klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Jumaat, 11 Disember 2009

KETAGIH DENGAN PETRONAS, EKONOMI NEGARA MAKIN TERUK

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim melahirkan rasa bimbang dengan suasana ekonomi negara semasa, disebabkan rekod terbaru menunjukkan pendapatan Petronas berkurangan.

“Pendapatan Petronas berdasarkan laporan yang dikeluarkan, mencatatkan kejatuhan berjumlah RM 59 bilion, bermakna cukai yang sepatutnya diperolehi oleh Negara berkurangan sekitar 57%,” jelasnya dalam suatu kenyataan media di Parlimen.

Beliau berpendapat angka kejatuhan tersebut turut memberi impak berantai pada ekonomi negara kerana 48.6 peratus diperoleh dari keuntungan Petronas.

Jelasnya lagi, Petronas turut menyumbang sebanyak 44.9 peratus pada pendapatan negara tahun lepas.

Skandal PKFZ: Tiga hadapi 31 tuduhan

Bekas pengurus besar Lembaga Pelabuhan Klang (LPK), Datin Paduka OC Phang dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Klang hari ini, atas tiga tuduhan pecah amanah berhubung skandal projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Phang tidak mengaku salah terhadap semua tuduhan tersebut.

Dia dituduh melakukan pecah amanah itu membabitkan RM254 juta.

Tuduhan terhadap Phang - yang ditahan polis pagi tadi - dibaca di hadapan Hakim Yong Zaridah Sazali.

Phang yang diwakili peguam Ng Aik Guan, dibenarkan ikatjamin sebanyak RM350,000 dengan seorang penjamin.

Kesnya ditetap untuk mula didengar pada 12 Januari ini di mana Phang diarah menyerahkan pasportnya pada tarikh yang sama.

Pendakwaan pula dijalankan oleh Manoj Kurup, Dzulkifli Ahmad dan Hashley Tajudin.

Dua lagi individu yang ditahan bersama Phang pagi tadi - iaitu ketua pegawai operasi Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB), Steven Abok dan seorang arkitek, Benard Tan Seng Swe - turut dihadapkan di mahkamah yang sama.

KDSB merupakan kontraktor utama projek PKFZ manakala Tan pula merupakan arkitek perunding kepada KDSM bagi projek tersebut.

Abok dan Tan, yang kedua-duanya memakai penutup muka semasa dibawa ke mahkamah,
didakwa bersama terhadap dua pertuduhan membuat tuntutan palsu membabitkan RM5.42 juta.

Tan turut didakwa bersama-sama seorang lagi yang masih bebas terhadap 24 tuduhan membuat tuntutuan palsu berjumlah RM122.27 juta.

Kedua-duanya juga tidak mengaku bersalah dan minta dibicarakan.

Steven dibenarkan ikatjamin sebanyak RM200,000 manakala Tan dibenarkan ikatjamin RM250,000. Kes mereka ditetapkan untuk didengar pada 4 Februari.

Steven diwakili oleh peguam Tan Hock Chuan manakala George Varghese mewakili Bernard Tan.

Abok's Kuala Dimensi was the turnkey developer of the Port Klang Free Trade Zone project while Tan was the consultant architect hired by Kuala Dimensi for the project.

Phang, 63, ditemani oleh suami dan anak perempuannya di mahkamah.

Projek PKFZ menimbulkan kontroversi apabila kosnya melambung daripada RM2 bilion kepada RM4.6 bilion. Ia dibina di satu kawasan seluas 400 hektar sebagai hab penghantaran kargo bersepadu.

Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara yang mengadakan satu siasatan telah memperakukan agar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah dan polis menyiasat Phang, dan juga bekas Menteri Pengangkutan Tan Sri Chan Kong Choy, berhubung dakwaan pecah amanah dalam projek itu.

Jawatankuasa juga mendapati ada beberapa perkara yang dibuat tanpa mendapat kelulusan Kementerian kewangan.

LPK telah mengemukakan saman bernilai lebih RM1 bilion terhadap Kuala Dimensi Sdn Bhd dan BTA Architects selain menyaman Phang kerana penyelewengan tugas.

Polis juga telah membekukan beberapa akaun Kuala Dimensi Sdn Bhd.

Kerajaan telah menubuhkan satu pasukan petugas diketuai Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan untuk memulihkan projek itu.

AMK mahu Mahkamah Syariah dengar juga kes Anwar

Kira-kira 30 anggota PKR mengadakan protes secara aman di luar Masjid Jamek Seberang Jaya di Pulau Pinang selepas solat Jumaat hari ini.

