klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Sabtu, 16 Oktober 2010

azmin ali calon timbalan presiden


Mengiringi YB Azmin Ali ke penamaan calon !
Jam : 10 pagi
Tempat : HQ Parti Keadilan Rakyat

Pidato Manifesto YB Azmin
Jam 3 petang
Tempat : Dewan Sivik MPPJ

Datanglah beramai-ramai

Bajet utamakan BN, petanda pilihan raya dekat

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menyifatkan pembentangan Bajet 2011 hanya berpihak kepada negeri-negeri di bawah naungan Umno-BN.

Berikutan itu, beliau yang juga setiausaha agung DAP akan mengemukkan rayuan kepada kerajaan persekutuan untuk memberi perhatian kepada negeri-negeri di bawah naugan Pakatan Rakyat dalam tempoh terdekat.

Katanya, pembentangan bajet oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hanya ilusi untuk memerangkap perhatian rakyat dengan imbuhan.

"Pembentangan bajet memperlihatkan imbuhan yang pelbagai oleh kerajaan, namun adakah rakyat akan merasai imbuhan tersebut?" soalnya.

Menurut Lim, bagi mempertingkatkan pendapatan negara, kerajaan harus beri tumpuan terhadap tenaga kerja yang akan menjana ekonomi.

"Mengapa perlu bangunan 100 tingkat? Mereka perlu beri tumpuan kepada orang (rakyat) yang akan menjana ekonomi. Kita perlukan skil (kemahiran) dan pengalaman. Bukan insfrastruktur mega," kata ahli parlimen Bagan itu.

Bagi ahli parlimen Bachok, Nasharudin Mat Isa pula, bajet yang dibentangkan Najib itu memerlukan semua pihak bersedia untuk menghadapi pilihan raya.

"Apa yang dibentangkan ini mungkin tanda pilihan raya akan diadakan lebih awal daripada yang dijangka.

"Namun demikian kita menghargai juga insentif-insentif yang diberikan sebagai gula-gula kepada sama ada kepada komuniti perniagaan atau rakyat biasa, contohnya hal yang berkaitan dengan perbankan Islam dan sebagainya dan juga industri yang ingin diperkembangkan dalam negara kita," katanya yang juga timbalan presiden PAS.

Ahli parlimen Kubang Kerian yang juga naib presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, secara retoriknya bajet yang dibentang, menyediakan segala insentif kepada rakyat tetapi sebenarnya satu perangkap yang akan membebankan rakyat.

"Bajet ini menunjukkan pilihan raya semakin dekat, mungkin tahun hadapan. Walau bagaimanapun golongan sasar masih lagi tidak tercapai maksud. Mereka tidak mahu menara PNB yang tinggi tapi mahu beban hidup diringankan.

"Ia tidak mencapai matlamat rakyat bawahan. Transformasi ekonomi ini tidak dapat diterjemahkan dengan bajet kepada golongan sasar tapi lebih kepada projek mega yang akan mensasarkan golongan tertentu sahaja," kata Salahuddin.

Ahli parlimen Machang, Saifuddin Nasution Ismail juga senada dengan ahli parlimen yang lain bahawa ia merupakan gula-gula pilihan raya.

"Satu petunjuk yang sangat jelas bahawa pilihan raya sangat dekat. Pertama GST tak jadi dibuat, tol tak dinaikkan, menaikkan elaun kepada pemimpin komuniti yang saya anggap isyarat yang paling jelas kerajaan akan menggubal Parlimen pada bila-bila masa," katanya yang juga setiausaha agung PKR.

terima surat dan borang pencalonan MPP . Terima kasih 58 cabang yang mencalonkan saya


Saya telah menerima surat daripada Ibu Pejabat parti daripada Puan Janna untuk pencalonan sebagai MPP dalam pemilihan 2010 . Diberitahu saya telah dicalonkan oleh 58 cabang yang telah mengadakan MATC tempohari .

Saya ucapkan jazakallah dan terima kasih di atas sokongan dan pencalonan saya kepada semua cabang-cabang yang telah mencalonkan nama saya sebagai MPP . Jasa baik tuan / puan sangat-sangat saya hargai dan dapat diterjemahkan kepada undi .

16 Oktober 2010 , hari penamaan calon jawatan tertinggi Parti Keadilan Rakyat


16 Oktober 2010 ialah hari pencalonan semua jawatan di peringkat nasional . Calon-calon yang layak bertanding akan mengemukan borang pencalonan kepada Jawatankuasa Pemilihan Pusat bermula jam 10 pagi hingga 6 petang .

Kali ini sudah pasti ramai tokoh-tokoh hebat akan menawarkan diri bertanding di semua jawatan iaitu Majlis Pimpinan Pusat ( MPP ) , Majlis Pimpinan Wanita , Majlis Pimpinan AMK . Pasti sengit dan hebat . Difahamkan ramai yang akan menawarkan diri bertanding di semua jawatan-jawatan yang telah ditetapkan berdasarkan perlembagaan parti .

Pelbagai persepsi , teori dan bicara kedai kopi akan terjawab esok . Siapa yang akan bertanding Presiden , Timbalan Presiden , Naib-Naib Presiden dan MPP . Begitu juga di peringkat AMK dan Wanita . Jawatan-jawatan penting parti akan menjadi tatapan dan perhatian semua ahli dan juga seluruh rakyat Malaysia yang mengikuti perkembangan pemilihan 2010 .

Pemilihan 2010 kali ini menggunakan kaedah terbaik , demokratik dan progresif . Seorang ahli satu undi . Diharapkan tiada sebarang kejadian negatif yang berlaku esok yang pasti sengaja diadakan bagi memburukkan reputasi parti . Insyaallah saya yakin tiada perkara yang tidak diingini berlaku .

Kita bertanding dalam suasana yang aman dan sihat . Mengimplimentasikan amalan demokrasi . Motif kita ialah menawan Putrajaya . Kali ini susana pemilihan sangat menarik . Malah juga menarik minat rakyat terhadap perkembangan parti . Diharapkan seluruh ahli Parti Keadilan rakyat akan menggunakan peluang ini untuk memilih pemimpin-pemimpin parti yang terbaik berdasarkan merit bukannya sokongan semborono .

Muafakat kita menuju Putrajaya !