klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Selasa, 12 Januari 2010

Wartawan PKR diugut depan rumah saudara Rosmah

Seorang wartawan akhbar PKR Suara Keadilanmendakwa polis bertindak kasar selepas mewawancara seorang wanita yang dikatakan ada pertalian keluarga dengan isteri perdana menteri Rosmah Mansor kelmarin.

Abdul Qayum Abdul Rahman berkata, beliau mengunjungi wanita yang dikenalinya sebagai Saharah, yang juga didakwa saudara kepada mangsa tragedi pembunuhan kejam di Gemencheh baru-baru ini.

Minggu lalu, empat beranak ditemui mati, termasuk seorang tanpa kepala, dalam insiden pembunuhan kejam di dua buah rumah berasingan yang terletak berdekatan di Kampung Batang Rokan.

Abdul Qayum (foto,kiri) memberitahuMalaysiakini, wawancara itu antaranya bertujuan mendapatkan reaksi wanita tersebut berhubung insiden menyayat hati itu.

Difahamkan wawancara itu juga ada menyentuh isu Rosmah.

Dalam aduan polisnya, Abdul Qayum berkata selepas mengetahui beliau wartawanSuara Keadilan, seorang lelaki berpakain biasa - dikenali sebagai Muhammad - memaksanya menyerahkan kad pengenalan dan mengambil nombor pendaftaran keretanya.

"Beliau turut merampas nota penulisan saya serta rakaman dihapuskan kerana tidak berpuas hati dengan temubual yang dijalankan bersama seorang wanita yang dikenali Saharah.

"Polis (bersama kereta peronda) menunggu di luar rumah, manakala Muhammad mengambil segala pengenalan diri dan dokumen yang dibawa oleh saya tanpa kebenaran saya sendiri," aduan polis Abdul Qayum, 25, semalam dipetik.

"Polis dan Muhammad mengugut saya dalam berbentuk ancaman mahu mencari saya dan keluarga dengan cara apapun jika temu bual tersebut disiarkan."

Bercakap kepada Malaysiakini, beliau berkata kejadian itu berlaku di depan rumah sumber tersebut tidak lama selepas beliau tiba di rumah itu 3.30 petang 10 Januari lalu.

Kerana bimbangnya keselamatan diri dan keluarganya, Abdul Qayum yang baru sebulan menyertai Suara Keadilan membuat laporan polis di ibu pejabat polis daerah (IPD) Shah Alam petang semalam.

Selain ketua Angkatan Muda PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin (foto, kanan), beliau ditemani ketua wartawan akhbar terbabit, Fazallah Pit.

malam ini saya di Seksyen 7 , Kota Damansara

Program Justice For Anwar malam ini di Dewan MPPJ Seksyen 7 , Kota Damansara , jam 9 malam

Penceramah :

YB Sivarasiah ( MP Subang / Naib Presiden Keadilan Pusat )
Dr. Badrul Amin Baharom ( Majlis Pimpinan Pusat )
Samsul Iskandar Mohd. Akin ( Ketua AMK Malaysia )
Fariz Musa ( Timbalan Ketua AMK Malaysia )

JAMIL KHIR USAH MAIN WAYANG !

Jamil: Gereja wajar gugurkan 'Allah'
Seorang menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata pemimpin-pemimpin gereja di negara ini wajar mengambil pendekatan sama dengan seorang tokoh Kristian di Sabah yang meminta masyarakat Kristian di Malaysia menggugurkan tuntutan penggunaan kalimah 'Allah'.
Datuk Jamil Khir Baharom berkata pendekatan sedemikian boleh memberikan ruang bagi meningkatkan kerukunan dan keselamatan negara serta meredakan ketegangan yang timbul berikutan tuntutan penggunaan kalimah 'Allah' oleh Gereja Roman Katolik dalam penerbitan mingguannya, Herald.
"Saya amat mengalu-alukan supaya pihak ini mempunyai kesedaran dan tanggungjawab terhadap keselamatan negara dan keamanan di Malaysia.
"Saya rasa gereja lain juga sewajarnya memahami keadaan dan sejarah (mengenai penggunaan kalimah 'Allah' di negara ini) secara mendalam," katanya kepada pemberita ketika diminta mengulas mengenai perkara itu di Putrajaya hari ini.