Protes tersebut, yang diketuai Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) PKR, Shamsul Iskandar Mohd Akin, mendesak kerajaan pusat membenarkan Mahkamah Syariah turut mendengar kes liwat terhadap Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut mereka, prosiding Mahkamah Syariah boleh berjalan serentak dengan prosiding di mahkamah sivil.

Anwar dituduh meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Ketua umum PKR itu telah menafikan tuduhan tersebut dan mendakwa ia merupakan 'satu lagi plot' kerajaan terhadapnya.

Malaysiakini

Kamal Hashim: Pakatan Rakyat perlu manfaatkan konvensyen pertama

Parti-parti Pakatan Rakyat akan mengadakan konvensyen pertama pada 19 Disember nanti di Shah Alam, Selangor. Dengan slogan "Memimpin perubahan, menjana kemenangan," perhimpunan ini membawa makna yang besar kepada seluruh rakyat Malaysia yang mahukan perubahan.

PR kini menjadi harapan kepada rakyat Malaysia untuk melihat perubahan daripada penguasaan Umno dan Barisan Nasional yang menguasai segenap ruang kehidupan rakyat, dan amat diharapkan PR melaksanakan apa yang dijanjikan sejak pilihan raya umum lalu.

Berdasarkan realiti politik Malaysia, gabungan parti ialah satu jalan untuk menewaskan BN dalam pilihan raya, yang sudah lama terlibat dalam mengatur medan pilihan raya melalui pelbagai cara.

Segala persempadanan semula, pembahagian kerusi sesama parti komponen dilakukan dengan mudah oleh BN yang selama ini tidak dicabar oleh mana-mana gabungan parti.

Sekarang ini, dengan wujudnya PR di persada politik negara, BN berdepan dengan cabaran yang besar kerana pembangkang sudah dapat bertanding sebagai satu pakatan.

Pemimpin-pemimpin ketiga-tiga parti, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail dan Lim Guan Eng dilihat mampu untuk membawa parti masing-masing ke arah kerjasama yang lebih berkesan seperti yang ditunjukkan dalam Pilihan Raya Umum ke-12 lalu.

Sekarang ini, PR perlu memikirkan dengan serius kerjasama yang lebih rapat dalam menghadapi BN yang telah mula menunjukkan tanda-tanda keretakan dalaman. Diharapkan menjelang pilihan raya umum akan datang, kerjasama PR sudah menjadi lebih rapat daripada hari ini dan mampu untuk benar-benar menjadi pilihan rakyat untuk menggantikan BN.

Benar apa yang diucapkan pemimpin-pemimpin PR, BN hanya boleh dijatuhkan oleh gabungan lain yang menyerupai BN itu sendiri. BN kuat selama ini kerana pembangkang tidak bersatu dalam pilihan raya dan kerjasama politik yang boleh menjadi pilihan lain kepada rakyat.

PR mungkin tidak perlu manifesto bersama, tetapi perlu bersetuju dalam beberapa bidang seperti ekonomi dan urus tadbir untuk memandu pemerintahan PR pada masa akan datang.

Setakat ini, dari sudut satu lawan satu dalam pilihan raya, PR sudah berjaya melaksanakan strateginya. Sekarang, PR perlu memikirkan kerjasama lain termasuk program-program apabila dapat memerintah negeri atau negara.

Apa yang berlaku di negeri-negeri dimenangi PR seperti Perak (yang sudah dirampas balik) dan Selangor boleh dijadikan kajian untuk membentuk kerjasama ini. Dua negeri ini mempunyai komposisi rakyat yang berbilang kaum dan mempunyai bandar besar dan kampung, dan ini boleh memberikan banyak program untuk difikirkan.

PR perlu memuhasabah diri melihat rekod kepimpinan mereka untuk diperbaiki. Kalau boleh, biarlah ada satu standard yang diterima oleh semua parti komponen PR untuk dilaksanakan dalam pemerintahan. Biarlah negeri-negeri diterajui PR menunjukkan contoh terbaik dalam pengurusan negeri.

Konvensyen yang bakal diadakan di Shah Alam nanti perlu menjadi medan untuk membina kerjasama yang lebih rapat, walaupun setiap parti mempunyai perbezaan dasar dengan parti-parti lain. Apa yang boleh dipersetujui perlu dipersetujui dan dilaksanakan dalam usaha mengukuhkan pakatan dalam menghadapi BN.

PR perlu ingat satu pesanan dari ahli akademik, peluang diberikan rakyat hanya sekali. Masalah dihadapi sepanjang setahun dua lalu perlu ditangani dengan baik, untuk menhadapi pilihan raya umum akan datang dengan lebih yakin.

