klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Ahad, 6 Mac 2011

TAHNIAH KEPADA SPR ATAS KEMENANGAN BN

Sepertimana yang telah dijangkakan , BN akan menang di kedua-dua PRK yang berlangsung serentak iaitu di DUN Merlimau , Melaka dan DUN Kerdau , Pahang . Kedua-dua DUN tersebut sebelum ini adalah merupakan antara kubu UMNO/BN . Apa lagi apabila ianya adalah PRK . PR bukan sahaja bertempur dengan jentera UMNO/BN tetapi berdepan dengan jentera Kerajaan Negeri , kerajaan Persekutuan termasuk komponen BN iaitu SPR dan PDRM . Bukan sesuatu yang luar biasa dengan kemenangan BN ini .

Tidak ada sesuatu yang membanggakan dan menimbulkan rasa teruja dengan kemenangan BN tersebut . Apa lagi setiap PRK kita berdepan dengan pelbagai taktik kotor dan jelek yang dilakukan oleh UMNO / BN yang mendapat sokongan dan bantuan khususnya daripada badan yang tidak pernah telus , tidak pernah profesioanal dan tidak punyai integriti seperti SPR .

SPR yang merupakan badan yang secara jelas berpihak kepada UMNO/BN . Tidak adil , tidak bebas , tidak telus dan tidak profesioanal demi menyelamatkan dan memberikan kemenangan kepada UMNO/BN setiap kali PRK berlangsung . Sikap berat sebelah dan tidak adil oleh SPR menjadi SPR terlalu kotor dan jelek . Segala apa yang berlaku disepanjang PRK ditutup mata dan telinga .

SPR sendiri yang bertindak mem'bull shit'kan Akta Kesalahan Pilihanraya 1954 daripada dikuatkuasakan ,apabila UMNO/BN melakukan gerakerja mereka . Malah menjadi badan yang mengesahkan 'bersih dan betul' tindakan UMNO/BN walaupun ianya adalah secara jelas , terbukti serta sah kesalahan sepertimana yang terkandung di dalam Akta 5 Akta Kesalahan Pilihanraya 1954 , Perkara 10 . Malah Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof menyatakan bahawa beliau 'bukan pakar' dalam menentukan sama ada pemberian barangan bercanggah dengan undang-undang pilihan raya .

Kenyataan bodoh dan dungu yang keluar daripada seorang Pengerusi SPR yang wajib mengimplimentasikan serta menguatkuasakan dengan tegas segala peruntukan undang-undang agar sesebuah pilihanraya berjalan dengan adil , telus dan betul tanpa berpihak kepada mana-mana parti-parti politik .

UMNO/BN terus mendidik rakyat dengan taktik dan strategi yang menyeleweng dengan menganggap "UMNO/BN adalah kerajaan , kerajaan adalah UMNO/BN" dengan sokongan daripada SPR . Sedangkan UMNO/BN adalah parti politik manakala kerajaan adalah kerajaan , waima ianya kerajaan negeri atau kerajaan pusat yang tidak sepatutnya dipergunakan dalam setiap kali pilihanraya .

Sesungguhnya "demokrasi tulin dan keadilan" sudah lama mati di negara Malaysia ini . Peranan SPR antara menyebabkan "demokrasi dan keadilan" tidak wujud di dalam negara ini . SPR dipalitkan dengan isu "pengundi hantu" , "pengundi ragu" , "berat sebelah" dan tidak dinafikan sebagai "benteng" bagi memenangkan UMNO/BN . Perjanjian Persefahaman atau MOU serta 'perjanjian sulit' antara SPR dan UMNO/BN semakin terserlah dan terbuka .

SPR menjadi dalang secara licik dan terancang menjadikan pilihanraya negara ini paling kotor dan menjijikkan . Segala bantahan , memorandum , bukti , fakta dan aduan di "bakul sampah"kan oleh SPR . Adakala menjadi badan yang menjawab dan menafikan segala taktik kotor yang dilakukan oleh UMNO/BN .

Suara-suara sumbang dan sinis juga keluar daripada SPR contohnya apabila PR menang , tidak ada pula aduan "pengundi hantu" . Kenyataan dangkal , sedangkan setiap kali PRK akan dilaporkan segala kepincangan , penyelewengan , kerja kotor UMNO/BN dan termasuk kes "pengundi hantu " mahupun "pengundi ragu". walaupun dengan segala taktak dan strategi kotor dilaksanakan oleh UMNO/BN dan SPR , tetapi kekuatan rakyat telah berjaya memenangkan PR .

