klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Jumaat, 4 Mac 2011

Fitnah II: Salinan asal rakaman percakapan dan fotostat berbeza

KUALA LUMPUR: Bicara dalam perbicaraan kes Fitnah II di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menyaksikan salinan asal rakaman percakapan Datuk Seri Anwar Ibrahim, berbeza dengan salinan yang difotostat.

Penelitian yang dilakukan Anwar mendapati salinan asal tertera perkataan ‘SULIT’ pada halaman satu tetapi perkataan penting itu tiada pada salinan fotokopi muka surat yang sama.

Timbalan Pendakwa raya, Yusoff cuba menjelaskan perbezaan antara salinan asal dan salinan fotostat borang rakaman percakapan yang ditanda sebagai TWT2 tetapi Zabidin dan hadirin mahkamah tidak faham.

“Apa yang diberi kepada saya, yang didakwa sebagai sebagai salinan fotostat borang asal, bukanlah salinan kepada borang itu,” kata Anwar.

Zabidin kelihatan agak berang dan bosan dengan Yusoff yang dilihat membuang masa mahkamah dengan meleretkan perbicaraan berhubung perbezaan salinan asal dan salinan fotostat rakaman percakapan Anwar.

Seawal perbicaraan lagi, pasukan pendakwa raya dilihat enggan memberi salinan asal waran tangkap kepada mahkamah.

Apabila ditanya Zabidin, Yusof mahu tumpuan perbicaraan diberi terhadap keterangan lisan saksi berdasarkan borang itu.

Yusoff sebelum itu menunjukkan satu dokumen kepada Anwar dipercayai salinan waran tangkap pada hari beliau ditahan pada 16 Julai 2008.

Tindakan itu dibantah Karpal Singh yang mahu salinan asal ditunjukkan di mahkamah, bukannya salinan fotostat semata-mata.

Karpal memarahi Yusoff dan mahu beliau lebih serius membentangkan kes pendakwa.

“Jangan ketawa!” bentak Karpal kepada Yusoff.

Yusoff kemudian meneruskan soal balas dan bertanya Anwar sama ada beliau boleh mengingati ada menandatangani sebarang dokumen pada hari penahanannya.

Kata Anwar, beliau ada menandatangani dokumen tertentu sebelum Yusoff menunjukkan satu dokumen dipercayai rakaman keterangan Anwar mengikut Seksyen 112 Kanun Jenayah Keseksaan.

Sewaktu menunjukkan dokumen itu, gelagat Yusoff seakan-akan menyindir Karpal ‘ia salinan asal’.

Perbicaraan itu dikejutkan dengan keterangan polis yang menangkap Anwar, Superintendan Ahmad Taufik Abdullah yang mengakui waran tangkap tidak diberi kepada Anwar sewaktu beliau ditahan, sebaliknya, ia cuma diserah kepada Anwar sebaik sahaja selepas beliau sampai di IPPKL.

Dalam keterangannya, Taufik berkata, waran tangkap itu diterima daripada DSP Jude Pereira manakala arahan menangkap Anwar datang daripada Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman ketika itu, Datuk Seri Bakri Zinin.

Pada perbicaraan itu, Karpal ada menyatakan hasrat untuk memanggil bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan; bekas Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Syed Hamid Albar; dan Datuk Seri Bakri Zinin sebagai saksi tapi membatal hasrat itu selepas mengadakan perbincangan di kamar hakim.

Mahkamah ditangguh pada jam 12.10 tengah hari untuk memberi peluang pendakwa raya dan peguam bela menyediakan hujah mereka selepas selesai menyoal balas saksi bicara dalam perbicaraan yang berlangsung dua hari sejak semalam.

Zabidin dijangka memberi keputusannya pada Isnin untuk menerima atau menolak barang bukti yang diperolehi sewaktu Anwar ditahan secara tidak sah.

SKIM MIKROKREDIT : BUKTI KERAJAAN PR SELANGOR PRIHATIN RAKYAT MISKIN

Selangor Peruntuk RM20 Juta Bantu Miskin BandarPELABUHAN KLANG 4 MAC : Kerajaan Negeri Selangor memperuntukkan RM20 juta sebagai permulaan untuk membantu masyarakat miskin bagi kawasan bandar di negeri ini.

