klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Selasa, 16 Februari 2010

pelik malaysia ni.. injen hilang .. kapal selam tak boleh menyelam?

Scorpene tidak boleh menyelamKD Tunku Abdul Rahman selamat tiba di pangkalan Pusat Hidrografi Nasional Tentera Laut Diraja Malaysia di Pulau Indah, Klang pada September tahun lalu.


KUALA LUMPUR - Panglima Tentera Laut Jen. Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar mengesahkan terdapat kerosakan teknikal pada kapal selam pertama negara KD Tunku Abdul Rahman yang menyebabkan ia tidak boleh menyelam.

Beliau berkata, kerosakan mekanikal itu dikesan pada 17 Januari lepas ketika kerja penyelenggaraan dilakukan di Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di Teluk Sepanggar, Sabah.

"Kerosakan itu melibatkan bahagian yang menyalurkan tekanan air keluar masuk yang menyebabkan kapal itu gagal untuk dilancarkan ke bawah permukaan air," katanya

MENGULAS KENYATAAN SDR EZAM

Saya dihubungi oleh wartawan TV Selangor berkaitan kenyataan Sdr Ezam yang menyatakan PKR akan berdepan kesan yang besar apabila tindakan Dato Zahrain keluar daripada PKR.
Saya jelaskan permasalahan pimpinan keluar parti bukan sesuatu yang baru dan mengejutkan. Sejak daripada awal parti lagi , kita berdepan dengan tindakan pimpinan parti mengambil keputusan bertindak meninggalkan perjuangan , prinsip dan parti. Sudah terlalu mangli .
Kita pernah berdepan dengan pelbagai tindakan , serangan dan sebagainya . Seolah-olah parti menuju jalan 'kematian' . Pilihanraya Umum 2004 , hanya 1 kerusi sahaja PKR menangi iaitu kerusi Permatang Pauh yang dimenangi Datuk Seri Presiden .
Tetapi prestasi kita meningkat dengan membanggakan apabila kita menang 31 kerusi parlimen , menawan beberapa negeri bersama Pakatan Rakyat sewaktu PRU 13 lalu .
Justeru , keluarnya zahrain atau pimpinan parti tidak memberikan kesan yang besar sama ada pada parti atau Pakatan Rakyat itu sendiri . Syukur kerana barisan pimpinan parti terutama di peringkat Cabang dan Ranting masih terus kekal bersama parti terutama memberikan sokongan padu kepada DSAI . Kekuatan dan keimanan mereka terus kental .
Kita menghormati segala keputusan mereka termasuk zahrain . Sdr ezam boleh memberikan komen beliau dan itu hak beliau . Tetapi keyakinan tetap utuh bahawa parti akan terus bergerak kehadapan .

Anwar: 'Zahrain khianati penyokongnya'

Peletakan jawatan ahli parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim daripada PKR merupakan 'pengkhianatan' terhadap mereka yang bertungkus-lumus memenangkannya dalam pilihan raya lepas, kata ketua umumnya.

"Ini belum pernah terjadi, beliau telah mengkhianati semua yang bekerja keras membantunya memenangi kerusi tersebut (Bayan Baru) untuk PKR dan Pakatan Rakyat," kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau yang juga ketua pembangkang diminta mengulas keputusan Zahrain yang meletakkan semua jawatannya dalam PKR dan mengisytiharkan dirinya sebagai wakil rakyat bebas pagi ini.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Anwar berkata, beliau kesal dengan keputusan Zahrain tersebut.

Beliau juga menambah, segala tuduhan yang dilemparkan Zahrain terhadap Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng tidak berasas sama sekali.

Anwar juga tidak bersetuju bahawa DAP 'tidak dapat disentuh' dan berkata PKR, PAS dan DAP telah berjaya duduk bersama membincangkan pelbagai isu.

"Semalam baru saja kami bertemu, (Presiden PAS Datuk Seri) Abdul Hadi Awang, Lim dan saya," katanya.

Anwar bagaimanapun enggan mengulas berhubung soalan sama ada lebih ramai wakil rakyat PKR akan meninggalkan parti itu.

Zahrain sebelum ini memegang jawatan sebagai ketua PKR bagi cabang Bayan Baru.

Sementara itu, timbalan ketua PKR cabang itu M Nyanasegaran - yang juga kawan rapat Zahrain - mengakui berasa sedih terhadap keputusan itu.

Bagaimanapun, Nyanasegaran menambah, cabang itu akan terus bekerja mempersiapkan cabaran menghadapi pilihan raya umum yang akan datang.

