klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Jumaat, 21 Mei 2010

sajak karangan rosli dhoby

Panggilan-Mu yang Suci

Wahai pemuda harapan bangsa
Segeralah bangun membuatkan jasa
Kebangunanmu menyedarkan Melayu bangsa
Kehalusan kemajuan aman sentosa

Wahai pemuda bercita suci
Kekalkan Sarawak negara kita yang asli
Meskipun bagaimana ancaman terjadi
Hendaklah sehidup semati

Mengibarkan bendera menggambarkan hati
Menunjukkan rupa bangsa dan negeri
Mengenangkan hak di tanah air sendiri

Wahai pemuda yang bersemangatkan gelisah
Insaflah pada perjuangan bangsa
Lambat-bangat ditakzir Allah
Bangsa dan tanah air tetap merdeka

Nota: Petikan sajak ini telah ditulis oleh Rosli Dhobi dengan menggunakan nama samaran Lidros

ROSLI DHOBY pejuang tulin !

Rosli Dhoby, Anak muda Melanau yang dilahirkan pada 1932 di Sibu telah menganggotai Gerakan Pemuda Melayu Sarawak (GPMS) yang ditubuhkan bagi menentang penjajah British swasta, keluarga Sir Charles Vyner Brooke yang kalah di tangan Jepun dalam Perang Dunia Kedua tetapi mahu menyerahkan Sarawak kepada Pejabat Kolonial di London selepas Perang pada tahun 1945.

Beliau telah dipilih oleh Rukun 13, dimana Rukun 13 ini ditubuhkan untuk menikam Sir Duncan yang amat tidak popular di kalangan masyarakat bumiputera Sarawak kerana bersikap angkuh terhadap mereka. Beliau didapati bersalah menikam sampai mati Gabenor British kedua Sarawak Sir Duncan Stewart dengan menggunakan pisau/badik beracun di Sibu pada 3 Disember, 1949. Pada jam 9.30 pagi di hari itu, Rosli telah menikam perut Sir Duncan dengan pisau tradisi Melanau yang dipanggil Badik.

Rosli menjerit: “Keluar dari sini atau kamu mati!”

Pada 2 MAC 1950, Rosli telah dihukum gantung sampai mati di penjara Kuching tanpa batu nisan..namun beliau telah dikebumikan semula pada 2Mac 1996 di Sibu.

Ini adalah isi kandungan warkah terakhir Rosli Dhoby kepada keluarganya sebelum dihukum gantung

Kepada ibu bapaku yang dimuliai dan ditaati serta dicintai siang dan malam.1. Selamat berpisah anakanda ucapkan di atas kematian anakanda yang dahsyat. Janganlah diingat-ingat dan dirayukan kerana itu memang sudah nasib dan takdir anakanda yang tak dapat dielakkan dan dimungkirkan lagi.

2. Peliharakanlah adik dan kakak serta semua ahli kita - Berikan segala pelajaran sama ada `Sunat’ atau `Fardu’ kepada mereka.

3. Ampunilah dosa dan kesalahan anakanda dari merah tapak kaki dipelihara ayahanda dan bonda sehingga hari perpisahan anakanda. Dan halalkanlah makan minum anakanda.

4. Selimutilah jenazah anakanda dengan Panji Kebangsaan Sarawak.

5. Segala perkakas tulis menulis, buku dan pakaian anakanda itu, berikan semuanya kepada Adik Aini.

6. Sementara anak kecil Fatimah, berilah dengan nama ROSLI sempena memperingati anakanda.

7. Sampaikan salam hormat dan maaf serta selamat dari anakanda kepada ibu tua dan bapa saudara anakanda.

8. Ayahanda dan bonda serta ahli keluarga sekalian janganlah lupa mengamalkan kebajikan dan mendirikan sembahyang untuk bekalan istimewa ke alam yang kekal.

Salam sembah dari anakanda.

Rosli Dhoby

1 Mac, 1950.

sibu membara semangat Rosli Dhoby11 Mei 2010 , saya ke rumah arwah Rosli Dhoby , bertemu kakak beliau nenek Yak Fatimah Dhoby. Tak sangka saya yang pernah membaca kisah perjuangan pejuang yang mati di tali gantung sewaktu berumur 17 tahun kerana membubuh Sir Duncan Stewart , hari tersebut saya berada di rumah beliau. Nenek Yak Fatimah yang sudah berumur 82 tahun.

Melihat gambar Rosli Dhoby dan surat-surat beliau yang dikirim oleh beliau sewaktu dalam penjara dan sebelum dihukum gantung .

Terasa dekat dengan ahli keluarga beliau , nek Yak Fatimah waktu itu sedang mengurut kaki , sudah terlalu uzur. Kami bersetuju untuk adakan program di rumah keluarga arwah pada 14 Mei jam 4 petang.

Dijangka akan turut dihadiri YAB Tan Sri Khalid Ibrahim . Kalau kesempatan DSAI juga akan bersama .

Otak saya berlegar , semangat dan keberanian Rosly Dhoby wajar ada dalam jiwa orang melayu di DUN Nangka. Rosli Dhoby adalah ikon anak muda.

perbincangan dengan YB Tian Chua , di Idaman Cafe memberikan satu idea . Penubuhan YAYASAN ROSLI DHOBY . Saya minta YB Tian bincang dengan Tan Sri Khalid supaya dapat disumbangkan kewangan penubuhan yayasan tersebut . Kalau boleh semua MB dan Ketua Menteri PR sumbang kewangan . Lantik kakak beliau sebagaio salah seorang pemegang amanah .

Saya minta supaya Hasmuzair ( jak ) buat kertas kerja ringkas penubuhan Yayasan Rosli Dhoby untuk Yab Tan Sri Khalid .

14 Mei , Tan Sri Khalid telah umumkan YAYASAN ROSLI DHOBY di rumah arwah dan kerajaan selangor akan membiayai kos penubuhan yayasan dan RM10,000 untuk tabung yayasan .

Yayasan Rosli Dhoby akan dijadikan base untuk melatih anak-anak muda terutama Sarawak , menjana program latihan , kepimpinan , kebajikan , ekonomi dan sebagainya .

Malam tersebut juga AMK adakan program MALAM MEMPERINGATI ROSLI DHOBY di Idaman Cafe. Poster besar gambar Rosli Dhoby saya arah Haslan buat 3 helai . Tertera ayat BERANI BERUBAH , TOLAK PENJAJAHAN BARU !
Program yang sangat berjaya kerana ramai yang datang ! turut hadir DSAI , Tan Sri Khalid dan ramai pimpinan .