klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Ahad, 10 April 2011

Manifesto Pakatan janji RM600 untuk warga emas

Pakatan Rakyat hari ini melancarkan manifestonya bagi pilihan raya Sarawak dengan menjanjikan beberapa habuan.

Ia termasuk memberi wang tunai secara terus kepada rakyat dan menuntut pemberian royalti minyak Sarawak ditingkatkan jika mereka berjaya membentuk kerajaan negeri yang baru pada 16 April ini.

NONEBerbanding dengan manifesto BN yang diumumkan semalam yang didakwa hambar dan tidak mempunyai perincian masa depan, Pakatan berjanji untuk terus mengutamakan rakyat.

“Layanan adil kepada semua rakyat Sarawak dengan membantu daftar kerakyatan rakyat tempatan, menyumbang RM200 untuk setiap anak anak masuk darjah satu serta pemberian RM600 untuk warga emas berumur 60 tahun ke atas setiap tahun,” kata manifesto itu.

Selain itu, manifesto lapan halaman itu juga berjanji menjamin kebebasan agama sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

NONEPakatan Rakyat juga berikrar bagi membentuk Suruhanjaya Tanah dan Suruhanjaya Tanah Pusaka Bumiputra dengan menyelesaikan Tanah Hak Adat Bumiputera (NCR) dan mengembalikan semula tanah adat Orang Asal..

Berikut antara intipati manifesto yang bertemakan 'Kami Menjulang Kedaulatan Rakyat, Ketuanan Rakyat.'

  • Pentadbiran yang baik berdasarkan prinsip antarabangsa – cekap, Akauntabel, Telus atau CAT dengan mengagih kekayaan hasil bumi terus kepada rakyat; di samping menolak amalan nepotisme dan rasuah sebagaimana yang diamalkankan BN Sarawak sebelum ini.
  • Menubuhkan Dana Pembasmian Kemiskini sebanyak RM1 bilion untuk menangani keluarga rakyat di bawah paras kemiskinan.
  • Menjamin hubungan baik antara persekutuan dan negeri Sarawak dengan meningkatkan pemberian royalti dari 5 peratus ke 20 peratus.
  • Membela Sarawak yang lebih hijau dengan menghentikan pembinaan empangan yang berlebihan serta melarang sama sekali pembinaan loji nuklear di Sarawak.
  • Mempertahan identiti kebudayaan etnik-etnik di Sarawak dengan menggalakkan pembelajaran bahasa ibunda serta memberikan peruntukan sistematik kepada anak Sarawak tanpa mengira kaum sebagaimana yang telahpun diamalkan oleh di Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan.
  • Membela hak wanita dengan keserataan jantina di samping membina prasarana bagi membela nasib wanita dan kanak-kanak yang mengalami keganasan rumah tangga dan lain-lain.
  • Melabur untuk masa depan dalam modal insan, infrastruktur termasuk membangunkan prasarana jalur lebar (WiFi) dalam masa 2 tahun.

KENYATAAN AKHBAR : BN & TAIB MAHMUD MAHU 'BUNUH' RAKYAT DUN BALINGIAN /MUKAH SECARA PERLAHAN-LAHAN - SURIATI ABDULLAH

KENYATAAN AKHBAR

10 APRIL 2011

BARISAN NASIONAL & PEHIN SRI HAJI ABDUL TAIB MAHMUD MAHU ‘BUNUH’ RAKYAT DUN BALINGIAN / MUKAH SECARA PERLAHAN-LAHAN !!!

TUTUP SEGERA KILANG ALUMINIUM DAN ARANG BATU !!!!!

Pembinaan kilang aluminium dan kilang arang batu di DUN Balingian / Mukah adalah merupakan satu tindakan Kerajaan BN yang dipimpin oleh Wakil Rakyat DUN Balingian dan Ketua Menteri Sarawak Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud untuk ‘membunuh’ rakyat Dun Balingian / Mukah . Inilah ‘JASA’ dan ‘KASIH SAYANG’ Pehin Sri Taib Mahmud terhadap para pengundi DUN Balingian / Mukah dengan ‘membunuh’ secara senyap .

Pehin Sri Taib Mahmud cuba menggula-gulakan rakyat Mukah kononnya adanya kilang-kilang tersebut akan memberikan peluang-peluang pekerjaan , pembangunan kepada rakyat Mukah . Tetapi malangnya, rakyat Mukah tidak merasai nikmat tersebut , malah boleh dikira orang Mukah yang bekerja terutama pekerja eksekutif di kilang tersebut ? Para pekerja di kilang tersebut majoritinya adalah pendatang asing.

Tetapi malangnya kebaikan dan pengorbanan rakyat DUN Balingian /Mukah telah dikhianati oleh Pehin Sri Taib Mahmud dan BN dengan pembinaan kilang-kilang tersebut yang merupakan PENGELUAR RACUN TOKSIK DAN RADIOAKTIF PALING MERBAHAYA DI DUNIA !