"Ini bukanlah penghujung dunia... hidup mesti diteruskan," katanya

Perbicaraan Anwar 'tidak adil'

Bekas pelapor khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Datuk Param Cumaraswam berkata, mengikut standard antarabangsa, perbicaraan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah yang paling tidak adil.

Param (kanan) yang juga salah seorang peguam Anwar berkata, keengganan pihak pendakwaraya untuk memberi senarai saksi dan bukti kepada mereka, amat sangat dikesali.

"Ianya bercanggah dengan prinsip yang terima dalam keadilan sejagat," katanya.

Param berkata, taktik yang digunakan oleh pihak pendakwaraya itu, dalam perbicaraan kes ini, harus dihentikan.

Karpal Singh, seorang lagi peguam Anwar, bersetuju bahawa perjalanan perbicaraan kes liwat Anwar adalah tidak adil kerana walaupun sudah seminggu berlalu, pihak peguambela masih belum memperolehi senarai saksi.

"Mengapa pendakwaraya merahsiakan senarai saksi? Pihak peguambela perlu tahu siapakah saksi-saksi.

"Sepanjang 40 tahun menjadi peguam, ini adalah kali pertama di mana senarai (saksi) tidak diberikan oleh pihak pendakwaraya," kata Karpal (kiri).

Seorang lagi peguam, Sankara Nair berkata dokumen-dokumen harus disediakan awal bagi mengelakkan penangguhan untuk pihak peguambela mendapatkan pandangan pakar.

"Sehingga hari ini, kami dihalang memperolehi lebih banyak bukti walaupun hakim (Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah), telah mengarahkan pihak pendakwa berbuat demikian," katanya.

Pada 16 Julai lalu, Hakim Mohamad Zabidin mengarahkan pendakwaraya menyerahkan kepada pihak peguambela, senarai saksi, bukti, rakaman CCTV dan laporan perubatan berhubung kes tersebut.

Bagaimanapun, keputusan itu dibatalkan selepas pihak pendakwaraya mengemukakan rayuan. Selepas itu, Mahkamah Persekutuan juga menolak rayuan Anwar.

SU politik Nor Yakcob letak jawatan

Hasbie Satar, setiausaha politik kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop telah meletakkan jawatan berkuatkuasa semalam, menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh pejabat Menteri di Jabatan Perdana Menteri hari ini.

Kenyataan satu perenggan itu bagaimanapun tidak menyatakan sebab peletakan jawatan itu.

Bagaimanapun, beberapa lamanweb melaporkan bahawa seorang setiausaha politik telah diminta meletak jawatan selepas ditangkap bersama-sama wang tunai RM2 juta di Pulau Pinang Khamis lalu.

Laporan itu juga menyebut, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) turut merampas kereta dan rumah mewah.

Manakala akaun banknya telah dibekukan tahun lalu, selepas SPRM dikatakan mendapati dia hidup di luar kemampuannya

PENDUDUK KAMPUNG PAYA BUNGA DIZALIMI

Saturday, 13 February 2010 15:21 SM Noor


http://buletinonline.net/images/stories/berita22/payabunga%20008.jpg

KUALA TERENGGANU - Angkatan Muda Keadilan (AMK ) Negeri Terengganu menyifatkan tindakan kerajaan negeri ’mengusir’ penduduk Kampung Paya Bunga sebagai satu tindakan yang zalim dan tidak berperikemanusiaan.
Ketuanya, Fariz Musa berkata Menteri Besar Dato’ Ahmad Said menganiyai mereka dengan memberikan tempoh sehingga 28 Febuari 2010, untuk mereka berpindah

Menurutnya, rata-rata penduduk kampung tersebut yang miskin lagi ’dhaif’, merintih supaya kerajaan negeri memberi pembelaan dan menyelesaikan masalah mereka dengansegera dan bijaksana.

”Majoriti mereka adalah penyewa dan hanya beberapa orang adalah merupakan tuan rumah namun keseluruhan mereka adalah golongan yang berpendapatan rendah,

”warga emas , ibu tunggal , penerima bantuan kebajikan masyarakat, penerima zakat , uzur dan sakit serta malah ada juga yang tidak mempunyai pekerjaan tetap,”katanya dalam satu sidang media yang diadakan disini semalam, 12 Februari.

Oleh itu, katanya, AMK mempertikaikan keputusan Kerajaan Negeri Terengganu yang tidak membayar sebarang pampasan kepada tuan-tuan rumah sedangkan mereka sebelum ini adalah pemilik Lesen Menduduki Sementara ( TOL ) sejak puluhan tahun dan membayar cukai pintu, sepertimana yang ditetapkan oleh kerajaan negeri Terengganu melalui Pejabat Tanah Kuala Terengganu .

