klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Ahad, 29 November 2009

MB nafi k'jaan negeri tahu dokumen dibocorkan

Kerajaan Selangor menafikan bertanggungjawab membocorkan dokumen mengenai tregedi tanah runtuh di Bukit Antarabangsa dalam internet semalam.Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, beliau tidak tahu yang dokumen sulit itu kini tersiar di internet."Ia tidak sepatutnya berlaku," katanya.
"Selain itu, dokumen itu tidak lagi ada dengan kita kerana kita telah memulangkannya kepada MAPJ (Majlis Perbandaran Ampang Jaya)," katanya ketika ditemui di majlis makan malam ulangtahun ke-10 Malaysiakini malam tadi.Mengulas mengenai cop rasmi seorang exco kerajaan Selangor pada dokumen yang bocor itu, Abdul Khalid berkata, kerajaan negeri akan menyiasat perkara itu.
"Kita tidak pernah mengedarkan dokumen tersebut... dan mengenai cop tersebut, kita akan menyiasat sama ada benar-benar (datang dari kita)."Bagaimanapun, saya tidak fikir ia datang dari (kerajaan) negeri kerana kita masih menunggu kelulusan kerajaan pusat (untuk mendeklasifikasi) dokumen tersebut," katanya.Menteri besar juga menyuarakan kekecewaannya berhubung proses mendapatkan kelulusan tersebut, sambil menambah setakat ini kerajaan negeri telah menghantar empat pucuk surat kepada jabatan kerjaraya (JKR) dan kabinet."MPAJ baru-baru ini telah menghantar sepucuk lagi surat kepada JKR. Kemudian ia (JKR) kata kami sebaliknya perlu hantar surat itu kepada kabinet.
"Dan MPAJ kemudiannya meminta surat lain dari kita untuk dihantar kepada JKR sekali lagi, dan kami masih menunggu jawapannya," kata Abdul Khalid.
Dokumen dibuang?Semalam, dokumen yang diklasifikasikan di bawah Akta Rahsia Rasmi, telah disiarkan dalam satu lamanweb Rapidshare.
Dokumen setebal 86 muka surat itu, yang merupakan salinan fotostat, mempunyai cop rasmi seorang exco kerajaan Selangor.Setiap halaman tertera cop 'rahsia' dan mengandungi peta terperinci kawasan yang terbabit.
Bagaimanapun, semakan Malaysiakini pagi ini mendapati fail tersebut sama ada telah dipadam atau dibuang dari lamanweb tersebut.Dokumen tersebut menunjukkan sebuah jawatankuasa khas, cawangan kejuruteraan cerun JKR ditubuhkan untuk menjalankan siasatan tanah runtuh di situ.Sejumlah 21 saksi telah dipanggil memberi keterangan dengan jurutera-jurutera cerun tersebut untuk mendapatkan maklumat mengenai sejarah kawasan tersebut serta apa yang berlaku yang mengakibatkan berlaku tanah runtuh di situ.
Intipati laporan tersebut ialah mengenai punca kejadian tanah runtuh itu ialah kebocoran air dari paip di sepanjang rumah yang tidak dihuni, mengakibatkan berlaku tekanan air yang tinggi dalam curun dan meningkatkan kelembapan tanah, dan sekaligus menjadikan cerun itu menjadi tidak stabil.Pada 18 November lalu, Abdul Khalid mengumumkan yang beliau akan menggunakan kuasanya di bawah Seksyen 2(c) OSA untuk mengumumkan laporan tersebut kepada umum.Khalid juga membaca ringkasan dan hasil utama siasatan yang mengakibatkan tragedi tanah runtuh berlaku di Taman Bukit Mewah,
Bukit Antarabangsa pada jam 3.30 pagi 6 Disember 2008 yang mengorbankan lima nyawa dan memusnahkan 14 buah rumah.Laporan penuhnya bagaimanapun tidak jadi diumumkan selepas kerajaan pusat mendakwa menteri besar Selangor telah melanggar OSA, yang membawa hukuman setahun penjara mandotari. - malaysiakini

UMNO USAH BOHONG PASAL BTN


Semua pimpinan UMNO , daripada Muhyidin yasin , Hisamuddin Hussein dan sebagainya cukup melatah di atas tindakan Kerajaan pakatan Rakyat Selangor melarang semua kakitangan , pelajar dan semua dibawah kuasa takluk kerajaan negeri daripada menyertai program BTN .

