klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Ahad, 31 Oktober 2010

Projek Politeknik telan RM295 juta, tak siap 10 tahun...di Pekan

Projek Pembinaan Politeknik Muadzam Shah yang tidak siap biarpun hampir 10 tahun dimulakan, kini mengalami peningkatan kos sejumlah RM75.74 juta, iaitu 34.6% berbanding kos asal. Malah, kos ini belum mengambil kira kos perkhidmatan perunding yang perlu dibiayai kerajaan berjumlah RM10.55 juta. Apa yang menarik, projek ini terletak di daerah Pekan, kawasan parlimen Perdana Menteri, Najib Abdul Razak (gambar bawah).

Menurut Laporan Ketua Audit Negara tahun 2009, projek yang beralih tangan dari Kementerian Pelajaran ke Kementerian Pengajian tinggi pada tahun 2004 ini, sepatutnya disiapkan pada 14 September 2003. Namun demikian, ia belum siap bina sehingga kini biarpun hampir 10 tahun berlalu, dan RM294.74 juta telah dibelanjakan berbanding kos asal projek, iaitu RM219 juta.

"Memandangkan politeknik ini masih belum disiapkan, Kerajaan terpaksa menanggung kos sewaan tempat belajar sebanyak RM2500 sebulan, dan setakat bulan Disember 2009, sejumlah RM130,000 telah dibelanjakan untuk tujuan tersebut. Selain itu, bilangan pengambilan pelajar juga terpaksa dihadkan setakat 64 hingga 347 pelajar sahaja berbanding 5,000 pelajar yang dirancang."

Pada pandangan Audit, prestasi kerja dan kedudukan kewangan sesebuah syarikat perlu dijadikan asas dalam pemilihan kontraktor dan subkontraktor bagi melaksanakan projek Kerajaan supaya projek berjalan lancar dan tidak merugikan Kerajaan.

"Selain itu, pihak Kementerian dan JKR juga hendaklah memantau dan memberikan pengawasan yang rapi terhadap kerja-kerja yang dilaksanakan oleh kontraktor serta perunding bagi memastikan projek dilaksanakan mengikut spesifikasi dan siap dalam tempoh yang ditetapkan."

Latar belakang projek

Pada masa yang sama, Ketua Audit Negara juga mengingatkan Jabatan Kerja Raya untuk mengambil tindakan bagi memungut denda kelewatan yang berjumlah RM4.34 juta daripada Kausar.

Menurut laporan, projek ini dilaksana secara reka dan bina oleh Yayasan Kontraktor Melayu Pahang Corporation Bhd (YKMP) yang dilantik secara rundingan terus, pada peringkat awal. Nilai kontrak berjumlah RM219 juta dan tempoh siap projek selama 24 bulan, dari 15 September 2001 hingga 14 September 2003. YKMP telah melantik anak syarikat Kausar Corporation Sdn.Bhd, iaitu V.C.Technologies Sdn.Bhd sebagai subkontraktor untuk melaksanakan projek tersebut.

Projek ini gagal disiapkan dalam tempoh yang ditetapkan dan kontraktor berkenaan telah ditamatkan kontraknya pada 15 Disember 2003.

Kemudiannya, Syarikat Kausar Corporation Sdn.Bhd telah dilantik untuk menyiapkan projek ini, diberi tempoh antara 10 November 2005 hingga 9 Mei 2007. Bagaimanapun, sejarah berulang dan syarikat ini ditamatkan kontrak pada 6 Mei 2008.

Seterusnya, syarikat MMN Bina Sdn.Bhd (MMN Bina) telah dilantik untuk menyiapkan projek ini dalam tempoh 12 bulan, mulai 24 Februari 2009 hingga 23 Februari 2010.

*Neo Chee Hua ialah Assistant Editor MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang dari teks asal.

pemilihan 2010: pilih berdasarkan chai / kumpulan atau merit ?

Saya tertarik dengan suasana pemilihan 2010 . Setakat hari ke 2 pemilihan yang dijalankan oleh 38 cabang pada 29 dan 30 Oktober 2010 memperlihatkan bagaimana bertaburan chai/kumpulan beredar di semua lokasi pusat-pusat pembuangan undi .

Sememangnya pemilihan kali ini agak hebat dan mendapat perhatian serta pemerhatian dari banyak pihak terutama ahli-ahli parti .

Berdasarkan laporan YB Setiausaha Agong , Saifuddin Nasution Ismail menyatakan setakat ini hanya 15 - 20% sahaja ahli-ahli turun menunaikan tanggungjawab mereka hadir membuang undi, memilih kepimpinan di MPP , MP Wanita dan MP AMK . Agak berbeza kehadiran berbanding MATC dan pemilihan di peringkat cabang. namun perlaksanaan demokrasi berkelangsungan dalam parti .

