klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Isnin, 14 Disember 2009

esok saya ceramah di Hulu Selangor

Insyaallah jadual ceramah saya di Bukit Sentosa , Hulu Selangor . Saya akan memberikan tumpuam kepada isu fitnah liwat Big Boss .
Terima kasih kepada AMK Cabang Hulu Selangor yang menjemput saya .

Selamat Ulang Tahun Ke 70 Ayahku Musa Muda

Ayah semakin sihat selepas menjalani pembedahan . Hari ini 14 Disember . Ulangtahun Ayah yang ke 70 . Semoga Allah panjangkan umur , memberikan kesihatan sangat baik dan dimurahkan rezeki .

happy birthday to you my lovely father !

KETUANAN MELAYU ATAU KETUANAN UMN0 ?

oleh : Fariz Musa
Semangat cintakan melayu memang menebal disanubari saya kerana saya memang telah di'tarbiyah'kan oleh GPMS dan UMNO sejak saya di bangku sekolah menengah lagi . Sememangnya saya memang telah di'doktrin'kan sedemikian rupa dan istilah ketuanan melayu , agenda melayu , politik melayu , pendidikan melayu , ekonomi melayu dan segala melayu memenuhi sarat minda dan dhomir saya .

Saya dihidangkan dengan lagu 'warisan' yang sering mendirikan roma saya , menyusup psikologi saya , mengawal kognatif serta merasakan segala-galanya adalah melayu . Malah saya di antara kader-kader GPMS yang sering mengadakan latihan untuk mendoktrinkan anak-anak muda melayu dari bangku sekolah lagi .

'melayukan gagah di nusantara ! melayukan gagah di nusantara ! melayukan gagah di nusantara !' menjadi laungan disetiap ruang-ruang latihan yang dilakukan . Dengan linangan air mata kononnya atas kesedaran dan keinsafan melayu , darah melayu mengelegak , semangat kemelayuan menjadi 100% mendidih .

Selepas itu saya terus berjuang bersama-sama UMNO . Mengenali erti politik dalam kerangka melayu mesti mempertahankan melayu . Dan hanya UMNO lah yang akan mempertahankan melayu . Meneruskan kesinambungan melayu dari GPMS kepada UMNO . Dan seterusnya bersama BTN .

Pimpinan UMNO terus bangkit memperjuangkan agenda ketuanan melayu . Menggunakan semaksimum BTN sebagai platform mendoktrinisasikan minda-minda melayu dari segenap lapisan manusia melayu . Menjadikan sasaran PAS sebagai parti yang memecahkan orang melayu dengan menggunakan agama . Menunding pada DAP sebagai parti komunis dan parti cina .

Orang cina telah menguasai ekonomi , orang cina memonopoli pendidikan , orang cina hendak memerintah negara dan MELAYU AKAN JADI HAMBA CINA . Justeru , tidak ada cara lain demi melayu mesti mempertahankan UMNO sebagai wadah politik orang melayu . Hanya kuasa politik yang masih tinggal pada melayu yang akan menyelamatkan survival melayu . Semua orang melayu mesti bangkit memperjuangkan ketuanan melayu , JANGAN SAMPAI ANAK CUCU , CICIT AKAN KENCING DI KUBUR KITA KERANA MEMBIARKAN MELAYU HANCUR !

itu kerja saya sewaktu dalam GPMS , UMNO dan BTN . Syukur kehadrat Allah SWT , hari ini saya menyedari bahawa sebenarnya UMNO bukan memperjuangkan agenda ketuanan melayu . Sebenarnya mempertahankan agenda ketuanan UMNO yang perlu dipertahankan . Memainkan sentimen melayu sebagai propaganda bagi mendapatkan sokongan orang-orang melayu terutama melayu desa dan kampung . Yang diperbodohkan dengan isu-isu yang dicipta kononnya atas prinsip ketuanan melayu . Sehingga pemimpin UMNO yang korup bukan isu dan tidak penting . Pemimpin melayu perlu di 'samii' na wa ato'na' ( akur dan patuh) tanpa berbelah bagi .

