klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Sabtu, 30 Mei 2009

APAKAH PENYELEWENGAN PKFZ INI ?

Seperti biasa rampas tanah orang kampung.Satu syarikat telah membeli secara paksa tanah rakyat dengan harga RM3 untuk 1 kaki persegi. Selepas itu tanah yang sama di jual kembali kepada Port Kelang Authority dengan harga RM25 untuk 1 kaki persegi. Mereka telah memperolehi keuntungan sejumlah RM22 ringgit 1 kaki persegi. Keluasan tanah tersebut ialah 405 hektar. Untuk makluman bahawa Port Kelang Authority itu ialah duit rakyat .Menipu untuk membangunkan gudang, bangunan pejabat serta hotel bertaraf 4 bintang. Pada awalnya kos dicadangkan ialah RM 2.5 bilion. Akibat penyelewengan dan penipuan akhirnya menjadi RM.4.6 bilion.

'Altantuya' seret Badrul ke balai

May 29, 09 4:10pm
Gara-gara membangkitkan isu Altantuya Shaariibuu pada pilihanraya DUN Penanti, seorang pemimpin PKR sekali lagi terpaksa memberikan keterangan selama tiga jam kepada polis. Badrul Hisham Shaharin - yang tiba di balai mulai jam 3.30 petang untuk siasatan berhubung kesalahan menghasut - diarah berbuat demikian susulan empat laporan polis terhadapnya.
Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR itu berkata seorang pegawai polis Seberang Perai Utara memintanya hadir di balai tersebut semalam.Menulis di blognya semalam, Badrul Hisham bagaimanapun mengesahkan kehadirannya hari ini kerana semalam berada di Perak dan selepas itu terus ke Kuala Lumpur.
"Namun kira kira 2.30 petang (semalam, saya) dimaklumkan sekumpulan anggota polis telah hadir di rumah saya di Bangi dan Seremban," katanya. Tambahnya, kira-kira jam 7 malam pula dimaklumkan oleh adik ipar beliau bahawa polis berpakaian seragam datang untuk mengingatkan kepadanya agar tidak mengabaikan arah hadir.
Selasa lalu, dalam ceramahnya bagi berkempen untuk calon PKR Mansor Othman, Badrul Hisham mengulas isu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang dikaitkan dengan isu wanita Mongolia itu di media antarabangsa.
Awal bulan ini, beliau pernah disiasat polis setelah mengepalai sekumpulan pemuda untuk menyerahkan "kek hari jadi Altantuya" kepada Najib di depan pejabat perdana menteri di Putrajaya.
Beliau juga pernah mengugut untuk mengadakan perarakan "keranda Altantuya" dari Rembau, kawasan parlimen yang pernah ditandinginya, menjelang pilihanraya kecil Penanti tetapi membatalkannya kerana BN tidak bertanding kali ini. Badrul Hisham merancang mengadakan perarakan tersebut, kali ini dari Pekan menjelang pilihanraya kecil DUN Manek Urai, Kelantan awal bulan depan.

malaysiakini

program AMK - 28 Mei 2009

10 pagi -
Bersama calon bertemu pengundi di Mengkuang Titi
4 petang -
Final Liga Bolasepak Piala Datuk Seri Anwar Ibrahim
di Padang Bola Homestay Mengkuang Titi , Penanti
- Sukan Rakyat ( toi ) anjuran Wanita Muda AMK
5 petang -
Sepetang bersama Ringgo Arrow
9 malam -
Pentas Anak Muda
Penceramah : YAB Datuk Seri Nizar Jamaludin
Sdr. Shamsul Iskandar Mohd. Akin
YB Salehudin Ayub
YB Anthony Loke
Sdr. Fariz Musa
YB Amiruddin Shaari
YB Yusmadi Mohd. Yusof
dan ramai lagi pimpinan pemuda PR

