klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Rabu, 26 Ogos 2009

PART 1 : Kenapa kita masih belum sedar ?

Keputusan PRU 12 pada 8 Mac 2008 benar-benar mengembirakan kita . Kita menafikan 2/3 majoriti Ahli Parlimen BN yang selama ini dikuasai secara majoriti oleh UMNO/BN . Lebih membanggakan apabila kita berjaya terus mengekalkan kemenangan di Kelantan serta merampas Selangor , Perak dan Kedah serta menguasai Wilayah Persekutuan . Paluan gendang kegembiraan bergema dan menampakkan prestasi Keadilan , PAS dan DAP dalam komponen Pakatan Rakyat yang diterima oleh majoriti rakyat Malaysia . Kita bukan bermimpi , tetapi realiti . Ramai YB-YB yang lahir daripada kemenangan PRU 12 , serta YB-YB muda yang mengorak langkah kehadapan . Malah kita mempunyai 4 MB dari kerajaan Pakatan Rakyat .

Ramai yang diberikan peluang untuk merasai kenikmatan kemenangan , jawatan , kedudukkan , projek dan sebagainya . Walaupun lebih ramai yang melopong tanpa apa-apa perhatian terutama mereka yang telah lama berjuang mempertahankan parti dan perjuangan , menghadapi kesulitan dan kegetiran , kesusahan , ditekan dan macam-macam lagi yang mereka lalui hanya mampu menjadi tukang saksi kejayaan dan kemenangan . Orang-orang baru mengambil dan mengisi tempat . Malah ada yang tidak mengenali perjuangan REFORMASI sewaktu kita semua dipukul , ada yang ditangkap , dimaki , dihina , dibuang kerja dan macam-macam lagi . Ada yang masih terus setia bersama perjuangan dan parti . Ada yang sudah 'pancit'. Malah yang ada meninggalkan parti kembali semula kepada UMNO / BN .

Dari 5 kepada 4

Insiden kejatuhan dan rampasan kuasa di Perak sepatutnya menjadi ikhtibar yang amat sangat oleh kita semua . Daripada 5 negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat menjadi 4 negeri . Tumbang kerajaan Pakatan Rakyat di Perak benar-benar menyedihkan kita . MB Nizar sewaktu berkuasa terus mengekalkan pegawai -pegawai tinggi kerajaan yang akhirnya bersekongkol dengan 'tuan' lama mereka . Angkara 2 pengkhianat dari parti kita dan 1 pengkhianat daripada DAP bertindak keluar dari parti dan menyokong UMNO/BN . Maka bermula episod rampasan kuasa UMNO/BN di Perak yang sebelum itu menghantar 'duta' mereka dari Bota ke dalam parti kita , yang kita sambut dengan gegak gempita , paluan kompang dan tabuh yang akhirnya melompat kembali kepangkuan UMNO . Malu dan amat memalukan . Rakyat terus menilai , inikah nilai Adun-Adun kita ? Yang mudah dibeli dengan pelbagai tawaran oleh UMNO , mengkhianati perjuangan .

Usaha untuk mengembalikan kembali kerajaan rakyat di negeri Perak terus diperjuangkan melalui undang-undang , gerakan rakyat dan sebagainya . Kerajaan UMNO/BN di peringkat Persekutuan menggunakan Ghani Patail untuk memainkan kita dengan menggunakan undang-undang dan penghakiman . Zambry terus berkuasa , kita terus melopong . Ramai kawan kita kehilangan kerja dan jawatan dalam kerajaan . Syukur YB-YB masih terus mempertahankan prinsip dan perjuangan walaupun pellbagai usaha dibuat oleh UMNO/BN membeli YB-YB kita.

Selangor menjadi sasaran utama

Najib Razak dalam kenyataannya menyatakan Selangor akan ditawan semula . Usaha UMNO/BN untuk menawan dan merampas semula Selangor bukan mainan kata-kata , tetapi sangat serius . Dapat disaksikan bagaimana UMNO/BN menggunakan SPRM , menahan dan menyiasat terhadap perbelanjaan ADUN-ADUN Pakatan Rakyat . Namun agak terhenti sedikit apabila kematian Toe Beng Hock . Jangan difikirkan 'setenang air tiada buaya' . Ianya tidak akan berhenti . Sebelum ini kes rasuah dan penyelewengan dihalakan kepada MB Selangor .

Selagi Selangor tidak mengambil tindakan drastik menukarkan pegawai-pegawai kerajaan yang pernah menunjukkan taat setia kepada Khir Toyo , UMNO dan BN , tidak hairan insiden yang sama akan berlaku sepertimana di Perak . Lebih menakutkan apabila ada yang terus diletakkan bertugas di Pejabat MB ! Tidak hairan kalau segala maklumat dalaman dan sulit boleh sampai kepada Khir Toyo walaupun beberapa jam selesainya mesyuarat EXCO . Apa lagi dokumen-dokumen yang dibocorkan .