Sebenarnya UMNO adalah pengkhianat kepada orang melayu . Terutama pimpinan UMNO yang menggunakan 'lesen' ketuanan melayu bagi merompak dan membaham orang melayu . Menggunakan Dasar Ekonomi Baru ( DEB ) sebagai dasar untuk meraih dan memperkaya segelintir manusia melayu atas prinsip ketuanan melayu . Membudayakan amalan 'korupsi' dan gejala 'nopotisme , kronisme ' yang menghisap darah orang melayu .

Pembohongan demi pembohongan terus dilakukan atas tajuk ketuanan melayu oleh pimpinan UMNO . Kenyataan retorik atas nama ketuanan melayu oleh pimpinan UMNO adalah dendangan merdu yang menyusup di hati orang melayu . Di bibir mereka terungkap perkataan ketuanan melayu sedangkan hati mereka adalah mempertahankan ketuanan UMNO . Agar mereka akan mampu mengaut keuntungan di atas prinsip ketuanan melayu . Sedangkan melayu masih terus berada ditakuk lama . Pimpinan UMNO terus mengaut laba yang mengenyangkan perut gendut mereka . Kepentingan diri diutamakan .

Sesiapa yangmempertikaikan ketuanan melayu yang di bawa oleh UMNO dicop dengan simbol 'pengkhianat melayu'. Melawan UMNO adalah pengkhianat melayu . Menentang UMNO adalah merupakan 'murtad melayu' . Mensinonimkan melayu dengan UMNO iaitu "UMNO adalah Melayu dan Melayu adalah UMNO" .

Projek-projek , AP , tender dan segala peluang yang menguntung kantung mereka digunakan atas kaota melayu . Justeru , mereka terus bekerja kuat bagai memastikan ketuanan UMNO akan terus dipertahankan , mesti dikuasai , mesti perkuatkan !

Melayu korup tidak mengapa yang penting melayu , melayu menyeleweng tidak ada hal bagi mereka asalkan melayu , pemimpin umno kaya raya tidak mengapa sebab melayu walaupun penyelewengan membelit mereka dan pelbagai kebejatan yang dilakukan tetap tidak dihiraukan kerana atas nama melayu . Orang melayu di desa , di kampung-kampung termasuk di bandar tetap akan pilih UMNO atas prinsip melayu setriap kali PRU .

UMNO tetap dan terus menipu melayu , kerana ' tidak UMNO namanya kalau tidak menipu' .

Yang wajar dan perlu kita perjuangankan ialah KETUANAN RAKYAT !

Penalis: Ketuanan Melayu 'projek politik' kekal kuasa

Konsep Ketuanan Melayu dan kontrak sosial adalah merupakan satu helah politik parti pemerintah untuk kekal berkuasa, kata naib presiden DAP, Tunku Abdul Aziz Ibrahim.

Katanya, jika adapun apa yang dipanggil kontrak sosial, ia tidak ada kena mengena dengan hak istimewa Melayu, tetapi ia merupakan rangka untuk melindungi rakyat.

Beliau berkata demikian dalam majlis forum bertajuk 'Mitos Ketuanan Melayu' anjuran Refsa (Research for Social Advancement) di ibunegara semalam.

Tiga lagi ahli panel ialah Noraini Othman' (UKM/Sister in Islam); pakar sejarah Malaysia, Clive Kessler dan ahli Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) Richard Yeoh.

Menurut Tunku Abdul Aziz, apa yang dianggap rakyat sebagai kontrak sosial adalah sebenarnya satu persefahaman antara pengasas kemerdekaan negara untuk 'tinggal bersama, kita mesti kerja bersama-sama".

Katanya, para pengasas tersebut merupakan golongan yang berfikiran liberal dan tidak pernah terfikir tentang hak keistimewaan orang Melayu.

Beliau juga menegaskan bahawa Malaysia, sebagai sebuah negara, masih belum menemui identitinya ekoran dasar-dasar yang tidak inklusif.

Menurutnya, identiti bersama itu boleh dicapai sekiranya rakyat merasakan mereka dilayan secara adil dalam dasar-dasar yang dilaksanakan dan mereka tidak merasakan bahawa Malaysia adalah tempat milik orang Melayu.