Fariz menjelaskan, mereka sebenarnya bersedia untuk berpindah namun tidak mempunyai kemampuan untuk menyewa di tempat lain.

”Mereka juga tidak mampu untuk mendirikan kembali rumah mereka walaupun diberikan tanah sekalipun,

sepatutnya pihak kerajaan negeri mempunyai rasa ihsan dan belas kasihan, berikanlah sedikit bayaran pampasan perpindahan,”ujarnya.

Sehubungan itu, beliau berkata, tindakan MB Negeri Terengganu menawarkan rumah rakyat di Mengabang Lekor adalah sangat tidak bijak dan sudah pasti akan menyusahkan mereka.

Ia adalah kerana, katanya, kebanyakkan mereka bekerja di bandar Kuala Terengganu untuk menyara kehidupan seharian mereka sekeluarga .

”Walaupun sebahagian daripada mereka bersedia untuk mendapatkan rumah yang ditawarkan tersebut dan telah membuat permohonan, namun, sudah pasti mereka tidak akan mampu menjelaskan bayaran pendahuluan berjumlah RM 3,000.00 serta pendahuluan air dan elektrik berjumlah RM250.00 sekiranya permohonan mereka diluluskan,”jelasnya.

Justeru, beliau mendakwa, tindakan kerajaan memberi amaran sebagaimana notis arahan yang dikeluarkan, merupakan satu penganiayaan.

Notis Amaran

Fariz berkata lagi, bagaimanakah nasib dan masa depan mereka, sekiranya mereka tidak berpindah kerana kerajaan telah memberi notis amaran akan menyaman dan memenjarakan mereka.

”Adakah kerajaan akan menyaman sejumlah RM50,000.00 Makcik Hindong sekiranya beliau tidak berpindah?

”Makcik Hindong, seorang warga emas, berumur 82 tahun , penerima bantuan kebajikan masyarakat RM 300 sebulan, terpaksa membela seorang cucu, anak yatim yang berusia 6 tahun?,

”Atau, tergamakkah kerajaan memenjarakan Pakcik Wahab, 67 tahun, selama 5 tahun?,

”seorang penerima zakat daripada MAIDAM, yang menyewa rumah selama 47 tahun di Kampung Paya Bunga, yang mencari rezeki sebagai seorang pembantu tukang rumah sekiranya beliau menolak tawaran MB Terengganu dan tidak mahu berpindah?,” soal Fariz.

Katanya, bagaimana pula nasib Zamri Sulaiman, 47 tahun, yang menduduki rumah peninggalan pusaka ibu bapa di kampung tersebut selama 47 tahun, bekerja sebagai penjual ikan ( bekerja dengan orang ) dengan pendapatan RM700 sebulan untuk membiayai keluarga.

Oleh yang demikian, katanya, MB dan kerajaan negeri perlu membuktikan slogan ” Rakyat Didahulukan , Pencapaian diutamakan” dan slogan ”Merakyatkan Pembangunan dan Pengurusan”.

”Atau ia adalah sekadar ungkapan retorik yang hanya ’manis’ menggula-gulakan rakyat,”katanya lagi.

PENDUDUK KAMPUNG PAYA BUNGA DIZALIMI DAN TERINAYA : MENTERI BESAR DAN KERAJAAN NEGERI TERENGGANU WAJIB TANGANI SEGERA

Kenyataan Akhbar

12 Febuari 2010

PENDUDUK KAMPUNG PAYA BUNGA DIZALIMI DAN TERINAYA : MENTERI BESAR DAN KERAJAAN NEGERI TERENGGANU WAJIB TANGANI SEGERA

Angkatan Muda Keadilan (AMK ) Negeri Terengganu membantah tindakan tidak serius Kerajaan Negeri Terengganu dalam isu pengusiran penduduk Kg. Paya Bunga yang diberikan tempoh sebulan sehingga 28 Febuari 2010 .

AMK mendesak agar YB Menteri Besar Negeri Terengganu dan Kerajaan Negeri Terengganu membantu menyelesaikan dengan SEGERA dan BIJAKSANA agar penduduk yang rata-rata adalah tergolong dalam golongan miskin diberikan pembelaan dan ditangani permasalahan serta rintihan mereka .

Walaupun majoriti mereka adalah penyewa dan beberapa orang adalah merupakan tuan rumah tetapi keseluruhan mereka adalah golongan yang berpendapatan rendah , warga emas , ibu tunggal , penerima bantuan kebajikan masyarakat, penerima zakat , uzur dan sakit serta malah ada juga yang tidak mempunyai pekerjaan tetap .

