klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Ahad, 15 November 2009

Selangor Lantik Anwar Ibrahim Sebagai Penasihat Ekonomi , Najib Lantik Yahudi Sebagai Penasihat Kerajaan Malaysia

Kenyataan Media
15 November 2009

Angkatan Muda Keadilan ( AMK ) mengucapkan syabas dan tahniah di atas perlantikan Datuk Seri Anwar Ibrahim , Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat sebagai Penasihat Ekonomi Kerajaan Selangor . Selangor sebagai negeri penyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara perlantikan beliau adalah ke arah menjana kepesatan dan perkembangan ekonomi negeri Selangor di bawah kerajaan Pakatan Rakyat .
Perlantikan Datuk Seri Anwar Ibrahim oleh Kerajaan Negeri Selangor adalah berketepatan sekali , pengalaman dan kehebatan beliau dalam bidang ekonomi serta mantan Menteri Kewangan tidak dapat dinafikan . Malah masyarakat antarabangsa termasuk Turkey, World Bank [WB] dan International Money Fund [IMF] mengiktiraf teori pengurusan ekonomi global Anwar Ibrahim, dan telah melantik beliau sebagai Penasihat Ekonomi Turkey, Perunding Kewangan WB dan Penasihat Kewangan IMF.
Melalui pidato, penglibatan dan sumbangan Anwar Ibrahim dalam gerak kerja ekonomi global, membawa kepada pelbagai pengiktirafan cendekiawan antarabangsa terhadap beliau sebagai berikut: Tokoh Asia Baru oleh pertubuhan cendekiawan Filipina, Lambang Kebangkitan Tamadun Timur oleh pertubuhan cendekiawan Amerika Syarikat dan anugerah Guru Asia diberikan oleh pertubuhan cendekiawan Indonesia. Beliau juga adalah Antara 100 manusia paling berpengaruh di dunia, Pemimpin Paling Baik Asia serta "Asian of the Year" oleh Newsweek International pada 1998.
Namun dalam suasana keghairahan UMNO/BN menjunamkan kredebiliti Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan label yang negatif , PM Datuk Seri Najib Tun Razak telah melantik APCO Worldwide sebuah firma perunding antarabangsa yang dikuasai Yahudi menjadi Penasihat Kerajaan Malaysia dengan kontrak jutaan ringgit .
Keikhlasan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membantu pertumbuhan ekonomi Negeri Selangor dan demi kepentingan rakyat negeri Selangor dapat dilihat apabila beliau bersetuju untuk menerima elaun tetap RM1 sebulan sedangkan UMNO/BN menggunakan wang rakyat membayar jutaan ringgit kepada Yahudi sebagai Penasihat Kerajaan Malaysia .
AMK juga menyangkal kenyataan Khairy Jamaludin , Ketua Pemuda UMNO bahawa Kerajaan Selangor melantik Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai penasihat ekonomi negeri Selangor menunjukkan ketidakmampuan kerajaan Selangor untuk mentadbir dan mengurus ekonomi sehingga perlu mengambil “orang luar” . Khairy Jamaludin terlalu dangkal apabila mengaitkan Datuk Seri Anwar sebagai “orang luar” sedangkan Kerajaan UMNO/BN daripada pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad sehinggalah Datuk Seri Najib Tun Razak terus menggunakan Yahudi sebagai Penasihat Ekonomi dan Kerajaan Malaysia .
AMK mengucapkan selamat bertugas kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim dan amat yakin bahawa kemampuan dan kehebatan serta pengalaman beliau akan terus memacu pertumbuhan ekonomi negeri Selangor , khususnya demi kepentingan rakyat Selangor dan Malaysia amnya.