Konsept 1Malaysia 'kabur'

Ditanya sama ada konsep 1Malaysia itu bertujuan menangani isu perkongsian identiti, Tunku Abdul Aziz berkata, idea yang dibawa oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak adalah kabur dan mendakwa perdana menteri sendiri gagal menjelaskannya.

Sebaliknya, kata beliau, konsep 'Malaysian Malaysia' anjuran DAP "tidak mendiskriminasi atau menyokong kesengsaraan rakyatnya."

Tunku Abdul Aziz berkata, beliau secara peribadi percaya kepada konsep tersebut sejak sebelum menyertai DAP lagi dua tahun lalu.

Menurutnya, konsep Malaysian Malaysia itu, apabila pertamakali diperkenalkan oleh pemimpin Parti Bertindak Rakyat (PAP) Lee Kuan Yew pada 1960-an, wujud banyak rasa curiga di kalangan pelbagai masyarakat etnik ekoran jurang ekonomi yang luas.

Pandangan tersebut turut dikongsi oleh Noraini yang berkata konsep tersebut sesuai dengan keadaan sekarang kerana wujudnya ramai masyarakat kelas pertengahan Malaysia yang bersedia untuk menjadi sebahagian daripada negara yang memberi kesaksamaan
kepada semua rakyatnya.

Beliau bagaimanapun mengakui bahawa masih wujud halangan psikologi di mana ramai orang Melayu yang masih merasakan yang mereka belum bersedia untuk melepaskan 'tongkat' mereka.

Menurutnya, ia merupakan satu lingkaran di mana rakyat masih terperangkap dalam cara pemikiran feudal.

Noraini, yang merupakan penulis bersama buku 'Sharing the Nation', menambah bahawa konsep ketuanan Melayu membuat beliau kecut kerana ia membangkitkan "perasaan penghambaan".

Menurut istilah klasik Melayu, katanya, perkataan 'ketuanan' membawa maksud tuan ke atas hamba tawanan, yang menurutnya, satu konsep pra-feudal yang tidak sama waktunya dengan 1957, 1963 dan hari ini.

Seperti juga Tunku Abdul Aziz, beliau mengingatkan supaya jangan terjebak dengan 'perangkap' ketuanan Melayu, yang dianggapnya sebagai satu 'projek politik'.

Asal usul Ketuanan Melayu

Sementara itu, Yeoh pula berkata, istilah 'Ketuanan Melayu' bermula dengan ucapan Tan Sri Abdullah Ahmad pada 1989 yang berkata orang Melayu mesti dominan dalam kepimpina politik.

Bagaimanapun, katanya, ucapan itu tidak memudaratkan, tetapi ia telah membawa maksud ketuanan Melayu kepada sesetengah pemimpin Umno yang tidak semestinya faham maksudnya.

Sehubungan itu, katanya, istilah tersebut perlu dilihat mengikut kontek sebenarnya, kerana ia ditimbulkan sewaktu Umno berdepan dengan krisis kepimpinannya di mana Tengku Razaleigh Hamzah mencabar kepimpinan Dr Mahathir ketika itu.

Menurut Yeoh, perlembagaan hanya menetapkan hak-hak keistimewaan untuk orang Melayu dalam bidang-bidang yang sudah pun ada sebelum kemerdekaan, dan tiada lagi keistimewaan baru yang ditambah.

Orang Melayu, katanya, boleh mencapai semua yang mereka telah capai, dan mungkin lebih daripada itu, tanpa istilah Ketuanan Melayu.

Sementara itu, Kessler pula menambah bahawa negara ini sedang melalui gelombang ketiga perjanjian Merdeka yang dipersetujui oleh para pengasasnya - yang pertama datang pada 1969 dan ketiga pada 1972 dengan Dasar Ekonomi Baru (DEB).

Gelombang kedua, katanya, mulai berakhir pada 1999 tetapi terus hidup tanpa kebiasaan dari 2004 "ketika kerajaan merasakan yang semuanya telah dimaafkan, sehinggalah apa yang berlaku pada pilihan raya umum 2008".

Oleh itu, katanya, adalah diharapkan gelombang ketiga ini akan "mendukung semangat perjanjian Merdeka", yang mempunyai tujuan untuk membangunkan sebuah negara yang "pluralistik dan inklusif".

