klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Isnin, 17 Ogos 2009

Arak,: Tolong Jawab Ini, UMNO Atau DAP Hina Islam..

OGOS 16,2009. Menurut Blog Perisik Rakyat bertajuk 'Fatwa Baru UMNO: Tidak Salah Muslim Kerja Tempat Jual Arak', bahawa...
Timbalan Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi membidas tindakan JAIS menahan seorang penyanyi kelab malam, Azlina Abas, beserta 24 orang Islam yang lain di Restoran The Ship, Damansara Utama, tengah malam 10 Jun 2000 dan mendakwa tidak menjadi kesalahan bagi setiap Muslim untuk bekerja di tempat menjual arak.
Isu serbuan JAWI di Kelab Zouk pada 13 Januari 2005 dan menahan penyanyi Jeslina Hashim, 27, dan beberapa pengunjung Islam atas dakwaan meminum arak, Ketua Pemuda UMNO, Khiary Jamaluddin mengkritik tindakan JAWI malah menegur Exco Pemuda UMNO, Shamsul Najmi Shamsuddin yang menyokong tindakan JAWI. Khairy mengatakan tindakan Shamsul hanya pandangan peribadi dan bukannya pendirian Pemuda UMNO.
Ekoran bantahan pemimpin UMNO, pada 15 Februari 2005, JAWI mengeluarkan surat pembatalan saman terhadap Jeslina dan rakan-rakan muslimnya yang turut ditahan di kelab tersebut.
UMNO mencipta fatwa sesat? Membolehkan berkerja di tempat arak dan membenarkan jualbeli dan orang Islam meminumnya. Mana baik dengan DAP (atau PR) Selangor yang cuma pertahan dan jualbeli pada bukan Islam sahaja bagi negeri Selangor? Mengapa UMNO tidak laksanakan pengharaman arak pada negeri yang dia kuasai di Malaysia? Siapa sebenarnya hina atau menentang Islam?Sila jawab UMNO atau juak-juaknya..
Untuk pengetahuan anda semua, ulama-ulama dalam UMNO peringkat awal penubuhan terpaksa keluar dari UMNO dan menubuhkan PAS adalah antara sebab-sebabnya adalah kerana UMNO jadi penaja arak dan judi yang ditentang oleh agama Islam.Hal ini berdasarkan... Seperti firman Allah SWT.. “Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak dan judi, dan pemujaan berhala, dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya." (Quran Al Maidah: Ayat 90).
Dan Nabi Muhammad SAW pernah melaknat mereka yang terbabit dengan arak melalui sabdanya.. “Rasulullah s.a.w. melaknat tentang arak, sepuluh golongan:
(1) yang memerahnya,
(2) yang minta diperahkannya,
(3) yang meminumnya,
(4) yang membawanya,
(5) yang minta dihantarinya,
(6) yang menuangkannya,
(7) yang menjualnya,
(8) yang makan harganya,
(9) yang membelinya,
(10) yang minta dibelikannya.”
(Hadis riwayat Tarmizi dan Ibnu Majah)

RM330 bilion hilang kerana rasuah

Written by Lim Hong Siang
Walaupun kebanyakan pengamal media cetak bahasa Cina menulis analisa di "atas pagar", ketika mengulas perhimpunan Mansuhkan ISA pada 1 Ogos, namun wacana di media internet memberi gambaran yang amat jelas--mengkritik kekerasan yang keterlaluan dari pihak polis.
Malah, hujah yang mendapat ruang dalam media "arus perdana", misalnya dari menteri kabinet, mahupun penulis Utusan Malaysia, disanggah dengan analisa yang berlandaskan fakta, sama ada statistik mahupun peristiwa sejarah.
Bekas Presiden Majlis Peguam Malaysia dengan tulisan beliau di merdekareview, menjawab soalan "Mengapa berdemonstrasi", yang diakhiri dengan kesimpulan, "persoalannya bukan mengapa berdemonstrasi, tetapi mengapa tidak boleh berdemonstrasi secara aman?" 【Mengapa berdemonstrasi

