klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Sabtu, 5 Februari 2011

BEBASKAN YB SHUHAIMI : PENGHASUT DAN PENDERHAKA SULTAN IALAH UMNO

Isnin ini ( 7 February 2011 ), ADUN Sri Muda Shuhaimi Shafiei dijangka menghadapi pertuduhan mengikut Akta Hasutan . Dengan 'pantas dan cekap' , itulah tindakan yang dilakukan oleh Peguam Negara dan Polis Di Raja Malaysia terhadap para pemimpin Pakatan Rakyat . YB Shuhaimi didakwa telah menghina DYMM Sultan Selangor dalam blognya ekoran terhadap perlantikan Kushrin sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor .

YB Shuhaimi dijangka di dakwa di bawah Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan. Iaitu meliputi kesalahan "mencetak, menerbitkan, menjual, menawarkan untuk dijual, mengedar atau mengeluarkan semula sebarang penerbitan berunsur hasutan. Jika sabit kesalahan ia membawa hukuman denda tidak melebihi RM5,000, atu penjara sehingga tiga tahun bagi kesalahan pertama.

Tindakan yang diambil terhadap ADUN Sri Muda ini bagi saya sangat melampau dan bermotifkan politik semata-mata . Laporan yang di buat di Utusan Malaysia dan Awang Selamat telah memanipulasikan kenyataan YB Shuhaimi agar dilihat seolah-olah menderhaka terhadap institusi raja di selangor .

Apabila kita meneliti laporan polis yang di buat oleh Pengerusi GAPS ,bahawa laporan polis telah dibuat berdasarkan kenyataan YB Shuhaimi dalam laman blognya di alamat http://srimuda.blogspot.com/2010/12/pandangan-saya-berasaskan-undang-undang.html. Antara tulisan dalam blog itu berbunyi:

Begitu juga dalam pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri yang lain. Mengikut amalan dan konvensyen, ia akan dirujuk dan dibincangkan antara Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan.

“Tetapi, apabila Selangor diperintah pakatan pembangkang, amalan dan konvensyen ini tidak dibuat. Saya yakin dan percaya rakyat Selangor mahu Menteri Besarnya dihormati oleh semua pihak termasuk pihak istana.”

Saya meneliti kenyataan yang di buat oleh ADUN Sri Muda didalam blog beliau , saya melihat bahawa tidak mempunyai unsur hasutan apa lagi menghina DYMM Sultan . Kenyataan tersebut sengaja dipolitikkan oleh UMNO serta media UMNO . Apa yang nyatakan oleh YB Shuhaimi secara jelas memperlihatkan betapa tindakan amalan kebiasaan terhadap perlantikan Setiausaha Kerajaan Negeri iaitu dirujuk dan dibincangkan antara Ketua Negeri dan Ketua Kerajaan .

Adakah salah apabila menyatakan bahawa keperluan kepada pandangan agar tindakan yang sewajarnya di buat dalam menentukan perlantikan Setiausaha Kerajaan Negeri dan jawatan Pegawai-pegawai Eksekutif Ex-Officio lain dilibatkan terhadap pandangan serta saranan Menteri Besar yang juga sebagai Ketua Kerajaan yang diberikan mandat oleh rakyat negeri Selangor ?

Penglibatan Menteri Besar dalam menentukan pegawai kanan kerajaan negeri yang akan bekerja bersama dalam mengurustadbir negeri Selangor . Ini bermakna semua pihak termasuk pihak istana wajar mengambil sikap menghormati pandangan dan saranan Menteri Besar . Tiada langsung bersikap provokasi sepertimana yang didakwa . Tiada langsung petikan yang menghina atau menderhaka seperti tuduhan UMNO , GAPS ,Jaringan Melayu Malaysia ( JMM ) dan semua pihak pro-umno .

Kenyataan YB Shuhaimi bagi pandangan saya tiada unsur hasutan supaya rakyat bersikap menderhaka kepada DYMM Sultan Selangor . Tetapi bagi saya tindak-tanduk yang dilakukan oleh GAPS dan UMNO sebenarnya yang telah meletakkan kebiadapan dengan mengheret rakyat untuk membenci dan tidak menghormati institusi raja berpelembagaan ini .

YB Shuhaimi menafikan bahawa beliau telah mengeluarkan kenyataan yang didakwa oleh UMNO dan media UMNO bersifat provokasi dan menghina DYMM Sultan Selangor . YB Shuhaimi dalam 'selangorkini' menegaskan bahawa beliau bukan menujukan artikel dalam blognya kepada DYMM Sultan Selangor tetapi menjawab serta menyanggah kenyataan yang dibuat oleh Setiausaha Sulit Baginda dan bekas Ketua Pembangkang DUN Selangor , Khir Toyo yang membuat tafsiran sendiri terhadap Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor 1959 . Serta menafikan bahawa ada menyatakan bahawa perlantikkan Setiausaha Kerajaan Negeri tidak memerlukan perkenan DYMM Sultan Selangor , sebaliknya adalah di bawah kuasa Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri ( MMKN ) .

