klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Rabu, 3 Jun 2009

Bumbung Stadium Runtuh Tiada Sijil Siap Kerja - JKR

KUALA TERENGGANU, 3 Jun (Bernama) -- Bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin dekat sini, yang runtuh pagi semalam tidak memiliki Sijil Siap Kerja yang dikeluarkan Jabatan Kerja Raya (JKR).Timbalan Pengarah Kerja Raya Negeri, Ghazali Hashim mengesahkan perkara itu dan berkata bumbung berkenaan adalah antara kemudahan di stadium tersebut yang belum diberikan sijil tersebut.Mengikut amalan kerja, katanya JKR akan mengeluarkan Sijil Siap Kerja terhadap bangunan milik kerajaan yang sudah siap dibina."Hanya kemudahan seperti trek, padang selain beberapa tempat di luar stadium telah diberikan sijil itu. Sijil ini telah dikeluarkan semasa penganjuran Sukan Malaysia (Sukma) pada 31 Mei tahun lepas.
"Bumbung stadium masih belum diberikan sijil tersebut kerana masih dalam tempoh kecacatan (jaminan)," katanya ketika ditemui selepas mengiringi Menteri Belia dan Sukan Datuk Ahmad Shabery Cheek meninjau stadium berkenaan hari ini.
Ghazali berkata sebelum ini, jururunding yang dilantik telah memaklumkan kepada JKR bahawa bangunan stadium berkenaan sudah siap."Bagaimanapun, kita masih menunggu komen daripada pihak kontraktor berhubung keupayaan struktur bumbung stadium itu sebelum mengeluarkan sijil ini," katanya.
Berikutan insiden runtuhan itu, beliau berkata pihaknya akan berurusan dengan kontraktor utama stadium tersebut dan bukannya syarikat kontraktor dari Korea Selatan yang merupakan subkontraktor dan bertanggungjawab memasang bumbung tersebut.
Dalam perkembangan berkaitan, katanya stadium berkenaan dijangka ditutup selama enam bulan bagi membolehkan siasatan terhadap insiden runtuhan itu dijalankan. Beliau berkata dalam tempoh itu, kerja-kerja membersih dan membaik pulih stadium berkenaan juga tidak akan dilakukan.-- BERNAMA

Keadaan Tidak Selamat Bumbung Stadium Mula Dikesan Tahun Lepas

KUALA TERENGGANU, 3 Jun (Bernama) -- Keadaan tidak selamat pada bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin dekat sini, yang runtuh semalam telah dikesan sejak tahun lepas semasa pembukaan Sukan Malaysia (Sukma) ke-12.Menteri Besar Datuk Ahmad Said berkata ketika itu, pasukan komando hendak memasang tali untuk acara pembukaan stadium tersebut, namum membatalkannya kerana bumbung itu bergoyang.
"Saya dimaklumkan, komando tidak berani turun kerana bumbung bergoyang semasa mereka membuat latihan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco di sini hari ini.Beliau berkata disebabkan keadaan itu, helikopter telah digunakan bagi menurunkan anggota-anggota komando itu pada malam pembukaan stadium berkenaan 10 Mei tahun lepas.
Katanya bumbung stadium yang runtuh itu panjang serta lebar dan struktur sokongannya tidak dapat menampung berat bumbung tersebut kerana saiznya yang lebih kecil.Beliau berkata sebelum acara pembukaan Sukma, beliau melihat bumbung stadium itu tidak sama rata seolah-olah ada yang tidak betul."Saya tanya kepada pihak Jabatan Kerja Raya (JKR) kenapa perkara ini berlaku dan mereka berjanji untuk memperbaikinya selepas Sukma. Itulah perakuan yang diberikan kepada saya," katanya.
Bagaimanapun, Ahmad berkata tiga minggu lepas, beliau telah memanggil Timbalan Pengarah Kerja Raya negeri Ghazali Hashim dan melahirkan rasa bimbang terhadap struktur bumbung stadium itu."Dua minggu lepas, dia telah menulis surat kepada pihak kontraktor supaya menyemak semula perkara ini. Maka, JKR sebenarnya telah mengambil tindakan terhadap perkara ini (sebelum ia runtuh semalam)," katanya.-- BERNAMA

Salahkah menyokong perjuangan Anwar ?