Malah, hujah Klesser, timbalan perdana menteri kedua, Tun Dr Ismail Abdul Rahman pernah berkata bahawa penerusan dasar-dasar afirmatif yang membantu orang Melayu, boleh menjadi satu penghinaan kepada maruah mereka.

BTN BAZIRKAN WANG RAKYAT RM550 JUTA UNTUK KEPENTINGAN PARTI UMNO ?

Isu BTN terus mendapat perhatian akhbar-akhbar berbahasa Cina apabila akhbar China Press pada Selasa lalu menyiarkan artikel bertajuk 'Liew Chin Tong dedah peruntukan RM74 juta untuk BTN'.

Menurut akhbar itu, Ahli Parlimen Bukit Bendera mendakwa, BTN mendapat peruntukan sebanyak RM74 juta pada tahun ini dan peruntukan itu lebih RM4 juta berbanding peruntukan parlimen iaitu RM70 juta.

Chin Tong mendakwa, jumlah itu terlalu banyak dan sangat 'memeranjatkan' kerana ia semata-mata untuk menanam fahaman perkauman.

Kata beliau lagi, menurut Bajet BTN 2010 itu, ia akan mengambil 224 pekerja tetap tahun depan dan penambahan itu tidak sepatutnya berlaku kerana BTN kini bermasalah.

"Berbanding peruntukan untuk Jabatan Perdana Menteri (JPM), bajet untuk parlimen sangat sedikit," kata ahli parlimen itu yang turut membandingkan bajet untuk JPM dan parlimen secara panjang lebar.

Sementara itu, Pengerusi DAP, Lim Kit Siang dalam http://blog.limkitsiang.com menyelar kerajaan dengan mendedahkan perbelanjaan BTN berjumlah RM550 juta dalam tempoh 10 tahun.

"BTN telah membelanjakan sebanyak RM 550 juta dalam tempoh 10 tahun sejak tahun 2000 sehingga 2009 dan ia telah mencetuskan sentimen perkauman sehingga menyebabkan ramai para cendekiawan lari ke luar negara."

Berdasarkan belanjawan tahunan untuk tempoh 10 tahun terakhir yang berjumlah RM548 juta, berikut adalah perincian kos tersebut mengikut tahun.

Bagi tahun 2000, kira-kira RM28,928,500 dibelanjakan manakala setahun selepas itu, tahun 2001 sebanyak RM27,172,300 pula dibelanjakan. Kos tersebut meningkat kepada RM34,199,700 pada tahun berikutnya dan terus meningkat lagi pada tahun 2003 kepada RM35,620,163. Kos tersebut meningkat lebih daripada sekali ganda iaitu RM86,165,889 pada tahun 2004 namun mengalami sedikit pengurangan iaitu RM68,160,330 pada tahun selepasnya.
Pada 2006, kos BTN berkurang lagi kepada RM43,097,076 tetapi bertambah kepada RM74,339,400 pada tahun lalu iaitu RM76,348,700. Bagaimanapun, pada tahun ini kos nya berkurang sedikit tetapi masih lagi pada angka yang besar iaitu sebanyak RM74,023,100.

Menurut Belanjawan 2010, kira-kira RM62.5 juta diperuntukkan untuk tujuan Kursus BTN.

"Ia melibatkan sejumlah wang yang besar. Bagaimana mungkin wujud justifikasi untuk membelanjakan peruntukan besar untuk sebuah agensi bagi melaksanakan kesinambungan agenda yang bertentangan dengan semangat perpaduan bagi memecah belahkan rakyat Malaysia kepada perkauman, sepertimana yang dinyatakan beberapa pemimpin pelajar Institusi Pengajian Tinggi Awam baru-baru ini,"

Terdahulu, Presiden Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya (MPMUM), Mohd Ridzuan Mohamad menyifatkan Kursus BTN sebagai 'tidak sesuai' yang menyuntik sentimen perkauman dan tidak membantu melahirkan kepimpinan dalam persatuan pelajar.

Selain itu, ahli Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia, Hisyamuddin Che Ali berkata Fakulti Pengajian Islam mengadu bahawa sentimen perkauman sememangnya diajar pada kursus-kursus BTN dengan memaklumkan orang Cina merupakan pendatang yang dibawa masuk ke negara ini.

