klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Jumaat, 1 Mei 2009

KES UGUT SMS : POLIS DIMINTA PERCEPATKAN SIASATAN

1 Mei 2009

AMK Negeri Terengganu memohon pihak Polis Di Raja Malaysia ( PDRM ) dengan segera menahan dan mendakwa individu yang terlibat dalam kes ugutan bunuh melalui Sistem Pesanan Ringkas ( SMS ) terhadap 3 orang Ahli Dewan Undangan Negeri ( ADUN ) UMNO / BN .

AMK Negeri Terengganu menganggap kes ini adalah sangat serius dan memohon pihak PDRM bertindak profesional dan dengan segera menyiasat kes tersebut tanpa meletakkan PDRM dalam kancah politik .

Baru-baru ini pihak PDRM telah mendedahkan kepada umum di mana penahanan seorang kerani syarikat swasta untuk membantu penyiasatan kes tersebut tetapi sehingga sekarang rakyat Negeri Terengganu masih menunggu keputusan hasil siasatan tindakan jenayah tersebut . AMK Negeri Terengganu difahamkan bahawa kerani syarikat swasta tersebut telah pun dibebaskan .

AMK Negeri Terengganu yakin dan percaya bahawa terdapat "dalang utama" yang telah mengarahkan kerani syarikat swasta tersebut mengambil tindakan mengirim SMS berbentuk ugutan bunuh . AMK yakin individu tersebut sudah pasti sedar bahawa tindakan beliau adalah berisiko tinggi , boleh dikesan , serius dan akan berdepan dengan tindakan undang-undang . Beliau tidak akan berani bertindak sedemikian tanpa diarah dan dijanjikan dengan jaminan keselamatan beliau serta terselamat daripada sebarang tindakan undang-undang !

PDRM mempunyai kecekapan dan kehebatan serta mempunyai teknologi yang canggih dalam mengesan dan menyiasat kes-kes sebegini seperti SMS , blog dan email , sepertimana penyelesaian serta tindakan segera , tangkas dan cepat pihak PDRM dalam menahan dan mendakwa individu-individu yang terlibat dalam kes penghinaan terhadap Sultan Perak baru-baru ini . Cepat dan segera !

AMK Negeri Terengganu benar-benar merasa sangat hairan kenapa dalam kes SMS ugutan bunuh terhadap 3 ADUN UMNO / BN , pihak PDRM masih belum dapat menahan , menyiasat dan mendakwa individu dan dalang yang terlibat dalam tindakan jenayah ini . Sedangkan semua SMS adalah melalui Pusat SMS dan akan mampu dengan segera mengesan individu yang terlibat dan akan dapat menyiasat dalang disebalik tindakn tersebut .

AMK Negeri Terengganu yakin dan percaya ianya melibatkan individu-individu penting dalam UMNO / BN Negeri Terengganu .

Justeru , AMK Negeri Terengganu memohon agar pihak PDRM bertindak telus dan profesional menahan , menyiasat dan mendakwa dengan segera mereka yang terlibat dalam kes tersebut tanpa dipengaruhi dan campurtangan mana-mana pihak . PDRM jangan meletakkan diri dalam situasi politik dan bersifat pilih kasih .

