klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Isnin, 25 Oktober 2010

Guna masjid sebagai tempat daftar pengundi UMNO.. UMNO sudah semakin gila

Shafie Apdal: Guna masjid daftar pengundi Umno - malaysiakini


Naib Presiden Umno Datuk Seri Shafie Apdal mencadangkan agar Umno menggiatkan usaha mendaftkar anggota mereka sebagai pemilih dalam pilihan raya menggunakan masjid di seluruh negara.

Katanya, ini kerana, masjid tersebut merupakan tempat di mana "padatnya umat Melayu".

Naib Presiden UMNO Datuk Shafie Apdal sewaktu menyampaikan pergulungan dalam Perhimpunan UMNO benar-benar sudah menampakkan kehilangan punca. Saya rasa tertarik dengan kenyataan tersebut seolah-olah UMNO sudah kehilangan punca dan semakin tertekan sehingga menjadikan masjid sebagai tempat untuk kempen keahlian UMNO dan daftar pengundi baru .

Alasannya ialah kerana masjid adalah merupakan lokasi padatanya orang melayu , Justeru langkah terbaik UMNO ialah buka kaunter pendaftaran umno di masjid-masjid. Hendak cakap mabuk rasanya tidak Shafie Apdal ni, Tapi memang benar-benar 'mabuk' sehingga kerana terlalu takut dengan bayang-bayang sendiri sanggup jadikan masjid untuk lokasi berpolitik.

Kalau sebelum ini bukan main lagi pemimpin-pemimpin UMNO menunding jari kepada pembangkang yang kononnya menggunakan masjid untuk berpolitik . Serangan bertubi-tubi dihamburkan kepada pembangkang yang dilihat merosakkan institusi yang dilihat seharusnya bebas daripada fahaman atau doktrin politik kepartian kini hendak menjadikan masjid sebagai medan politik mereka .

Kenyataan bersifat desperado yang menunjukkan UMNO sudah kehilangan arah dalam mendapatkan sokongan orang-orang melayu dalam menyelamatkan survival politik mereka. UMNO sudah dilihat tidak relevan lagi bagi orang-orang melayu kecuali masih bernafas di kawasan-kawasan perkampungan , desa dan pendalaman . Sebab itu dalam PRU 12 yang lalu memperlihatkan UMNO masih dilihat relevan di kawasan-kawasan sebegitu berbanding di kawasan urban dan campuran .

Nyawa UMNO sudah dihujung tanduk. Pembohongan demi pembohongan telah mula pecah dan pembuka pekung sendiri . UMNO bukan memperjuangkan Ketuanan Melayu, tetapi Ketuanan Pemimpin UMNO. Menjadikan Melayu sebagai batu loncatan bagi mengumpul kekayaan dan mengaut keuntungan daripada DEB .

Pembentangan budjet oleh PM Najib Razak tidak memberikan keutamaan dalam meringankan bebanan ekonomi rakyat. Terutama kepada umat melayu yang disebut oleh Shafie Apdal. Rakyat bukan ingin melihat pembinaan projek mega 100 tingkat. Atau pengecualian cukai terhadap seluar dalam , beg tangan , kasut jenama tersohor yang tidak mampu dipakai oleh rakyat , Malah memberikan bonus kepada kakitangan kerajaan boleh menjejaskan tabungan negara .

Orang melayu harus bangkit dari tidur yang panjang dalam mimpi yang sengaja dicipta oleh pimpinan UMNO. Menyedari mereka sebenarnya terus ditipu oleh UMNO . Hingga masjid pun nak dijadikan "bilik gerakan UMNO". UMNO tidak mengapa , kalau pembangkang tak boleh.. masjid bukan tempat berpolitik!

Pakatan sandar harapan pada Ansari Abdullah


Pakatan Rakyat hari mengumumkan pemilihan ketua cabang PKR Tuaran, Ansari Abdullah sebagai calonnya dalam pilihan raya kecil parlimen Batu Sapi 4 November ini.

Anggota Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR berusia 56 tahun itu adalah seorang peguam lulusan Universiti Malaya.

Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan pencalonan Ansari itu di satu majlis di Dewan Persatuan Hakka Sandakan petang ini.

Antara yang hadir ialah Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang; naib presiden PKR, Azmin Ali; pengarah pilihan raya PKR, Fuziah Salleh dan pengerusi DAP Sabah, Hiew King Cheu.

Ahli parlimen DAP Lim Kit Siang tidak dapat hadir hari ini kerana tidak sihat.

Kira-kira 2,000 menghadiri majlis tersebut sambil melaungkan "reformasi" selepas pengumuman itu dibuat.

Ketika diminta mengulas mengenai kemungkinan berlaku perpecahan undi di kalangan pembangkang apabila Parti Maju Sabah (SAPP) turut bertanding, Anwar memberitahu Bernama bahawa soal itu tidak timbul kerana SAPP tidak pernah menyifatkan diri mereka, termasuk di Parlimen, sebagai pembangkang.

Katanya SAPP adalah parti bebas yang boleh menyokong mana-mana pihak dan sehubungan itu undi mungkin berpecah di kalangan calon bebas.

Ansari pula mengakui pilihan raya kecil di Batu Sapi kali ini adalah

sengit namun yakin mampu memberi saingan kepada BN berdasarkan jumlah undi yang diperoleh pada pilihan raya umum ke-12.

Pengerusi DAP negeri Ir Hiew King Cheu juga mengakui pilihan raya kecil berkenaan adalah sengit.

BN hari ini mengumumkan pemilihan Timbalan Ketua Wanita Parti Bersatu Sabah Bahagian Elopura Datin Linda Tsen Thau Lin, sebagai calon BN bagi pilihan raya kecil Parlimen Batu Sapi.

SAPP pula memilih presidennya Datuk Yong Teck Lee sebagai calon pilihan raya kecil berkenaan.

Pilihan raya kecil Batu Sapi diadakan berikutan kematian penyandangnya, mendiang Datuk Edmund Chong Ket Wah, 54, dalam kemalangan jalan raya pada 9 Oktober lepas.

Penamaan calon bagi pilihan raya kecil ini akan diadakan pada Selasa ini dan pengundian pada 4 November

-malaysiakini