Usaha murni kerajaan itu dilaksakan dalam skim Mikrokredit Miskin Bandar atau Mimbar yang bertujuan membantu masyarakat miskin bandar negeri ini dengan agihan pinjaman dari RM1,000 hingga RM5,000.

Menteri besarnya, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, skim ini bertujuan untuk menaiktaraf hidup rakyat Selangor selain memupuk semangat berdikari rakyat untuk terus memajukan diri dan keluarga.

“Salah satu dasar yang paling penting dalam usaha kita ialah menentukan pembangunan negeri Selangor ini dibuat secara menyeluruh iaitu tidak satu kumpulan masyarakat yang tertinggal dalam pembangunan ini.

"Tidak satu keluarga yang tertinggal dalam pembangunan ini. Itu yang penting dalam melaksanakan program pembangunan negeri Selangor,"kata Khalid ketika berucap merasmikan Program Mikrokredit Miskin Bandar (Mimbar) di Dewan Taman Pandamar Indah 2, di sini.

Menurut Khalid, Mimbar menyediakan program pembangunan usahawan dan kerjaya kepada rakyat sebagai alternatif supaya rakyat tidak bergantung kepada mana-mana pinjaman dan subsidi.

Program ini antara lain adalah untuk membantu masyarakat miskin di Selangor untuk meningkatkan pendapatan mereka seterusnya melebili Paras Garis Kemiskinan (PGK) yang ditetapkan negeri Selangor iaitu melebihi RM1,500 bagi seisi rumah.

Jika program ini berjaya katanya, lebih banyak peruntukan akan diberikan tetapi ia bergantung kepada penerima dalam melaksanakan tanggungjawab membayar semula pinjaman yang diberikan.

“Yang perlu dalam masyarakat yang kecil ialah pinjaman yang kecil dan pinjaman yang kecil ini tidak terdapat dalam mana-mana perbankan besar di negara ini.

"Ia hanya boleh dilakukan hanya kerana ia dianggap satu tanggungjawab sosial bukan satu tanggungjawab bisnes,"kata Khalid.

Menurut beliau, 80 peratus pemohon skim ini rata-ratanya kaum wanita dan ibu tunggal.

Turut hadir pada majlis sama ialah Exco Pemodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan, Yaakob Sapari dan Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Ronnie Liu Tian Khiew.

Program yang dilancarkan secara rasmi semalam menyaksikan bantuan berjumlah RM3000 diberikan kepada 102 peserta yang berjaya melepasi sesi temuduga sebelum ini.

Mimbar dipengerusikan Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi dan Inovasi, Rodziah Ismail.

Surat pemberhentian 13,000 guru sandaran ditarik balik : BUKTI PRU 13 DAN PRDUN SARAWAK SEMAKIN HAMPIR

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan berita gembira buat 13,000 Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT) yang menerima surat pemberhentian pada tahun lepas bahawa notis itu ditarik balik.

NONEMuhyiddin yang juga menteri pelajaran berkata beliau telah meneliti keadaan itu dan membuat keputusan GSTT harus dikekalkan.

"Saya minta ketua pengarah Kementerian Pelajaran mengeluarkan surat pemberitahuan kepada mereka yang sudah berkhidmat dua, tiga hingga lima tahun, kita beri mereka peluang meneruskan perkhidmatan dan menempatkan mereka di tempat yang sesuai," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan dividen ladang Projek Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) Tongod dan Geran Komunal Lalampas Tongod di Sabah.

Pesta Rasuah di Kerdau dan Merlimau : SPR dan SPRM terlalu BANGGANG !!!!!

Salah guna kuasa/sogokan/rasuah/pancing/beli undi dan penyelewengan pihak BN mengiringi sepanjang kempen pilihan raya kecil (PRK) Dun Merlimau dan Kerdau. Kes-kes berikut telah dicatatkan berlaku menjelang penamaan calon sehingga kempen 2 Mac 2011:

1. Pada Seminar Kecemerlangan Institusi Keluarga di Sekolah Kebangsaan Chenderah di Kampung Chenderah di Merlimau, Rabu (2 Mac) - Mohd Ali, Ketua Menteri Melaka menyogok 70 basikal kepada murid sekolah SK Chenderah (MstarOnline 3 Mac) dengan taktik memancing undi ibu bapa pelajar terbabit.

