klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Khamis, 20 Januari 2011

Malaysia catat jumlah aliran wang haram tertinggi

Malaysia tersenarai antara negara yang merekodkan jumlah aliran wang haram tertinggi dalam tempoh sembilan tahun dalam dekad lalu, menurut laporan sebuah pemerhati kewangan Global Financial Integrity (GFI).

Laporan itu menyebut, aliran wang keluar dari negara ini meningkat lebih tiga kali ganda dalam tempoh 2000 hingga 2008.

Aliran wang keluar dari Malaysia pada 2000 berjumlah RM67.7 bilion. Lapan tahun kemudian, jumlah ini bertambah sehingga RM208 bilion.

Laporan itu turut menyatakan amaran bahawa peningkatan pelarian modal mendadak ini berlaku pada tahap yang jarang diperhatikan di negara Asia.

Faktor di sebalik aliran wang haram yang besar ini – dianggarkan berjumlah RM889 bilion dalam tempoh antara 2000 hingga 2008 – bagaimanapun sukar dipastikan.

Faktor berkenaan adalah di luar skopnya, menurut laporan itu lagi.

Bagaimanapun, isu-isu tadbir urus yang signifikan melibatkan sektor awam dan swasta memainkan peranan utama dalam pengubahan modal haram daripada negara ini, laporan itu dipetik.

Pelawaan Debat Diteruskan , Laporan Bernama Mengelirukan - Anwar

Ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata mahu agensi berita Bernama menarik balik laporan bahawa beliau tidak mahu berbahas secara terbuka dengan perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

Anwar berkata, beliau memandang serius laporan berkenaan yang didakwa memetik satu kenyataannya di Alor Setar, Kedah semalam.

Dalam laporan itu, Anwar antara lainnya dipetik sebagai berkata bahawa beliau hanya mempelawa perdana menteri untuk mengadakan perbincangan.

Tidak puas hati dengan laporan itu, Anwar meminta agensi berita berkenaan menarik balik laporan tersebut melalui satu kenyataan bertajuk 'Debat Diteruskan, Laporan Bernama Mengelirukan.'

"Saya tegaskan di sini, saya sedikitpun tidak berganjak dari kenyataan sebelumnya serta hasrat yang terkandung dalam surat rasmi berniat mempelawa perdana menteri untuk berdebat secara terbuka demi kepentingan rakyat Malaysia seluruhnya," kata Anwar lagi.Kenyataan berkenaan dikeluarkan biro komunikasi PKR awal pagi ini.

mahathir kena tempelak oleh orang Melayu Singapura

Bekas perdana menteri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad telah menjadi topik hangat di sini apabila ulasan-ulasannya mengenai nasib Melayu Singapura menjadi polemik dan mendapat kritikan pedas beberapa orang Melayu setempat. Akhbar Berita Harian Singapura telah menyiarkan beberapa surat daripada pembacanya sepanjang minggu lepas yang mengecam Dr Mahathir kerana sering memberi ulasan mengenai nasib Melayu republik itu yang telah terpinggir dan ketinggalan.

Dalam ruangan forum akhbar itu, seorang pembaca Haji Sallim Haji Ahmad menulis bahawa beliau rasa tercabar mengikuti ulasan Dr Mahathir yang membuat kenyataan yang tidak berasas bahawa Melayu republik itu terpinggir dan tertinggal. "Inilah hujah kegemarannya yang pedas dan luncas setiap kali mempersoalkan masalah yang menghambat Melayu Malaysia yang belum lagi terpinggir pada logika Dr Mahathir. “Kekerapan ungkapan yang menjadi sandarannya ialah menegaskan bahawa Melayu Singapura terpinggir sehingga akhir dunia,” kata Sallim.

Tak tagih subsidi

Katanya Dr Mahathir yang terbuai dengan populariti di alam siber dan blog suka menggunakan Melayu Singapura sebagai contoh. Penulis itu juga mempertahankan kedudukan Melayu Singapura dengan menyatakan kaum itu maju tanpa menagih subsidi dan kedudukan agama Islam di Singapura terpelihara dan berkembang walaupun ia bukan agama rasmi.