Penilaian Indeks Petunjuk Prestasi (KPI) Di tangguh, 10 Menteri Gagal

KUALA TERENGGANU – Kerajaan Umno/ Barisan Nasional hari ini gagal membentangkan laporan Indeks Petunjuk Prestasi (KPI-Key Performance Index) apabila 10 menteri kabinet gagal menyerahkan laporan masing-masing.

Dengan itu, pembentangan laporan tersebut terpaksa ditunda sehingga akhir bulan Disember, sebulan terlewat dari sasaran sebagaimana di tetapkan Najib sendiri, penilaian dibuat setiap enam bulan sekali.

Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak berkata beliau akan berjumpa dengan menteri berkenaan dalam beberapa hari ini, bagi memastikan KPI yang dibentangkan setelah enam bulan beliau mengambil alih tampuk pemerintahan.

"Saya akan menemui beberapa menteri esok dan yang lain selepas Persidangan Iklim di Copenhagen. Semua (penilaian) pembentangan akan selesai akhir bulan ini," katanya sebagaimana dilaporkan Bernama.
Najib berkata demikian selepas mempengerusikan mesyuarat kali ketiga berkaitan persiapan akhir KPI.(Gambar kiri -dari Malaysian Insider)

Berikutan itu, akhbar-akhbar media perdana tidak melaporkan kegagalan tersebut sebaliknya memusingkan kepada soal pencapaian keseluruhan enam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA), yang ditonjolkan sebagai ‘mencapai tingkat puas hati’ Perdana Menteri

Kerajaan Umno/BN Terengganu Menerima Akibat ‘Doa Laknat’

KUALA TERENGGANU - Masih heboh diperkatakan oleh media dan rakyat tentang isu ‘doa laknat’ yang belum dibaca lagi oleh Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Pada umumnya, orang ramai dapat menerima, apabila seseorang itu dizalimi, dianiayai, dan hilang segala punca mahu meminta pertolongan, maka dia akan berdoa kepada Allah SWT. (Gambar - Runtuhan Masjid Bujal).

Cuma orang-orang Umno yang tidak dapat menerima hakikat ini kerana, mungkin mereka tidak pernah menerima kesusahan dan kesengsaraan akibat dizalimi.

Apa pun doa yang dibaca oleh seseorang yang dizalimi itu, terpulanglah kepada orang itu sendiri, samada mahu mendoakan sesuatu yang buruk terhadap orang yang menzaliminya atau doa yang baik.

Namun, secara tabi’ie (semulajadi) sifat manusia, apabila mereka dizalimi, mereka akan meminta tuhan membalas keatas apa yang telah dilakukan oleh ‘penzalim’ terhadap mereka.

Di negeri Terengganu, khususnya di daerah Kemaman masih tidak lupa satu tragedi yang paling menyayat hati dimana kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu yang diketuai oleh Dato’ Seri Idris Jusoh telah melakukan satu kezaliman yang sangat dahsyat.

Tanggal 26 Mei, 2005, kerajaan Umno/BN bukan sahaja merobohkan rumah-rumah rakyat bahkan mereka merobohkan rumah Allah.

Seluruh masjid Rancangan Tanah Berkelompok (RTB) Kampung Bujal lenyap dari muka bumi akibat kezaliman yang dilakukan oleh Umno dan BN.

Apakah salah penduduk-penduduk kampung Bujal sehingga masjid yang mereka dirikan dengan wang yang halal, hasil dari derma sumbangan sedeqah dan jariah orang ramai, tiba-tiba dengan mudah tanpa sedikitpun perasaan kasihan belas, masjid mereka telah dirobohkan.

Apa yang kami boleh buat ketika masjid Bujal dirobohkan?? Tentulah kami mendoakan agar Allah membalas segala kejahatan yang dilakukan oleh kerajaan Umno/BN.

Begitu juga di RTB-RTB lain.

Seluruh dunia menyaksikan bagaimana seorang perajurit Negara, yang masih dalam pakaian seragam, mengalirkan air mata, melihat rumah yang dibinanya dari wang simpanannya dirobohkan oleh kerajaan Umno dan BN.

