klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Jumaat, 27 November 2009

MAHATHIR SONGLAP SERATUS BILION

Malaysia has squandered an estimated RM100 billion on financial scandals under the 22-year rule of Mahathir Mohamad, according to a new book about the former prime minister.
According to Barry Wain, author of the soon-to-be launched 'Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times', direct financial losses amounted to about RM50 billion.
This doubled once the invisible costs, such as unrecorded write-offs, were taken into account. The RM100 billion total loss was equivalent to US$40 billion at then prevailing exchange rates.

Peguam: 'Anwar tidak terbabit dengan dakwaan Bala'

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak terbabit langsung dengan perkembangan terbaru berhubung dakwaan P Balasubramaniam terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, kata peguam penyiasat persendirian itu.
Tahun lalu, Balasumbramaniam telah membuat akuan bersumpah mendakwa Najib mempunyai hubungan rapat dengan Altantuya Shaariibuu.Tetapi 24 jam kemudiannya, penyiasat persendirian itu telah menarik balik akuan bersumpah tersebut dan kemudiannya lari bersembunyi di India selama lebih setahun.

Ogos lalu, dia muncul semula di Malaysia untuk mempertahankan akuan bersumpah pertamanya, dengan berkata doa diugut oleh pihak-pihak tertentu supaya mengubah ceritanya.

Peguam Balasumbramaniam Americk Singh Sidhu, dalam satu wawancara dengan Malaysiakini, menafikan Anwar ada kaitan di sebalik perkembangan terbaru itu.

"Ramai yang fikir Datuk Seri Anwar Ibrahim di sebalik semua ini. Ia tidak benar sama sekali. Anwar tidak tahu menahu mengenai semua episod tersebut kecuali apa yang mungkin beliau baca dalam blog dan di Malaysiakini," kata Americk dalam wawancara tersebut.

"Anwar tidak ada sebarang kaitan dengan pengeluaran akuan bersumpah pertama kecuali menyampaikan ucapan sebelum sidang akhbar di ibupejabat PKR Julai lalu. Saya tidak pernah berkomunikasi langsung dengan Anwar ataupun beliau atau mana-mana anggota PKR cuba menghubungi saya," tambahnya. - malaysiakini

Istana ADUN BN ? WoW !!!!!

KUALA NERUS - Belum pun masuk dua penggal menjadi wakil rakyat, nafsu seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN) berstatus ‘ustaz’ mengalahkan ‘raja’.

‘Istana’ milik wakil rakyat tersebut dibina di Kampung Banggol Tok Jiring berhampiran dengan Sekolah Rendah Kebangsaan Tok Jiring, Kuala Terengganu.

Seorang kontraktor memaklumkan kepada Buletin, kos keseluruhan hartanah tersebut bernilai lebih RM1 juta.

Persoalannya, bagaimana mungkin kemampuan seorang ‘wakil rakyat biasa’ yang belum pernah dilantik menjadi Exco Kerajaan Negeri Terengganu, boleh mengumpul kekayaan semewah itu dan layak memiliki sebuah Istana.

Namun, di kalangan komuniti kontraktor, pemimpin serta ahli Umno di Dun berkenaan sedia maklum dan cukup mengenali wakil rakyat tersebut digelar sebagai ‘Adun 10 persen’.

Bahkan, banyak laporan yang diterima, masalah kesusahan dan kemiskinan rakyat dalam Dun yang diwakilinya kurang dipedulikan.

Baru-baru ini, beliau yang pernah terlibat dalam kumpulan wakil-wakil rakyat BN ’10 Budak Hitam’ serta menjadi seteru kepada Menteri Besar, telah mengisytiharkan ‘perdamaian’.

Tindakan Adun tersebut dilihat umum bukanlah ‘ikrar taat setia’ kepad Ahmad Said, tetapi mahukan perlidungan di bawah Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Terengganu yang baru, Dato’ Seri Hishammuddin Hussein selaku Menteri Dalam Negeri.