Saya benar-benar terharu dengan semangat dan komitmen yang tidak berbelah bagi para petugas PR yang tidak pernah berputus asa dan kecewa walaupun menghadapi kekalahan disetiap PRK yang berlangsung . Mereka tidak dibayar apa lagi tidak meminta upah untuk berjuang dengan segala limitasi dan kenkangan . Tetapi mereka adalah para pejuang kental dan istiqamah yang tidak mengaku kalah walaupun mereka sedar mereka ber'perang' di padang yang tidak berpihak kepada PR .

Kepada para pejuang , kekalahan adalah adat berperang . Setiap pejuang mesti melalui dan merasai erti kekalahan . Kekalahan bukanlah sesuatu yang mutlak dan hakiki . Kekalahan adalah azimat kental untuk memperbaiki , muhasabah dan menjana perubahan untuk masa akan datang .

Dengan izin Allah , akan tiba masanya sinar kemenangan menjelma jua . Jangan putus asa dan kecewa . Allah sedang menguji kita. Kuat atau tidak keimanan dan perjuangan kita. Kita bangun & lawan !!!!

Ubah sekarang , selamatkan Malaysia !!!

Bersiap sedia untuk BERSIH 2 !

Fitnah II bukti Najib ulangi kezaliman diktator Stalin

Kemaraan Anwar untuk membawa perubahan sentiasa berdepan rintangan regim zalim. Gambar Hiasan

KUALA LUMPUR: Regim zalim seperti Umno Barisan Nasional (BN) sentiasa mengetatkan cengkaman terhadap pejuang kebebasan sepertimana yang dihadapi Datuk Seri Anwar Ibrahim pada perbicaraan Fitnah II, demi mengekalkan kuasa mereka.

“Sebab Anwar duduk dalam kandang tertuduh, sememangnya difahami oleh mereka yang benar-benar waras,” kata Naib Presiden KEADILAN, N Surendran pada kenyataan media, hari ini.

Beliau berkata, Anwar selaku Ketua Umum KEADILAN yang berperanan sebagai ejen perubahan rakyat, dilihat menjadi batu penghalang untuk BN meneruskan kelangsungan politik buruk mereka.

“Reformasi dibawa Anwar akan menghapus ketidakcekapan pengurusan ekonomi dan pembaziran akibat asuah dan kronisme; membebas kawalan institusi politik dan mengembalikan kebebasan politik kepada rakyat,” katanya.

Regim Umno BN memfitnah dan mendakwa Ketua Pembangkang itu dengan mengaitkannya dengan tuduhan liwat untuk kali kedua, sekaligus memutar kembali ‘wayang 1998′ untuk menghalang perubahan yang dibawa Anwar.

Berikutan itu, Surendran berkata, BN mencontohi regim zalim dengan mencipta fitnah terhadap pejuang rakyat, sekaligus mengulangi kezaliman regim Stalin, Burma, dan Nigeria.

“Bukan sesuatu yang tidak asing lagi buat rejim zalim untuk merencana pendakwaan fitnah terhadap musuh-musuh politik mereka

“Pada 1930-an, Stalin merancang siri perbicaraan bagi menyingkirkan semua pihak yang mengancam kekuasaannya. Pada 1995, Ken Saro Wiwa, tokoh pengkritik kerajaan Nigeria didakwa dengan pertuduhan rekaan dan dijatuhi hukuman mati.

“Pada 2009, ikon demokrasi Burma, Aung San Suu Kyi dijatuhi hukuman tiga tahun penjara dengan kerja berat selepas didakwa dalam perbicaraan palsu atas pertuduhan tidak masuk akal,” katanya.

Dengan mencontohi mereka, beliau yang mahu Pejabat Peguam Negara berubah secara komprehensif dan bidang kuasanya dikaji, berkata rakyat cuba diperbodoh dengan perbicaraan yang disamarkan dengan rendah-rendahkan undang-undang.

Surendran mengingatkan rakyat, tiada negara yang memperjuang kebebasan boleh ditekan sebegitu lama seperti di Malaysia dan percaya perubahan di negara ini, mungkin melalui jalan berliku.

“Tiada negara yang bergelut atas nama kebebasan boleh ditekan sebegitu lama, kita berhutang dengan diri sendiri dan generasi akan datang,” katanya.