Kini rakyat DUN Balingian/Mukah sedang menikmati ‘RACUN TOKSIK’ yang dikeluarkan oleh kilang aluminum dan arang batu . Kenapa kilang-kilang ‘maut’ ini di bina di Mukah ? Patutlah Pehin Seri Taib Mahmud bersungguh-sungguh bertanding dan menjadi wakil rakyat di DUN Balingian . Supaya segala kerja-kerja ‘jahat’ dapat dilaksanakan di Mukah ! Membunuh rakyat Mukah secara senyap ! Sedangkan semua lokasi di seluruh bahagian-bahagian di Sarawak menolak pembinaan kilang beracun ini , tetapi diterima di Mukah kerana Wakil Rakyatnya adalah Pehin Sri Taib Mahmud sendiri.

Bukan sahaja kesan toksik dapat dirasai oleh rakyat , tumbuh-tumbuhan dan haiwan ( flora dan fauna ) juga turut mendapat kesan. Hasil tanaman kebun-kebun dan ladang-ladang dikeliling dan berhampiran kilang-kilang tersebut sudah mati . Sudah pasti hasil tanaman mereka tidak berhasil dan mengalami kerugian .

Burung-burung dan mergastua telah meninggalkan hutan-hutan di Mukah kerana kesan daripada asap dan pembuangan toksik yang ‘membunuh’ mereka . Difahamkan ikan-ikan yang dulunya banyak di laut Mukah sudah sukar diperolehi . Bukankah ini menjejas mata pencarian para nelayan Mukah serta merbahayakan rakyat apabila memakan ikan-ikan yang telah tercemar dengan toksik yang beracun . Difahamkan rakyat di Sibu tidak mahu makan ikan-ikan yang datang daripada Mukah kerana disyaki beracun !

Kesihatan rakyat semakin terjejas , racun toksik dan kesan radioaktif daripada kilang aluminium dan arang batu telah meresap disetiap seluruh badan dan saraf mereka . Sistem ekologi telah berubah , cuaca semakin panas, malah ramai yang telah merasai kesan bagaimana terjejasnya kesihatan mereka sejak terbinanya kilang aluminium dan arang batu . Simptom-simpton daripada toksik di mana ramai rakyat Mukah bakal mendapat gangguan pernafasan , batuk-batuk , sakit kerongkong , sakit kulit , sakit mata , sakit paru-paru dan sebagainya . Kesan radioaktif dan toksik akan menyebabkan gadis-gadis bakal menjadi mandul,ramai akan bakal menderita KANSER , penyakit paru-paru dan pelbagai penyakit merbahaya yang bakal meragut nyawa rakyat Mukah !

Masih ramai rakyat Mukah yang tidak memiliki kemudahan air dan elektrik . Tidak ada usaha yang bersungguh-sungguh oleh BN dan Pehin Sri Taib Mahmud untuk menyelesaikan permasalahan kemudahan asas tersebut kepada rakyat . Justeru , mereka terpaksa menadah air terutama daripada hujan ke tangki-tangki untuk kegunaan minuman , memasak dan mandi terutama masyarakat iban yang masih belum mendapat kemudahan air paip. Rakyat Mukah berdepan dengan risiko yang tinggi ‘membunuh’ mereka secara diam atau senyap .

Jangan sampai kejadian seperti berlaku di beberapa buah Negara , contohnya di Negara Hungry, sejumlah 800 orang kampung bernama Kolontar pada 9 Oktober 2010 telah meragut dan mengancam nyawa akibat daripada kesan keracunan daripada lumpur toksid merah aluminium yang telah membunuh 7 orang , mencederakan ramai orang serta memusnahkan alam sekitar di situ . Ribuan penduduk di kampung tersebut dan berhampiran terpaksa dipindahkan agar tidak mendapat kesan daripada keracunan lumpur toksik merah aluminium . Jangan pula berlaku di Mukah ! Adakah rakyat Mukah sedang menunggu semua ini terjadi baru ingin menolak Pehin Sri Taib Mahmud dan Barisan Nasional ( BN )? Baru mahu menyesal ?

Barisan Nasional ( BN ) dan Pehin Sri Taib Mahmud tidak layak menjadi wakil rakyat DUN Balingian dan Ketua Menteri Sarawak lagi . Kuasa yang ada pada beliau telah digunakan bagi tujuan kepentingan diri beliau tetapi sanggup MEMBUNUH secara senyap rakyat Mukah . Beliau memperolehi keuntungan dan kekayaan berlipat kali ganda daripada pembinaan kilang-kilang aluminium dan arang batu tersebut . Rakyat DUN balingian / Mukah terus menderita .

Bangkitlah rakyat Mukah ! Kita adalah satu keluarga - Melanau , Iban , Cina dan Melayu bangkit menolak Pehin Sri Taib Mahmud dan BN . Kesan ini mungkin tidak parah sekarang .. tetapi akan datang .. anak-anak kita ! Saya bagi pihak Parti Keadilan rakyat MENDESAK AGAR TUTUP SEGARA KILANG ALUMINIUM DAN ARANG BATU DI N51 BALINGAIN !JANGAN PERJUDIKAN NYAWA RAKYAT DUN BALINGIAN / MUKAH !

UBAH SEKARANG , SELAMATKAN DUN BALINGIAN / MUKAH !!!!


SURIATI ABDULLAH

Calon Parti Keadilan Rakyat

N 51 Balingian