Seorang askar yang berkhidmat untuk mempertahan tanah air dan Negara, mengumpulkan wang sedikit demi sedikit, demi untuk mendirikan rumah tempat untuk berlindung dari sejuknya cuaca malam hari dan panas terik matahari pada waktu siang.

Orang ramai yang cuba menghalang perobohan rumah anggota tentera itu telah mendirikan solat hajat dirumah tersebut sebelum dirobohkan.

Sang perajurit itu turut mengaminkan doa, yang dibaca beramai-ramai oleh jamaah apabila selesai solat hajat.

Apakah dalam keadaan itu orang ramai dan perajurit akan mendoakan supaya kerajaan Umno dan BN akan diberikan keberkatan, ditambahkan rezeki, terus maju dan cemerlang??

Tentu kandungan doa mereka memohon kepada Allah yang maha adil untuk membalas segala perbuatan zalim kerajaan Umno/BN.

Begitu juga di RTB Belimbimg Api, RTB Padang landak dan Padang Luas, semuanya di daerah Besut.

Tentu mereka tidak pernah terfikir, tanah yang mereka terima secar ikhlas dari kerajaan PAS Terengganu, dirampas.

Rumah-rumah yang mereka dirikan, dirobohkan dengan segala jentera berat dan anggota penguatkuasa yang tidak langsung menggunakan akal dan fikiran akibat ugutan dan paksaan oleh pemimpin Umno dan BN.

Justeru, Allah yang maha adil dan maha berkuasa mungkin telah memperkenankan doa-doa kami dan mereka yang dizalimi.

Kerajaan Umno/BN Terengganu, tidak pernah aman, walaupun memiliki kekayaan wang ringgit berbilion, itu pun hasil dari wang rakyat, hasil royalti yang dirompak.

Percayalah ! Pemimpin Umno/BN Terengganu tidak akan aman dan sentiasa berbalah, walau apa jua tindakan perdamaian yang diambil kerana mereka lah yang menzalimi rakyat Terengganu.

Pembinaan bangunan yang hebat-hebat, Stadium, Lapangan Terbang, Kolam Renang, Menara Komunikasi, Pusat ICT, Masjid; semuanya kini rosak, punoh dan runtuh, sebagaimana kerajaan Umno/BN merobohkan dan meruntuhkan rumah-rumah rakyat marhaen dan masjid Bujal !

Kerajaan Umno/BN Terengganu telah pun merasa azab doa laknat, yang dibaca oleh orang-orang yang dihambat seperti anjing, dihalau keluar dari rumah-rumah yang halal disisi Allah dan dizalimi oleh kerajaan Umno dan BN.

Maka tunggulah pula apa yang terjadi kepada Umno seluruhnya, apabila rakyat berdoa supaya dibalas kezaliman terhadap mereka yang menafikan royalti minyak yang dianugerahkan oleh Allah kepada hamba-hambanya, rakyat Terengganu dan Kelantan seluruhnya.

Tunggulah, InsyaAllah !

Bengkel Training Of Trainer Di Melaka Selesai Dengan Jayanya

Bengkel TOT ke 2 bertempat di Garden Farmosa Hotel , Melaka bermula 11 - 13 Disember telah berlangsung dengan jayanya . Majlis Penutupan Bengkel TOT telah disempurnakan oleh Sdr. Shamsul Iskandar Mohd. Akin , Pengerusi Perhubungan Negeri Melaka merangkap Ketua AMK Malaysia .
Banyak informasi yang berguna sebagai mempersiapkan diri sebagai Jurulatih aRk telah disampaikan oleh para fasilitator dari Akademi Keadilan ( aRk ) iaitu Dr. Zaliha , Tuan Haji Ismail Yusop dan Mr. Rajen .
Para peserta yang terdiri daripada negeri Melaka , Negeri Sembilan , Kedah , Johor , Selangor dan AMK Malaysia seramai 20 orang telah memberikan komitmen sepenuhnya di mana para peserta didedahkan dengan ilmu seperti komunikasi berkesan , bagaimana menjadi jurulatih yang baik , kemahiran mendengar dan sebagainya .
Saya juga berkesempatan mengenali Mat Zaman Kati blogger perakexpressyang turut hadir sebagai peserta TOT . Tahniah kepada warga kerja aRk yang menjayakan bengkel ini .