Ahli-ahli parti yang komited diabaikan , tidak diberikan perhatian . Malah lebih menghairan sekiranya projek-peojek tertentu masih ada orang UMNO / BN yang mengaut keuntungan . Orang kita melopong dan terlopong . Tiada diploma dan ijazah maka tidak melayakkan seseorang itu menduduki jawatan seperti Ahli Majlis Daerah . Kouta untuk AMK terlalu sedikit diberikan . GLC apa cerita ? Imej MB Korperat rasanya perlu ditukar . Jangan sehingga pertimbangan politik diabaikan . Ada dasas desus YB-YB kita sudah berubah karektor . Betul ke?

Program merakyatkan ekonomi sangat memberangsangkan apabila didengar . Tahniah dan teruskan . Sejauh mana keberkesanan , terlalu awal untuk membuat ukuran . Rakyat yang mengundi di Selangor bukan semua adalah anak jati Selangor . Sedarlah bahawa ramai orang luar yang tinggal di Selangor , menjadi pengundi di Selangor membantu memenangkan Selangor . Tetapi setiap program mensyaratkan kepada anak jati Selangor . Mereka yang bukan anak jati Selangor mula rasa terpinggir dan merasakan tidak ada keuntungan mengundi Pakatan Rakyat di Selangor .

Dulu sebelum kita berkuasa , kisah rasuah dan penyelewengan Khir Toyo dan UMNO/BN dijaja dan memperlihatkan betapa teruknya Khir Toyo dan UMNO/BN di mata rakyat . Tetapi sudah setahun lebih memerintah Selangor , takkan itu sahaja kes-kes rasuah dan penyelewengan Khir Toyo ? Takkan semua fail-fail dan dokumen telah berjaya dimusnahkan oleh Khir Toyo ? Jangan jadi macam di Terengganu , kita ada berlori-lori fail dan bukti penyelewengan pemimpin UMNO /BN tetapi sehingga jatuhnya kerajaan PAS di Terengganu satu fail pun tidak didedah dan dilaporkan . Rakyat boleh buat tafsiran , bermakna tidak ada rasuah dan penyelewengan pun sepertimana yang diwar-warkan . Takkan kita tak sedar lagi ....

Kedah sasaran seterusnya .... Part 2

HIDUP BN

Orang atas pagar mengundi BN kerana imej PMnya. Walaupun calunnya di kawasan DUN atau Parlimen bermasalah hatta letak monyet pun pada satu masa lalu, BN akan menang mudah.
Pasca 2008 berubah sudah. PM kaki tidur dan PM Monggolia menjadi isu utama dan perlu dibersihkan. Jika tidak rakyat akan terus menolak BN.
Membunuh karektor Anwar dengan kes liwat dan pengkhianat bangsa, nampaknya tak jalan.
BN kena fikir cara lain. Cara terbaik ialah baiki imej BN yang korup, zalim dan tidak adil. Ia memerlukan masa. Setakat ampu rakyat Sabah dan Sarawak tak cukup. Kalau BN tak baiki imejnya, slogan Satu Malaysia akan hilang ditelan sejarah.

Muhyiddin: Sokongan pada BN tidak berubah - Malaysiakini


Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata BN menerima kekalahannya dalam pilihanraya kecil DUN Permatang Pasir hari ini.Calon PAS, Mohd Salleh Man mendapat 9,618 undi untuk menewaskan calon BN, Rohaizat Othman dengan majoriti 4,551 undi. Rohaizat mendapat 5,067 undi."Bagi kita, walaupun peratusan yang keluar undi adalah rendah berbanding pilihanraya umum 2008, daripada pemerhatian kita, ada sedikit sahaja perubahan di beberapa peti undi, tapi tidak begitu ketara," kata Muhyiddin.

"Di Permatang Pasir, sikap pengundi nampaknya tidak banyak berubah walaupun masa lawatan-lawatan kita, nampak adalah sedikit sebanyak minat mereka untuk mengundi BN."Tapi apa pun, kita terima keputusan ini kerana seperti apa yang diamalkan dalam demokrasi berparlimen. Saya menghormati keputusan rakyat," katanya kepada pemberita malam ini.Beliau berkata, BN harus memberi perhatian kepada perkara-perkara tersebut serta menganalisa, menilai serta meneliti sokongan masyarakat Melayu, Cina, India dan lain-lain."(Bagi) majoriti (pengundi) Melayu, jika dibandingkan dengan pilihanraya yang lepas, kita lihat tidak ada berganjak sokongan yang diterima oleh BN," katanya.Pengundi hantuMuhyiddin yang juga timbalan perdana menteri berkata, proses pilihanraya kecil ini membolehkan BN membuat penilaian dalam menghadapi pilihanraya yang akan datang.

