klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Isnin, 4 Mei 2009

Mesyuarat Pimpinan Pakatan Rakyat - Anwar IbrahimMonday, May 04, 2009 10:30 AM

Rakan-rakan pimpinan Pakatan Rakyat petang tadi hadir bermesyuarat di ibu pejabat PKR untuk membincangkan beberapa perkara penting menyentuh isu semasa dan berkepentingan umum.

Mesyuarat ini turut dihadhiri pimpinan utama iaitu YB Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan YB Lim Kit Siang.Wakil KeADILan lainnya yang turut hadhir ialah Dr. Syed Husin Ali, YB Azmin dan YB Sivarasa. Pas diwakili YB Mahfuz Omar, YB Dr. Zulkifli, YB Syed Azman dan Dr Hatta manakala DAP diwakili YB Tan Kok Wai dan Teresa Kok. Turut bersama di dalam mesyuarat ialah wakil Pakatan Rakyat Negeri Perak iaitu Dato Seri Ir. Nizar, YB Ngeh Koo Ham dan Hj Ismail.Beberapa perkara dibincangkan dengan penuh semangat musyawarah dan kekitaan yang tinggi.

Tanggal 7 Mei hadapan bakal menyaksikan DUN Negeri Perak akan bersidang, pertama kalinya dalam tempoh enam bulan. Saya kesal dengan tindakan Setiausaha Kerajaan Negeri dan juga Ketua Polis Negeri yang bertindak mengambil alih tugas YB Speaker Dewan dalam mengawalselia sidang Dewan. Kuasa Speaker ditelanjangkan Umno-BN tanpa mengira peruntukan Perlembagaan dan Undang-undang Tubuh Negeri. Kawalan keselamatan seluruh negeri, halangan ke atas media untuk membuat liputan semuanya menggambarkan tindakan opresif Umno-BN untuk mengekang maklumat sebenar sampai ke pengetahuan rakyat.

Bertebaranlah kemungkinan YB M. Manoharan, ADUN Kota Alam Shah akan meletakkan jawatan berikutan kekangan ke atas dirinya yang kini ditahan di bawah akta zalim ISA. Ini pastinya menambah beban di bahu PM baru. Kita komited agar bukan sekadar YB Manoharan, sebaliknya semua tahanan ISA wajar dibebaskan segera tanpa sebarang syarat.

Di kesempatan yang sama saya merakamkan ucapan terima kasih di atas sokongan padu kepemimpinan PAS dan DAP kepada calon KeADILan untuk PRK DUN Penanti, Dr Mansor Osman. Meskipun wujud polemik, ketegasan Ustaz Hadi jelas kelihatan tatkala menyatakan keputusan PAS menyokong calon KeADILan adalah muktamad.

Polemik pertukaran agama anak bagi muallaf gagal diselesaikan dengan bijak oleh Umno-BN. Pertelingkahan sesama mereka menggambarkan bahawa isu ini tidak dihadham sepenuhnya sebagaimana yang dianjurkan Islam mengenai prinsip kebebasan beragama. Kabinet kelihatan begitu sugul berhadapan dengan pertikaian fakta dan dalil yang dibangkit golongan ulama’ dan mufti. Bagi pihak Pakatan Rakyat, sebuah Jawatankuasa Khas telah ditubuh untuk mengkaji isu ini secara menyeluruh.

SPR TETAP PERKAKAS UMNO/BN

Kenyataan Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar yang menyatakan mulai sekarang kehadiran para penyokong yang mengiringi calon pada hari penamaan calon dihadkan tidak melebihi 5,000 orang . Iaitu dalam usaha mengawal persekitaran luar kawalan pada hari penamaan calon, parti-parti politik yang bertanding 'dilarang' membawa penyokong mengiringi calon tidak lebih daripada 5,000 orang.

Sebelum ini Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya ( SPR ) Tan Sri Abdul Aziz Yusof telah membuat keputusan tidak membenarkan parti-parti politik mendirikan pondok panas dan perayu undi dan mana-mana parti-parti politik yang melanggar larangan tersebut akan dikenakan denda RM5000 dan tidak dibenarkan bertanding selama 5 tahun sepertimana yang termaktub di dalam Seksyen 26(1) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 .

Kesemua keputusan tersebut adalah berkuatkuasa dalam Pilihanraya Kecil DUN Penanti pada 23 hingga 31 Mei 2009 . Tindakan menguatkuasakan larangan pondok panas telah mendapat tentangan daripada Pakatan Rakyat dan menganggap tindakan SPR adalah keterlaluan . Sedangkan pada pilihanraya tahun 2004 , pihak SPR telah mengeluarkan arahan larangan yang sama tetapi telah menarik balik larangan tersebut di pagi hari pengundian apabila UMNO/BN mendiri dan menggunakan pondok panas . Sedangkan parti-parti pembangkang akur dengan keputusan larangan pondok panas oleh SPR sebelum ini.