Gelombang politik terbesar di dalam negara ini hanya berlaku sebaik sahaja berlaku peristiwa pemecatan DS Anwar Ibrahim dari kabinet dan parti Umno lebih kurang 11 tahun yang lalu. Sebelum peristiwa tersebut, gelombang politik juga pernah berlaku tatkala berlaku pertembungan merebut jawatan Presiden Umno di antara Tun Dr Mahathir dengan YBM Tengku Razaliegh yang mana mengakibatkan wujudnya Parti Melayu Semangat 46(S46).Sebelum itu juga, Umno pernah diharamkan sebelum Tun Mahathir menubuhkan Umno Baru yang kekal hingga sekarang.
Namun gelombang politik yang menyaksikan pertarungan di antara Umno/Bn dengan Parti S46 yang telah bergabung bersama PAS dan DAP tidak sehebat gelombang yang dibawa oleh DS Anwar Ibrahim selepas tahun 1997.Saya yakin sesiapa yang membaca kembali sejarah pada awal era reformasi sehinggalah kini, suka atau tidak terpaksa mengakui bahawa pengaruh DS Anwar sememangnya banyak mempengaruhi sokongan rakyat terhadap parti-parti pembangkang yang ketika itu begitu mudah diratah oleh Umno/Bn, kecuali kekuatan kental PAS di Kelantan.
Natijah daripada fitnah yang telah dilakukan oleh mereka yang cemburu serta dengki dengan pengaruh DS Anwar sehingga menyebabkan beliau dipecat dari kabinet dan parti, pembangkang terus mendapat tempat dihati rakyat. Rakyat sudah tidak lagi meyakini Umno malahan mereka seolah-olah tidak percaya tergamaknya Umno mengkhianati tokoh Melayu yang Pro Islam ini. Tetapi bak kata orang, benih yang baik dicampak ke mana sekali pun tetap akan boleh hidup subur. Secara jujurnya, parti PAS dilihat lebih banyak memakan hasil daripada peristiwa yang berlaku dan saya percaya ini adalah `kifarah' buat DS Anwar yang mungkin ketika di dalam Umno melakukan beberapa kesilapan di dalam pendekatannya.
Kini, setelah pembangkang mulai mendominasi beberapa buah negeri selepas pilihanraya Ke 12 yang lalu sehingga menyebabkan kerajaan Bn gagal memperolehi majoriti 2/3 di dalam Parlimen, sudah terdapat suara-suara sumbang terutamanya di dalam PAS yang seolah-olah menidakkan sumbangan, ketokohan dan jasa DS Anwar. Perkara sebegini tidak pernah timbul sewaktu PAS di bawah kepimpinan Almarhum Ustaz Fadzil Noor. Almarhum adalah seorang yang jujur, tidak pendendam serta bijak berpolitik. Budi Almarhum terhadap DS Anwar sudah tentu tidak terbalas.
Pulangnya Almarhum Ustaz Fadzil ke Rahmatullah memaksa DS Anwar menitiskan air mata. Semua ini adalah kisah masa lampau yang amat manis dikenang betapa pemimpin bersatu hati dan sedia bermaafan. Kini, masa berubah apabila melihat kepada kekuatan yang ada pada diri masing-masing.Pemilihan pucuk pimpinan PAS akan bermula beberapa minggu sahaja lagi. Sebagai sebuah parti yang telah kuat sudah tentu pendekatan di dalam berkempen berbeza samasekali. Saya mengucapkan syabas kepada PAS kerana sehingga kini masih tetap dengan pendirian tegas berkenaan dasar Islam mereka.
Tetapi, saya kurang selesa apabila terdapat beberapa pemimpin yang sering mengaitkan pemimpin yang lain di dalam PAS sebagai `orang DS Anwar'. Apakah dosa DS Anwar sehingga beliau diheret bersama di dalam kancah perebutan kuasa di dalam PAS? Salahkah sekiranya mana-mana pemimpin PAS berbaik serta menyokong perjuangan DS Anwar selama ini? Apakah dengan menyokong perjuangan DS Anwar bermakna mereka meninggalkan prinsip mereka yang termaktub di dalam PAS ?Semua persoalan ini tidak mampu saya huraikan melainkan pemimpin-pemimpin PAS itu sendiri.
Meskipun saya seorang penyokong DS Anwar tetapi saya juga tetap menyokong serta menghormati pemimpin PAS. Memang benar, mungkin terlalu simpati saya terhadap DS Anwar menyebabkan saya ingin menyuarakan perkara ini kerana bagi saya tidak adil DS Anwar dijadikan bahan tohmahan untuk melemahkan lawan politik sesama mereka. Saya hairan mengapa wujud gelaran pemimpin ini `orang Anwar' dan pemimpin itu `orang Tuan Guru'. Setahu saya di dalam PAS pemimpin mereka adalah Presiden mereka dan Tuan Guru Nik Aziz adalah Muryidul Am mereka , tiada yang lain dari itu.
Umum mengetahui bahawa Presiden PAS dan Tuan Guru Nik Aziz sendiri tidak pernah ingin berjauhan dari perjuangan DS Anwar malahan ingin dirapatkan lagi.Harus diingat bahawa musuh sentiasa berada di sekeliling kita dan jika kita tersilap langkah, musuh akan mengambil kesempatan. Bukan tujuan tulisan ini untuk membela DS Anwar yang bukan seorang yang maksum dan bukan juga seorang Ulamak.
Saya sedikit terubat apabila mendengar segala kata-kata Tuan Guru Nik Aziz berkaitan hubungan yang perlu dijaga sesama kita di dalam PR. Jangan dimusnahkan apa yang telah dibina landasannya oleh Almarhum Ustaz Fadzil Noor. Kesihan juga kepada DS Anwar yang tidak mampu mempertahankan dirinya apabila dikaitkan di dalam mainan politik oleh rakan-rakan seperjuangannya sendiri. Mungkin DS Anwar hanya mampu berkata di dalam hatinya," Kalau lah Almarhum Ustaz Fadzil masih hidup......"


WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

DR. MANSOR DILANTIK EXCO KERAJAAN NEGERI PULAU PINANG


PULAU PINANG, 3 Jun : - Dr Mansor Othman yang baru memenangi Pilihanraya Kecil Penanti pada 31 Mei lalu mengangkat sumpah sebagai Exco di kediaman rasmi Sri Mutiara, Tuan Yang Terutama (TYT) Tun Dato' Seri Utama Dr Abdul Rahman Abas jam 9.45 pagi tadi.Beliau mengangkat sumpah di hadapan TYT mengantikan kekosongan yang ditinggalkan oleh Mohamad Fairus Khairudin yang juga Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang yang meletakan jawatan untuk melanjutkan pelajaran serta membersihkan nama daripada fitnah. Turut hadir menyaksikan acara tersebut ialah Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.Sementara itu majlis angkat sumpah sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) akan diadakan berasingan pada tarikh yang akan ditetapkan.Pagi ini juga Dr.Mansor dikatakan akan mengotakan salah satu piagamnya untuk membuka Pusat Khidmat dalam masa 48 jam di jalan masuk Taman Guar Perahu.Pusat Khidmat baru itu juga sebagai mengantikan Pusat Khidmat Fairus yang terletak di Jalan Tanah Liat, Bukit Mertajam.


Harakahdaily.

