klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Khamis, 20 Mei 2010

sibu mengamit pengalaman

Alhamdulillah rombongan Biro Pilihanraya AMK Malaysia yang saya ketuai selamat tiba di Sibu pada 7 Mei 2010. Kami disambut oleh sdr Nazib ( Ketua AMK Sarawak ) , sdr Yusof dan Zuhaidah. Kami terus di bawa ke Hotel Paramount. Kerana di sana kami perlu jumpa YB Fauziah Salleh ( Pengarah JPRP ).
Turut kami jumpa YB TKM Dr Mansur , YB Malek , YB Tian Chua dan ramai lagi. Rupanya ada meeting di hotel tersebut. Selesai bertemu dgn YB Fauziah , saya terlalu lapar dan kami semua ke Taman Harmoni. Teringin nak makan sup rusa! saya pernah ke sana menikmati sup rusa pada tahun lepas. Malangnya tidak ada , terpaksalah makan sup power.
Selesai makan kami terus ke Kg. Bandong , DUN Nangka . Rumah Abang Ismail yang dijadikan Bilik Gerakan DUN Nangka ( Kemudian menjadi Bilik Gerakan Induk ). Malam tersebut tidak ada apa-apa , saya hanya mengadakan perbincangan dengan Nazib. Permasalahan ialah budjet yang diserahkan kepada Nazib , hanya RM2000 ! Nak buat program apa dengan budjet sedemikian rupa!
8 mei hari penamaan calon. Masalah kenderaan membuatkan kami tidak dapat menyertai perarakan calon. Saya dihubungi memaklumkan sdr Azwan AMK Pahang ditangkap dan di bawa ke Balai Polis Sentral Sibu. Tak lama datang kenderaan menjemput saya ke Balai Polis. Sdr. Zakaria Pahang dan ada di Balai Polis . Dalam jam 4 ptg Azwan dibebaskan dengan jaminan polis.
Saya masih lagi kebingungan untuk mulakan gerakerja. Kemudahan bilik gerakan yang tiada, kenderaan tiada termasuk tenaga kerja . Tiada langsung orang tempatan terutama anak muda tempatan untuk bantu kami .
Saya minta Zu belikan seberapa banyak bunga untuk buat program sambutan Hari Ibu dengan menghadiahkan sekuntum bunga kepada pengundi . Saya arahkan segera untuk dapatkan risalah calon bagi mulakan program edaran rislah kepada pengundi .Semua itu untuk esok 9 Mei 2010.
Sebelah malam , program ceramah dibuat di Hany Cafe. Malam tersebut ramai pimpinan datang. YAB Lim Guang Eng , Dato Mahfuz Omar , Mustaffa Kamil Ayub dan ramai lagi. Malam itu juga saya mulakan dengan Program JOM NANGA BOL ! ( Jom tengok bola! ) live astro di Idaman Cafe.
9 Mei 2010 , program tidak dapat berjalan awal , masalah kenderaan . Difahamkan untuk sewa kereta pun rm300 sehari. Budjet hanya rm2000. Beli bunga dan peralatan bilik gerakan pun dah habis rm500. Tu pun bunga dapat dalam 150 kuntum. Dalam tengahari baru dapat bergerak bagi jaankan program Hari Ibu dan edar risalah rumah ke rumah berhampiran kawasan bilik gerakan .
Jam 10 pagi kami ke Balai Polis Sentral Sibu untuk buat laporan polis berkaitan risalah-risalah berbaur perkauman , sensetif dan keterlaluan . Saya diberitahu itulah laporan polis pertama dalam sejarah pilihanraya Sarawak di buat.
Sebelah petang , perasmian bilik gerakan di DUN Nangka oleh DSAI. Saya kerahkan mobilisasi handbill, pengumuman bergerak bagi memaklumkan kehadiran DSAI pada jam 4 petang . Alhamdulillah program sukses, ramai yang datang . Waktu DSAI nak berangkat tinggalkan bilik gerakan , datang beberapa orang wanita memberitahu mereka adalah keluarga ROSLI DHOBY! Big Boss minta saya uruskan program untuk Rosli Dhoby.