2. Muhyiddin dalam lawatannya ke DUN Merlimau (1 Mac), memancing undi dengan menjanjikan peruntukan geran pembinaan sekolah agama rakyat dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau berjumlah RM1.5 juta (Utusan online 3 Mac).

3. Pihak Felda turut membantu BN di PRK Kerdau membeli undi melalui pengumuman bayaran ses di bawah Skim Insentif Tanam Semula yang diberi kepada 433 peneroka dengan bayaran wang insentif RM1,000 sehektar atau bersamaan RM4,000 seorang yang kesemuanya bernilai RM1.8 juta. Majlis membeli undi itu dijadualkan pada Jumaat ini (4 Mac), dua hari menjelang pengundian (Umno online 2 Mac; Utusan online 3 Mac).

4. Umpan untuk beli undi ibu bapa pelajar telah dilakukann oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin dengan memberi sumbangan kepada seramai 34 pelajar cemerlang Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun lalu termasuk 29 pelajar dari Sekolah Menengah Dang Anum. Majlis mengumpan itu diadakan di Majlis Anugerah Pelajar Cemerlang dan Jamuan Rakyat DUN Merlimau (dlm. Sinar Haroiana online - http://www.sinarharian.com.my/merlimau/).

5. PAS menerusi Naib Ketua Pemuda PAS, Ahmad Sabki telah mengadu secara rasmi kepada pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof melibatkan penggunaan jentera kerajaan/premis awam pihak BN di Kerdau sebagai tindakan salah guna kuasa dan penggunaan melampau premis Sekolah Rendah Batu Sawar, Padang Awam Teluk Sentang dan Dewan Orang Ramai Felda Jengka 23 serta Balai Raya Kuala Tekal. Di situ telah didirikan khemah dan menaikkan bendera parti serta aktriviti kempen.

6. Tan Sri Muhyiddin telah berjanji bersifat menyogok 300 seramai ibu bapa merupakan pengundi Dun Kerdau sedia meluluskan pembinaan blok tambahan untuk bengkel kemahiran hidup dan makmal bernilai RM5 juta di Sekolah Menengah Kebangsaan Kerdau dan turut mempengaruhi pengundi sebagai pancing undi dengan sanggup dimasukkan cadangan dalam projek Rancangan Malaysia ke-10. Di samping turut berjanji untuk menyiapkan 18 sekolah di parlimen Kuala Krau yang akan diberikan peruntukan penyelenggaraan sebanyak RM1.9 juta (Malaysiakini 1 Mac).

7. Berlaku pengedaran kotak barangan kepada pengundi Cina di Kerdau dan dilihat menyogok dan merasuah pengundi apabila peenerima diarahkan memasang pelekat BN pada rumah masing-masing dan dibuktikan lagi (sogokan dari BN) kerana pada kotak itu ada gambar wajah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan menterinya Datuk Seri Shahrizat Jalil. Setiap kotak mengandungi nasi, Milo, biskut, susu tepung dan sardin dalam tin (Malaysiakini 28 Februari).

8. Datuk Seri Najib Razak mengumumkan satu nilai sogokan untuk memancing undi berjumlah hampir RM10 juta bagi projek pembangunan rakyat di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau menjelang hari penamaan calon. Pengumuman itu dibuat di dua majlis perjumpaan berasingan di hadapan pengundi di Batu Sawar dan pengundi Cina, India dan Orang Asli di Kampung Baru Kerdau. Sogokan sebanyak RM10 juta itu dalam bentuk sogokan projek mengganti paip bernilai RM9.25 juta, gelanggang serbaguna masyarakat Cina RM400,000, membina kuil Hindu RM100,000, dan Balai Bomba sukarela RM150,000 (Malaysiakini 27 Februari).

9. Kehadiran Mohd Najib dan isterinya Rosmah menaiki helikopter berkempen sebelum penamaan calon di sekitar daerah mengundi Kerdau dan 'kawasan 3+1' – gugusan Felda Jengka 22, Felda Jengka 23, Felda Jengka 25 dan Felcra Rumpun Makmur dilihat sebagai salah guna kuasa kerana menggunakan wang kerajaan. Helikopter itu tidak dibiayai oleh Umno Kerdau (Malaysiakini 28 Februari).

