klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Rabu, 3 November 2010

ANIFAH TERUS BERBOHONG : Selepas jumpa Clinton, M'sia ikrar keadilan bagi Anwar

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman hari ini selepas perbincangan dengan Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Hillary Clinton berikrar bahawa Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mendapat perbicaraan yang adil berhubung dakwaan kes liwat yang dihadapinya.

NONE"Adalah menjadi kepentingan saya dan negara untuk memastikan Anwar dapat perbicaraan yang adil,” kata Anifah ketika persidangan akhbar bersama, - merujuk terhadap dakwaan yang dikenakan ke atas Anwar yang boleh menyaksikan beliau dihumban ke penjara sehingga 20 tahun. - MALAYSIAKINI

Hari ini Datuk Seri Anifah Aman mengadakan pertemuan dengan Hillary Clinton yang juga merupakan Setiausaha Negera Amerika Syarikat sekali lagi mengeluarkan kenyataan BOHONG yang kononnya akan memastikan perbicaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim dilaksanakan seadilnya. Kenyataan politik yang cuba mengambarkan Datuk Seri Anwar Ibrahim telah diberikan keadilan yang terbaik oleh Kerajaan Malaysia .

Ini bermakna antara agenda pertemuan tersebut , Hillary Clinton sudah pasti menyuarakan perkara tersebut dan menyatakan pendirian tegas beliau dan Kerajaan Amerika Syarikat bahawa Datuk Seri Anwar telah dinafikan hak dan keadilan sistem perbicaraan tersebut adalah pincang serta tidak masuk akal .

Saya teringat kepada kemyataan Bekas Duta Amerika , John R. Mallot dalam artikelnya di Wall Street Journal pada 19 Julai 2010 menyatakan dengan cukup jelas " mustahil bagi Anwar bagi menang pada perbicaraan itu, lebih-lebih lagi apabila bukti-bukti penting kes itu dinafikan kepada peguamnya. Malah, media-media yang dikuasai kerajaan telah juga menghukumnya dengan mendapati beliau 'bersalah' dalam laporan mereka" ujar beliau .

Malah beliau menyatakan bahawa Datuk Seri Anwar akan dihumbankan ke penjara ! "Malaysia tidak mempunyai sistem juri. Keputusan ditentukan oleh seorang hakim yang dilantik oleh kerajaan yang sama yang mahu Anwar dikeluarkan dari politik,” katanya.

Sebab itu secara tegasnya , kenyataan Anifah secara jelas cuba menambat hati Setiausaha Negara AS tersebut dengan mengeluarkan kenyataan 'lunak' dengan memberikan gambaran seolah-olah perbicaraan Datuk Seri Anwar adalah berjalan dengan profesional , adil , telus dan cukup dilaksanakan dengan sangat baik . Kalau dasar pembohong tetap pembohong juga .

Dunia sudah melihat dan menyaksikan bahawa kes fitnah ini sememangnya tidak masuk akal , pelanggaran hak sebagai tertuduh , kezaliman terhadap Datuk Seri Anwar dan perbicaraan kes ini adalah bersifat 'mala-fidie' yang bertujuan dan bersifat politik bagi menghancurkan karier politik Ketua Pembangkang tersebut . Anwar Ibrahim yang dilihat seteru kepada PM Malaysia Datuk Seri Najib Razak , UMNO dan BN .

Bagaimana Kerajaan ini yang ingin melihat Anwar dihumban ke penjara dapat dan mampu melaksanakan sistem perbicaraan yang seadilnya seperti kenyataan Anifah . Sudah pasti Anifah berbohong bagi pihak 'Boss' beliau . Sejarah juga memperlihatkan bagaimana kes fitnah Liwat 1 dahulu , tarikh dipinda sesuka hati dan macam-macam fakta yang bercanggah yang nafikan begitu sahaja .

Saya pun bersetuju dengan tindakan Datuk Seri Anwar tidak berjumpa dengan Hillary . Kalau tidak sudah pasti akan berkumandang isu lapuk yang sengaja diwujudkan oleh UMNO dan media milik mereka konon "Anwar Ejen CIA " , " Ejen Amerika " dan macam ejen lagi terutama dalam suasana PRK di Galas dan Batu Sapi ini .