FARIZ MUSA
Timbalan Ketua AMK

Double Standard SPRM terbukti apabila hendak siasat TGNA

TG Nik Aziz terpaksa membatalkan pemergian beliau ke Tanah Suci Mekah bagi menunaikan fardhu haji apabila wang pembiayaan ikhlas RM65,000 oleh seorang yang sangat rapat seperti hubungan ayah dan anak dipertikaikan dan bagaimana UMNO berusaha mencalarkan imej TGNA dalam kes tersebut.
Desakan UMNO agar pihak SPRM membuka kertas siasatan terhadap TGNA . Apa lagi dengan pantas SPRM terus menyatakan persetujuan untuk membuka fail bagi menyiasat isu tersebut . Kalau-kalau ada unsur-unsur rasuah dalam pemberian tajaan tersebut .
Bagaimana pula dengan bekas MB Selangor , Mohd Khir Toyo dan keluarganya menggunakan wang rakyat beserta pegawai kerajaan negeri yang lain, membelanjakan hampir RM1.6 juta untuk membiayai dua lawatan ke luar negara, termasuk lawatan ke Paris dan Orlando Disneyland termasuk lawatan pada tahun 2004 ke Disneyland Paris dan persinggahan transit selama empat hari di Dubai.Perkara ini didedahkan dalam siasatan yang dijalankan oleh Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat) hari ini.
Antara pendedahan mengenai lawatan keluar negeri itu, dalam tempoh antara 17 hingga 24 Disember 2004 ialah:
1. Turut menyertai lawatan tersebut ialah isteri Dr Mohd Khir – Datin Seri Zaharah Kechik dan tiga anak mereka serta seorang orang gaji.
2. Delegasi rasmi membelanja sejumlah RM416,000 bagi lawatan tersebut.
3. Kumpulan yang pergi mengendalikan urusan bagi lawatan tersebut membelanjakan RM366,000.
4. Persinggahan transit di Dubai membabitkan perbelanjaan RM10,000.
Apa tindakan SPRM dalam kes penyelewengan wang rakyat yang secara nyata dan terbukti berlakunya jenayah tersebut ? Kenapa tiadakan tindakan pantas dan cergas dilakukan oleh SPRM membuka fail serta mendakwa Khir Toyo ?
Sikap double standard yang dilakukan oleh SPRM ini membuktikan SPRM adalah merupakan 'barua' UMNO / BN . Menjadi perkakas pimpinan UMNO / BN yang tidak bermoral dan bermaruah . Integriti dan kredibiliti SPRM adalah sangat memalukan . Tindakan mensasarkan siasatan dan tindakan terhadap pimpinan PR dan Kerajaan PR diambil secara segera walaupun hanya daripada khabar angin . Malah SPRM dilihat sebagai satu badan yang membersihkan pimpinan UMNO / BN walaupun secara jelas mereka terlibat dengan rasuah dan penyelewengan . Ikan bilis ditangkap manakala jerung besar lepas bebas .
farizmusa.blogspot.com

Alahai BN : Sebelum Nie Anwar Ada RM3Billion.. Skrg Azmin Pulak ada RM8.5juta...

Fitnah Barisan Nasional Semakin Kencang

KENYATAAN MEDIA

Kenyataan bekas ketua pemuda MIC, Vigneswaran yang mendakwa saya dan isteri memiliki saham bernilai RM 8.5 juta dari tahun 1992 sehingga tahun 1994 adalah tidak berasas sama sekali. Saya belum melihat dokumen yang didakwa oleh Vigneswaran tetapi saya percaya dokumen itu dimanipulasikan oleh pihak-pihak tertentu untuk mengaitkan dengan saya dan isteri saya. Semenjak tahun 1998, saya dan keluarga sering menjadi sasaran fitnah bertujuan untuk mengaibkan saya dan keluarga.
Saya diburu oleh pihak berkuasa seperti polis, Badan Pencegah Rasuah dan juga Lembaga Hasil Dalam Negeri untuk menjalankan siasatan mengenai perolehan harta saya. Malahan, alasan yang sama digunakan untuk menangkap dan menahan saya pada 16 September 1998 sehingga 22 September 1998. Saya telah memberikan kerjasama penuh kepada pihak berkuasa termasuk butiran lengkap aset kami.
Saya merasa kesal kerana apa yang berlaku hari ini menunjukkan Barisan Nasional tidak akan berhenti dari melancarkan serangan fitnah yang jahat untuk mengganggu keamanan dan ketenteraman saya dan keluarga. Saya melihat tindakan jijik yang terancang ini adalah untuk mengaibkan dan mencemarkan nama saya dan isteri. Kenyataan berunsurkan fitnah dan berniat jahat itu jelas mempunyai motif politik bertujuan merosakkan reputasi saya selaku Ahli Parlimen Gombak serta Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat.
Saya dengan ini menafikan sekeras-kerasnya tuduhan yang dilemparkan oleh Vigneswaran. Saya telahpun mengarahkan peguam saya untuk bertindak segera prosiding perundangan yang sewajarnya terhadap pihak yang membuat kenyataan dan melaporkan kenyataan fitnah tersebut.