10. Masjid as-Sujjah Merlimau (premis awam) juga digunakan sebagai pentas menyampaikan kempen oleh pengkuliah antara waktu maghrib-isyak (pada Isnin, 2 Feb). Antara ucapan pengkuliah yang sempat dicatatkan ialah "Yahudi menguasai ekonomi di Amerika Syarikat kerana ia adalah negara mereka, dan di Malaysia, orang Melayu tidak menguasai ekonomi, tetapi sebaliknya mereka menguasai politik. Jadi, anda mesti menyokong parti yang melindungi dan mempertingkatkan martabat Melayu... Saya berharap rakyat akan membuat keputusan yang betul dalam pilihan raya supaya martabat kita dapat dipertahankan." Memahami konteks itu, jelas pengkuliah itu adalah berkempen untuk BN atas masjid (Malaysiakini 2 Mac).

11. Tan Sri Muhyidin mengumumkan akan membina sekolah agama rakyat di Taman Muhibah dekat Masjid as-Sujjah Merlimau berjumlah RM1.5 juta di majlis perjumpaan pegawai agama masjid yang dihadiri sama calon BN Roslan (Berita Harian 2 Mac). Pengumuman itu satu sogokan dan mempengaruhi pengundi dari kalangan pegawai masjid seluruh Dun Merlimau.

12. Satu majlis di SMK Dang Anum, Merlimau (premis awam) pada hari Isnin (28 Februari) Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam mengeluarkan kenyataan, berikutan pengumuman kenaikan gaji para guru oleh Tan Sri Muhyidin, lalu beliau meminta 311 orang guru di Merlimau dapat membalasnya dengan mengundi BN (Malaysiakini 2 Mac).

13. Agensi kerajaan Pusat, Biro Tata Negara Negara (BTN) turut menyertai kempen pilihan raya kecil Merlimau dengan mengadakan tiga ceramah setiap hari bermula Ahad (27 Mac) lalu. Misinya ialah memburuk-burukkan DAP yang kononnya ‘menentang Islam dan mengancam orang Melayu’ (Malaysiakini 1 Mac).

14. Timbalan Pesuruhjaya PAS Melaka, Adly Zahari telah membuat laporan SPRM berhubung salah guna kuasa dan penyelewengan pentadbrian di bawah Mohd Ali Rustam melibatkan projek dan dana Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) berjumlah RM13.85 juta. Penyelewengan didakwa berlaku dalam kes pembinaan kompleks MAIM dan penyerahan milik lot PT 83 kepada kontraktor dan penjualan lot 106 dan 106 oleh kontraktor terbabit kepada pihak ketiga serta kelewatan jadual pembinaan kompleks yang tidak diambil sebarang tindakan (Berita Harian 2 Mac). Atas kes ini ada isu amalan kronisme, subhat dan semacam melindungi penyelewengan oleh MAIM dan Mohd Ali selaku Ketua Menteri.

15. Mohd Ali Rustam juga diketahui umum oleh para kontraktor yang menyertai tender projek negeri Melaka, sebagai ketua menteri yang mengamalkan kronisme dan rasuah. Mana-mana kontraktor yang ingin mendapatkan projek dan kelulusan tender perlu mendapat surat akuan daripada runnernya dan perlu berjumpanya terlebih dulu, kemudian membuat beberapa komitmen untuk kepentingannya (Laporan menerusi SMS 3 Mac).

Perkara yang sama turut dilaporkan oleh seorang profesor dari salah sebuah universiti di USA yang membuat kajian berkaitan pembangunan negeri Melaka.

Berdasarkan pendekatan BN yang tidak bermoral, tiada integriti dan mencabar amalan demokrasi di PRK Merlimau-Kerdau, maka by hook or by crook BN akan menang!

Ini kerana, pihak pengundi sedia terperangkap dengan segala janji manis, takut dengan ugutan dan terpukau dengan sogokan berjuta-juta ringgit. Itulah pengundi BN

Mengaku terbit Selangor Terkini, Selangor mahu Shukor didakwa


SHAH ALAM: Kerajaan Selangor menggesa Jabatan Peguam Negara mengambil tindakan perundangan dikenakan terhadap Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuang, Abdul Shukor Idrus yang secara terbuka mengaku memiliki dan mengedar akhbar haram, Selangor Terkini.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada kenyataan media hari ini, berkata pihaknya sudah mengirim surat kepada Peguam Negara, Tan Sri Abdul Ghani Patail untuk berbuat demikian

“Perbuatan Shukor menyalahi Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 kerana mengedar kalendar beliau bersama-sama Selangor Terkini yang didapati mengguna logo rasmi kerajaan Selangor tanpa kebenaran.