Pemimpin UMNO adalah sebenarnya yang seharusnya diambil tindakan di bawah Akta Hasutan . Tindakan perlantikan Khusrin telah membuka pekong penderhakaan UMNO kepada DYMM Sultan Selangor . UMNO cuba menutup kejahatannya terhadap DYMM Sultan Selangor dengan cuba menunding jari kepada orang lain . Dengan menggunakan media mereka untuk mencipta dan membina persepsi negatif terhadap pimpinan Pakatan Rakyat .


Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor 1959 yang telah dipinda oleh UMNO pada tahun 1993 telah menarik kuasa DYMM Sultan Selangor dalam melantik jawatan-jawatan perlantikan Pegawai-pegawai Eksekutif Ex-Officio . UMNO secara 'kurang ajar' telah meminda undang-undang tersebut dengan memberikan kuasa kepada kerajaan Persekutuan yang diperturunkan kuasa kepada Setiausaha Negara . Ini adalah penderhakaan melampau yang dilakukan oleh UMNO kepada DYMM Sultan .

Malah berdasarkan kefahaman terhadap Undang-Undang Tubuh 1959 yang telah dipinda oleh UMNO pada tahun 1993 tidak langsung memerlukan kepada perkenan atau persetujuan DYMM Sultan Selangor dalam melantik semua jawatan2 penting tersebut.. Hanya cukup dengan perlantikan di buat oleh Ketua Setiausaha Negara .

Sewaktu Sidang Khas pada 25 Januari 2011 , secara terbukti dan nyata ADUN-ADUN UMNO/BN telah menolak usul pindaan Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor 1959 agar diberikan kuasa kepada DYMM Sultan dan Meneri Besar dalam melantik perlantikan Pegawai-pegawai Eksekutif Ex-Officio dan bukan lagi oleh Kerajaan Persekutuan. Bukankah tindakan ADUN-ADUN UMNO/BN itu satu siri penderhakaan kepada DYMM Sultan Selangor !

Kenapa tidak ada sebarang tindakan terhadap mereka ? Bukankah tindakan tersebut ternyata menghasut rakyat Selangor untuk tidak menghormati dan menderhaka kepada institusi istana ? Bukankah dengan tidak menerima usul yang dibentangkan oleh MB Selangor dan Kerajaan PR Negeri Selangor tersebut adalah satu perlakuan hina oleh ADUN-ADUN UMNO/BN terhadap DYMM Sultan Selangor sehingga lebih MENDAULATKAN KERAJAAN PERSEKUTUAN !

Tindakan terhadap YB Shuhaimi adalah tidak wajar dan pandangan saya seharusnya DYMM Sultan Selangor bertindak campur tangan dan menghentikan permainan politik kotor UMNO ini yang menggunakan undang-undang seperti Akta Hasutan . Malah sikap double standard yang dilakukan oleh pihak polis terhadap ADUN Sri Muda ini memberikan gambaran betapa tidak adil dan berat sebelah serta tidak profesional . Sampai bila pihak polis hendak menjadi badan yang dihormati dan diyakini oleh rakyat serta tidak dilabelkan sebagai " budak suruhan pimpinan UMNO " ? Sedarlah bahawa UMNOlah punca insitusi raja tidak dihormati . UMNO adalah penderhaka dan penghasut rakyat supaya tidak menjunjung dan menghormati DYMM Sultan .

Bebaskan YB Shuhaimi Shafiei !

Tanah Melayu : Mahathir Perlu Baca Buku Jingga- Anwar

GEORGE TOWN 5 FEB: Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mencadangkan supaya Tun Dr Mahathir Mohamad membaca 'buku jingga' bagi memahamkan kenyataan bahawa Tanah Melayu bukan bermakna memusnahkan sistem kehakiman, dan bukan untuk memiskinkan majoriti rakyat Melayu.

Selasa lalu dalam program anjuran Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) Wilayah Persekutuan Dr Mahathir berkata, rakyat Malaysia mesti mengakui negara ini adalah milik orang Melayu dan oleh itu, mereka mesti menerima budaya dan bahasa masyarakat itu.

Bekas perdana menteri berkata, nenek moyang negara ini memberikan orang Cina dan India taraf kewarganegaraan sebab mereka mengharapkan kedua-dua komuniti itu akan menghormati kedaulatan orang Melayu.

"Tanah Melayu bukan bermakna memusnahkan sistem kehakiman, bukan bermakna untuk memiskinkan majoriti rakyat Melayu. Atas nama tanah Melayu yang mendapat faedah besar tu adalah keluarga mereka. Bukan saja yang lalu tapi berterusan. Contoh kontrak yang petronas berikan berbilion untuk memperkayakan keluarga mereka," katanya.