HarakahDaily.Net/-

Bengkel Training Of Trainer ( TOT ) anjuran aRk di melaka

Hari ini bermula 11 - 13 Disember 2009 berlangsung kursus TOT anjuran Ark ( Akademi Keadilan ) bertempat di Formosa Hotel, Jalan Limbongan, Klebang Kecil, Melaka .

Saya masih tidak dapat bertolak lagi ke sana kerana kereta saya rosak . tak tahu apa yang rosak . Specialist BMW datang ke bengkel tadi pun tak dapat nak kesan apa masalahnya . So saya dah hubungi Saedy , SU aRk untuk lambat sedikit lapor diri . Terpaksalah pinjam kereta adik saya .

Bengkel ini adalah bertujuan untuk melahirkan jurulatih bagi program latihan kepada ahli-ahli parti . Saya terpaksa pergi juga kerana telah tolak bengkel pertama di Pulau Pangkor awal Disember lalu .

MB Terengganu di Serang Lagi ! Mad Said akan dilucutkan jawatan MB ?

- Cakap-cakap ‘Ahmad akan Dilucutkan Jawatan’ Kedengaran di Putrajaya
KUALA TERENGGANU – Khabar tentang Menteri Besar (MB) Terengganu, Dato’ Ahmad Said, akan diturunkan dari Tingkat 16 Wisma Darul Iman tidak pernah berhenti.

Sejak menjawat jawatan politik tertinggi Terengganu melalui pilihan istana pada Mac tahun lalu, Ahmad sentiasa diserang.

Terutamanya oleh kumpulan yang menyokong bekas Menteri Besar, Dato’ Seri Idris Jusoh.

Mungkin silap beliau sendiri, yang membuat kenyataan awal, bahawa perlantikannya sebagai MB tidak akan bertahan lama.

Justeru, berita baru yang tersebar lebih panas dan sensasi, kerana pada kali ini ia bukan serangan yang datang dari kem Idris.

Bekas Setiausaha Perhubungan Umno Terengganu, Dato’ Rosol Wahid dikatakan sudah berdiam diri, mungkin mengadakan ‘gencatan senjata’.

Ia berikutan persetujuan beliau dilantik semula sebagai penyelaras DUN Ajil sebagaimana dilaporkan akhbar media perdana 13 November, 2009.

Oleh itu, berita Ahmad Said akan diturunkan dari kerusi Menteri Besar bukan sahaja memanaskan musim Monsun di Terengganu, malah sudah menjalar hingga ke Putrajaya.

Ia bermula dengan kedatangan Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Razak bagi menutup kejohanan perahu layar piala monsun pada 6 Disember, minggu lalu.

Percakapan berkenaan ‘agenda besar’ itu dilaporkan menjadi topik perbualan beberapa ADUN ketika Najib menyampaikan sumbangan bantuan bajir di Mengabang Telipot, Kuala Nerus.

Sumber Buletinonline mengesahkan khabar tentang MB Terengganu akan ditukarkan telah kedengaran di Kementerian Kewangan beberapa hari lalu.

Ahmad Said, pada 19 November lalu telah berangkat menunaikan haji, akan pulang pada 9 Disember dan dijangka memulakan tugas pada pertengahan Disember.

Berita selanjutnya akan menyusul.......

Iltizam jejak Nazim dan Deepak

Hafiz Yatim & Salhan K Ahmad
Dis 11, 09

kemaskini 7.21pm Yang dikejar tidak dapat, yang dikendong tidak pula berciciran - akhirnya adik perdana menteri yang dikaitkan dengan penarikan akuan bersumpah penyiasat persendirian P Balasubramaniam, ditemui tanpa diduga hari ini setelah dua minggu berusaha menjejakinya.

Berkat iltizam untuk mengesahkan dakwaan serius bekas anggota polis Cawangan Khas itu, Malaysiakini terserempak Datuk Mohamed Nazim Razak di Masjid Negara selepas solat Jumaat tadi.

"Tidak ada apa-apa yang saya hendak cakap," katanya sewaktu ditemui selepas melangkah dari pusara bapanya Tun Razak Hussein, di pinggir masjid itu, untuk beredar.

Balasubramaniam mendakwa beliau bertemu dengan Mohamed Nazim, bersama isterinya yang sedang sarat hamil, pada malam sebelum menafikan akuan pertamanya bahawa Datuk Seri Najib Razak, waktu itu timbalan perdana menteri, mempunyai hubungan intim dengan Altantuya Shaariibuu. Najib telah menafikannya.

Pertemuan itu didakwa berlaku di kompleks membeli-belah The Curve, Damansara - yang diatur oleh seorang ahli perniagaan permaidani Deepak Jaikishan - selepas Balasubramaniam mendedahkan akuan awalnya di ibu pejabat PKR, 3 Julai tahun lalu.