“Peguam Negara mesti mengambil tindakan terhadap Abdul Shukor kerana bersubahat mengedarkan akhbar haram,” katanya.

Pengakuan terbuka Abdul Shukor selaku Ketua Penerangan Umno Selangor itu disiar Malaysiakini dan beberapa akhbar utama lain pada 23 Februari lalu.

Khalid sudah mengarahkan pegawainya menghantar bukti kepada polis bagi membantu siasatan susulan berdasarkan laporan dibuat pada 17 Januari lalu.

“Saya berharap Peguam Negara akan bertindak “tanpa rasa takut atau memihak (without fear or favour) dalam hal ini sepertimana yang dituntut rakyat dan undang-undang Malaysia,” katanya.

bodohnya UMNO upah perempuan s****l berkempen untuk BN

Ummi Perkakas BN : Rakyat Bijak Menilai, Kata Mahfuz

SHAH ALAM 3 MAC : Kehadiran Ummi Hafilda pada kempen pilihanraya kecil DUN Merlimau malam tadi tidak memberi sebarang kesan kepada Pakatan dan juga pengundi di kawasan itu, kata Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar.

Malah ujarnya, Umno-BN sudah kehilangan keyakinan rakyat sehingga terdesak menurunkan Ummi Hafilda yang dianggap sebagai alat, memandangkan beliau tidak ada kredibiliti untuk berkempen pada pilihanraya kecil berkenaan.

"Nampaknya Umno dalam keadaan yang sangat terdesak. Umno sudah tidak dapat kepercayaan rakyat sehingga mereka membawa orang luar daripada pimpinan parti mereka untuk meyakinkan rakyat tentang apa-apa yang didakwa selama ini.

"Jadi mereka bawa orang seperti Ummi Hafilda dan sebagainya. Untuk nak menimbulkan keyakinan rakyat kepada Umno. Jadi jelas bahawa dari segi kepimpinan Umno, sudah tak dapat lagi kepercayaan rakyat di negara ini,"ujar Mahfuz.

Mengulas lanjut mengenai kewibawaan Ummi Hafilda, Mahfuz menegaskan, rakyat lebih mengenali Ummi yang selama ini terkenal dengan peribadi angkuh, sombong serta rendah akhlaknya.

"Mereka terpaksa bawa orang yang biarpun akhlaknya dipersoalkan seperti Ummi Hafilda ini, orang yang korup pemikiran dan korup akhlaknya. Dia hanya semata-mata berdasarkan kepada ganjaran yang diberikan oleh Umno. Umno sanggup bayar berapa banyak pun asal boleh membantu umno mengembalikan keyakinan. Umno boleh bayar APCO, Umno boleh bayar juga kepada Umi Hafilda,"tambah Mahfuz.

Beliau turut menyorot peristiwa di mana konspirasi menjatuhkan Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1998 yang turut disertai Ummi Hafilda serta pemimpin Umno yang jelas menampilkan ummi sebagai 'askar upahan' mereka."Saya percaya bahawa, bila mereka mengheret Umi Hafilda bermakna ini mengingatkan orang kepada isu satu ketika dahulu, iaitu isu di awal kes Datuk Seri Anwar Ibrahim. Maknanya orang ingat itu satu konspirasi jahat termasuk kalangan pemimpin Umno.

"Ini menambahkan lagi keyakinan rakyat bahawa Umno sanggup buat apa saja untuk memburuk dan memfitnah orang bagi kepentingan politik mereka,"tambah Mahfuz.

Malam tadi kempen pilihanraya Kecil DUN Merlimau menyaksikan kehadiran Ummi Hafilda yang berkempen bagi pihak BN.

Seperti kebiasaannya, Ummi sekali lagi melemparkan tohmahan dan memfitnah Ketua Umum PKR dan abangnya sendiri, Azmin Ali dalam ceramahnya di Kampung Chinchin Hulu, Melaka.