AZMIN ALI

Youth Dialogue For A Better Malaysia

Hari ini 14 November 2009 saya menghadiri jemputan daripada KL Bar Young Lawyers Committee di Malaysia Bar Council , Jalan Tun Perak , Kuala Lumpur . Program tersebut bermula jam 10.15 pagi dan berakhir pada jam 12 tengahari .
Program tersebut dihadiri oleh pimpinan pemuda parti-parti politik dan NGO . Sayap pemuda parti-parti yang hadir ialah dari Pakatan Rakyat ialah AMK dan DAPSY . Manakala daripada Barisan Nasional ialah Pemuda MCA , Pemuda Gerakan dan Pemuda PPP . Youth For Change juga turuta hadir di atas koata NGO . Sdr. Lai Chee Hoe , Chairperson daripada KL Young Lawyers Committe memaklumkan Dewan Pemuda PAS tidak hadir kerana mereka ada Mesyuarat EXCO DPPP pada hari dan masa yang sama . Adalah amat terkilan dan kecewa ketidakhadiran Pemuda UMNO , menurut Chairperson bahawa Khairy selaku Ketua Pemuda UMNO akan menghantar 2 orang wakil tetapi sehingga tamat dialog tidak ada kemunculan mereka . Takut ke ¿????? Saya bersama Sdri. Ginie Lim hadir bagi mewakili AMK . Khai Loon ( Ketua Penerangan AMK ) hadir atas tiket Youth For Change .
Sdr Lai Chee Hoe mengucapkan tarima kasih di atas kesudian semua yang hadir dan mengharapkan diskusi tersebut akan berjalan lancar bagi membincangkan beberapa isu . Terdapat 6 isu utama yang akan di bincangkan . 1. Ethnic Relations 2. Internal Security Act ( ISA ) 3. Bi Partisan Co-operation 4. Fundemantal Libertis 5. Parliamentary Reforms dan 6. The Way To Move Forward .
Dalam isu Ethnic Relations – wakil KLBLC memulakan dengan mencetuskan isu-isu hubungan kaum yang signifikan di Malaysia . Adakah benar-benar seperti ungkapan 1 Malaysia atau ianya tidak berlaku , Isu perkauman masih lagi tercetus . Termasuk dalam bidang pendidikan dan sebaginya . Bagaimana hendak merealitikannya sedangkan masih berlaku masalah kaum , ketidaktelusan . Adakah hanya apabila hidup aman damai , bertegur sapa , bekerja bersama dan sebagainya itukah yang dinamakan ‘unity’.
Perbincangan berjalan cukup menarik dan peserta dialog secara aktif membincangkan isu tersebut dengan baik dengan dibantu daripada Chairperson .
Wakil Pemuda PPP terus menyatakan bahawa sistem persekolahan 1 aliran dengan diajar bahasa Cina dan Tamil akan membentuk penyatuan tersebut . Ianya bermuda daripada pendidikan kepada anak-anak . Wakil DAPSY menyatakan isu sekolah 1 aliran bukan dapat menyelesaikan polemik tersebut .
Saya menegaskan bahawa UMNO dan parti-parti BN yang berteraskan kaum ( MCA dan MIC ) menyebabkan timbulnya permasalahan tersebut serta polisinya . 1 Malaysia hanyalah kosmetik sahaja sedangkan UMNO masih terus memperjuangan isu perkauman dengan “Ketuanan Melayu” dan yang baru sekarang dengan slogan “Pemimpin Melayu”. Pengalaman sebagai bekas ahli dan pimpinan UMNO serta tenaga penceramah BTN , di mana BTN dan UMNO sentiasa mendidik ahli-ahli mereka dan rakyat terutama orang Melayu untuk membenci kaum lain dan hanya menumpukan kepada “melayu” sahaja . Masalah perkauman tidak akan selesai .
Kekecewaan dirasai apabila ketiadaan Pemuda UMNO dalam diskusi tersebut . Saya menegaskan bahawa UMNO mempergunakan Dasar Ekonomi Baru untuk kepentingan mereka . Bukan Melayu sahaja yang miskin . Terdapat orang cina yang miskin dan orang India yang miskin . Mereka juga juga turut perlu dibantu , bukan Bumiputera sahaja .
Semua bersetuju bahawa Dasar Ekonomi Melayu wajar dihapuskan dan diadakan dasar yang lebih relevan untuk rakyat Malaysia .
Wakil MCA macam hilang arah , nada pun sealiran dengan kami . Begitu juga dengan wakil Pemuda Gerakan . Saya tegaskan bahawa bukan sahaja DEB perlu dihapuskan tetapi termasuk melakukan reformasi ke atas polisi . Isu tersebut dibahas dengan panjang lebar sehingga terpaksa diberhentikan oleh chairperson kerana sudah hampir jam 12 tengahari .
5 isu lain tidak dapat dibincangkan kerana kesuntukan masa . Sdr. Lai Chee Hoe mengucapkan tarima kasih di atas perbincangan yang sangat baik dan memperlihatkan kesungguhan untuk membentuk Malaysia yang lebih baik .
Saya juga tuirut menyatakan bahawa apa yang dibincangkan tidak menjadi permasalahan terhadap AMK kerana kita ada Agenda Ekonomi Malaysia yang dibawa oleh Sdr. Anwar Ibrahim adalah lebih baik serta adil bagi mengantikan DEB dan kewujudan Platform Pakatan Rakyat oleh Datuk Zahid Ibrahim yang mempunyai polisi yang lebih baik kepada rakyat . Apa yang diperjuangankan oleh PKR dan PR adalah ke arah membentuk dan merealitikan Malaysia yang lebih baik .
Program dialog tersebut adalah merupakan satu permulaan yang baik dan akan diadakan di masa akan datang bagi membincangkan 5 isu yang tidak sempat dibincangkan dalam dialog tersebut .
Program berakhir jam 12 tengahari .