Menjawab pertanyaan pemberita, beliau berkata, faktor calon mungkin menjadi salah satu sebab kekalahan BN."Pembangkang sedikit sebanyak mengekploitasi masalah yang dihadapinya. Tetapi jika diambil kira pada peringkat akhirnya, ada penerimaan, kita kaji (keputusan) tidak banyak berbeza dengan yang lepas," tegasnya.Ditanya mengenai saranan untuk memperkuatkan Umno dan BN di Permatang Pauh, Muhyiddin berkata:"Kita harus bekerja keras untuk mendampingi rakyat dan juga pengundi. Kita harus memahami sikap mereka dan hubungan akrab dengan pengundi.

"Kita perlu ambil kira daftar pemilih walaupun SPR (Suruhanjaya Pilihan Raya) kata tidak ada pengundi hantu, mungkin ada yang daftar di Permatang Pasir tidak ada di sini."Jadi perkara ini harus diberi perhatian oleh kepimpinan umno di Permatang Pauh," tambahnya.Serangan peribadiSementara itu, Rohaizat juga menerima kekalahannya dengan hati yang terbuka."Ini adalah suara rakyat dalam amalan demokrasi. Dalam pertandingan, ada yang kalah dan yang menang. Tahniah kepada PAS," katanya.

Ditanya mengenai sokongan yang diterimanya, Rohaizat berkata: "Tidak banyak berbeza dengan sahabat saya yang dahulu.Sokongan kepada saya masih tetap tidak berubah," katanya.Bagaimanapun, katanya, beliau sedikit kecewa kerana sebilangan penduduk di Permatang Pasir gagal memahami gagasan yang hendak dibawa oleh BN.Katanya, BN mahu memberi status anak emas kepada Permatang Pasir tetapi ia ditolak oleh pengundi.

Menjawab pertanyaan media, Rohaizat menolak isu serangan peribadi terhadapnya sebagai salah satu faktor kekalahannya.Katanya, ini kerana jumlah undi yang diperolehinya - berbandingan dengan calon BN dalam pilihahraya umum lalu - adalah lebih kurang."Jadi saya rasa ia bukan faktornya," tambah Rohaizat.

KENYATAAN MEDIA: DSAI Berhubung Kemenangan Pakatan Rakyat di PRK Permatang Pasir - 25 Ogos 2009

KENYATAAN MEDIAUNTUK EDARAN SEGERA
Tarikh: 25 Ogos 2009

KEMENANGAN PAKATAN RAKYAT DI PILIHAN RAYA KECIL PERMATANG PASIR BUKTI RAKYAT TOLAK POLITIK UMNO-BN

Saya panjatkan rasa syukur di atas kemenangan Pakatan Rakyat di Pilihan Raya Kecil Permatang Pasir. Berbulan-bulan diasak fitnah sebagai pengkhianat bangsa dan berhadapan pembelotan, kemenangan hari ini membuktikan rakyat menolak politik acuan pimpinan umno-bn yang memecahbelahkan.
Penghargaan yang tidak terhingga saya ucapkan kepada seluruh jentera pilihan raya kecil, yang tetap bersabar mengharungi kepayahan pada bulan Ramadhan ini. Kepada YB Haji Salleh Man tahniah di atas kejayaan ini dan tunaikanlah amanah dan mandat yang diberikan rakyat.
Kemenangan dengan majoriti meyakinkan ini ternyata, menzahirkan keyakinan rakyat Malaysia terhadap Pakatan Rakyat, hasrat bergelora mahukan Perubahan dan masa depan Pakatan Rakyat yang pasti gemilang.

ANWAR IBRAHIM
KETUA PEMBANGKANG
DEWAN RAKYAT MALAYSIA

inilah antara punca kekalahan UMNO di Permatang pasir !!!!!!


Inkues, Rahsia Kes Pembunuhan Teoh Semakin Terbongkar Bila Saksi Ke-16 Tidak Buat Laporan Polis Selepas Terjumpa Mayat Mangsa !!