Tetapi tidak seorang pun menafikan bahawa BTN adalah alat dan perkakas UMNO dan pencetus kepada perpecahan kaum . Semua bercakap pasal program BTN hendak membina negara dan menjelaskan konsep 1 Malaysia . Menyalak bengis terhadap tindakan kerajaan negeri Selangor .

nampaknya mereka sudah hilang arah . Sudah bercelaru apabila BTN yang merupakan badan di bawah Jabatan Perdana Menteri dipertikaikan peranannya . Dituduh racist dan menjadi pencetus kepada perpecahan rakyat Malaysia apabila agenda Ketuanan Melayu dan Ketuanan UMNO sebagai intipati program mereka .

Kewangan atau peruntukan BTN tidak pernah diaudit dan tidak perlu diaudit . Silibus BTN yang kononnya memperjuangkan konsep 1 Malaysia , membina negara dan menjelaskan dasar-dasar kerajaan hanyalah di atas kertas semata-mata . Tetapi BTN adalah alat yang digunakan oleh UMNO semaksimum untuk mendoktrinisasikan fahaman sempit Melayu dalam ertikata UMNO , menghina kaum lain , memfitnah DS Anwar dan Pakatan Rakyat .

Menyatakan hanya UMNO yang mampu menyelamatkan Melayu dan negara . Hanya UMNO ketuanan Melayu akan dipertahankan , bahasa Melayu , agama Islam akan diangkat tinggi . Semuanya kerana UMNO . Kerana pemimpin-pemimpin UMNO . Fakta sebenar disembunyikan atau dipesong dan direka-rekakan. Fitnah menjadi silibus utama latihan oleh barua mereka .

BTN memang wajar dibubarkan . BTN wajar diISAkan kerana penghasut dan mengapi-apikan perkauman . Mencetus dan mendidik minda rakyat dengan fahaman racist sempit .

BTN adalah pendokong UMNO !

farizmusa.blogspot.com

HATI TAKUT BILA TENGOK GAMBAR MEKAH KINI DAN AKAN DATANG ... PETANDA SUDAH HAMPIR KIAMAT?

MEKAH DULU
MEKAH SEKARANG

HOTEL HILTON MEKAH

KFC MEKAH
HOTEL DAR-AL-TAWHID MEKAH
LIHAT PEMANDANGAN BANGUNAN-BANGUNAN YANG SEDANG DIBINA
MEKAH AKAN DATANG !!!!!!YA ALLAH SELAMATKANLAH BAITULLAH !

MALAYSIA MAVERICK : MAHATHIR MOHAMAD IN TURBULENT TIMES DEDAH PEKONG MAHATHIR

Dua Bekas editor Asian Wall Street Journal, Barry Wain akan meletopkan pekong Mamak Mandey melalui bukunya ‘Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times’.
Antara yang dibongkarnya ialah perjanjian sulit yang dibuat oleh mamak mandey membenarkan Amerika mendirikan Pusat Latihan Hutan di Johor, pusat baikpulih kapal di Lumut dan pusat membaikpulih pesawat C-130 Hercules di Kuala Lumpur. Tun M juga mengambil wang rakyat untuk membina Ibu Pejabat UMNO, Putra World Trade Centre. Lain-lain skandal yang akan membogelkan Mamak Kutty termasuk kes Bank Bumiputra di awal 1980an. Kerugian Perwaja Steel berjumlah RM2.56 billion. Pembelian M.V. Agusta bernilai RM348 billion.


Mahathir, despite his nationalistic rants, signed a secret security agreement with the United States in 1984 that gave the Americans access to a jungle warfare training school in Johor and allowed them to set up a small-ship repair facility at Lumut and a plant in Kuala Lumpur to repair C-130 Hercules transport aircraft. Mahathir’s Umno financed its new Putra World Trade Centre headquarters in Kuala Lumpur partly with taxpayers money, by forcing state-owned banks to write off at least RM140 million in interest on Umno loans. All the rakyat’s hard earned money down the drain and they have the audacity to raise fuel prices and asking the people to change their lifestyles.


