klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Sabtu, 23 Mei 2009

TERENGGANU INVESTMENT AUTHORITY (TIA) : UMNO/BN GADAI MARUAH RAKYAT TERENGGANU

Angkatan Muda Keadilan ( AMK ) Negeri Terengganu mendesak agar YAB Perdana Menteri Malaysia , Datuk Seri Najib Tun Razak dan YAB Menteri Besar Negeri Terengganu , Datuk Ahmad Said memberikan penjelasan dan menghentikan dengan segera berkaitan isu penubuhan Terengganu Investment Authority ( TIA ) yang ditubuhkan dengan tidak mengikut saluran yang sewajarnya iaitu dengan kelulusan Dewan Undangan Negeri Terengganu . TIA seharusnya ditubuh di bawah kerajaan negeri Terengganu bukannya oleh Kerajaan Persekutuan . Kerana TIA ditubuhkan sebagai pemegang amanah rakyat Terengganu .
Tindakan yang dibuat oleh UMNO dan Barisan Nasional ( BN ) serta dengan penglibatan secara khusus Kerajaan Persekutuaan terhadap pengurusan Royalti Minyak ini seharusnya dibincangkan di dalam Dewan Undangan Negeri kerana ianya melibatkan hak rakyat Terengganu . Tindakan biadab UMNO dan BN ini dengan membelakangkan dewan yang mulia dan sanggup untuk sekian kalinya menggadaikan maruah seluruh rakyat Terengganu benar-benar sangat mengecewakan .
AMK Negeri Terengganu difahamkan bahawa TIA yang dipertanggungjawabkan mengutip dana sejumlah RM5 Billion dengan bersandarkan royalti minyak yang akan diperolehi . Dengan kata lain tindakan tersebut seolah-olah mensandarkan atau mengadaikan seluruh rakyat Terengganu . Sedangkan rakyat negeri Terengganu masih terus mempersoalkan sejumlah RM15 Billion yang tidak tahu kemana dibelanjakan . Rakyat Terengganu masih kekal miskin dan negeri Terengganu berdasarkan kaji selidik Unit Perancang Ekonomi ( UPEN ) sebagai negeri ke 2 miskin di Malaysia . Negeri kaya tetapi rakyat menderita .
Dalam Malaysiainsider.com bertarikh 23 Mei 2009 melaporkan ,"Mubadala Development Co, the investment arm of the Abu Dhabi government, will invest about US$1.8 billion (RM6.3 billion) in a property development project in Malaysia. The project involves the construction of hotels and villas on a 1,200-hectare site in Terengganu, the Edge Weekly reported, citing Shahrol Azral Ibrahim Halmi, CEO of the Terengganu Investment Authority (TIA).Mubadala will invest the amount over seven years while TIA will buy the land from the state government and inject it into the joint venture, said Shahrol.
AMK Negeri Terengganu ingin menegaskan bahawa bukan hotel dan villa yang diperlukan oleh rakyat negeri Terengganu , terutama anak-anak muda . Mereka memerlukan industri dan perkilangan yang memberikan pekerjaan kepada mereka . Komitmen Kerajaan Negeri Terengganu dengan penubuhan dan pembinaan Herritage Beach Club di Pulau Duyong tidak memberikan sebarang manfaat kepada rakyat negeri Terengganu termasuk tidak memberikan kesan positif kepada industri perlancungan negeri Terengganu . Menjadi projek gajah putih yang membazirkan wang rakyat negeri Terengganu. Pembelian tanah oleh TIA sudah pasti dengan campurtangan kerajaan negeri Terengganu akan menyebabkan pembelian tanah rakyat dengan secara murah .
Tindakan menubuhkan TIA tanpa kelulusan Dewan Undangan Negeri Terengganu adalah salah , membelakangkan dan mengkhianati rakyat negeri Terengganu . Dalam suasana ekonomi negara yang berada di tahap yang lembab dan membimbangkan , tabungan negara yang semakin berkurangan , tindakan sebegini oleh YAB Datuk Seri Najib Tun Razak dan Datuk Ahmad Said , Menteri Besar Negeri Terengganu serta barisan EXCO Kerajaan Negeri Terengganu adalah tindakan jahat yang sanggup melacurkan rakyat Terengganu dengan mengadaikan hasil royalti minyak Terengganu .
Justeru AMK Negeri Terengganu mendesak YAB Datuk Seri Najib Tun Razak dan YAB Datuk Ahmad Said menghentikan operasi TIA dan menyerahkan penubuhan TIA ini kepada Dewan Undangan Negeri untuk dibincang dan diluluskan sekiranya tindakan mengadaikan hak rakyat Terengganu ini memberikan kesan yang positif .
SELAMATKAN TERENGGANU !

