysia

catatan FM di Kota Tinggi : Muhyidin Pengkhianat !

Alhamdullillah sampai juga saya di Kota Tinggi menyambut jemputan berceramah oleh sdr. Razak , Ketua Cabang Kota Tinggi yang tidak pernah jemu-jemu memujuk saya hadir berceramah di sana . Sehinggakan saya begitu segan dengan beliau kerana sering menolak jemputan berceramah di Kota Tinggi. Kesibukan dan masalah kewangan sering membuatkan saya terpaksa menolak . Maklumlah penganggur .
Dalam perjalanan kereta ada masalah . Baru sahaja keluar daripada bengkel kerana putus timing belt . Ni datang masalah lain pula. Bau hangit sepanjang perjalanan seperti minyak gear bocor terkena ekzos. Syukur sampai juga di Kota Tinggi .
Sampai di tempat ceramah , bertemu dengan sdr. Zabidi ( ketua AMK Johor ) dan teman-teman AMK Johor . Sempat bincang tentang beberapa isu di Johor terutama isu 'Anwar Pengkhianat' yang sedang dimainkan oleh UMNO Johor . Minum sekejap di restoran dan dalam jam 11 baru saya ke tempat ceramah .
Syukur kali ini ke negeri kelahiran UMNO tidak seperti pengalaman saya di Tenggara bersama almarhum Datuk Ishak Bahrum atau di Pengerang . Boleh bilang dengan jari orang yang hadir . Kali ini semakin ramai dan saya rasakan rakyat Johor sudah semakin berani dan mula menolak UMNO .
Isu ceramah saya malam ini dengan memulakan bahawa pengkhianat orang Melayu sebenarnya ialah Muhyidin Yassin . Muhyidin Pengkhianat bukan Anwar Ibrahim . Sewaktu menjadi MB mengadaikan tanah Johor milik orang Melayu sejumlah 51,170 hektar kepada Singapura . Menjual lot-lot kubur untuk orang cina Singapura dengan harga rm60,000 dan banyak lagi pengkhianatan kepada orang Melayu terutama orang Johor . Anwar sewaktu dalam kerajaan punya jasa kepada orang Melayu dengan mewujudkan PPRT , Takaful , Bank Islam , Universiti Islam Antarabangsa , Sistem Pembankan Islam dan sebagainya .
Isu Malaysia yang diperintah oleh Ghani Patail , menggunakan undang-undang demi kepentingan UMNO bersama Musa Hasan . Isu Kematian Beng Hock yang saya anggap merupakan pembunuhan . Mempertahankan perlunya kepada Suruhanjaya DiRaja menyiasat kematian Beng Hock . Bukan inkues dan suruhanjaya diRaja menyiasat soal-siasat SPRM terhadap Beng Hock .
Saya juga mempertahankan bahawa punca kerugian peniaga dan ketakutan orang ramai sepertimana yang didakwa oleh pemimpin UMNO rm200 juta atau rm20 juta adalah berpunca daripada pihak polis dengan arahan Najib , Hisamuddin dan Ketua Polis Negara . Memberitahu keadaan sebenar apa yang berlaku pada hari Himpunan Mansuh Isa tempoh hari .
Jam 12 tengah malam saya berhenti . Otak terpaksa tumpu kepada kereta yang rosak . Cadangan awal memang hendak balik ke Kota Damansara lepas ceramah . Terpaksa menginap di Kota Tinggi . Esok baru dapat bawa kereta ke bengkel . Sekiranya balik jugak , macam-macam boleh berlaku dan mungkin tambah parah .
Terima kasih dan jazakallah kepada teman-teman di Kota Tinggi yang menyediakan tempat untuk berehat malam ini . Homestay Muslim Inn . Seronok dapat berkenalan dengan rapat Naib Pengerusi DAP Negeri Johor , Sdr. Ahmad bin Ton yang juga salah seorang penceramah malam tadi .