Penindasan yang menakutkan pelabur asing
Menteri Wilayah Persekutuan, Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin mendakwa bahawa perhimpunan Mansuhkan ISA telah mengakibatkan kerugian sebanyak 100 hingga 200 juta ringgit Malaysia, tanpa menunjukkan bagaimana perkiraan itu dicapai. Hujah sedemikian cuba memperkukuhkan persepsi bahawa "demonstrasi menakutkan pelabur".
Penganalisa politik, Ooi Heng memberi statistik keadaan ekonomi Malaysia sebelum dan selepas krisis ekonomi tahun 1997. Sebelum kemelut ekonomi pada tahun 1997, purata Pengaliran Masuk Pelaburan Langsung Asing (Inward FDI) bernilai RM16.60337 billion, iaitu 18.3% daripada Pembentukan Modal Tetap Kasar (Gross Fixed Capital).
Namun, pada tahun 2005, pengaliran pelaburan langsung asing ini memperlihatkan trend dua hala. Pengaliran keluar (Outward FDI) mencatat RM10.43187 billion (iaitu 10.5% daripada Gross Fixed Capital), sementara pengaliran masuk (Inward FDI) mencatat RM13.92514 biilion (iaitu 14.0% daripada Gross Fixed Capital).
Pengaliran dua hala selepas kemelut ekonomi 1997, memperlihatkan ketidakstabilan. Namun demikian, perangkaan tersebut memberi satu isyarat yang jelas, iaitu pengaliran masuk sedang berkurang atau tidak stabil, tetapi pengaliran keluar semakin bertambah.
Akhirnya, pada tahun 2007, angka pengaliran keluar (RM38 billion) telah melebihi angka pengaliran masuk (RM29 billion).
Ooi Heng menganalisa, antara daya tarik yang dimiliki Malaysia pada abab ke-20, adalah kos buruh yang rendah, penggunaan bahasa Inggeris dan rule of law. Namun, selepas krisis ekonomi 1997, keadaan ekonomi mula berubah, malah arah pengaliran pelabur asing semakin sukar diramalkan.
Kelebihan yang ada pada Malaysia kini semakin berkurangan. Malaysia gagal bersaing dengan "kilang dunia", negara China jika dibandingkan kos buruhnya. Malah, kelebihan penggunaan Inggeris, juga terkubur akibat dasar pendidikan "pecah dan perintah", satu proses yang dipolitikkan. Tinggallah "rule of law" yang masih dalam "bilik kecemasan", yang mampu mengekalkan keyakinan pelabur asing.
Namun demikian, negara yang menghormati undang-undang (rule of law), yang amat diperlukan pelabur asing ini, telah dicerobohi dan dimusnahkan. Kenyataan bahawa Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) adalah akta draconian tidak dapat diselesaikan hanya dengan cadangan menggantikan tahanan 60 hari kepada 30 hari pada peringkat permulaan. Tahanan tanpa perbicaraan, senjata menyerang musuh politik, tempoh tahanan yang boleh dilanjutkan dua tahun selepas 60 hari, dua tahun demi dua tahun...semua ini bercanggah dengan semangat rule of law.
Hilang RM330 billion kerana rasuah
Lebih teruk lagi, Ooi Heng memetik statistik anggaran sebuah badan pelabur Amerika Syarikat, Morgan Stanley, mendakwa Malaysia kehilangan RM330 billion kerana rasuah dalam jangka masa 20 tahun yang lepas. Malah, Pemudah yang ditubuhkan dalam zaman pemerintahan Abdullah Badawi, pernah menganggarkan kehilangan sebanyak RM10 billion kerana rasuah dalam tempoh setahun.
Justeru itu, Ooi Heng mengingatkan menteri supaya tanya pelabur, sama ada menyokong rule of law atau menyokong korupsi, sebelum mengeluarkan kenyataan yang bukan-bukan.
Pemuda MCA dibidas
Selain itu, Setiausaha Agung Pemuda MCA, Chai Kim Sen yang mengeluarkan kenyataan bahawa "demonstrasi menakutkan pelabur asing", telah dikritik sebagai "cacat akal". Josh Hong, kolumnis merdekareview mengambil Hong Kong sebagai contoh, membuktikan bahawa wilayah yang diiktiraf daya saingnya itu, mengadakan demonstrasi secara besar-besaran sekurang-kurangnya dua kali setahun.
Malah, demonstrasi anti-globalisasi secara besar-besaran, yang diadakan pada Disember 2005, tidak memperlihatkan penurunan dalam pelaburan asing. Josh Hong berkata, Hong Kong telah memperkembangkan budaya demonstrasi yang unggul, tidak mencetus kesulitan dan tidak meninggalkan sampah-sarap, dengan syarat polis menghormati kebebasan dan hak rakyat untuk berhimpun.
Josh Hong juga berkongsi pengalamannya ketika perhimpunan Hindraf pada 25 November 2007. Kebetulan beliau menghadiri satu seminar yang diadakan di hotel yang terletak di Jalan Ampang. Menurut Josh Hong, peserta seminar dari Indonesia berkata, "perhimpunan yang sebesar ini, berlaku sekurang-kurangnya dua kali sebulan di Jakarta. Tapi polis kami hanya menjaga peraturan, tidak akan memukul sesiapa."
Peserta dari Filipina berkata, "Ini hanya berlaku di Manila 20 tahun yang lepas. Saya sedang mengimbas sejarah."
Peserta dari Hong Kong berkata, "Peliknya, mengapa tidak dibiarkan mereka berhimpun sahaja? Selamat datang, selamat pulang. Begitulah keadaannya di Hong Kong."
Dato' Onn pemimpin demonstrasi
Hujah bahawa "demonstrasi bukan budaya kami" telah disanggah dengan fakta sejarah. CEO Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor, Tang Ah Chai yang sebelum ini ditemuramah merdekareview, dalam kolumnya di therocknews, mengingatkan bahawa datuk kepada Menteri Dalam Negeri, Hishammuddin Hussein, iaitu Dato' Onn Jaafar adalah pemimpin demonstrasi ketika membantah cadangan Kesatuan Malaya.
Jelas, sesetengah pihak kini cuba membaca perhimpunan Mansuhkan ISA ini dari perspektif "perkauman". Semakin banyak hujah berbau perkauman dijangka menyarat dada media cetak, apa pula sebaliknya di media internet? - MerdekaReview