Perbincangan singkat , kami bersetuju pilih 14hb Mei untuk program majlis Tahlil dan kenduri arwah untuk Rosli Dhoby.
kami diberitahu yang program di Hany Cafe terpaksa dibatalkan kerana tuan kedai telah diugut boleh BN . So kami terpaksa buat program lain , malam tu kami buat wayang pacak filem MY NAME IS KHAN lakonan Shahruk Khan dan Kajol. Program diselang dengan ceramah . Malam yang sama kami buat satu lagi ceramah di Kg. Sungai Kerbau , Race Course . malam tu juga saya arah semua balik ke idaman cafe . Walaupun beratus handbill keluar termasuk makluman bergerak tapi ytang datang hanya 2 ORANG !
10 Mei 2010 , program edaran risalah berjalan seperti biasa walaupun berdepan dengan masalah kenderaan dan bahan edaran.
Saya minta supaya mesin photostat disegerakan dan diletak di bilik gerakan AMK . Kita boleh keluarkan risalah sendiri . Beberapa hari ini saya hanya mengumpulkan maklumat , memahami isu dan keadaan di sana . Itu yang saya pening 2 , 3 hari ini . Kena tukar strategi , pendekatan .
Sebelah petang saya ke abndar sibu, saya dapat maklumat yang Idaman Cafe diserang oleh juak-juak BN . Meminta agar program tidak dibuat di kedai tersebut. Maki hamun , mengugut tuan kedai. Saya arahkan semua pergi ke sana, lepas selesai saya tunggu d Balai Polis Sentral Sibu, Arief AMK Sarawak hendak buat laporan polis . Selepas menunggu hampir 2 jam , saya ke Idaman Cafe dan berbincang dengan Kakak dan menantunya Faizal .
Saya mintak beliau dan Faizal buat laporan polis untuk keselamatan beliau . Saya jugak mintak kakak dan menantunya fikir , adakah hendak diteruskan program di kedainya. Saya cakap habis pilihanraya saya dan kawan-kawan balik ke semenanjung , beliau dan menantunya yang akan terus berada di sana . berdepan dengan banyak risiko. Faizal pulak kakitangan kerajaan , Beliau warder penjara sebagai Pembantu Pegawai Agama Penjara Sibu . Faizal cakap dia akan fikir.
Selepas maghrib saya diberitahu program akan diteruskan di Idaman Cafe. Faizal dan mertuanya ke Balai Polis untuk buat report.
Dalm hampir jam 8.30 malam , kami sampai di Idaman Cafe , saya terkejut kerana BN sedang bersiap untuk buat program ceramah di hadapan Idaman Cafe. Siap dengan PA System yang lebih canggih . Kalau lawan dengan PA System kami yang berharga rm350 , confirm kalah . Saya terus call YB Thony Phua minta dia siasat adakah mereka ada permit ceramah . Tak lama datang Stevent ( Ketua DAPSY Sarawak ) bersama SPR dan pihak Polis .Ada sedikit tegang suasana , saya tunjukkan permit kelulusan polis sibu untuk program kami dan minta BN tunjukkan permit mereka . Ketua mereka tunjukkan permit tetapi tertera alamat Kedai Runcit. Saya terus ke kedai lain di hadapan kedai tersebut dan bertanya adakah alamat kedai tersebut sebegitu dan auntie cakap " itu kedai ayam nasi ".
Saya terus pergi berjumpa pegawai SPR dan Pegawai Polis serta maklumkan bahawa alamat tersebut tidak ada , kedai tersebut adalah kedai makan dan namanya lain. Saya terus arahkan ceramah di Idaman Cafe dimulakan . Dalam masa sama ramai orang melayu yang dijemput oleh BN dan mereka dijamukan makan. Malam tersebut program mereka terpaksa dibatalkan dan semua orang yang dijamukan oleh BN terpaksa mendengar ceramah dan penerangan AMK .
saya minta Kojak AMK sarawak mulai malam esok dan seterusnya membuat permit ceramah di Idaman Cafe .