Justeru itu, apakah benar ‘istana’ Adun tebabit adalah dibina hasil simpanan gaji serta elaunnya?

Adakah tindakan berbaik-baik dengan Hishammuddin yang juga Menteri Dalam Negeri adalah usaha beliau bagi menutup sebarang isu penyelewengan serta salahguna kuasanya!

FM - hebat kawanku ini ! dulu masa saya dalam UMNO Marang , dia ni pegawai agama daerah marang . sekarang dah jadi ADUN ! dah ada rumah macam istana ! cakap dalam TV sebagai ahli panel Hal-Ehwal Islam berdegor-degor ! Ustaz katakan . gaji ADUN berape RM ye? berape elaun ADUN ye ? mesti RM50,000 sebulan kan ! saya tak jeles ! tapi hairan banyok benor pitis deme ni! bahang rasuah ke???????????

AMK Menyokong Keputusan Selangor Boikot Program BTN

Kenyataan Media
Angkatan Muda Keadilan

26 November 2009

Angkatan Muda Keadilan (AMK) Malaysia menyokong sepenuhnya keputusan Kerajaan Negeri Selangor untuk melarang kakitangan kerajaan serta pelajar di bawah anak syarikat untuk menyertai program “brainwash” anjuran Biro Tatanegara (BTN). Tindakan yang tegas tersebut telah menunjukkan bahawa Pakatan Rakyat memang serius dalam menghapuskan fikiran perkauman sempit daripada terus meracuni pemikiran rakyat.

Selepas mengambil alih kuasa Kerajan Negeri Selangor, Pakatan Rakyat telah berusaha gigih untuk melaksanakan pelbagai dasar dan rancangan yang memanfaatkan semua rakyat Selangor tanpa mengira kaum. Salah satu matlamat Pakatan Rakyat adalah menghapuskan institutional racism yang lama diwujudkan oleh Barisan Nasional. Program BTN merupakan propaganda perkauman sempit yang perlu diperhentikan dengan segera.

Selepas 52 tahun merdeka, Malaysia masih dipecah-belahkan dengan Bumiputra dan bukan Bumiputra, sistem kuota yang berlandaskan kaum, sekolah aliran kebangsaan yang didiskriminasi serta terpinggir. Kesemua ini telah mewujudkan ketidakadilan serta perpisahan di antara kaum yang sekaligus merosakkan perpaduan negara.

Pada bulan September tahun lepas, pemimpin Pakatan Rakyat telah mendedahkan insiden di mana terdapat pelatih BTN yang mengeluarkan hujah-hujah perkauman yang keterlaluan. Antaranya adalah “Bangsa Malaysia” tidak pernah wujud, bila nampak ular dan orang India, pukul orang India dulu, orang Kristian tidak suka Muslim dan sebagainya.

Lebih mengesyaki adalah nota dan buku teks program BTN adalah tidak dibenarkan bawa keluar. Sekiranya program BTN yang dikatakan niat baik serta memupuk semangat perpaduan, mengapakah pihak berkenaan risau untuk pengetahuan orang ramai?

Lebih mengecewakan lagi adalah Kerajaan Persekutuan telah memberi peruntukan sebanyak RM62 juta kepada BTN dalam Bajet 2010. Peruntukan yang terlampau tinggi ini perlu dikaji semula khasnya terdapat banyak penyelewangan telah dikenalpasti. Perdana Menteri perlu bertanggungjawab ke atas masalah tersebut kerana program BTN jelas bercanggah dengan konsep “Satu Malaysia”.

Akhirnya, AMK menyeru agar semua negeri yang diterajui oleh Pakatan Rakyat akan boikot program BTN. Dengan desakan dan kuasa rakyat untuk membuka isi kandungan serta module BTN, barulah kursus perkauman sempit seperti BTN boleh dihapuskan.

Lee Khai Loon
Ketua Penerangan
Angkatan Muda Keadilan Malaysia