Dalam wawancara yang diterbitkan di internet, Mohamed Nazim didakwa mengugut Balasubramaniam tentang keselamatan anggota-anggota keluarganya.

Usaha menjejak Mohamed Nazim bermula sewaktu kehangatan isu tersebut diperkatakan di Internet, khususnya melalui soal jawab wawancara Balasubramaniam di Malaysia Today dan rakaman videonya di Youtube.

Berdasarkan maklumat umum melalui carian di Google, pejabat Mohamed Nazim berjaya dikesan di Bangunan AMDB, berhampiran sebuah hotel terkenal di Jalan Pahang, Kuala Lumpur.

Pejabat tersebut dikunjungi pada 26 November, selepas cubaan untuk menghubungi Mohamed Nazim melalui telefon di pejabatnya tidak berjaya beberapa hari sebelumnya.

Pada kira-kira jam 11 pagi, Malaysiakini singgah di pejabat urusan firma arkitek dan disambut oleh seorang setiausahanya, kelihatan hujung 20-an, yang berjaya dihubungi sebelumnya.

Setiausaha tersebut, yang hanya ingin dikenali sebagai Jeannie, berkata anak keempat Razak itu bagaimanapun tidak berada di pejabatnya di tingkat 15 bangunan tersebut.

Gadis itu kemudian meminta soalan-soalan dikemukakan kepadanya untuk disampaikan kepada ketuanya.

Soalan-soalan tersebut dihantar melalui emel telefon bimbit dan wartawan kemudiannya menunggu di ruang menyambut tetamu firma arkitek tersebut hampir setengah jam sebelum ditemui oleh seorang pengurus pejabat.

Wanita tersebut menerangkan, Mohamed Nazim berada di luar negara setelah dijelaskan hasrat untuk menemuramah adik perdana menteri.

Permintaan untuk mendapatkan nombor telefon bimbit Mohamed Nazim juga tidak dipenuhi, kerana menurutnya, maklumat itu milik peribadi dan tidak harus diberikan tanpa kebenaran.

Cubaan beberapa kali untuk menetapkan temujanji dengan Mohamed Nazim melalui kakitangan pejabatnya sepanjang minggu lalu juga menemui jalan buntu, namun setiausahanya itu berkata Mohamed Nazim akan kembali ke tanah air minggu ini.

Selain Mohamed Nazim, Malaysiakini semalam turut menjejaki Deepak di pejabatnya di Jalan Chan Sow Lin dan juga di kedai permaidaninya di Jalan Tuanku Abdul Rahman.

Di pejabat tersebut, seorang wanita menemui Malaysiakini di aras dua bangunan empat tingkat Carpet Raya Sdn Bhd dan meminta supaya menunggu sementara beliau mendapatkan setiausaha Deepak.

Seorang wanita muncul kira-kira lima minit kemudian dan menjelaskan Deepak tidak berada di situ dan meminta wartawan beredar segera.

Beliau, yang hanya ingin dikenali sebagai Wong, kemudiannya meminta Malaysiakini beredar segera dan mengiringi sehingga ke luar bangunan tersebut.

Alasannya, mereka sedang menunggu kedatangan seorang tetamu.

Setelah gagal di Jalan Chan Sow Lin, Malaysiakini ke kedainya di hujung kanan Jalan Tuanku Abdul Rahman, yang terkenal dengan gedung membeli-belah, ke arah Dataran Merdeka.

Setelah memasuki kedai tiga pintu tersebut, wartawan berjaya menemui ibu Deepak, yang mahu dikenali sebagai Puan Jai, bersama lima pembantunya.

Setelah memperkenalkan diri dan menjelaskan tujuan kedatangan ke kedai tersebut, Puan Jai kemudiannya membuat dua panggilan melalui telefon bimbit.

Perbualan itu di depan Malaysiakini, bagaimanapun ia tidak dapat difahami kerana dipercayai beliau menggunakan bahasa Hindi.

Ditanya kemudian, wanita dalam usia 50-an itu kemudiannya berkata Deepak tidak berada di dalam negara, begitu juga Dinesh, adik bongsu daripada tiga beradik.

Puan Jai juga enggan memberikan nombor telefon bimbit kedua-dua anaknya itu ketika diminta, tetapi hanya memberikan nombor telefon kedai berkenaan.

Beliau menyarankan kepada Malaysiakini agar berkunjung semula minggu depan.

Tambahnya, beliau tidak mengetahui sekiranya Deepak atau Dinesh pernah mempunyai hubungan baik dengan Datin Seri Rosmah Mansor, isteri perdana menteri.