AMK NEGERI TERENGGANU BUAT REPORT POLIS KES STADIUM SULTAN MIZAN RUNTUH


KUALA TERENGGANU - Angkatan Muda Keadilan ( AMK ) Negeri Terengganu telah membuat laporan polis pada jam 11.50 pagi tadi bertempat di IPD Kuala Terengganu . Laporan polis telah dibuat oleh Sdr. Fariz Musa , Ketua AMK Negeri Terengganu ekoran kejadian Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin , Gong Badak yang telah runtuh semalam ( 2 Jun 2009 ) .
Di dalam laporan polis tersebut Fariz Musa yang juga merupakan Timbalan Ketua AMK Pusat mengesyaki pengeluaran Sijil Layak Menduduki ( CF ) dibuat secara tidak telus dan berlaku keterpaksaan yang mana ianya dikeluarkan tempoh yang cepat atau tergesa-gesa kerana sewaktu dirasmikan oleh DYMM Yang DiPertuan Agong pada 10 Mei 2008 , stadium tersebut masih belum siap sepenuhnya .
Malah menurut beliau juga , AMK Negeri Terengganu mengesyaki berlaku penyelewengan kuasa dan ianya melibatkan individu-individu dan pihak berkuasa yang bertanggungjawab terhadap pembinaan dan kelulusan Sijil Layak Menduduki ( CF ) stadium tersebut .
Ianya adalah berdasarkan kepada kenyataan yang dibuat oleh YAB Datuk Ahmad Said , MB Terengganu di dalam NST Online bertarikh 2 Mei 2009 yang menyatakan Stadium tersebut telah dikeluarkan Sijil Layak Menduduki ( CF ) sebelum ianya dirasmikan pada 10 Mei 2008 .
Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin telah beroperasi selama setahun telah runtuh bumbungnya dan dianggarkan mengalami rutuhan sebanyak 60%. Dianggarkan kerugian awal ialah RM25 juta .
Difahamkan bermula 3 hingga 6 Jun akan berlangsung Sukan Staf Antara Universiti Peringkat Kebangsaan bertempat di stadium tersebut . Bayangkan sekiranya kejadian tersebut berlaku hari ini ( 3 Jun 2008 ) atau dalam tempoh sukan tersebut berlangsung .
AMK Negeri terengganu membuat laporan polis pada hari ini mendesak agar pihak polis membuat penyiasatan rapi dan mendakwa mereka yang terlibat dalam pembinaan dan kelulusan Sijil Layak Menduduki ( CF ) .
Insiden runtuhnya mercu tanda negeri Terengganu yang dibina oleh mantan MB Negeri Terengganu , Datuk Seri Idris Jusoh dan kelulusan Sijil Layak Menduduki ( CF ) sewaktu Datuk Ahmad Said menjadi MB Terengganu .
Turut hadir bersama ialah Sdr. Muzafeq Mohamad , Timbalan Ketua AMK Negeri Terengganu dan Sdr. Eng Chai Heng , Pengerusi DAP Terengganu.

Kejadian bumbung stadium runtuh memalukan negara, kata Shaziman

KUALA TERENGGANU: Kejadian bumbung utama Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Gong Badak dekat sini, yang runtuh pagi ini amat memalukan negara, kata Menteri Kerja Raya Datuk Shaziman Abu Mansor. Beliau berkata walaupun kejadian itu tidak melibatkan kemalangan jiwa, ia menjejaskan imej negara kerana runtuhan itu membabitkan stadium baru yang belum sampai setahun digunakan. "Walaupun daripada segi membaikpulihnya ditanggung oleh kontraktor dengan memasang bumbung baru, ia memberi gambaran yang tidak baik kepada negara, seolah-olah kontraktor kita tidak berkemampuan untuk melakukan kerja (membina) bangunan sedemikian rupa," katanya selepas meninjau stadium itu bersama Menteri Besar Datuk Ahmad Said hari ini.
FM - Dalam negara malu dengan kejadian Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin runtuh , siapakah yang paling seronok dan gembira ? siapa ye?
Seolah kontraktor kita tidak berkemampuan ? Datuk Shaziman ni ...buat-buat tidak tahu pula . Dah gaharu cendana pula !
Stadium yang menjadi mercu tanda negeri Terengganu yang menjadi 'projek impian terlaksana' seorang mantan MB Terengganu akhirnya runtuh dalam tempoh setahun digunakan . Syukurlah kerana tiada kemalangan jiwa yang berlaku . Bayangkan kalau ikut jadual stadium tersebut , 3 hingga 6 Mei 2009 akan berlangsung Sukan Staf Universiti Malaysia (SUKUM 34 ) . Kalaulah berlaku pada hari-hari tersebut , pasti kita sibuk mengeluarkan mayat-mayat yang tertimbus dalam runtuhan stadium tersebut . Wanauzubillah! Juteru siapa yang terlibat dalam mengeluarkan dan meluluskan CF stadium ini perlu didakwa dengan segera !

LAPORAN POLIS OLEH AMK NT : KES STADIUM SULTAN MIZAN ZAINAL ABIDIN RUNTUH


Tarikh : 3 Jun 2009

Masa : 11 pagi

Tempat : Balai Polis Daerah Kuala Terengganu

Semua dijemput hadir !