klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Isnin, 11 Januari 2010

Eksklusif : penyelewengan kontrak RM70 juta DBKL !!

Dr. Syed Husin : Saya Tidak Letak Jawatan !

MEDIA STATEMENT
FOR IMMEDIATE RELEASE

Date: 11 January 2010

I HAVE NOT RESIGNED

Following a news write-up in the Malaysian Insider today (January 11), I have received a number of calls from the media and friends to confirm if it is true I have resigned as Deputy President of Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN).

I have no quarrel over the write-up but the speculative and rather sensational headline has led to different conclusions amongst various people.

I wish to affirm that I have not resigned nor sent any notice to resign.

It is indeed true that I have indicated that I wish to phase out slowly to make way for a younger person to take over. Leaders of the party are aware of this but they also know that I have not given any clear-cut time frame.

Apparently when my name was accepted to be Senator, and at the time I was in Mekah to perform the haj, there was an attempt to spin a story that the senatorship was the result of a deal struck so that I resign as Deputy President of KEADILAN to open the way for someone to succeed me. One or two newspapers reported this and even named that person.

I am now informed there is an element of libel in the report. Thus, I have asked my lawyers to look into the matter.


Dr Syed Husin Ali
Deputy President
Parti Keadilan Rakyat

kenyataan media Anwar Ibrahim kecaman terhadap serangan ke atas gereja

KENYATAAN MEDIA
UNTUK EDARAN SEGERA

Tarikh: 10 Januari 2010

Kami mengecam serangan ke atas saudara kami penganut agama Kristian dan ke atas beberapa gereja di Malaysia. Serangan terbaru ke atas All Saints Church di Taiping juga merupakan satu serangan terhadap salah satu warisan negara.

Sebagai sebuah negara kita masih bergelut untuk menjunjung semangat perpaduan yang dicita-citakan oleh pejuang kemerdekaan negara ini. Saya menyeru agar kita semua akur dengan Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin kebebasan beragama dan hak penganut agama-agama itu untuk menjaga hal ehwal agama mereka masing-masing. Ketika ini semangat musyawarah dan dialog mestilah mengatasi suara-suara mereka yang mahu memecah belahkan kerukunan rakyat serta meniup api permusuhan di negara ini.

Rakyat Malaysia mestilah bersatu menentang mereka yang mahu memperalatkan sentimen perkauman sempit dan agama untuk menyemarakkan kebencian demi laba politik puak-puak tertentu. Kita mestilah memperkukuh tekad mempertahan kebebasan beragama.
Kejadian ini merupakan satu ujian terhadap keazaman semua agama dan kepercayaan yang mahukan keamanan dan rasa saling hormat menghormati. Kita seharusnya sedar Tuhan yang kita sembah merupakan, Tuhan yang sama, Allah SWT, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.

Sejarah menunjukkan kepada kita selama 14 abad ini, Muslim yang bertutur dalam bahasa Arab, penganut Kristian dan bangsa Yahudi, masing-masing menyembah Tuhan yang dikenal sebagai Allah. Sementara diakui keresahan umat Islam di Malaysia terhadap penggunaan kalimah Allah di kalangan penganut agama lainnya, tindakan seumpama menyerang gereja dan mengadakan protes hanya membantut usaha mencari penyelesaian. Jalan terbaik adalah melalui rundingan dan dialog antara agama.

Saya mengajak umat Islam untuk kembali kepada ayat al Quran yang menyeru kita untuk hidup dalam kerukunan dan saling mengenali di antara agama.

“Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai Ahli Kitab, marilah kepada satu Kalimah yang bersamaan antara kami dengan kamu, iaitu kita semua tidak menyembah melainkan Allah " (Ali-Imran, 3:64)

Dan sepertimana yang termaktub di dalam surah al- Ankabut:

Dan janganlah kamu berbahas dengan Ahli Kitab melainkan dengan cara yang lebih baik, kecuali orang-orang yang berlaku zalim di antara mereka; dan katakanlah (kepada mereka): "Kami beriman kepada (Al-Quran) yang diturunkan kepada kami dan kepada (Taurat dan Injil) yang diturunkan kepada kamu; dan Tuhan kami, juga Tuhan kamu, adalah Satu; dan kepadaNyalah, kami patuh dengan berserah diri (al-Ankabut, 29:46)

Nabi Isa al Masih merupakan antara Rasul Ulul Azmi yang begitu dikasihi umat Islam. Saidina Umar r.a yang melawati Gereja Holy Sepulcher pada tahun 638 masehi, menggesa umat Islam untuk menghormati tempat peribadatan dan suci penganut agama Kristian. Oleh itu adalah tidak munasabah apabila pihak Polis teragak-agak untuk memberi jaminan keselamatan kepada gereja-gereja di seluruh negara.