Can Anwar make it?

FM - saya terima artikel ini daripada netruindrunaalai@yahoo.com .
By Megat Jittendran

PKR supremo Anwar Ibrahim’s ‘buck up or pack out’ ultimatum to party top brass and elected representatives would be seen as a warning for members to toe the party line.
For some others, such ultimatum from the party icon would be a resonation of a desperate man trying to pull together his errant comrades.
But all could and should agree that it was a timely warning from the parliamentary opposition leader.
It is time for him to take control of not only PKR but also the warring and unflattering opposition block – the Pakatan Rakyat.
When Pakatan won 82 parliamentary seats, captured four new state governments and retained the north-eastern state of Kelantan in the last general election, many Pakatan leaders thought, and are claiming until today, that the swing was for them.
Little did they realise that Pakatan won by default.
It was Barisan Nasional, which lost.
In March 2008 polls, people had no other alternative to turn to other than Pakatan.
So many Pakatan elected representatives cannot realise, and failed to acknowledge, that they were haughtily sitting in a political comfort zone today because the people were fed up and wanted to teach BN, especially Umno.
These Pakatan representatives have refused to accept reality hence their ego is growing by the day.
Thus, after nearly 20 months since the 12th general election, glaring weaknesses and arrogance have emerged among the Pakatan partners – PKR, DAP and PAS.
PAS leaders are living in a dreamland fantasizing that non-Muslims voted for the party because they have accepted the party Islamic credentials and principles.
Hallucination hd caught them that they have got support across all communities on their own political ground.
PAS leaders had even thought of actualizing the unthinkable – an unity government with arch enemy Umno.
They forgot that PAS gained at Umno’s expense because the people wanted it that way.
PAS leaders such Abdul Hadi Awang, Nasharuddin and Mustafa Ali had conveniently forgotten that they would not have received a strong public support on their own.
The leaders have also abandoned their ‘PAS for All’ slogan.
Now they seem not keen in picking up non-Malay non-Muslim issues.
Surely Islam did not teach them that speaking against the brutal killings carried out by the police against Indians was forbidden or ‘haram’ for instance!
PAS claims to be for all but they championed segregation among Malaysians by forcing a ban on beer sales in so-called Muslim neighbourhoods in Selangor.
Why should PAS force a ban on beer sales?
Why can’t PAS just allow the market forces of supply and demand to decide the sales of beer anywhere?
Why should PAS ‘for all’ classify Malaysian neighbourhoods as Muslim and non-Muslim areas?
DAP, especially the Penang government under Kapitan Lim Guan Eng, believes that it needed only to consolidate its position as number one Chinese-based party in the country.
DAP leaders, especially Kapitan Lim, are increasingly exposing their true colours that they were uninterested in the fate of non-Chinese, especially in Penang.
Perhaps they believe in the myth that the voting pattern of non-Chinese, especially Indians, will not switch back to BN . . . not now, not so soon.
Perhaps the party believes that PKR and PAS would win over the Malays.
Kapitan Lim’s pro-Chinese capitalist policies are proofs to justify this claim.
The demolition of Kampung Buah Pala, once famously known as the Indian High Chaparral among locals who cherished the state historical value, surely undermined Lim’s credibility as ‘a fair and just leader for all’ among the Indians.
His frequent lies during the village crisis further eroded public confidence in his administration.
The frustration of Indians could well boil over to the ballot box in the next election.
They may not support BN, but may not cast their vote for Pakatan either.
Or perhaps the Indians would gang up again under Hindraf to vote against DAP, not against PKR and PAS.
One should realise that when Hindraf criticised Kapitan Lim’s mishandling of Kampung Buah Pala crisis, the human rights leaders and activists refrained from criticising PKR or PAS.
