klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Khamis, 7 Oktober 2010

Rahimi diberi tempoh 24 jam untuk tarik balik


Dua peguam yang didakwa memaksa Rahimi Osman membuat dua akuan bersumpah memberi amaran mengambil tindakan undang-undang terhadap terhadap bekas pembantu Datuk Seri Anwar Ibrahim itu.

Peguam N Surendran berkata, kenyataan Rahimi itu jelas pembohongan dan fitnah kepada dua anak guamnya Latheefa Koya dan Saiful Izham Ramli.

"Tanpa ragu, kami rasakan ia merupakah satu fitnah. Kami akan keluarkan surat peguam supaya beliau membuat permohonan maaf terbuka atau menghadapi tindakan undang-undang," kata Surendran.

Ditanya sama ada beliau akan memberikan seminggu kepada Rahimi menarik balik dakwaannya semalam, Surendran berkata: "Lebih cepat daripada itu."

"Saya rasa dia tak perlu seminggu. Dia tahu dia berbohong. Hanya perlu 24 jam untuk tarik balik," katanya.

Tangan belakang

Sementara itu bercakap dalam sidang media di ibu pejabat PKR tengah hari ini, Latheefa dan Saiful secara rasmi menafikan dakwaan Rahimi bahawa lelaki itu dipaksa membuat akuan bersumpahnya yang mengaitkan Datuk Seri Najib Razak dan Rosmah Mansor.

Menurut mereka, Rahimi sebaliknya membuat akuan tersebut dengan kerelaan.

Latheefa dan Saiful - kedua-duanya pemimpin kanan PKR - juga mempersolakan dakwaan Rahimi semalam memandangkan ia dibuat selepas dua tahun setengah.

Sementara itu, Naib Presiden PKR R Sivarasa pula berkata, pihaknya mengesyaki ada pihak lain di belakang Rahimi.

"Ada tangan di belakang dia yang merancang episod baru ini? Itu akan kita ceritakan. Itu akan jadi bab kedua dalam beberapa hari lagi. Kami akan beritahu," kata Sivarasa masih berteka-teki - Malaysiakini

ANWAR TAK KEMARUK PENGHARGAAN DARIPADA PEMUDA UMNO

KUALA LUMPUR - Pemuda UMNO tidak akan memberi penghargaan kepada bekas ketuanya, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada satu majlis penghargaan untuk bekas Ketua Pergerakan Pemuda, Puteri dan Wanita UMNO sempena majlis rumah terbuka Aidilfitri ketiga-tiga sayap UMNO itu di sini, Jumaat ini.

Pemuda UMNO terus kemaruk dengan kenyataan bahawa tidak akan memberikan penghargaan kepada Anwar Ibrahim yang merupakan bekas Ketua Pergerakan Pemuda UMNO . Ini adalah kerana Anwar Ibrahim telah menyertai pembangkang dan adalah tidak wajar dan janggal bagi menganugerahkan penghargaan kepada beliau yang pernah menerajui dengan cemerlangnya pergerakan pemuda parti tersebut .

Itulah budaya pemuda UMNO yang akan menafikan sejarah dan tidak mengenang jasa serta budi . Bak kata perumpamaan " seperti kacang lupakan kulit " . Sekiranya Pemuda UMNO ikhlas dan 'gentleman' sudah pasti tanpa mengira sesiapa dan latar belakangnya , sebagai bekas Ketua Pergerakan Pemuda UMNO , sudah pasti Anwar Ibrahim akan dijemput untuk menerima penghargaan tersebut pada Jumaat ini .

Saya yakin dan percaya , Anwar Ibrahim yang merupakan Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat tidak kemaruk untuk memperolehi penghargaan dari pemuda UMNO . Malah Anwar Ibrahim tidak selayaknya menerima penghargaan tersebut dari sebuah parti rasis yang selama ini memfitnah beliau .

Adalah tidak rugi bagi Anwar Ibrahim sekiranya tidak dihargai oleh Pemuda UMNO. Kredibiliti Anwar Ibrahim bukan daripada anugerah dan penghargaan terhadap beliau tetapi idealisme dan perjuangan rakyat . Kekuatan Anwar Ibrahim bukan kerana dijulang kerana hadiah dan penghargaan tetapi karisma beliau dalam memertabatkan agenda ketuanan rakyat .

Sememangnya Anwar Ibrahim akan dinafikan apa sahaja di dalam negara sendiri . Terutama daripada Pemuda UMNO . Tetapi Anwar Ibrahim tetap dinobatkan negarawan ulung di mata dunia . Dihormati dan pandangan beliau menjadi tarikan utama kepada dunia . Termasuk rakyat Malaysia yang melihat Anwar sebagai " Bapa Reformasi " yang akan membawa Malaysia yang lebih baik dan cemerlang .

Cukuplah Pemuda UMNO , usah 'berkokok' lagi dengan isu tersebut . Yang pasti Anwar Ibrahim tidak KEMARUK dengan penghargaan anda .