“Kita tidak kontang jenayah, tapi yang ditugaskan beramanah. Rasuah di sini wujud, tetapi tahapnya tidak mengejut. Sumbang mahram itu keji, dahsyat lagi buang bayi. Mat Rempit bukan hambatan, tabiat lepak bukan amalan,” ungkap Sallim. Seorang lagi pembaca, Hajah Kamariah Lim Li Hwa menegur Dr Mahathir bahawa sebelum membuat apa-apa kenyataan tentang orang Melayu Singapura, diharap beliau “menyelidik dulu keadaan kami.“ “Kami orang Melayu Singapura berasa senang hati dan bersyukur kerana pemerintah Singapura menjalankan amanah dengan telus,” katanya.

'Duduk sama rendah, berdiri sama tinggi'

Menurutnya, walaupun Singapura bukan negara Islam, kebanyakan undang-undang di Singapura tidak ada yang bercanggah, malah sejajar, dengan ajaran Islam. Hajah Kamariah berkata kemungkinan Dr Mahathir (bersikap demikian kerana) berurusan dengan seseorang individu (rakyat Singapura) yang tidak berpuas hati atas beberapa dasar pemerintah Singapura kerana tidak dapat memenuhi kepentingan diri sendiri.

Seorang lagi pembaca, Eusope Musawa menulis Melayu Singapura hidup dengan selesa dan 'duduk sama rendah, berdiri sama tinggi', dan mereka ada kebebasan dalam hal agama dan pelajaran mereka juga setaraf dengan penduduk masyarakat lain. “Tun Dr Mahathir sepatutnya menasihatkan orang Melayu Malaysia agar belajar daripada orang Melayu Singapura bagaimana boleh maju. Saya berharap kenyataan beliau akan membakar semangat orang Melayu setempat untuk terus maju,” tulis Eusope.

Bagaimanapun, seorang pembaca yang menamakan diri beliau, Walid Jumblatt Abdullah menulis dalam forum akhbar itu semalam, bahawa beliau amat gembira sekali apabila melihat masyarakat Melayu Singapura bergegas menyangkal kritikan Dr Mahathir. Katanya, “Alangkah baiknya kalau masyarakat Melayu begitu cepat sekali bertindak ketika masalah-masalah seperti keluarga pincang, keruntuhan akhlak, keputusan pelajar kurang memuaskan berbanding kaum lain dan sebagainya timbul untuk menangani masalah-masalah tersebut.”

NOH OMAR BAGAI CACING KEPANASAN : 24 JANUARI PENENTU SIAPA PENDERHAKA DYMM SULTAN

Semalam dalam Belutin Utama TV3 , saya tengok Noh Omar bagaikan 'cacing kepanasan' apabila tindakan Kerajaan Pakatan Rakyat ( PR ) Selangor berjaya mendapat perkenan DYMM Sultan Selangor bagi mengadakan persidangan Dewan Undangan Negeri Selangor diadakan pada 24 Jan ini. Noh cuba mengungkapkan bahawa Kerajaan PR Selangor sedang tersepit dengan isu perlantikan Khusrin sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor sehingga sanggup menderhaka kepada DYMM Sultan .

Ungkapan menderhaka kepada DYMM Sultan cuba dimomokkan kepada rakyat supaya memberikan persepsi bahawa MB Besar dan pimpinan PR Selangor telah bersikap kurang ajar menderhakai DYMM Sultan lantaran tindakan tidak mempersetujui perlantikan dan mempertikaikan Khusrin yang dilantik oleh Ketua Setiausaha Negara sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor . MB Selangor dan Kerajaan PR Selangor menganggap perlantikan Khusrin adalah bersifat 'politik' oleh UMNO dan Kerajaan Persekutuan dengan membelakangkan Sultan dan MB Besar . Mempunyai agenda tersembunyi dengan menggunakan undang-undang menafikan pandangan MB Selangor dan Kerajaan Negeri .