SHAH ALAM, 25 Ogos [3.30 pm] - Pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini memberitahu prosiding inkues bahawa beliau diarah oleh Timbalan Pengarah SPRM Selangor untuk melaporkan kematian Teoh Beng Hock sehari selepas mayatnya dijumpai di tingkat lima, Plaza Masalam di sini.
Mohd Anuar Ismail, yang berpangkat Pemangku Penguasa Kanan SPRM Selangor, dalam keterangannya memberitahu setelah mayat Teoh ditemui lebih kurang jam 2 petang, 16 Julai lalu, beliau tidak membuat laporan polis serta merta, sebaliknya pergi ke pejabat SPRM di Putrajaya bagi mendapatkan arahan lanjut pihak atasan mengenai perkara itu. "Saya tidak menghubungi pihak polis dan membuat laporan. Keadaan amat panik masa itu kerana terlihat ada mayat di situ. Saya segera turun ke bawah dan saya lihat telah ramai orang berada di sana. Saya kemudian maklumkan perkara itu kepada Tuan Hishamuddin Hashim, Timbalan Pengarah SPRM Selangor untuk dapatkan arahan lanjut "Timbalan Pengarah telah arahkan saya dan Ketua Unit Siasatan SPRM untuk pergi ke ibu pejabat SPRM di Putrajaya bagi mendapatkan arahan lanjut berhubung kematian Teoh itu," katanya.
Penjelasan saksi ke-16 itu amat mengejutkan peguam keluarga Teoh, Gobind Singh Deo yang kemudian menyoal: "Kamu sebagai pegawai penyiasat kes ini, dan saksi utama di bawah jagaan kamu dijumpai mati, kamu tidak kisah langsung untuk membuat laporan polis?" Mohd Anuar sekali lagi menegaskan beliau hanya akan membuat laporan polis jika diarahkan untuk berbuat demikian.
"Saya cadangkan kepada kamu, kamu sebenarnya menyembunyikan sesuatu, sebab itu kamu tidak berani untuk membuat laporan polis ketika itu, supaya kamu dapat melenyapkan bukti di tempat kejadian, kerana sebenarnya pegawai SPRM lah yang telah membunuh Teoh." tanya Gobind . "Saya tidak setuju" jawab Anuar. Kemudian Gobind bertanya lagi "Sebagai seorang manusia yang berperikemanusiaan, jika itu adalah mayat kawan kamu, tidakkah kamu akan memberitahu ahli keluarga dan membuat laporan polis?" dan dijawab "Ya, saya akan buat."oleh Anuar. Terdahulu dalam keterangannya, Mohd Anuar berkata soal siasat terhadap Teoh dilakukan sehingga kira-kira 3.45 pagi, 16 Julai lalu, setelah diarah oleh Timbalan Pengarah SPRM Selangor dan Ketua Unit Siasatan SPRM untuk mempercepat siasatan penyalahgunaan wang kerajaan negeri Selangor itu. "Ini berikutan kes itu dikategorikan sebagai kes sensitif dan telah mendapat publisiti meluas serta dilaporkan dalam suratkhabar hampir setiap hari dalam minggu itu," katanya. Gobind kemudian mencadangkan kepada saksi itu bahawa alasan siasatan itu dijalankan pada waktu malam adalah kerana ia merupakan peluang terbaik kepada pegawai SPRM untuk mendera dan menggunakan kekerasan terhadap saksi bagi mendapatkan pengakuan mereka.
"Ini adalah kerana semua pejabat bersebelahan pejabat SPRM di tingkat 14 itu adalah kosong pada waktu malam dan tiada sesiapa bekerja selewat itu," kata Gobind dan Mohd Anuar membalas: "Tidak setuju." Gobind juga bertanya sama ada saksi itu tahu bahawa terdapat banyak laporan polis telah dibuat oleh orang awam terhadap SPRM berhubung dakwaan didera ketika disoal siasat, dan Mohd Anuar berkata: "Saya tidak tahu." Mohd Anuar juga tidak bersetuju terhadap cadangan peguam itu bahawa pegawai SPRM menjalankan soalsiasat terhadap saksi secara menindas atau oppressive iaitu dengan meletakkan saksi di tengah-tengah dan dikelilingi sekumpulan 10 orang pegawai. Mohd Anuar, sambil mengangkat tangan kanannya seperti bersumpah, menegaskan beliau tidak pernah menggunakan kekerasan ketika menyoal siasat saksi, dan tidak pernah melihat atau mendengar mana-mana pegawai SPRM berbuat demikian.
"Tidakkah ia oppresive, bagi seorang individu biasa, untuk ditahan sepanjang malam untuk disoal siasat?" soal Gobind. "Ia mungkin agak meletihkan saksi," kata Mohd Anuar, yang juga mengakui bahawa tiada prosedur operasi standard yang diamalkan oleh pegawai SPRM dalam menyoal siasat saksi, melainkan berdasarkan Akta Pencegahan Rasuah dan beberapa undang-undang lain.