Tindakan menghadkan para penyokong mengiringi calon pada Hari Penamaan Calon adalah satu tindakan yang jelas SPR bertindak sebagai ‘ Perkakas ‘ UMNO / BN . Akur dan patuh kepada UMNO / BN . Dalam beberapa Pilihanraya Kecil bermula daripada PRK Permatang Pauh dan seterusnya PRK Kuala Terengganu , PRK Bukit Gantang dan PRK Bukit Selambau memperlihatkan jumlah kehadiran para penyokong Pakatan Rakyat yang melebihi 5 kali ganda daripada para penyokong UMNO / BN !

Kenyataan Timbalan Pengerusi SPR ,Wan Ahmad yang mengakui bilangan penyokong yang hadir semakin bertambah dan tidak terkawal sehingga menyusahkan orang ramai dan pasukan keselamatan sejak kebelakangan ini.adalah tidak benar . "Kalau tidak dibuat sekarang, jumlah mereka yang hadir pada hari penamaan calon akan bertambah... mungkin beribu-ribu orang dan ia akan terus bertambah," kata beliau dengan merujuk kepada suasana semasa pilihan raya kecil sejak awal 2007, khususnya di Ijok, Selangor; Permatang Pauh, Pulau Pinang, Bukit Gantang, Perak dan Bukit Selambau, Kedah.Suasana kekecohan di hari penamaan PRK Ijok adalah kesilapan SPR yang meletakkan lokasi perhimpunan kedua-dua parti politik terlalu dekat dan ianya adalah dimulakan oleh tindakan tidak bermoral serta provokasi para penyokong UMNO / BN yang tidak berdisiplin . Malah insiden di Permatang Pauh yang melibatkan tindakan menyerang pemberita dan juru gambar media adalah disebabkan tindakan keterlauan yang dibuat oleh mereka yang memprovokasi para penyokong Pakatan Rakyat .

Keputusan SPR adalah muktamad ! Muktamad untuk terus menjadi perkakas UMNO/BN? Alasan yang diberikan tidak kukuh dan berat sebelah . Kenapa harus menghalang dan menghadkan para penyokong untuk mengiringi calon pilihan parti mereka? Adakah kerana kemerosotan kehadiran para penyokong UMNO/BN membuatkan tindakan SPR membuat keputusan tersebut?

Bagaimana pula dengan daftar pemilih yang sehingga sekarang tidak diambil tindakan oleh SPR secara serius dan muktamad untuk diBERSIHkan? Kenapa SPR terus “membutakan mata dan memekakkan telinga” apabila suara-suara dan tuntutan supaya SPR memBERSIHkan daftar pemilih? Setiap kali pilihanraya tidak pekakah SPR apabila isu pengundi hantu dan pengundi ragu masih berkumandang? Segala bukti kukuh telah di utarakan kepada SPR , tetapi masih berdolak-dalih dan mencipta pelbagai helah dan alasan malah senada dan selagu dengan kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan oleh para pemimpin UMNO / BN .

Satu suruhanjaya perlu diwujudkan dengan segera untuk menyiasat dan membaikpulihkan Suruhanjaya Pilihanraya ( SPR ) ini supaya mendapat keyakinan rakyat sebagai badan bebas , adil , telus dan profesioanal. SPR WAJIB dibebaskan daripada telunjuk UMNO / BN dan menyerahkan SPR berada di bawah kuasa Parlimen.

DATUK SERI ANWAR IBRAHIM TIDAK TERLIBAT DALAM POLEMIK ISU KERAJAAN PERPADUAN

Angkatan Muda Keadilan ( AMK ) menyangkal kenyataan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, YB Datuk Takiyuddin Hasan yang mengaitkan YB Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim terlibat dalam polemik isu cadangan pembentukan kerajaan perpaduan . Cadangan tersebut adalah dicetuskan oleh YB Presiden PAS Datuk Seri Hj. Abdul Hadi Awang sendiri dan ianya bukan datang daripada cadangan dan pandangan YB Datuk Seri Anwar atau Parti Keadilan Rakyat .

AMK memohon agar YB Datuk Takiyuddin Hasan menarik balik kenyataan yang dibuat dan menganggap konflik yang berlaku berkaitan isu tersebut diselesaikan dengan bijaksana dari dalam PAS itu sendiri tanpa mengaitkan dengan individu lain . Isu tersebut tidak pernah dicetuskan oleh YB Ketua Umum atau dibincangkan secara khusus dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Keadilan Rakyat .

Malah sebelum ini juga Parti Keadilan Rakyat dan Democratic Action Party ( DAP ) pernah menyuarakan pandangan agar YB Presiden PAS menjelaskan secara terperinci dan mohon dibincangkan isu cadangan pembentukan kerajaan campuran tersebut . Ini bermakna isu tersebut adalah datang daripada PAS dan bukannya secara kolektif daripada parti-parti komponen dalam Pakatan Rakyat . Dan atas prinsip perpaduan dan permuafatan bijak dengan menghormati sebarang pandangan dan cadangan untuk dibahas dan bincangkan dengan secara demokrasi serta bijaksana di dalam mesyuarat tertinggi Pakatan Rakyat .

Kekesalan YB Datuk Takiyuddin Hasan terhadap golongan tertentu dalam PASberkaitan isu tersebut seharusnya ditangani secara dalaman parti dan bukannya mengaitkan serta meletakkan kesalahan kepada YB Datuk Seri Anwar Ibrahim .

Fariz Musa
Timbalan Ketua AMK Pusat