klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Rabu, 24 November 2010

PEMILIHAN 2010 MENUTUP TIRAI

Alhamdulillah Pemilihan 2010 telah pun selesai walaupun hanya tinggal 1 lagi cabang iaitu Kuala Langat yang tertangguh pada 21 November lalu . Insyaallah akan dilaksanakan pada esok iaitu 25 November 2010.
Pelbagai warna-warni berlaku sepanjang Pemilihan 2010. Banyak peristiwa suka dan duka mewarnai pemilihan pada musim ini . Dengan cara baru yang ala-pilihanraya atau dengan kata lain perjalanan proses demokrasi yang diamalkan dalam parti . Yang juga merupakan sejarah negara kerana inilah satu-satunya parti yang mampu laksanakan pemilihan secara terbuka di mana " seorang ahli satu undi".
Semua tiada pengalaman untuk mengendalikan pemilihan sebegini . malah termasuk Datuk Seri Anwar Ibrahim juga tidak mempunyai pengalaman . Tapi kita punyai keberanian untuk mengimplimentasi kaedah ini . Kaedah yang terbaik dan benar-benar demokratik .
Tetapi berlaku sesuatu di luar pemikiran apabila terdapat sentimen emosi dan di luar batasan akhlak apabila timbul kekecohan dan ketegangan . Memang sukar dihalangi dan dihindarkan apabila emosi telah menguasai diri , maka berlakulah insiden-insiden yang memberikan sedikit kecacatan dalam pemilihan ini.
Daripada 222 cabang yang telah mengadakan pemilihan hanya 9 cabang sahaja yang berlaku permasalahan , iaitu tidak sampai 4.5% . Tetapi media UMNO seperti Utusan Malaysia dan TV3 telah memainkan peranan seolah menggambarkan seluruhan pemilihan parti berlaku pergaduhan dan ketegangan . Diulang-tayang seolah-olah itulah yang berlaku di seluruh cabang2 di Malaysia .
Malah amat menyedihkan apabila , ahli-ahli parti sendiri sanggup menggunakan Utusan Malaysia , TV3 dan media-media alternatif yang lain untuk menyerang dan mengkritik parti , JPP dan DSAI secara terbuka di publik . Menjadi 'bola tanggung' kepada UMNO menyerang dan menghina parti dan DSAI .
Sebulan lebih parti terus dihina , cerca dan dibelasah tanpa rasa bersalah . Jawatan Timbalan Presiden menjadi isu hangat diperkatakan . Pelbagai usaha untuk terus mencalar parti dan individu-individu tertentu. JPP menjadi bahan kutukan apabila dilihat tidak mampu menjalankan tugas dan tanggungjawab dengan tuduhan kononya berlaku manipulasi dalam pemilihan 2010 .
Saya tidak menolak sebarang keterbukaan untuk bersuara , mengkritik dan memberikan komentar . Jika benar berlaku penipuan , penyelewengan gunalah saluran parti untuk sampaikan segala aduan . Tetapi menjadikan forum-forum publik untuk terus menghentam dan membelasah parti sendiri . Malah ada yang tanpa fakta dan kebenarannya . Tanpa rasa bersalah untuk membuat pelbagai tuduhan tanpa usul periksa , tiada fakta , tiada bukti.
Pemilihan 2010 sudah di garisan penamat tetapi seperti perumpamaan "rumah siap pahat berbunyi"..

SELEPAS APCO , KINI NAJIB MINTAK BANTUAN BANK DUNIA PULA

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan meminta bantuan Bank Dunia bagi mengurangkan perbelanjaan perbendaharaan negara yang mencatatkan defisit tertinggi dalam tempoh 22 tahun.

Menteri Kewangan Kedua Datuk Ahmad Husni Hanadzlah ketika ditemuramah agensi berita Bloomberg Jumaat lalu, berkata kerajaan akan meminta bantuan daripada bank yang berpangkalan di Washington itu bagi menilai perbelanjaan kerajaan dari semua sudut termasuk cara-cara pemberian kontrak besar bagi mengelakkan perbaziran disebabkan tidak efisyen.

Malaysia mencatatkan pertumbuhan ekonomi lembab iaitu pada kadar 4.7 peratus dalam tempoh sedekad terakhir berbanding 7.2 peratus pada tahun 1990an, ketika Perdana Menteri terdahulu, Tun Dr Mahathir Mohamad yang membangunkan projek lebuhraya dan membina menara berkembar tertinggi di dunia.

Menurut pelan lima tahun yang dibentangkan Najib Jun lalu, beliau bercadang untuk mengecilkan jurang tersebut melalui pemotongan subsidi dan memperkenalkan cukai barangan.

Menteri Umno/BN berjoli sakan, rasuah bermaharalela, bila wang dah habis, subsidi untuk rakyat miskin dipotong dan rakyat kena bayar cukai lebih pulak!

Sementara itu, pakar ekonomi dari Capital Economics yang berpengkalan di Singapura, Wisnu Varathan berkata para pengkritik mengatakan Malaysia terlalu memandang ringan berhubung isu langkah mengurangkan kos operasi.

"Malaysia mahu menunjukkan bahawa usaha untuk mengurangkan bajet defisit akan ditangani segera dan sebab itulah mereka mencari bantuan dari suatu organisasi antarabangsa."

Dah tau duit tinggal ciput, berjuta-juta duit rakyat dirembat untuk repair rumah Rosmah binti Mansor.