"Saya tidak pernah menemuinya," katanya lagi, dalam bahasa Inggeris, ketika ditanya sama ada Rosmah pernah mengunjungi kedai tersebut.
FM - KALAU TENGOK CARA LARI DAN ALASAN KELUAR NEGARA TU MACAM MEMANG BETUL-BETUL TERLIBAT SEPERTIMANA DAKWAAN BALA !

Epilog: Tersasar Di Jalanmu dedah konflik sosial

Terima kasihsdr. Ali yang email pada saya ...

Oleh Akmal Abdullah

BARANGKALI ramai yang mengikuti acara Anugerah Skrin 2009 pada Jumaat lalu tidak menduga sebuah telefilem arahan Erma Fatima yang tidak menjadi bualan ramai dan disifatkan sebagai underdog dalam pertandingan Kategori Drama akhirnya dijulang sebagai pemenang utama. Drama itu sudah hampir empat tahun dihasilkan tetapi baru tahun lalu ia dapat disiarkan menerusi kaca TV.

Tersasar Di Jalanmu bukan saja menang kategori utama - Drama Terbaik - tetapi menyapu bersih lima lagi kategori lain yang dipertandingkan iaitu Pengarah Terbaik Drama, Pelakon Wanita Terbaik Drama (Rosnah Mat Aris) dan Pelakon Pembantu Wanita Terbaik Drama (Norish Ismail) selain Lakon TV Terbaik dan Videografi Terbaik.

Pencapaian telefilem itu bukan sebarangan kerana ia dihasilkan atas kesedaran dan naluri Erma sendiri yang terdorong mengutarakan isu sosial secara realistik dengan beliau sendiri membuat pemerhatian terhadap manusia yang menghuni kawasan yang dianggap menjadi sarang tempat penagihan dadah, pelacuran, maksiat dan tempat manusia yang terpinggir.
Saya secara peribadi yang sudah menonton drama ini sebanyak tiga kali harus mengakui kekuatan naratif, pemikiran, isu yang disentuh, persoalan nilai dan moral yang dibawa dalam drama terbitan Rumah Karya Cipta Sdn Bhd, milik Erma sendiri - nyata satu cerita yang cuba mengajak masyarakat untuk merenung diri dan menyelami kehidupan manusia yang berada di lorong gelap kerana ada ketikanya bukan semua mereka yang mahu berada di tempat sebegitu tetapi keadaan yang mendesak atau memaksa. Hidup harus diteruskan dengan keadaan apa sekali pun kerana dihimpit masalah kemiskinan, terjebak dengan kongsi gelap, menjadi mangsa penipuan bapa ayam dan terpaksa mencari sumber pendapatan untuk menyara keluarga. Dalam kebobrokan itu masih ada kemuliaan yang boleh dicontohi.

Tema penuh noda dan dosa, kotor dan merimaskan menjadi latar tempat yang memaparkan kehidupan pelbagai rencam kehidupan manusia di Lorong Haji Taib, Chow Kit, Kuala Lumpur sememangnya satu pendekatan kepada realiti sebenar tetapi di tangan Erma beliau berjaya mengupas nilai kemanusiaan, kasih sayang, persahabatan, kekeluargaan, kejiranan dan perjuangan yang juga tumbuh segar di kalangan manusia yang menjadi penghuni kawasan itu.

Agak menarik kerana drama itu yang ada ramai watak ponda tetapi boleh disiarkan RTM. Ia adalah satu perubahan menarik kerana selama ini ramai produser dan pengarah drama kita sering menganggap RTM begitu sensitif dalam isi kandungannya termasuk tidak bertolak ansur untuk drama yang mengutarakan imej negatif seperti watak pondan atau mak nyah, pelacur menjadi protagonis dan kisah yang sering dianggap tidak menyumbang kepada perkembangan positif masyarakat.
Tetapi menerusi Tersasar Dijalanmu, RTM dilihat boleh menerima baik drama sebegini dan berjaya disiarkan kerana selain mungkin masih berkisar mengenai manusia di ‘lorong neraka’ tetapi ada falsafah kehidupan yang positif di dalamnya. Seperti mana Erma akui, ada stesen TV menolak drama arahannya itu kerana alasan tidak ada muka komersial yang membintanginya dan ceritanya memualkan, cuma RTM sudi menyiarkannya kerana elemen yang dipaparkan itu sesuai dengan Kempen Sosial Remaja pada 2006. Pujian harus diberikan pada RTM kerana berani untuk menyajikan konsep drama berkenaan.