FARIZ MUSA
Ketua AMK Negeri Terengganu

Hari mengundi DUN Penanti 31 Mei

Apr 27, Hari mengundi bagi kerusi DUN Penanti ditetapkan pada 31 Mei dan hari penamaan calon pula 23 Mei, demikian pengumuman Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).
Kerusi itu dikosongkan oleh bekas timbalan satu ketua menteri Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin pada 16 April lalu.
Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, suruhanjaya itu melarang penggunaan pondok panas dan perayu undi dalam pilihanraya kecil kali ini.
Katanya, keputusan itu bagi membolehkan hari mengundi berjalan dengan “aman, tenang dan tanpa kesesakan lalulintas,” selain “menyejukkan suasana” selepas berkempen.
Tambahnya, tempoh berkempen selama lapan hari sudah mencukupi kerana hanya sebilangan kecil pengundi atas pagar sahaja yang membuat keputusan di saat akhir.
Abdul Aziz berkata, pondok panas menjadi “pusat ketegangan” semasa hari pengundian.
“Saya tidak tahu hendak menjelaskan gelagatnya (di pondok panas). Kadang-kadang macam dirasuk hantu. Bila kita cakap (tegur), dia kata kita pula yang emosional.
‘Merayu dalam kenderaan’
“Semangatnya (penyokong) tinggi dan bilangannya ramai,” katanya dalam sidang media di pejabatnya di Putrajaya pagi ini.
Jelasnya lagi, SPR bagaimanapun masih membenarkan parti politik bertanding merayu di dalam kenderaan sewaktu menghantar pemilih ke tempat pembuangan undi.
“(Pengangkutan) itu perkhidmatan. Dalam kereta itu, bolehlah cakap (kempen),” katanya.
Ditanya bentuk tindakan yang boleh dikenakan terhadap pihak yang melanggar arahan itu, Abdul Aziz berkata, mereka boleh didenda RM5,000 dan tidak dibenarkan mengundi bagi tempoh lima tahun seperti Seksyen 27(1) Akta Kesalahan Pilihanraya.
Ditanya sama ada suruhanjaya itu sengaja melewatkan pengumuman tarikh-tarikh tersebut untuk membolehkan Umno mengadakan mesyuarat Majlis Tertinggi, Jumaat lepas, beliau berkata:
“Pertama, tidak ada penanguhan sama sekali. Kita tunda pengumuman itu bagi menyelaraskan pegawai-pegawai kita. Kita juga perlu menemui pihak parti politik pada hari Khamis.‘Umum ikut tempoh’
“Saya juga perlu dapatkan kebenaran bertulis daripada pemilik bangunan, sekolah dan Insitut Kemahiran Belia Negara (untuk pusat pengundian).
“Dan (perkara ini) tiada kena-mengena dengan (MT) Umno. Kita pun tidak tahu mesyuarat itu, kecuali apabila ada orang bangkitkan perkara ini. Tidak sama sekali. Tidak relevan sama sekali mesyuarat MT Umno dengan keputusan SPR,” kata Abdul Aziz.
“Kita umumkan dalam tempoh yang ditetapkan undang-undang. Kecuali saya mengumumkan pada hari kedua belas dan ketiga belas (selepas bermesyuarat).”
Selain itu, diminta menjelaskan tindakan SPR menetapkan hari pengundian DUN Penanti pada Ahad, berbeza dengan tiga pilihanraya kecil sebelum ini, Abdul Aziz berkata, ia bertujuan memudahkan orang ramai.
Pilihanraya kecil Penanti menggunakan daftar yang dikemaskini sehinggi 16 April dan mengandungi 15,384 pemilih, termasuk 24 pemilih pos.
Daripada jumlah itu, 72.68 peratus Melayu, 24.22 peratus (Cina), 2.3 (India) dan 0.71 lain-lain kaum.
Pengundian di 32 saluran akan berjalan di sembilan pusat pengundian - lapan sekolah dan satu dewan insitut belia.
Abdul Aziz berkata, 242 petugas SPR akan terlibat mengendalikan pilihanraya kecil itu dengan perbelanjaan RM500,000.
Mafrel jadi pemantau
Beliau juga berkata, jika BN tidak bertanding dalam pilihanraya kecil DUN Penanti, ia merupakan kali pertama dalam sejarah.
Katanya, untuk pilihanraya ini, SPR bersetuju menubuhkan dua pasukan penguatkuasa kempen pilihanraya (PP-KPR) yang bertanggungjawab memantau pemasangan bahan kempen dan segala aktiviti kempen sepanjang tempoh rasmi berkempen dari 23 Mei sehingga selesai hari mengundi jam 5 petang pada 31 Mei.
Abdul Aziz berkata, PP-KPR akan diketuai seorang pegawai penguatkuasa dan dianggotai seorang pegawai polis, seorang wakil pihak berkuasa tempatan (PBT) dan wakil-wakil calon yang bertanding.
SPR juga, katanya, bersetuju membenarkan Pemantau Pilihanraya Bebas dan Adil Mafrel) menjadi pemerhati perjalanan pilihanraya kecil tersebut, dan meminta mereka menghubungi urusetia SPR untuk urusan pelantikan dan syarat-syarat yang akan ditetapkan.
Abdul Aziz berkata daftar pemilih bagi bahagian pilihanrayaberkenaan akan mula dijual pada 8 Mei ini.
“Pengundi dalam bahagian pilihanraya berkenaan juga boleh membuat semakan melalui lamanweb SPR iaitu www.spr.gov.my dan melalui Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) dengan menaip SPR SEMAK NO KAD PENGENALAN dan hantar kepada 15888 mulai 8 Mei ini.
“Selain itu, para pengundi juga boleh menelefon ibu pejabat SPR di Putrajaya di talian 03-8885 6500 dan Pejabat Pilihanraya Negeri Pulau Pinang di talian 04-261 7692,” katanya.