AMK kecewa dengan sikap Polis dan tidak ada masa hendak campuri urusan UMNO

AMK menyelar kenyataan yang dibuat oleh Ketua UMNO Bahagian Permatang Pauh , Datuk Abdul Jalil Abdul Majid yang cuba mengingatkan PKR supaya tidak mencampuri urusan UMNO yang mengadakan majlis penerangan di Penanti . Apa yang dilakukan oleh AMK ialah meminta UMNO jangan jadi penyibuk dalam suasana PRK N12 Penanti yang mana UMNO begitu penakut untuk berdepan PKR dalam PRK Penanti .
Sekiranya hendak membuat ceramah penerangan , UMNO Permatang Pauh boleh melakukannya di luar kawasan DUN Penanti . UMNO Permatang Pauh harus sedar dan berpijak di bumi yang nyata bahawa UMNO / BN tidak menyertai PRK N12 Penanti . UMNO Permatang Pauh seharusnya akur bahawa mereka tidak perlu muncul dalam suasana PRK ini dan alasan kenapa tidak menyertai PRK N12 Penanti telah diumumkan oleh Presiden UMNO merangkap Pengerusi BN , Najib Tun Razak dalam semua media arus perdana milik UMNO / BN . Sekiranya masih perlu membuat penerangan UMNO Permatang Pauh boleh menggunakan ruangan penerangan tersebut di luar kawasan DUN Penanti atau selepas PRK Penanti .
AMK tidak ada masa untuk mencampuri urusan UMNO Permatang Pauh , tetapi sebagai parti yang tidak menyertai PRK kehadiran UMNO adalah tidak diperlukan dan suasana PRK Penanti cukup tenang tanpa kehadiran UMNO dan rakyat Penanti menyedari bahawa tanpa UMNO /BN pilihanraya berjalan dengan baik dan tiada insiden serta provokasi yang berlaku di buat oleh UMNO /BN setiap kali PRK .
Kalau benar ianya hanya diadakan khusus kepada ahli-ahli UMNO , kenapa pemidang publisiti tidak meletakkan perkataan untuk ahli UMNO sahaja . Sudahlah program tersebut dibuat dalam kawasan DUN Penanti malah mengajak orang ramai tanpa dikhususkan kepada ahli UMNO sahaja untuk hadir ke program ceramah tersebut .
Suasana PRK N12 Penanti tidak memerlukan kehadiran UMNO . UMNO tidak perlu jadi penyibuk , pengacau dan 'meroyan' untuk menyertai PRK Penanti.
AMK juga kecewa dengan tindakan pihak polis yang tidak bertindak tegas terhadap laporan polis yang dibuat oleh AMK . Pihak polis telah bertindak tidak profesional . Malah lebih mengecewakan apabila pihak polis bertindak mengawal ceramah tersebut dan seolah memastikan ceramah tersebut yang diadakan di Dewan Guar Perahu berjalan dengan lancar dan tidak diganggu . Sikap tidak adil dan tidak telus pihak polis sangat-sangat dipertikaikan oleh AMK.

Fariz Musa
Pengarah Pilihanraya AMK Pusat
merangkap
Timbalan Ketua AMK Pusat

PENGUNDI POS N12 PENANTI MEMBUANG UNDI HARI INI 28 MEI

Perang di Penanti bermula apabila undi pos untuk pilihanraya kecil Penanti berlangsung hari ini dengan 20 orang anggota Polis dari kawasan itu mengundi lebih awal kerana desakan tugas.Bilik undi pos di Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Perai tengah di Pulau Pinang dibuka jam 8.30 pagi. Tepat jam 9.15 pagi seorang angota polis berpangkat Lans Koperal membuang undi pertama, di ikuti anggota polis wanita iaitu Lans Koperal Asiah binti Hashim yang bertugas di balai polis kubang Semang.
Sejurus selepas itu, Calon Parti Keadilan Rakyat Mansur Othman hadir bersama beberapa penyokong bagi memantau proses pembuangan undi pos.Mansur berkata beliau berpuas hati dengan kempennya untuk mengekalkan kerusi Penanti dan menaruh kepercayaan penuh dengan kebijaksanaan pengundi untuk membuat keputusan tepat.
Seramai 23 orang berdaftar sebagai pengundi pos DUN Penanti. Lebih 15,000 pengundi lain di daftar untuk mengundi Ahad ini.