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebelum ini berkata bahawa persidangan itu adalah untuk meminda Perkara 52 Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor 1959 bagi mengembalikan kuasa Sultan dan Menteri Besar dalam melantik Setiausaha Kerajaan Negeri, Pegawai Kewangan Negeri dan Penasihat Undang-undang Negeri.

Adakah tindakan mengembalikan kuasa Sultan yang telah ditarik pada tahun 1993 oleh kerajaan UMNO / BN dan Mahathir Mohamad adalah satu penderhakaan ? Sewaktu krisis imuniti Raja-Raja , UMNO sanggup menghina dan mencerca institusi Beraja sehingga nafikan kuasa dan imuniti yang selama ini dimiliki oleh DYMM Sultan- Sultan . Segala kuasa DYMM Sultan diubah dan dipinda perlembagaan serta telah memusatkan segala kuasa terutama perlantikan Setiausaha Kerajaan Negeri , Pegawai Kewangan Negeri dan Penasihat Undang-Undang oleh Kerajaan Persekutuan .

Tindakan MB Selangor dan pimpinan PR Selangor ialah satu usaha bagi mengembalikan maruah dan kuasa DYMM Sultan yang telah ditarik oleh UMNO . Walaupun menyedari bahawa sesuatu pindaan perlembagaan memerlukan 2/3 majoriti daripada ADUN-ADUN menyokong usul tersebut dan berdasarkan kepada jumlah ADUN PR adalah tidak mencukupi dan memerlukan sokongan daripada ADUN-ADUN UMNO /BN . Adakah ADUN-ADUN UMNO/BN termasuk Noh Omar akan mengambil sikap tidak menyokong atau berkecuali ? Tindakan tersebut adalah secara jelas satu PENDERHAKAAN terhadap DYMM Sultan Selangor !

Siapa yang sebenarnya tersepit ? Siapa yang sebenarnya PENDERHAKA ?

Pakatan Rakyat menghormati dan menjunjung kasih kepada institusi beraja sepertimana yang termaktub dalam perlembagaan dan diulangi kesetiaan sepertimana yang terkandung dalam Janji Jingga PR iaitu "Mempertahankan peranan dan tanggungjawab institusi Raja berperlembagan".

Usaha murni Kerajaan PR Selangor ialah untuk mengembalikan kuasa kepada DYMM Sultan dan MB Selangor dalam menjana pentadbiran negeri yang lebih cemerlang . Insiden perlantikan Khusrin adalah satu tanda awal bagi membuka kebobrokan UMNO yang rakus dan tamak demi kepentingan politik mereka hingga sanggup membelakang dan menderhaka kepada DYMM Sultan .

24 Januari 2010 akan menentukan siapakah PENDERHAKA kepada DYMM Sultan . UMNO atau Pakatan Rakyat ? Kita akan lihat dan dengar apa reaksi Noh Omar selepas ini !

Sultan beri perkenan sidang DUN Selangor

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah telah memberikan perkenan baginda untuk persidangan Dewan Undangan Negeri Selangor diadakan pada 24 Jan ini.

Setiausaha Sulit kepada Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani, hari ini mengesahkan baginda telah menandatangani perisytiharan pada 14 Jan lalu untuk persidangan itu diadakan selepas mendapat permohonan daripada pihak Dewan Undangan Negeri.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebelum ini berkata bahawa persidangan itu adalah untuk meminda Perkara 52 Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor 1959 bagi mengembalikan kuasa Sultan dan Menteri Besar dalam melantik Setiausaha Kerajaan Negeri, Pegawai Kewangan Negeri dan Penasihat Undang-undang Negeri.

Ketiga-tiga jawatan itu sebelum ini terletak pada kerajaan negeri, ditarik balik berikutan pindaan Perlembagaan pada 1993 oleh Tun Dr Mahathir Mohammad yang menjadi perdana menteri yang turut menyebabkan undang-undang di Selangor dipinda bagi memusatkan kuasa Kerajaan Persekutuan.

- MALAYSIAKINI