Dengan kemenangan drama itu juga, kelmarin RTM mengadakan majlis apresiasi khas untuk Tersasar di Jalanmu di Angkasapuri.

Berbanding drama lain yang bertanding pada Anugerah Skrin 2009, pengisiannya lebih banyak bermain dengan emosi dan penderitaan watak yang meleret bak sudah jatuh ditimpa tangga atau cerita yang klise serta kurang membina pemikiran tetapi Tersasar Di Jalanmu mengolah kegembiraan, keceriaan, kesengsaraan dan penderitaan itu secara zig zag yang menarik menerusi mood manusia yang pelbagai. Kehidupan di lorong gelap dengan manusia yang berwatak hitam, putih dan kelabu di dalamnya. Dalam Tersasar Dijalanmu juga kita akan melihat situasi yang diberi gambaran jijik tetapi murni, busuk tetapi mulia dan berjiwa besar tetapi tertutup mindanya.

Dalam drama itu, selain dipaparkan mengenai manusia yang terbelanggu dengan sikap dan jalan yang mereka pilih sendiri tetapi pada sisi lain ia dimurnikan dengan penampilan watak kanak-kanak sekolah yang bercita-cita untuk menjadi seorang menteri. Kanak-kanak sekolah itu mempunyai kepandaian dalam persekolahan meskipun dunia yang dihuninya sebuah lorong jijik dengan saban hari melihat gelagat penagih dadah, pondan serta pelacur. Begitu juga watak seorang kakak yang terjebak dengan gejala mat motor dan akhirnya dia dinodai kemudian terjebak pula dengan najis dadah tetapi jauh di sudut hatinya dia masih boleh memberi nasihat dan motivasi untuk adiknya supaya berusaha gigih mencapai cita-citanya sebagai menteri supaya mengubah kawasan yang mereka diami itu.
Si ibu yang asyik mencari pendapatan dengan membuka gerai makanan tidak mengendahkan perkembangan pelajaran anaknya tetapi ciri seorang keibuan yang tetap mahu anaknya meneruskan persekolahan tetap kukuh, manakala si bapa yang tidak habis-habis suka bermain nombor ekor sekadar menjadi boneka dalam keluarga. Si abang yang malas bekerja dan memerap dalam bilik rupa-rupanya menjadi pengedar dadah tetapi stok dadah disembunyikan itu akhirnya digunakan adik sendiri sehingga terlebih dos lalu mengakibatkan maut.

Wanita muda yang menjadi mangsa penipuan suaminya terheret ke kancah pelacuran. Cubaannya melarikan diri daripada sarang maksiat itu tidak pernah berjaya sebaliknya sering dipukul, manakala seorang ibu dalam usia warga emas berjiwa penyayang terus menjadi pelacur demi mencari nafkah membesarkan anaknya yang tidak bersekolah, sehinggakan anaknya cuma setiap hari makan nasi bungkus di luar pintu rumah sedangkan ibu melayan pelanggan. Semuanya dirangkumkan Erma dengan gaya pengarahan yang kemas dalam Tersasar Di Jalanmu.

Meskipun sebelum ini kita juga pernah kerap menonton drama mengenai dunia pelacuran atau penagihan dadah, tetapi drama ini berjaya membuatkan konflik sosial manusia yang kebanyakannya Melayu secara bijak dan memberi impak kepada penonton. Seperti kata Erma: "Ia kisah yang membelenggu Lorong Haji Taib yang sedia maklum diketahui penuh dengan masalah sosial seperti dadah, pelacuran dan kongsi gelap. Namun, apa yang menyedihkan mengenang nasib kanak-kanak yang membesar di kawasan itu. Pada usia mentah yang tidak memahami apa-apa, mereka membesar dengan melihat apa yang tidak sepatutnya.”

Syabas buat Erma dan pasukan produksinya. Tersasar Dijalanmu adalah manisfestasi kehidupan di Malaysia dan negara lain betapa kemajuan dan pembangunan yang dikejar tidak akan dapat membantu semua orang kerana akan wujud insan yang terhimpit di tempat sempit dan menjadi mangsa kemajuan. Mereka yang malang itu harus dibantu. Mungkin kita sudah terlambat tetapi itu lebih baik daripada membiarkan ia berterusan.

Kata orang, kehidupan ibarat si tidur makanan si jaga, si bingung makanan si cerdik...

membujur lalu melintang patah !