75% Tak Bersetuju Kartika Merayu - undian SMS NTV7

Seruan Datuk Seri Najib Razak yang berkata Kartika Sari Dewi Shukarno boleh membuat rayuan dan tidak sepatutnya reda semata-mata untuk dihukum telah ditolak oleh rakyat Malaysia yang mengikut undian SMS Edisi 7 memaparkan 75% responden tidak bersetuju dengan cadangan Perdana Menteri itu supaya Kartika merayu.
Perdana menteri dilaporkan menjelaskan pendirian kerajaan pusat ialah ia tidak boleh mempertikaikan soal agama dan, tambahnya, soal agama terletak di bawah pihak berkuasa Mahkamah Syariah.Bagaimanapun, Kartika Sari mempunyai ruang untuk merayu, katanya.
Kartika Sari Dewi, 32, seorang model dilaporkan enggan merayu di atas hukumannya itu dan bersedia untuk menerima hukuman itu.Sebelum ini Kartika ditangkap dalam satu serbuan yang di buat di sebuah hotel dan didapati bersalah kerana meminum arak.Mahkamah Syariah menjatuhkan hukuman tersebut pada Julai lepas.Beliau tidak membuat rayuan sebaliknya mengatakan akur dengan keputusan tersebut.
"Saya keliru dan rasa seperti ditendang macam bola oleh Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip),” kata model sambilan Singapura itu berikutan keputusan pindaan hukuman sebat yang sepatutnya di jalankan ke atasnya pada minggu ini ditangguhkan kerana menghormati bulan Ramadan.
Kartika berkata, dia keliru dengan keputusan pihak berkuasa yang memberi arahan sebelum ini supaya hukuman sebat ke atasnya dijalankan dalam minggu ini tetapi kemudian menangguhkannya secara tiba-tiba.“Saya sangat keliru, mereka suruh saya pergi jalani hukuman tetapi sampai pertengahan jalan mereka suruh saya balik. Sekarang saya tidak tahu nak buat apa," katanya kepada pemberita sejurus selepas membuat laporan polis, di Ibupejabat Polis Daerah (IPD), Kuala Kangsar, semalam.
Bapanya, Shukarno Abdul Muttalib berkata, tiga pegawai penguat kuasa Jaip datang ke rumahnya bersama waran tangkap untuk membawa Kartika ke Penjara Wanita Kajang untuk menjalani hukuman tetapi lebih kurang satu jam kemudian, anaknya diserahkan semula kepadanya.
Menurutnya, beliau mengambil keputusan membuat laporan polis kerana keliru dengan keputusan pihak atasan yang menangguhkan hukuman terhadap anaknya dan bimbang pihak tertentu menganggap Kartika lari daripada menjalani hukuman.“Tiga pegawai datang ke rumah saya kira-kira jam 9.30 pagi dan menunjukkan waran tangkap serta membawa Kartika ke Penjara Kajang bagi menjalani hukuman sebat.“Tetapi lebih kurang sejam kemudian, pegawai yang sama menyerahkan semula Kartika kepada saya dan mengatakan hukuman sebat ditangguhkan bagi menghormati bulan Ramadan.
“Saya membuat laporan polis kerana Kartika ditangkap tetapi dibebaskan semula dan risau sekiranya keputusan itu disalah erti,” katanya.Sebelum ini, Hakim Mahkamah Tinggi Syariah, Kuantan telah mengarahkan Kartika menjalani hukuman itu dalam minggu ini tanpa memberikan tarikh sebenar hukuman bakal dijalankan.Pada 20 Julai lalu, Kartika, 32, dijatuhi hukuman denda RM5,000 dan enam sebatan selepas mengaku salah meminum arak di sebuah hotel di Cherating pada jam 11.40 malam 11 Julai 2008.
Bagaimanapun, Jaip atas atas nasihat Ketua Hakim Syarie Pahang menangguhkan sementara hukuman sebat bagi menghormati bulan Ramadan.