Anwar juga menyifatkan pandangan dan kenyataan Dr Mahathir dalam membangkitkan persoalan mempertahankan tanah Melayu sebagai tidak lagi relevan.

"Saya lihat percubaan ini ialah percubaan akhir untuk menarik perhatian orang-orang Melayu yang mulai sedar bahawa dasar Umno itu lebih memperkayakan. Kalau tidak minta Dr Mahathir untuk faham kenyataan sekarang," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan Naib presiden MCA Senator Gan Ping Seiu berkata, bekas perdana menteri itu seharusnya menggunakan status negarawan yang beliau miliki untuk menyatukan negara ini, bukannya bertindak sebaliknya.

"Sebagai seorang negarawan, rakyat mengharapkan Tun bertindak sebagai seorang bapa dan kenyataan-kenyataan beliau seharusnya bersifat membawa penyatuan dan konstruktif.

"Sebarang kenyataan bersifat selektif dan tidak berproduktif hanya akan memecahbelahkan rakyat," kata timbalan menteri belia dan sukan ini.

Dr Mahathir sebelum ini menyifatkan kepercayaan agama Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat yang disebut sebagai 'Islam Nik Aziz' adalah lebih teruk daripada 'Islam nasionalis'.

Risalah 'hina Melayu': Lim mahu ADUN minta maaf

Ketua menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng hari ini menuntut ADUN Pulau Betong Muhammad Farid Saad agar memohon maaf atas tuduhan bahawa kerajaan negeri itu bertanggungjawab ke atas satu risalah yang didakwa "menghina orang Melayu."

Lim berkata, ADUN berkenaan perlu menarik balik kenyataan berkenaan yang disiarkan akhbar Utusan Malaysia pada hari Khamis lalu.

"ADUN Umno Pulau Betong didesak menarik balik dan meminta maaf secara terbuka kepada kerajaan negeri (Pulau Pinang) atas fitnah jahat ini. Sekiranya beliau gagal pada minggu depan maka tindakan tegas akan diambil," kata Lim dalam satu kenyataan hari ini.

Lim menjelaskan, risalah 'My Balik Pulau' itu sebenarnya dikeluarkan oleh kerajaan persekutuan dan bukannya oleh kerajaan negeri Pulau Pinang.

"Sekiranya betul 'My Balik Pulau' lupa sejarah dan hina Melayu, maka yang lupa sejarah dan hina Melayu tidak lain tidak bukan adalah Umno dan kerajaan persekutuan sendiri," kata Lim lagi.

Lim berkata demikian ketika mengulas laporan akhbar harian tersebut pada Khamis lalu yang menyebut risalah berkenaan "mengandungi fakta sejarah tidak tepat" dan "disifatkan sebagai berbahaya kerana boleh mengundang perbalahan kaum."

Muhammad Farid dipetik dalam laporan tersebut sebagai berkata, "meskipun tidak diketahui niat sebenar risalah tersebut diedarkan, dipercayai ia merupakan cubaan pihak tertentu untuk mengaburi rakyat tentang sejarah kawasan yang dihuni majoriti orang Melayu itu."

ADUN berkenaan turut mendakwa, risalah berkenaan "seolah-olah mahu menggambarkan bahawa Balik Pulau bukan dibuka oleh orang Melayu." Dalam laporan sama, Muhammad Farid turut mendakwa, bahan dalam risalah berkenaan turut "menghina orang Melayu."

Sehubungan itu, Lim Guan Eng berkata, Muhammad Farid bertindak "meludah ke langit" dengan mengeluarkan kenyataan yang disifatkan sebagai satu "pembohongan dan fitnah" itu.

"ADUN Umno ini telah menggembar-gemburkan risalah 'My Balik Pulau' dengan sentimen perkauman di Utusan Malaysia yang membuat laporan besar bertajuk 'Lupa sejarah, hina Melayu'. "ADUN Umno ini telah membuat tuduhan melulu dan dakwaan palsu bahawa kerajaan negeri Pulau Pinang bertanggungjawab atas isi kandungan (risalah ini).

"Sebenarnya ADUN UMNO ini meludah ke langit kerana yang mengeluarkan risalah 'My Balik Pulau' bukanlah kerajaan negeri PR Pulau Pinang tetapi adalah dari Umno dan kerajaan persekutuan.

Lim turut mendakwa, risalah berkenaan turut mencatatkan nama penyumbangnya iaitu kementerian pelancongan serta pemimpin Umno Balik Pulau "termasuk pusat sumber Muhammad Farid sendiri."

"Akan tetapi semua jentera media massa Umno dan blog serta Utusan Malaysia terus menyebarkan fitnah terhadap kerajaan negeri (Pulau Pinang) kerana terus pinggirkan orang Melayu," katanya lagi.