klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Rabu, 30 Disember 2009

Norza TIADA KES terhadap dakwaan rasuah ! SPRM pemBERSIH pimpinan UMNO/BN dan kroni !

Saya dihubungi oleh wartawan konsep era pakatan untuk meminta komen saya terhadap kenyataan saksi dalam Mahkamah Seksyen Temerloh bahawa seorang pegawai tinggi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menghantar surat kepada Umno mengatakan bahawa suruhanjaya itu "tidak ada kes" terhadap Datuk Norza Zakaria . bekas Ketua Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan . Bekas ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan tersebut yang sedang menghadapi tuduhan rasuah
Ianya adalah tidak mengejutkan saya kerana bukan sekali ini berlaku situasi tersebut di mana pimpinan UMNO / BN 'dibersihkan' oleh SPRM ( dulu BPR ) . Saya menyatakan keyakinan berlakunya campurtangan politik bagi menyelamatkan Norza . Tindakan dan kredebiliti SPRM akan terus kekal diragui dan bertindak double standard. SPRM terus menyerang dan bertindak segera terhadap laporan kes rasuah yang kononnya dilakukan oleh pimpinan Pakatan Rakyat walaupun berdasarkan laporan daripada blog .
Integriti dan kredebiliti SPRM akan terus dipertikaikan apabila tindakan 'menyelamatkan' Norza daripada tuduhan tersebut. SPRM tidak akan mampu bertindak telus , tegas, adil dan profesional selagi terus kekal berada di bawah Jabatan Perdana Menteri . SPRM akan terus akan menjadi badan yang akan bertindak sebagai MEMBERSIH pimpinan UMNO / BN termasuk kroni mereka walaupun diyakini berlaku rasuah dan penyelewengan . Kes Skandal Perwaja yang melibatkan Eric Chia , kes rasuah melibatkan Kasitah Ghadam dan banyak lagi dibebaskan dan didapati tidak bersalah atau dibebaskan . Walaupun dakwaan dibuat oleh Ahmad Said , MB Terengganu supaya siasat Monsoon Cup , Taman Tamadun Islam ( TTI ) , akhirnya SPRM menjadi tukang pembersih dengan menyatakan tiada rasuah dan penyelewengan dalam semua itu .
Mohamad Norza, 43, yang juga bekas anggota Majlis Tertinggi Umno, dituduh memberi suapan RM1,500 kepada Khadri Musa menerusi Halimi untuk diagihkan kepada anggota perwakilan sebagai dorongan untuk mengundi beliau memenangi dalam pemilihan bagi kerusi Majlis Tertinggi pada perhimpunan agung Umno, Mac lepas.Beliau juga menghadapi satu lagi pertuduhan memberi suapan RM1,900 kepada Mohammad Anuar Yunus menerusi Halimi bagi tujuan sama.
Sekiranya benar tiada kes terhadap Norza , sudah pasti SPRM tidak akan bertindak tegas untuk menghadapkan Norza ke mahkamah . Tetapi sepertimana biasa , semua pimpinan UMNO/BN serta kroninya akan dibebaskan serta dibersihkan apabila perbicaraan dilaksanakan .
Pimpinan UMNO/BN akan terus diselamatkan . Walaupun ternyata melakukan rasuah , salahguna kuasa dan penyelewengan .