Benar Muhyiddin, Undi BN Tak Berubah

Kenyataan Timbalan Presiden UMNO Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin yang menyatakan bahawa sokongan kepada BN tidak berubah adalah benar.Hanya 34% sahaja undi yang diperolehi oleh UMNO BN dari jumlah keseluruhan pengundi yang keluar mengundi, yang bererti hanya satu pertiga sahaja rakyat Permatang Pasir yang "meminati" UMNO BN manakala 66%, iaitu dua pertiga pengundi menyokong Pakatan Rakyat.
Muhyiddin berkata BN menerima kekalahannya dalam pilihanraya kecil DUN Permatang Pasir hari ini.Calon PAS, Mohd Salleh Man mendapat 9,618 undi untuk menewaskan calon BN, Rohaizat Othman dengan majoriti 4,551 undi. Rohaizat mendapat 5,067 undi.
"Bagi kita, walaupun peratusan yang keluar undi adalah rendah berbanding pilihanraya umum 2008, daripada pemerhatian kita, ada sedikit sahaja perubahan di beberapa peti undi, tapi tidak begitu ketara," kata Muhyiddin."Di Permatang Pasir, sikap pengundi nampaknya tidak banyak berubah walaupun masa lawatan-lawatan kita, nampak adalah sedikit sebanyak minat mereka untuk mengundi BN.
Muhyiddin yang beberapa hari sebelum kempen pilihanraya Permatang Pasir mendakwa Pakatan Rakyat umpama retak menanti belah jelas satu pendustaan. Yang nyata BN lah sebenarnya sedang menghadapi fenomena "retak menati belah" itu apabila parti-parti komponen di dalam BN sedang bergelandangan dengan pelbagai masalah.MCA berhadapan dengan kemelut PKFZ, MIC diambang perpechan sebelum pemilihan jawatankuasa berlansung manakala PPP kini sedang menghadapi krisis yang begitu tenat melibatkan kepimpinan M.Kayveas dan Murugiah.
Muhyiddin yang terkenal dengan mulut celuparnya kini menanggung aib yang besar apabila menuduh Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai pengkhianat bangsa dan tuduhan itu kini telah kembali kepada dirinya sendiri apabila terbukti kes penggadaian tanah Johor kepada Singapura sewaktu beliau menjadi Menteri Besar Johor.

TERIMA KASIH DAN TAHNIAH KEPADA SKUAD PILIHANRAYA AMK , AMK PERMATANG PAUH DAN SEMUA PETUGAS PRK N11 PERMATANG PASIR

Saya selaku Pengarah Pilihanraya AMK Malaysia merakamkan jutaan terima kasih dan tahniah kepada semua Skuad Pilihanraya AMK Malaysia , AMK Permatang Pauh ( termasuk Sri Mawar ) , UKP Permatang Pauh dan semua petugas AMK yang telah menyumbangkan tenaga , wang ringgit , masa dan segala-galanya bagi memastikan PAS bagi mewakili Pakatan Rakyat mengekalkan kemenangan di PRK N11 Permatang Pasir.
Saya amat berbangga dengan komitmen yang sangat tinggi kepada semua rakan-rakan yang telah berkampung di Permatang Pasir bermula 17 Ogos sehingga 25 Ogos 2009 walaupun terpaksa bekerja dalam suasana Ramadhan Al-Mubarak ( hari pertama puasa semua orang ingin bersama ahli keluarga berpuasa dan berbuka ) , cuaca yang tidak menentu , tempat tidur yang tidak selesa dan pelbagai kesulitan dihadapi dengan tenang dan tetap utuh bersemangat sehingga hari pembuangan undi .
Kerjasama yang baik , komitmen yang tinggi dan semangat bekerja bersama benar-benar saya hargai . Walaupun tidak ramai tetapi rakan-rakan telah melakukan kerja dengan penuh istiqamah dan mengharumkan nama AMK .
Terima kasih yang sangat tinggi saya kepada Sdr Amir Ghazali ( Ketua AMK Permatang Pauh ) dan seluruh EXCO AMK Permatang Pauh serta Sri Mawar yang membantu dan bekerjasama dengan Skuad Pilihanraya AMK Malaysia . Termasuk juga penghargaan saya kepada Sdr. Khairil ( SU AMK Pulau Pinang ) dan Team Unit Keselamatan Parlimen Permatang Pauh ( tidak sia-sia saya yang melancarkan UKP Permatang Pasir 4 tahun yang lalu ) . Diharapkan kerjasama yang baik dan komitmen yang tinggi ini akan dapat diteruskan di masa-masa akan datang .
Terima kasih juga saya sampaikan kepada beberapa orang EXCO AMK Malaysia yang turut sama hadir di Permatang Pasir .
Walaupun undi sedikit merosot tetapi kemenangan amat membanggakan dan memberikan tamparan hebat kepada UMNO /BN bahawa UMNO / BN sudah semakin tidak relevan lagi untuk rakyat Permatang Pasir dan seluruh rakyat Malaysia . UMNO /BN terus kecundang dan kita telah memberikan mereka 7-0 !

Terima kasih dan jazakallah kepada semua .

Fariz Musa
Pengarah Pilihanraya AMK Malaysia
merangkap
Timbalan Ketua AMK Malaysia

PAS menang, majoriti menurun

PAS memenangi kerusi DUN Permatang Pasir dengan majoriti besar tetapi merosot beberapa ratus undi daripada keputusan yang dicapai parti itu pada pilihan raya umum tahun lepas.
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan, calon PAS Mohd Salleh Man mendapat 9,618 undi, meninggalkan calon BN Rohaizat Othman dengan 5,067 undi. Majoriti yang diraih Salleh 4,551, kurang 882.
Bekas ADUN allahyarham Datuk Mohd Hamdan Abdul Rahman mendapat majoriti 5,433 undi - kemenangan PAS kali ketiga di kerusi itu sejak pilihan raya umum 1999. Jumlah mereka yang keluar mengundi merosot hampir 10 peratus kali ini kepada 73.1 peratus berbanding 82.6 peratus pada Mac 2008.