Fariz Musa
Ketua AMK Negeri Terengganu

sekitar mesyuarat JPRP sempena PRK N12 Penanti

22 Mei 2009 , 3.00 petang

Mesyuarat Jentera Pilihanraya Kecil N12 Penanti
Jawatankuasa Pilihanraya Pusat yang dipengerusikan
Pengarah Pilihanraya YB Saifuddin Nasution .
Di Yayasan Aman , Penanti .

RM500,000 Diperuntukkan Pilihanraya Penanti


GEORGETOWN [8.53 pm] - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bakal memperuntukkan kira-kira RM500,000 untuk pilihan raya kecil N12 Penanti. Setiausaha Datuk Ngah Senik berkata peruntukan kali ini memakan belanja yang lebih besar berbanding pilihan raya-pilihan raya lepas ekoran penambahan tenaga kerja manusia. “Berdasarkan kepada pilihanraya Kuala Terengganu yang lepas, kos yang dianggarkan kira-kira RM300,000. Untuk pilihanraya Penanti, SPR menganggarkan kira-kira RM500,000,” kata Ngah. Ditemui selepas taklimat proses pilihan raya Penanti.


Pelik dan hairan bagaimana SPR memperuntukkan peruntukan lebih RM200 ribu di DUN Penanti iaitu RM500 berbanding Parlimen Kuala Terengganu hanya RM300 . Pelik dan hairan sedangkan Palimen Kuala Terengganu yang mempunyai pengundi sejumlah 80,325 orang berbanding DUN Penanti hanya hanya 15,384 oarang. Pelik ! Hairan !

Najib Altantuya Mengaku Beliau "Penyamun Paling Besar"

Thursday, May 21, 2009 2:15

Perdana Menteri Najib Razak berkata beliau adalah penyamun terbesar apabila ditanya mengenai sama ada kepimpinan dan ahli Umno yang dipimpin beliau benar-benar faham akan keperluan melakukan reformasi dalam dasar-dasar ekonomi dan pentadbiran negara.

Beliau membuat kenyataan tersebut dalam satu temuramah dengan akhbar Singapura, The Straits Times semasa lawatan beliau dua hari ke Singappura bermula hari ini."Tidak apa... hanya penyamun kecil. Sayalah penyamun paling besar," kata Najib secara sinis.

Lawatan beliau ke negara pulau itu adalah bagi membincangkan isu dua hala antara kedua negara seperti pembangunan Iskandar di Johor.

Peguam Sulaiman Abdullah Akan Mengemukakan Rayuan Ke mahkamah Persekutuan

Friday, May 22, 2009 4:32 PM

Peguam yang mewakili Menteri Besar Pakatan Rakyat, Dato’ Seri Nizar Jamaludin, memberitahu mahkamah bahawa pihaknya akan mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Persekutuan.Ia adalah kerana Mahkamah Rayuan hari ini mengumumkan Dato’ Seri Zambry Abd Kadir sebagai menteri besar Perak yang sah.
Keputusan Mahkamah Rayuan hari ini sekaligus membatalkan penghakiman Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur minggu lalu yang mengesahkan kedudukan asal Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.Tiga orang panel hakim itu yang mendengar kes rayuan tersebut, Datuk Md Raus Sharif, Datuk Zainun Ali dan Datuk Ahmad Maarop, telah mendengar hujah kedua-dua pihak di Putrajaya semalam.
buletin online