AMK mempertikaikan keputusan Kerajaan Negeri Terengganu yang tidak membayar sebarang pampasan kepada tuan-tuan rumah sedangkan mereka sebelum ini adalah pemilik Lesen Menduduki Sementara ( TOL ) , membayar cukai pintu ( sejak 1954 ) dan lain-lain sepertimana yang ditetapkan oleh kerajaan negeri Terengganu melalui Pejabat Tanah Kuala Terengganu .

Mereka sebenarnya bersedia untuk berpindah tetapi sebahagian daripada mereka tidak mempunyai kemampuan untuk menyewa di tempat lain dan tidak mempunyai kemampuan untuk mendirikan kembali rumah mereka walaupun diberikan tanah sekalipun kerana pihak kerajaan negeri sedikit pun tiada belas kasihan untuk memberikan bayaran pampasan perpindahan kepada mereka terutama penyewa dan tuan tanah yang masih tinggal di situ.

Tindakan pihak MB Negeri Terengganu menawarkan rumah rakyat di Mengabang Lekor adalah sangat TIDAK BIJAK dan sudah pasti akan menyusahkan mereka . Kerana kebanyakkan mereka bekerja di bandar Kuala Terengganu untuk menyara kehidupan mereka sekeluarga .

Walaupun sebahagian daripada mereka bersedia untuk mendapatkan rumah yang ditawarkan tersebut dan telah membuat permohonan , tetapi sudah pasti mereka tidak akan mampu menjelaskan bayaran pendahuluan berjumlah RM 3,000.00 serta pendahuluan air dan elektrik berjumlah RM250.00 sekiranya permohonan mereka diluluskan .

Apakah nasib yang bakal menimpa mereka yang dizalimi dan diinaya ini ? Sekiranya mereka tidak berpindah , pihak kerajaan negeri Terengganu akan menyaman sejumlah RM50,000 atau tidak lebih dari 5 tahun penjara atau kedua-duanya berdasarkan notis arahan keluar dari tanah kerajaan yang dikeluarkan oleh Pejabat Tanah Kuala Terengganu kepada mereka .

Apakah nasib yang bakal diterima oleh Makcik Hindong seorang warga emas , berumur 82 tahun , penerima bantuan kebajikan masyarakat RM 300 sebulan , yang terpaksa membela seorangt cucu yang kematian bapa berumur 6 tahun ? Sudah pasti beliau tidak mampu untuk membiayai kos mendapatkan rumah rakyat di Kg. Mengabang Lekor . Sudah pasti beliau tidak mempunyai tanah serta tidak mampu membiayai kos perpindahan . Adakah terlalu zalim kerajaan Negeri Terengganu hingga sanggup meginaya beliau yang tinggal di Kg. Paya Bunga lebih daripada 50 tahun .

Bagaimana pula dengan Pakcik Wahab ( 67 tahun ) , penerima zakat daripada MAIDAM , menyewa rumah selama 47 tahun di Kg. Paya Bunga , seorang pembantu tukang rumah yang banyak tidak bekerja daripada bekerja dan beliau menolak tawaran oleh MB Terengganu mendapatkan rumah rakyat di Kg. Mengabang Lekor kerana tidak mampu membiayai kos bayaran pendahuluan rumah , air , elektrik dan membayar sewa bulanan .

Apakah pula nasib Sdr Zamri Sulaiman ( 47 tahun ) yang menduduki rumah peninggalan ibu bapa di kampung tersebut selama 47 tahun , bekerja sebagai penjual ikan ( bekerja dengan orang ) dengan pendapatan RM700 sebulan membiayai keluarga ?

Apakah nasib seorang ibu tunggal yang mempunyai 4 orang anak , bekerja sebagai pembantu kedai makan dengan pendapatan RM500 sebulan ? mampukah beliau membayar bayaran pendahuluan rumah , air dan elektrik sekiranya permohonan rumah tersebut diluluskan .

Dimanakah slogan ” Rakyat Didahulukan , Pencapaian diutamakan” ? Bagaimana dengan slogan Kerajaan Negeri Terengganu , ” Merakyatkan Pembangunan dan Pengurusan” ? Atau sekadar ungkapan retorik yang hanya ’manis’ menggula-gulakan rakyat .

AMK Negeri Terengganu mendesak MB Negeri Terengganu dan Kerajaan Negeri Terengganu menyelesaikan isu ini dengan bijaksana dan terbaik . Bukannya menzalimi dan menginaya rakyat miskin dan dhaif yang sepatutnya dibela dan dibantu .