Saya juga tidak ketinggalan menerima SMS agar memilih chai-chai tertentu. Menarik dan hebat. Suasana kempen yang berjalan dengan pelbagai teknik dan cara termasuk penggunaan facebook. Malah ada nama-nama yang tidak saya kenali . Ada juga yang dikenali dan mempunyai kemampuan memimpin dan komimen yang tinggi.

Adakah wajar kita memilih pemimpin berdasarkan chai atau kumpulan ? Orang yang bernasib baik ada dalam kesemua chai , sudah pasti akan mendapat undi yang lebih banyak berbanding mereka yang hanya berada dalam satu chai . Sebenarnya amalan chai ini sudah berlaku disetiap kali pemilihan parti 3 tahun sekali . Sudah mangli dengan amalan tersebut . Tetapi persoalannya adakah wajar kita teruskan amalan tersebut ?

Ucapan saya dalam ucapan penangguhan Kongres Nasional AMK di Kelantan , saya tetap tegas dan meminta perwakilan AMK agar memilih kepimpinan AMK bukan berdasarkan chai , tetapi merit atau kelayakkan serta kebolehan sebagai pemimpin di peringkat nasional . Kewibawaan , kebolehan , kemampuan , komitmen , kesungguhan , kesetiaan , diuji dan tahan diuji , kuat dan berkredibiliti .

Pengalaman saya berada dalam AMK ( sebelum ini Pemuda Keadilan ) selama 12 tahun dan Majlis Pimpinan Pusat ( sebelum ini MPT ) memberikan saya kesedaran bahawa sistem chai ini adalah gagal . Ada yang menang dan memegang jawatan kerana chai / kumpulan tetapi sebenarnya gagal memainkan peranan sebagai pemimpin nasional . Sewaktu bertanding bukan main lagi semangatnya , tetapi bila sudah menang , untuk hadir mesyuarat yang hanya sebulan sekali pun terlalu sukar . Ada yang hanya hebat di cabang , tetapi tidak layak berada di saf pimpinan nasional . Ada sesetengah adalah nama atau tokoh yang tersohor , tetapi gagal membantu dan memberikan khidmat bakti yang terbaik . Tidak mampu menjalankan tanggungjawab sebagai barisan pimpinan yang baik .

Nampaknya pemilihan kali ini , masih berkelangsungan suasana yang sama . Masing-masing membawa barisan chai/kumpulan agar diberikan undi. Adakala mereka tidak sedar bahawa pemilihan ini adalah menentukan saf kepimpinan di peringkat nasional . Saf kepimpinan yang akan membawa imej parti . Saf kepimpinan yang akan membawa parti ke Putrajaya . Membawa wadah dan polisi parti agar rakyat dapat memberikan keyakinan kepada parti untuk mengurustadbirkan Kerajaan Persekutuan . Membawa Ketua Umum sebagai Perdana Menteri Malaysia yang didokongi oleh parti-parti sahabat dalam Pakatan Rakyat .

Saf kepimpinan dan mampu "berdiri sama tinggi dan duduk sama redah" dengan parti sahabat dan UMNO/BN . Disegani dan dihormati oleh kawan dan lawan . Mempunyai imej diperingkat nasional dan internasional .

Harapan saya ialah , seluruh ahli parti memilih pemimpin berdasarkan merit bukannya kerana chai/kumpulan . Mereka yang punya wibawa untuk dinobatkan dalam pimpinan . Mampu membawa imej parti dan kesetiaan kepada parti yang tinggi . Berkebolehan dan komitmen yang tinggi .

Ada kedengaran bahawa ada calon tertentu menggunakan wang/rasuah untuk meraih undi. Benarkah ? Kalau benar berlaku adalah amat malang jika selama ini kita secara terang menentang amalan keji ini , tetapi berlaku dalam pemilihan parti. Saya yakin ahli akan menolak perlakuan dan tindakan sebegitu . Malah WAJIB untuk kita menolak pemimpin KORUP daripada berada dalam parti kita !

Saya tertarik dengan salah orang ahli parti sewaktu di PRK Galas . Ujarnya ahli tersebut, " ramai orang datang , mintak undi , hulurkan kad , dia hulur kad kami ambil. Tapi undi kami tidak bagi sebab datang semata-mata hendak berkempen pemilihan parti . Bukan nak tolong kami ." Saya hanya mengangguk dan mengiyakan pandangan tersebut .