Jamil Khir usah main wayang ! Hari ini kamu meletakkan Mahkamah Syariah menjadi mahkamah kelas ke dua , mencemar maruah mahkamah syariah . Jawapan kamu dalam parlimen pada 27 Oktober 2009 bahawa perbicaraan Qazaf terhadap Saiful Bukhari Azlan akan dilaksanakan selepas perbicaraan liwat di Mahkamah Tinggi Sivil benar-benar menghina dan meletakkan maruah syariat Islam di tapak kaki!
Sedangkan kamu tahu bahawa perbezaan antara kes syariah dan kes jenayah sivil. Sedangkan kamu tahu bahawa perbicaraan tersebut tidak memerlukan untuk menunggu perbicaraan kes jenayah sivil tersebut selesai.
Kamu memang berniat jahat ! Sanggup menjadi alat para konspirator untuk menghancurkan Anwar Ibrahim. Kamu sanggup mengajar rakyat untuk tidak menghormati syariah Allah dan meletakkan maruah Mahkamah Syariah terlalu rendah!
Tidak sangka selepas kamu diangkat menjadi menteri yang ditugaskan menjaga urusan Islam tapi kamu khianati . Bersekongkol dengan manusia-manusia yang zalim . Menjadi penjilat penguasa yang jijik dan kotor. Pembunuh dan perasuah.

GULA NAIK HARGA : Peniaga di KT naikkan harga minuman

Sudah ada peniaga minuman di sekitar bandar Kuala Terengganu dikesan menaikkan harga jualan mereka dengan alasan harga gula
dinaikkan baru-baru ini.

Timbalan Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDKK) Terengganu, Abdul Ghani Harun berkata peniaga beberapa kedai makan, warung dan restoran itu dikesan menaikkan harga minuman bergula sehingga 10 sen secawan.

"Setakat ini 10 kes kenaikan harga minuman dikesan. Kesemua peniaga terlibat akan dikenakan tindakan lanjut sama ada didakwa di mahkamah atau dikenakan kompaun.

Harga gula naik 20 sen sekilogram bermula 1 Jan lalu.

Abdul Ghani berkata operasi semalam melibatkan 30 pegawai penguatkuasa dibuat di beberapa lokasi terpilih sekitar kawasan bandar dan akan diteruskan ke seluruh negeri.

Beliau meminta pengguna membuat aduan segera ke pejabat KPDKK jika mendapati peniaga menaikkan harga minuman.

- Bernama

FM - BILA PENIAGA NAIKKAN HARGA MINUMAN , KERAJAAN MARAH ! DAKWA ATAU DIKOMPAUN . SIAPA YANG NAIKKAN HARGA GULA ?

GMI bantah guna ISA isu serang gereja

Kerajaan perlu menyiasat serangan ke atas gereja dengan teliti bagi membolehkan pelakunya didakwa di mahkamah, dan bukannya menahan bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), kata NGO.

Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) berkata jenayah yang dilakukan, termasuk cubaan membakar dan merosakkan rumah ibadat, mencukupi didakwa bawah Kanun Acara Jenayah.

Pengerusi GMI Syed Ibrahim Syed Noh menambah, ISA tidak akan membantu menyelesaikan "masalah" kerana tiada siasatan rapi dan mereka yang ditahan belum pasti pihak yang bertangungjawab.

"ISA cara yang sangat mudah dengan menahan sesiapa saja tanpa bukti dan juga tanpa perbicaraan.

"Jadi bagaimana untuk tentukan orang yang ditahan itu benar-benar bersalah?" katanya kepada Malaysiakini hari ini.

"Siasatan polis kena terperinci dan pastikan supaya dapat menahan dan bicarakan (pelaku).

"Pada masa sama kerajaan kena pastikan ketenangan di kalangan masyarakat dengan mengadakan dialog antara ulama dan ketua-ketua agama."

Beliau diminta mengulas gesaan banyak pihak agar kerajaan menggunakan ISA selepas Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein memberikan amaran untuk berbuat demikian susulan insiden merosakkan rumah ibadat Kristian, sejak Jumaat lalu.

Syed Ibrahim juga berkata, akta kontroversi itu - yang membenarkan tahanan tanpa perbicaraan selama 60 hari sebelum dibawa ke kem tahanan selama dua tahun - mudah untuk disalahgunakan.

"Penggunaan ISA ini terlalu wewenang kerana tidak perlu dikemukakan bukti, jadi ia terbuka luas untuk disalahgunakan," katanya lagi.

Tambahnya, penahanan bawah ISA juga bukan merupakan langkah terbaik untuk menyelesaikan kes-kes berkenaan, malah memburukkan lagi keadaan.

"Sudahlah orang itu ditahan tanpa bukti, kita tambah lagi kezaliman. Kita akan rasa sudah selesaikan masalah itu tapi tidak ada kepastian," kata Syed Ibrahim.

Mengulas isu sama, Majlis Perundingan Bagi Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao Malaysia (MCCBCHST) juga penolak penahanan bawah akta ISA.

"ISA tidak berfungsi (untuk menyelesaikan isu). Mereka sepatutnya didakwa di mahkamah terbuka. Jika tidak, masalah tidak akan diselesaikan," kata presidennya Dr Thomas Philips.

"Dalam keadaan biasa, kita (Islam dan Kristian) tidak ada masalah antara satu sama lain tetapi dalam setiap masyarakat pasti ada orang-orang yang ekstrem.

"Mereka tidak boleh dibiarkan menjadi suara majoriti," katanya ketika dihubungi hari ini.
- malaysiakini