SIASAT SI TIONG

Salam 2 all.

Semalam Presiden MCA merangkap Mentari Pengangkutan Dato' Seri Ong Tee Keat telah memfailkan saman terhadap Datuk Seri Tiong King Sing berkaitan isu PKFZ.
Saman difailkan melalui peguamcara Tetuan Tan, Goh & Associates difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di Kompleks Mahkamah Jalan Duta menuntut gantirugi sebanyak RM500 juta serta permohonan maaf secara terbuka daripada Datuk Seri Tiong.
Saman ini difailkan apabila Datuk Seri Tiong, Ahli Palrimen Bintulu yang juga Ketua Backbencher Be End mendedahkan kepada umum bahawa beliau telah membayar wang sebanyak RM10 juta kepada Dato Seri Ong Tee Keat. Ini diikuti oleh kenyataan Pengarah Urusan Kuala Dimensi Sdn. Bhd. Mohd Faisal yang mendakwa Dato' Seri Ong telah menggunakan kemudahan penerbangan jet peribadi milik mereka sebanyak empat kali.
Dakwaan dan pendedahan ini adalah sangat serius kerana Datuk Seri Tiong adalah juga Pengerusi Eksekutif syarikat Kuala Dimensi Sdn. Bhd. yang telah mendapat kontrak bagi pembinaan Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) dibawah bidangkuasa Kementerian Pengangkutan.
Dato' Seri Ong dalam samannya antara lain mendakwa pendedahan yang dibuat oleh Datuk Seri Tiong adalah cubaan untuk menghalang siasatan dilakukan terhadap Kuala Dimensi Sdn. Bhd. yang menimbulkan kontorvesi berikutan dakwaan rasuah, salahlaku dan salahguna kuasa membabitkan berbillion ringgit wang rakyat.
Saya hairan mengapa sehingga hari ini pihak berkuasa saperti Polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia masih membisu dan tidak mengambil segera tindakan yang konkrit. Alasan lapuk yang diberi kononnya perkara ini sedang disiasat oleh Public Account Committee (PAC) Parlimen yang dipengerusikan oleh YB Dato' Seri Azmi Khalid.
Pada saya ini dua isu yang berbeza. PAC tidak ada kuasa pendakwaan, ia sekadar melapur kepada Parlimen untuk tindakan lanjut. Apa yang berlaku sekarang ini mempunyai unsur-unsur jenayah. Samada Dato' Seri Ong Tee Keat telah melakukan jenayah rasuah dan salahguna kuasa, ataupun Datuk Seri Tiong telah melakukan penipuan dan "peras ugut halus" terhadap seorang Menteri Kabinet.
Saya percaya kalau yang terlibat ini adalah pimpinan Pakatan Rakyat, sudah pasti Polis Raja Di Malaysia dan SPRM akan melompat-lompat menghunus keris karat masing-masing.
Dan yang paling malang Timbalan Presiden UMNo Tan Sri Muhyiddin Yassin boleh menasihatkan kedua-dua pihak supaya menyelesaikan "perbalahan mereka secara senyap-senyap"!?
Ini bukan soal perbalahan parti komponen, ini soal wang rakyat yang bernilai berbillion ringgit telah disalahgunakan. Rakyat berhak mengetahui kebenaran dan melihat tindakan segera dan tegas diambil tanpa sebarang kelengahan lagi. Oleh itu saya mendesak supaya pihak berkuasa tidak lagi bermain aci-cop dengan rakyat, tetapi mengambil tindakan segera untuk mengembalikan hak rakyat kepada rakyat!
Wassalam.