Apakah betul ada orang menyebutkan bahawa Mahathir pengkhianat bangsa dan negara?

alhamdulillah ayahanda saya selamat

Dalam jam 12.45 tgh malam , saya dihubungi oleh anak saudara saya yang ayah ( Tokkey ) saya mengalami pendarahan teruk keluar melalui hidung dan mulut . Katanya bersembur-sembur di merata-rata rumah . Alhamdulillah adik lelaki saya Hisham ada , terus bawa ke klinik 24 jam di Seksyen 6 , Kota Damansara .
Saya terus bergegas keluar dan ke Seksyen 6 , Kota Damansara , malangnya 2 buah klinik 24 jam di situ menafikan ada pesakit mengalami pendarahan hidung dan mulut yang teruk . Saya hubungi anak saudara saya Akim dan beritahu Tokkey tak ada di situ . Akim suruh saya ke Tropicana Medical Centre .

Sesampai di sana saya terus ke bahagian kecemasan dan bertanya . Disahkan ayah saya ada di situ . Saya dibenarkan masuk ke bahagian kecemasan dan saya dapati ayah saya terlantar lemah di katil . Nurse yang bertugas sedang mendemah kepala ayah saya dengan ais . Kemudian masuk doktor bertugas . Dia beritahu keadaan ayah saya stabil . BP ayah semakin baik . Ayah diberikan drip dan doktor memantau dan membuat diagnosis , memantau kondisi ayah .

Alhamdulillah , BP ayah semakin stabil , pendarahan sudah tiada , doktor nasihatkan sama ada berehat di hospital atau pulang . Ayah hendak pulang . Saya beritahu , dari rumah ke TMC tidak jauh . Apa-apa kami akan hantar ke TMC dengan segera .

Terima kasih atas layanan baik doktor dan medical team yang bertugas . Ayah kami bawa pulang ke rumah adik saya Ateh . Kebetulan adik dan adik ipar saya berada di Medan , Indonesia . Esok baru balik . Yang ada kat rumah ateh , mak , Hisham , Efir , Akim , Ali , Zara dan Bibik .

Alhamdulillah ayah semakin baik dan sedang tidur . Allah sahaja yang tahu betapa terkejut dan susahnya hati saya . Dia beritahu selepas makan pil resdung yang ateh bagi , lebih kurang setengah jam darah keluar dari hidung dan mulut . Bersembur-sembur .

Syukur Ya Allah , ayah semakin baik . Saya sayang ayah !

BTN; ‘Topeng Demokrasi’ Umno Untuk Memecahbelahkan Rakyat Malaysia

KUALA TERENGGANU – Sikap Naib Presiden Umno, Dato’ Seri Hishamudin tidak sama dengan apa yang diucapkannya berkaitan pembaharuan dalam Umno.Beliau menyatakan ada usaha dan kemahuan politik untuk berubah dikalangan pimpinan Umno daripada presiden sehingga peringkat bahagian termasuklah timbalan presiden, naib presiden dan majlis tertinggi.Sebaliknya, beliau sendiri, bukannya mahu menerima kenyataan, malah menyelar dan menuduh mereka yang mengutarakan isu berkaitan Biro Tata Negara (BTN).
Hishamudin berkata, saranan pemimpin Pakatan Rakyat mahu kerajaan memansuhkan program BTN adalah kerana ketandusan isu dan satu percubaan mengalihkan isu-isu dalaman.”Apa? Saya pun tak faham ! BTN ni dah wujud lama ! Kenapa sekarang baru nak ditimbulkan ? Satu, saya rasa, mungkin mereka ketandusan isu; keduanya, saya percaya mereka nak alih pandangan dari masalah dalaman mereka sendiri,”dan ketiganya, mungkin mereka bimbang bahawa BTN ini dapat betul-betul menekankan perkara yang cukup penting, iaitu dalam kita hendak membina negara bangsa dan dalam konsep satu Malaysia,”katanya.
Hishamudin berkata demikian dalam sidang media di Kampung Tok Jembal, dekat sini, (gambar kanan) ketika menjawab soalan wartawan berkenaan kenyataan Penasihat DAP, Lim Kit Siang, berkaitan isu terbabit.