FARIZ MUSA

Ketua AMK Terengganu

Isu Maulidur Rasul: LGE kecam Utusan, KJ

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng hari ini mengecam segelintir mereka yang bersikap 'rasis' yang didakwanya secara 'terpilih' mendedahkan dokumen yang mendakwa kerajaan negeri pimpinannya telah membatalkan perarakan Maulidur Rasul.

Bercakap kepada pemberita selepas menghadiri majlis Tahun Baru Cina anjuran kerajaan negeri di Komplek Tun Razak (Komtar) di Georgetown, Lim mensasarkan akhbar Utusan Malaysia dan ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin yang didakwanya telah mencetuskan ketegangan antara kaum berhubung perkara tersebut.

"Saya berharap semua orang menyambut Tahun Baru Cina dalam suasana harmoni. Namun ada segelintir yang memainkan sentimen perkauman," kata Lim yang juga setiausaha agung DAP.

NONE
Utusan dan Bernamamasing-masing melaporkan minggu ini dakwaan bahawa perarakan Maulidur Rasul untuk mengingatkan keputeraan Nabi Muhammad SAW telah dibatalkan oleh kerajaan negeri.

Malah, mantan perdana menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi yang juga pengerusi Insitut Kefahaman Islam (Ikim), turut mengulas perkara itu.

Dalam reaksinya terhadap laporan tersebut, Lim menafikan perarakan tersebut telah dibatalkan dan menyifatkan laporan itu satu pembohongan, dan berkata perarakan tahun ini akan diteruskan seperti yang dirancangkannya.

Lim juga berkata para menteri dari BN juga dijemput mengambil bahagian.

Bagaimanapun, dalam blognya, Khairy menyiarkan imej sepucuk surat - dari satu lagi blog pro-Umno - yang menyatakan perarakan itu telah dibatalkan.

Surat bertarikh 5 Februari 2010 itu dikatakan telah dihantar dari pejabat setiausaha kerajaan negeri, kepda semua ketua jabatan negeri dan pusat, badan berkanun serta presiden majlis perbandaran di Pulau Pinang.

Jawatankuasa negeri Pulau Pinang yang mengendalikan sambutan Maulidur Rasul di peringkat negeri itu, telah mengadakan satu mesyuarat pada 3 Februari lalu, dan memutuskan perarakan telah dibatalkan, menurut surat tersebut.

Sebaliknya, menurut surat itu lagi, satu perhimpunan akan diadakan pada 26 Februari di mana kesemua ketua jabatan dan badan kerajaan diminta hadir.

NONE

Sehubungan itu, Khairy berkata, Lim perlu menjelaskan perkara itu secara ikhlas dan jujur, selaras dengan aspirasi pentadbirannya yang cekap, berakauntabiliti dan telus.

Khairy juga menegaskan mengenai lamanweb jabatan halehwal agama Islam Pulau Pinang telah mengumumkan mengenai perhimpunan pada 26 Februari itu, tetapi tiada mengenai perarakan.

Tiga surat

Di Komtar hari ini, Lim sekai lagi menafikan perarakan Maulidur Rasul telah dibatalkan dan sebaliknya menuduh ada pihak yang cuba membesar-besarkan perkara itu.

Kerajaan Pulau Pinang, kata Lim, telah mengeluarkan tiga pucuk surat mengenai perarakan tersebut, dan tiada satupun yang mengandungi 'keputusan muktamad' mengenainya.

Surat pertama bertarikh 13 Januari, membincangkan mengenai perarakan dan meminta mereka yang dihantar surat itu, supaya menjawabnya pada 19 Februari, kata Lim.

penang government cny open house 140210 lim guan eng
Surat kedua - yang menurut Lim yang dirujuk oleh Khairyu dan pihak lain - dikeluarkan pada 15 Januari kepada semua masjid dan pertubuhan Islam - meminta maklumbalas mengenai perhimpunan dalaman Maulidur Rasul.

Manakala dalam surat ketiga bertarikh 12 Februari, kata Lim, dengan jelas menyatakan bahawa kedua-dua perhimpunan dan perarakan itu akan diadakan.

Sehubungan itu, Lim mendakwa, ada segelintir orang yang cuba memainkan sentiman perkauman dengan secara salah mentafsirkan perkara tersebut.

"Kita telah mengeluarkan tiga pucuk surat, tetapi mereka tidak membaca kesemuanya. Kemudian mereka membuat kenyataan palsu mengenainya," katanya.

Lim juga membidaskan sesetengah media Melayu dan Inggeris yang tidak menyiarkan kenyataan kerajaan Pulau Pinang mengenai perkara itu.