Saya agak tidak terkejut dengan tindakan manusia ini yang baru dilantik jawatan penting di Terengganu apabila bersungguh-sungguh untuk menjatuhkan saya dan memastikan saya digugurkan sebagai Ketua AMK Negeri Terengganu .
Sememangnya dari dulu lagi kami memang tidak berbaik dan banyak perkara yang saya tidak bersetuju dengan manusia ini . Bagi saya dia adalah 'pengkhianat dan petualang' pada parti dan perjuangan terutama kepada parti dari mula ditubuhkan . Orang-orang lama dalam Keadilan Terengganu sangat mengenali manusia ini . Yang menjadikan parti 'melukut di tepi gantang' sewaktu PAS memerintah Terengganu dan hanya cukup sekadar wujud sahaja . Manusia inilah yang marahkan saya selepas mengadakan perjumpaan dengan TGHA di rumah beliau kerana saya menyatakan komitmen ramai dengan penubuhan cawangan dan penambahan keahlian . " what's the hell mu nok tubuh cawangan banyok2?" , masih saya ingat .
Manusia inilah yang keluarkan kenyataan memfitnah saya dalam NST bahawa saya antara yang akan bertindak keluar daripada parti untuk sertai umno semula . Manusia inilah yang jugak sentiasa mengadakan perbincangan secara peribadi dengan pimpinan PAS sehingga Keadilan hanya dapat bertanding 2 kerusi dalam PRU10 iaitu Parlimen Kemaman dan DUN Telemong sahaja . Manusia inilah yang selepas kalah menghilangkan diri dan muncul selepas kemenangan hebat keadilan . Terlalu banyak perangai teruk manusia ini dan tak payahlah saya buang masa nyatakan di sini . Tidak menyesal saya untuk tidak berkawan dengan manusia sebegini termasuk barua-barua dia .
Saya dihubungi tadi bahawa manusia ini berjumpa Datuk Seri Anwar untuk pecat saya sebagai Ketua AMK Negeri Terengganu . Wow ! sampai ke situ ! Entah apa yang difitnahkan dan direka-reka cerita pada Big Boss . Perkara sebegini bukan baru . Sudah banyak tindakan bodoh yang dilakukan oleh manusia ini .
Konvensyen Khas parti di Terengganu gagal , bermacam tomahan dan fitnah pada AMK dan saya . jangan lupa wahai manusia , Allah itu Maha Kaya . Kebenaran tetap akan menang . Fitnahlah seberapa banyak yang kamu mampu . Orang yang 'sakit jiwa' je yang buat kerja-kerja macam ni. Orang yang hati perut busuk ! Memang saya tidak layan manusia ini dengan barua-barua dia ni... kalau layan bertambah-tambah kerja-kerja banggang dia orang . So ikut pandai puok2 mu la !
Saya tetap dengan gerakkerja saya , saya tidak akan bersekongkol dengan manusia yang hipokrit dan bodoh ini . Politik kampungan dan perangai lebih teruk daripada umno !
membujur lalu , melintang patah ! lawan tetap lawan ! Terima kasih atas sokongan sahabat-sahabat yang terus setia berjuang bersama-sama saya . Jazakallah !

Ancaman siber meningkat 87 peratus

Insiden kes ancaman siber yang dilaporkan kepada Pusat Bantuan Siber99 meningkat 87 peratus dalam tempoh 10 bulan pertama
tahun ini berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

Perangkaan itu dikumpul oleh Jabatan MyCert, CyberSecurity Malaysia.

Jumlah kes yang dikendalikan oleh Jabatan Forensik Digital, turut meningkat 17 peratus kepada 304 kes berbanding 260 dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Perangkaan itu diumumkan oleh Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Fadillah Yusof dalam ucapan penutupan program Latih Amal Krisis Siber X Maya 2 selama dua hari mulai semalam di Seri Kembangan, Serdang.

"Oleh itu, usaha bagi mempertingkat keselamatan siber haruslah diberi perhatian serius oleh semua pihak," katanya.

Fadillah berkata pakar keselamatan siber turut memberi amaran mengenai wujudnya arah aliran serangan siber ke atas infrastruktur kritikal oleh kumpulan jenayah terancang, kumpulan pengganas dan ejen musuh yang bermotifkan wang, politik dan kepentingan strategik.

"Senario ancaman begini membimbangkan kerana sekiranya ancaman siber ini berlaku dalam sektor prasarana maklumat kritikal negara, ia akan mendatangkan implikasi buruk terhadap keselamatan negara," katanya. BERNAMA

Kes Anwar saman Dr Chandra 16 Mac

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menetapkan 16 Mac bagi pengurusan kes saman fitnah RM10 juta yang difailkan ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap tokoh akademik dan Presiden Just World Movement, Dr Chandra Muzaffar.

Tarikh itu ditetapkan apabila kes itu dikemukakan untuk sebutan di hadapan timbalan pendaftar Norazlin Othman di dalam kamar hari ini.