Api kebencian ini bolehlah ditudingkan kepada kegagalan Barisan Nasional yang diketuai Umno. Propaganda Umno yang berteraskan perkauman sempit terutamanya apabila berhadapan dengan isu penggunaan kalimah Allah serta retorika media yang dikongkong kerajaan, seperti Utusan Malaysia, yang meniupkan api kebencian, sewajarnya dipersalahkan berikutan dari serangan tersebut. Provokasi mereka bukan sahaja salah dari sudut undang-undang malah menzahirkan kempen 1Malaysia yang tidak tuntas serta bermuka-muka.

Walaubagaimanapun saya terharu dan gembira kerana serangan tersebut dikecam keras oleh organisasi Islam dan pimpinan umat. Saya juga menyambut baik saranan wakil-wakil penganut Kristian yang menyeru agar sentiasa bertenang dan menolak sebarang tindakan pembalasan serta keganasan.

Kejadian mutakhir ini menuntut kita agar segera memberi perhatian terhadap keperluan dialog antara agama. Semangat persaudaraan yang disarankan agama kita serta Perlembagaan Persekutuan perlu disemarakkan. Pakatan Rakyat akan berusaha memastikan dialog dan rundingan diadakan di semua peringkat seluruh negara. Saudara kita yang beragama Kristian perlu merasa selamat dan aman serta sedar bahawa kebebasan mereka untuk beragama adalah dijamin di negara ini.

ANWAR IBRAHIM
Ketua Pembangkang

Kes bakar gereja : Najib Harus Bertanggjawab !

Setelah keputusan mahkamah memberikan kebenaran kepada majalah Herald untuk menggunakan perkataan "Allah" ianya menimbulkan kontroversi yang benar-benar mengusarkan banyak pihak terutama menimbulkan rasa kurang senang umat islam di seluruh negara . Kebenaran majalah kristian tersebut menggunakan perkataan "Allah" mencetuskan suasana 'hangat' dan UMNO cuba menjadi dalang utama membakar hati orang melayu dan islam agar mengambil sikap sebagai pejuang isu tersebut. Usaha mengadakan protes dan demonstrasi membantah keputusan mahkamah tersebut mendapat reaksi dari pimpinan UMNO dan Najib Razak selaku PM telah bertindak mengeluarkan kenyataan menyokong usaha tersebut apabila tindakan mengadakan demonstrasi di Masjid Negara . Najib Razak telah memberikan lampu hijau sedangkan dalam masa yang sama Musa Hasan selaku Ketua Polis Negara menghalang tindakan berdemonstrasi . Akhirnya polis terpaksa akur apabila Najib sendiri yang membenarkan berlakunya perhimpunan tersebut.
Ekoran daripada kebenaran dan reaksi positif Najib , akhirnya berlaku tindakan membakar gereja di sekitar lembah Klang dan beberape buah lagi . Tindakan tersebut benar-benar menimbulkan suasana panik apabila tindakan manusia yang tidak bertanggungjawab menggunakan 'molotov coktail' menyerang gereja-gereja tersebut, syukur tidak ada kemalangan jiwa yang berlaku .
Tindakan membakar gereja tersebut adalah tindakan keterlaluan dan bertentangan dengan ajaran Islam . UMNO yang selama ini bertindak merosakkan Islam hari ini cuba menjadi jaguh dalam isu tersebut.
Justeru Najib Razak wajib bertanggungjawab ! Najiblah yang bertindak membenarkan kesemua itu berlaku serta didalangi oleh UMNO. Najib wajar dipersalahkan dalam tindakan 'bodoh' manusia binatang yang bertindak tanpa akal fikir. Tindakan yang boleh mencetuskan pertelingkahan Islam-Kristian di Malaysia . Hari ini kita bakar gereja mereka , esok masjid kita pula dibakar oleh mereka !
Islam tidak pernah melarang orang bukan Islam menggunakan perkataan Allah. Terdapat nas atau firman Allah dalam Al-Quran yang jelas tidak menghalang penggunaan perkatan 'Allah' . Islam juga tidak membenarkan kita mengganggu rumah ibadat agama lain .
1 Malaysia yang cuba dicetuskan oleh Najib ternyata retorik dan bohong semata-mata. Najib dan UMNO cuba meraih keuntungan daripada isu ini rupa-rupanya gagal . Najib hendak menjadi 'hero' yang dapat menyelesaikan isu ini . Tembelang Najib semakin dihidu oleh rakyat . Heret Najib ke muka pengadilan atau sumbat ke dalam ISA kerana najib punya ketegangan ini !

Polis buat apa? sepertimana biasa ... polis buat BODO je la !

FM

ceramah di Kelana Jaya

Ceramah malam ini di Kelana Jaya menampilkan Tuan Syed Shahir ( Ketua Cabang Kelana Jaya / MPP ) , YB Amiruddin Shari ( Naib Ketua AMK Malaysia / ADUN Batu Caves , YB Nik Nazmi ( EXCO AMK Malaysia / ADUN Seri Setia ) , Fariz Musa ( Timbalan Ketua AMK Malaysia ) dan Sdr. Shamsul Iskandar ( Ketua AMK Malaysia ).
Program anjuran AMk Cabang Kelana Jaya bertempat di Dewan MPPJ , Taman Dato Hormat .