They condemned only Kapitan Lim for cheating the Indians.
Kapitan Lim’s lack of transparency in several land conversion issues did not augur well for his CAT principles based on competency, accountability and transparent.
This has caused discontentment among civil rights groups.
He claims to be travelling in economy class.
But truth is he has become the most travelled Chief Minister of Penang in such a short period.
Many are whispering that the PAP-ruled Singapore has become Kapitan Lim’s second home now.
Of course DAP leaders and cyber troopers would deny all these allegations.
They would enchant that DAP have quality Indians leaders, such as DCM 2 Ramasamy, Sivanesan, Kulasegaran, Karpal Singh and even Sanisvara Rayer.
But Indians have realized that these so-called Indian leaders were actually mandores used by DAP to smoother and tame the community.
Many Pakatan elected representatives were heard talking that Kapitan Lim had destroyed the High Chaparral merely for personal gain.
Lim is said to have told certain Pakatan MPs, who went to see him to seek solution for the village crisis, that he was least bothered about Pakatan losing Indian votes.
He has stressed that he was only keen to safeguard his party’s Chinese vote bank.
He has also told these MPs that it was Anwar’s problem, not his, for any loss of Indian votes.
Although Bagan Pinang by-election was a wake-up call, Kapitan Lim and his Indian mandores are still living in a denial world that Kampung Buah Pala had no impact on Indian voters in the constituency.
However, Anwar seems has realised this.
A switch of Indian votes to BN or against Pakatan in the next election would be detrimental to his chances to become the Prime Minister.
This was a major reason behind Anwar dispatching Zaid Ibrahim to hold talks with Hindraf ultimate leader Waythamoorthy in Singapore for a possible pact.
Anwar knows that a strong Pakatan political block would not have emerged today if not for to aggressive activism and sacrifices made by Hindraf activists.
DAP had conveniently forgotten this but Anwar didn’t.
This is the difference between political opportunists and true leader.
He wants to embrace all his friends in his rough and tough journey to Putrajaya.
Unlike Kapitan Lim, Anwar knows he could not lay his hands on the coveted Holy Grail - for the premiership, without the support of all.
He also knows that he got to put his own house in order and take control of Pakatan political direction.
Although he espouses democracy, at times he should exercise some form of dictatorship within PKR and Pakatan to maintain peace, discipline and order.
He is duty bound to execute order over chaos.
The voters are looking up to him to provide a viable, dynamic and cohesive united political front as the alternate to the ailing and overstaying BN.
Anwar needs to thwart the rapidly deteriorating public confidence in PKR and Pakatan.
He must swiftly address the downslide in Indian and Malay support to the coalition and his leadership.
He must first get rid of many underperforming current PKR elected representatives and replace them with credible candidates the next round.
Kulim, Batu Uban, Kebun Bunga and Batu Maung are among constituencies in the northern region that needed better candidates.
Even DAP and PAS need major surgery on their respective candidature lists.
The common agenda being worked by Zaid now and the imminent registration of Pakatan as an official entity were positive steps.
Anwar must act aggressively from now to put PKR and Pakatan in order because BN is clearly after his head with a sodomy charge.
He must make sure that there would be no crisis in public confidence over Pakatan leadership if the BN-directed ‘Saiful case’ puts him behind bars again.
Anwar’s ultimatum to party top brass, grassroots leaders and elected representatives is just the beginning.
He seems determined to wipe out all these white ants in his party and Pakatan to reconsolidate his position and popularity, and regain public support to capture his Holy Grail.
For the sake of Malaysians, Anwar must do it.
He must make it.
Ends