Anwar menyaman Dr Chandra ekoran dakwaan kenyataan fitnah yang dikeluarkannya dalam satu forum di Menara Star di Petaling Jaya pada 3 Mac tahun lepas dan kemudiannya disiarkan dalam akhbar.

Pada 7 Ogos lepas, Pesuruhjaya Kehakiman Datin Zabariah Mohd Yusof memerintahkan Dr Chandra untuk membekalkan butiran dan maklumat lanjut mengenai 64 soalan kepada pemimpin PKR itu.

Dalam satu pernyataan pembelaan, Dr Chandra menafikan mengeluarkan sebarang komen berniat jahat dan palsu berhubung Anwar yang kemudiannya disiarkan di dalam dua akhbar harian berbahasa Inggeris pada 5 Mac tahun lepas.

Alternatifnya, beliau mendakwa jika perkataan yang digunakannya itu fitnah, yang dinafikan beliau, perkataan-perkataan itu disiarkan pada satu keadaan perlindungan bersyarat tanpa niat jahat. - Bernama

Gerakan Mesti Bantah Terhadap UMNO Mengembalikan Hak Keahlian Ahmad Ismail

Kenyataan Media
Angkatan Muda Keadilan
10 Disember 2009

Gerakan Mesti Bantah Terhadap UMNO Mengembalikan Hak Keahlian Ahmad Ismail

Angkatan Muda Keadilan (AMK) Malaysia berpendapat bahawa tindakan UMNO mengembalikan hak keahlian Ahmad Ismail menunjukkan UMNO kekal dengan jalan perkauman sempit. UMNO langsung tidak insaf dengan pengajaran yang dibuat oleh rakyat pada PRU Ke-12, malah tidak berusaha untuk berubah. Sebagai parti komponen BN, Gerakan tidak boleh bisu sahaja untuk mempertahankan jawatan kerajaan yang sedia ada.

Keputusan unilateral UMNO telah membiarkan Ahmad Ismail terus bermaharajalela sehingga meminta tiga pemimpin tinggi Gerakan untuk mohon maaf secara terbuka. Ahmad Ismail bukan sahaja tidak insaf, malahan tetap dengan pendirian bahawa orang Cina adalah pendatang.

Keahlian Ahmad Ismail yang sepatutnya dihukum beku tiga tahun pada September tahun lalu telah dibatal dalam masa setahun. Ini menunjukkan UMNO tidak ikhlas dalam menghukum pemimpin yang bersifat perkauman sempit. Semua usaha yang dibuat hanya semata-mata sandiwara UMNO untuk meredakan emosi tidak puas hati parti-parti komponen BN pada masa tersebut.

Sebenarnya UMNO tidak pernah mengambil kira perasaan parti-parti komponen. Hakikatnya juga adalah kedudukan MCA dan Gerakan dalam BN langsung tidak diberi kehormatanoleh UMNO. UMNO hanya sebagai big brother yang seringkali berpendapat bahawa MCA dan Gerakan lebih memerlukan UMNO daripada sebaliknya.

Sehingga hari ini, UMNO masih menyalahkan MCA dan Gerakan kerana prestasi yang lemah dalam PRU Ke-12 telah mengakibatkan kehilangan kuasa pemerintahan negeri Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor dan Kelantan. Namun begitu, UMNO langsung tidak reflek kesalahan mereka sendiri malah hanya menjadikan MCA dan Gerakan sebagai kambing hitam.

Walau bagaimanapun, Presiden Gerakan Koh Tsu Koon perlu menyampaikan bantahan mereka kepada Perdana Menteri Najib Tun Razak serta meminta penjelasan tentang pengembalian hak keahlian Ahmad Ismail. Jikalau tidak, kedudukan Gerakan akan menjadi lebih tergugat.

Tambahan pula, semasa Penasihat Gerakan Lim Keng Yaik menyeru ahli parti untuk berani membantah “Ketuanan Melayu”, adakah Koh Tsu Koon berani untuk membantah tindakan UMNO yang unilateral tersebut?

Oleh itu, AMK menyeru semua rakyat untuk melihat wajah sebenar UMNO. Jangan menaruh apa-apa harapan terhadap UMNO yang dipimpin di bawah Najib Tun Razak kerana konsep “Satu Malaysia” hanya merupakan satu slogan sahaja. Hanya dengan sokongan padu terhadap agenda reformasi Pakatan Rakyat, masa depan negara yang bebas, demokrasi dan adil barulah boleh dicapai.

Lee Khai Loon
Ketua Penerangan
Angkatan Muda Keadilan Malaysia
012-2258607