klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Sabtu, 6 Jun 2009

Kos mahal, kualiti tak dijaga

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH

TIADA guna membina gelanggang yang besar sekiranya kualiti tidak diutamakan.
Mungkin itu gambaran yang sesuai mengenai Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Gong Badak Terengganu yang runtuh Selasa lalu.
Ketika ramai yang mencari siapa yang patut bertanggungjawab atas kelemahan kualiti keselamatan stadium tersebut, mungkin ada yang tidak sedar bahawa stadium yang dibina dengan kos kira-kira RM300 juta itu sebenarnya tidak mendapat pengiktirafan daripada salah satu badan sukan antarabangsa.
Difahamkan stadium yang dibina sempena penganjuran Sukan Malaysia (Sukma) XII pada 31 Mei tahun lepas itu tidak mendapat sijil pengiktirafan daripada Persekutuan Persatuan-Persatuan Olahraga Antarbangsa (IAAF) selaku badan yang menyelia sukan olahraga termasuk kualiti gelanggang di seluruh dunia.
Ini mungkin bukan perkara besar bagi sesetengah pihak, namun daripada perspektif sukan negara, ia satu persoalan yang perlu dijawab dalam usaha untuk membina kemudahan dan peralatan sukan berkelas dunia di negara ini, namun kualitinya pula dipandang mudah.
Jika dirujuk kepada senarai pensijilan peralatan dan kemudahan sukan olahraga IAAF, hanya tujuh gelanggang saja di negara ini yang mendapat pengesahan, walaupun hanya berada dalam kelas dua.
Stadium yang tersenarai ialah Stadium Darul Aman Alor Setar, Kompleks Sukan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Kompleks Sukan Bangi, Stadium Perak, Stadium Utama Kangar, Kompleks Sukan Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM), Lumut, Stadium Tunku Abdul Rahman dan Kompleks Sukan Tawau.
Jika dibandingkan dengan tujuh gelanggang tersebut, mungkin tiada satu pun yang setanding dengan kehebatan Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin.
Namun, disebalik kemegahan dengan mercu tanda baru di Gong Badak itu, kualiti peralatan dan kemudahan stadium itu pula diabaikan."Jika kos Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin yang menelan belanja sekitar RM300 juta boleh dilaksanakan, mengapa sijil pengiktirafan daripada IAAF yang hanya berharga RM60,000 bagi tempoh empat tahun (kelas dua) tidak boleh diusahakan?" kata seorang pentadbir dan pengurus sukan yang enggan dikenali kepada Kosmo! semalam.
"Sijil pengiktirafan ini penting dalam bidang sukan kerana kalau kita berhabis berjuta-juta ringgit membina gelanggang yang kualitinya tidak disahkan badan sukan dunia itu, maka macam mana mahu menganjurkan acara sukan atau melahirkan atlet yang berkualiti.
"Malah, antara syarat untuk mendapat pengiktirafan ini juga ialah gelanggang tersebut perlu memenuhi ciri-ciri keselamatan yang ditetapkan oleh IAAF.
"Saya sangsi mengapa stadium yang tidak mendapat pengesahan ini tetap dibenarkan untuk menganjur kejohanan-kejohanan sukan."
Justeru, insiden runtuhan Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin nampaknya telah membuka pekung pelbagai pihak, bukan saja mengenai ciri-ciri keselamatannya, malah tentang kesedaran terhadap tujuan sebenar gelanggang itu diwujudkan.

FM - sekejap cakap dah keluar CF , sekejap cakap CF Sementara , sekejap cakap tak perlu bangunan kerajaan ada CF , JKR cakap tak ada Sijil Siap Kerja , JKR cakap bangunan kerajaan mesti ada CF - buat benggong ( loghat Tranung - binggung ) otak , mana satu yang betul . Ni tak ada Sijil Pengiktirafan daripada IAAF ! tapi anjur sukan yang hebat-hebat ! - kerajaan pasola ke ni?

TAHNIAH KEPADA PIMPINAN BARU PAS DARIPADA FM

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bersama-sama barisan kepimpinan parti yang baru, Timbalan Presiden Ust. Nasharuddin Mat Isa (dua dari kiri). Bagi jawatan Naib Presiden YB. Salahuddin Ayub (kiri), Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (dua dari kanan) dan Datuk Mahfuz Omar (kanan) pada Muktamar PAS di Stadium Malawati Shah Alam. (Gambar Mstar)

PAS Perak desak henti rundingan dengan Umno

Saturday, June 06, 2009 7:44 PM

PAS Perak menggesa kepimpinan PAS pusat agar tidak meneruskan rancangan untuk mengadakan rundingan sulit dengan Umno demi kepentingan sokongan terhadap parti tersebut bagi memenangi pilihanraya umum yang ke-13.
"Saya cadangkan jangan ada rundingan sulit dengan Umno sama ada di peringkat negeri atau pusat. "Lupakan sahaja Umno, tetapi dalam masa yang sama, jangan sisihkan orang Umno," kata Dr Khairudin Abdul Malik.
Katanya, kemelut politik yang berlaku di Perak sejak Februari lalu, adalah disebabkan oleh rampasan kuasa 'ala Fiji dan Zimbabwe' yang dilakukan oleh Umno.Beliau berkata demikian sewaktu membahaskan ucapan dasar presiden yang bertemakan "Islam Memimpin Perubahan".
Dr Khairuddin juga menyatakan keyakinan bahawa PAS dan Pakatan Rakyat mampu merampas kembali negeri tersebut, kerana jasa dan khidmat gabungan tersebut sudah berada di dalam minda rakyat Perak.Kemampuan PAS dan Pakatan Rakyat mentadbir dalam masyarakat majmuk di Perak, turut memberi keyakinan kemenangan parti dalam pilihanraya akan datang, tambahnya.
Sementara itu, Yang dipertua PAS Kawasan Kota Bharu, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah mengingatkan pemimpin-pemimpin PAS yang cenderung untuk bergabung dengan Umno supaya tidak berbuat demikian.
"Umno bukan jenis boleh buat kawan. Dia (Umno) spesis tikam belakang. Bergabung dengan Umno seperti merelakan orang Melayu terdedah kepada ajaran sesat seperti ajaran Ayah Pin," katanya.Wan Abdul Rahim turut mengingatkan bahawa kerjasama dengan Umno sangat ditentang keras oleh Mursyidul Amnya, Datuk Nik Aziz Nik Mat. Malaysiakini
FM - SAYA SETUJU ! SAY NO 2 UMNO !

UNTUK ANAK MUDA YANG BERANI


Friday, June 05, 2009 1:41 PM

DUA PULUH TAHUN

dua puluh tahun
adalah dua puluh tahun
anak anak muda yang berani

dua puluh tahun
adalah dua puluh tahun
anak anak muda gigih berdiri

dua puluh tahun
adalah dua puluh tahun
anak anak muda membebaskan diri

sumber : tukar tiub

UCAPAN OBAMA DI CAIRO

But I do have an unyielding belief that all people yearn for certain things: the ability to speak your mind and have a say in how you are governed, confidence in the rule of law and the equal administration of justice, government that is transparent and doesn't steal from the people, the freedom to live as you choose. These are not just American ideas. They are human rights. And that is why we will support them everywhere – BARACK OBAMA