YB Zulkifli Bin Noordin

UMNO YANG SEBENARNYA PETUALANG BANGSA

oleh MHT

Regim BN ini tidak pernah berubah dalam aspek pembaziran jutaan wang rakyat hanya semata - mata untuk membayar perunding imej bagi melobi imej pemimpin regim ini khususnya untuk luar negara.Semenjak Mahathir, Abdullah dan kini Najib turut sama membelanjakan wang yang cukup banyak semata - mata untuk membina imej peribadi. Antara syarikat yang kini sedang menikmati jutaan wang rakyat untuk menaikkan imej Najib ialah Apco Worldwide, sebuah syarikat perunding imej dan media antarabangsa. Menurut sumber yang dipercayaan syarikat ini menikmati kontrak RM20 juta untuk perkara tersebut.
Ada satu maklumat pula menyatakan kontrak RM20 juta masih belum ditandatangani namun syarikat ini masih didalam tempoh percubaan tetapi tetapi menikmati bayaran tinggi berdasarkan projek. Antara tugasannya ialah memastikan Najib Tun Razak mendapat liputan dalam agensi berita dunia seperti CNBC dan CNN (media pro yahudi).
Menempatkan tulisan mengenai Najib dan menempatkan tulisan Najib di media dunia juga menjadi peranan mereka.Bayaran yang tinggi ini juga berkaitan dengan usaha Najib untuk mengimbangi imej Anwar Ibrahim yang dihormati dunia.
Pejabat Perdana Menteri sekarang ini juga dikatakan bersedia membuat bayaran yang amat tinggi hanya untuk memastikan lawatan Obama, Presiden Amerika ke Kuala Lumpur. Kononya lawatan Obama ke Kuala Lumpur akan menaikan imej Najib ke tahap maksimum di mata dunia.
Apco Worldwide difahamkan telah mendapat ruang di pejabat Perdana Menteri sejak awal Najib menjadi PM.
Apco dan beberapa buah agensi perunding imej dan media yang berpengkalan di US terlibat secara terus dan serius dalam menghasilkan strategi 100 hari Najib..Ini termasuk kempen 1 Malaysia dan beberapa pengumuman yang popular.
Maklumat ini dipecahkan oleh beberapa kakitangan kanan tinggi kerajaan yang tidak berpuas hati dengan pembayaran yang amat mahal sedangkan hasilnya amat diragui. Sehingga kini imej Najib dalam dan luar negara belum berada pada tahap memuaskan.Abdullah Badawi juga pada ketika menjadi Perdana Menteri turut menggunakan agensi asing untuk meastikan imejnya naik sebagai pemimpin Islam Progresif dan pemimpin Malaysia sebagai sebuah negara islam yang liberal.
Manakala tidak boleh disangkal oleh regim ini bahwa Mahathir Mohamad dan Abdullah turut menggunakan pelobi Yahudi Abramoff dengan bayaran yang begitu mahal semata untuk memastikan punya imej baik.

Bajet Tambahan RM361 juta Bakal Hangatkan Sidang DUN Terengganu

KUALA TERENGGANU – Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu yang akan berlangsung selama dua hari pada 25 dan 26 Ogos ini bakal dihangatkan dengan cadangan bajet tambahan kerajaan negeri Terengganu sebanyak RM361, 267, 300.00.Bajet tambahan tersebut akan menjadikan negeri Terengganu sebagai sebuah negeri yang mempunyai bajet terbesar di Malaysia, bagi tahun 2009 dengan jumlah keseluruhan RM2.160 bilion.
Pada akhir tahun lalu kerajaan negeri telah meluluskan bajet bagi tahun 2009 sebanyak RM 1.799 bilion.Nilai bajet tambahan tersebut malah lebih besar dari bajet tahunan yang telah diluluskan oleh kerajaan negeri Kelantan bagi tahun 2009 iaitu RM360 juta.
Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Tunggal, Dr Alias Razak, bajet tambahan yang begitu besar jumlahnya itu menimbulkan pelbagai persoalan dan memberikan gambaran bahawa kerajaan negeri tidak begitu teliti dengan perancangan tahunan.
”Antaranya adalah peruntukan untuk pembinaan jambatan Kampung Pulau Sekati, yang hingga kini belum pun nampak apa-apa kerja yang dilakukakan,”selain itu, kerajaan negeri memohon tambahan bajet ratusan juta tersebut untuk kos membina beberapa buah jambatan, termasuk jambatan Jeram yang dilancarkan oleh bekas Menteri Besar pada awal 2008 lalu,”apa yang menjadi kemusykilan adalah, bukankah membina infrastruktur, jalanraya dan jambatan adalah tanggungjawab kerajaan persekutuan?,”katanya ketika ditemui selepas Mesyuarat Pre-Council Sidang DUN yang di pejabat PAS Terengganu di Jalan Sultan Omar, disini.
Beliau berkata, sebelum ini pembinaan Lebuhraya Pantai Timur, Stadium dan lapangan Terbang Sultan Mahmud, yang juga menjadi tanggungjawab persekutuan tetapi telah menggunakan kewangan kerajaan negeri Terengganu.
Oleh itu, beliau mencadangkan kerajaan Terengganu memohon keluar dari Persekutuan sekiranya, kerajaan Persekutuan tidak lagi mampu untuk memberi peruntukan.”Lebih baik Terengganu pohon keluar dari Persekutuan, sekiranya kerajaan Persekutuan tidak lagi mampu membiayai kos pembangunan di Terengganu,”tambahnya. - buletinonline