Ceramah Kutuk Anwar,PR: Lebih Banyak Kerusi Dari Orang Umno - TVA

Kempen kutukan anjuran Umno-BN tidak mendapat sambutan menggalakkan dari masyarakat setempat.Bahkan, tinjauan mendapati lebih banyak kerusi kosong yang setia mendengar ucapan Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin berbanding ahli-ahli Umno.Di Shah Alam, program anjuran Umno diwar-warkan dihadiri kira-kira 1000 orang tetapi ceramah mengutuk Anwar Ibrahim, Pas dan DAP itu nampaknya hanya berjaya mencatu 300 orang.
Mungkin kerana meluat, atau berasa jijik dengan kempen sebegini, ketidakhadiran orang-ramai di ceramah-ceramah panas membawa petanda tidak baik kepada Pemuda Umno.Ketua Angkatan Muda Keadilan Malaysia, Shamsul Iskandar Mohd Akin menyifatkan kegagalan program berkenaan berlaku kerana masih ramai di kalangan ahli Umno yang menyokong Anwar dan laungan 'Anwar Pengkhianat' hanyalah retorik Umno."Saya yakin sebahagian besar daripada penyokong Umno masih lagi dengan Datuk Seri Anwar. Oleh kerana slogan pengkhianat ini retorik Umno-BN dan diulang sebab itu saya yakin ia tidak mendapat sambutan kerana mereka tahu sebenarnya siapa yang mengkhianati Melayu, siapa pengkhianat. Kehadiran yang tidak ramai menunjukkan rakyat tidak bersama UMNO."Ini jelas menampakan Umno dan BN ketandusan idea dan idea mereka adalah idea lama yang tidak diterima masyarakat kerana merasakan idea ini biadab dan tidak bertamadun," katanya.
Di selatan tanahair, pemimpin kanan Umno sendiri 'mengkhianati' Umno dengan memulaukan perhimpunan mengutuk Anwar Ibrahim di Batu Pahat.Hanya 400 orang dari sasaran 10,000 orang yang hadir ke perhimpunan kutuk-mengutuk itu.Bahkan, ramai daripada mereka yang hadir menyisihkan diri daripada perhimpunan berkenaan apabila beberapa pemimpin UMNO memberi ucapan berbau perkauman dalam keghairahan menuduh Anwar sebagai pengkhianat bangsa.Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin yang melontarkan tuduhan pengkhianat terhadap Anwar dijadualkan hadir pada perhimpunan itu di Dataran Penggaram.
Namun pemimpin Umno Johor itu sendiri dikatakan menarik diri apabila diberitahu mengenai sambutan dingin terhadap perhimpunan itu. Sementara itu, Ketua Pemuda Pas Pusat Nasruddin Hassan Tantawi berkata, kebanyakan yang hadir ke program anjuran Umno adalah mereka yang telah dikerah oleh parti berkenaan dan sambutan dingin dari masyarakat merupakan isyarat penolakan rakyat kepada Umno."Saya tidak hairan kalau rakyat tidak beri sambutan, 400 dan 300 orang dikira sudah ramai. Mungkin kerana kerahan atau pembiyaian dibuat kepada mereka yang hadir. Biasanya dalam perhimpunan Umno mengikut pengalaman kita dihantar kenderaan, diberikan imbuhan. Kegagalan untuk mendapatkan sokongan itu merupakan isyarat dari rakyat yang UMNO perlu faham," katanya.
Hadirin juga kelihatan terkilan dengan ungkapan-ungkapan kesat dan biadap terhadap Anwar pada pemidang-pemidang Umno yang direntangkan.Namun sambutan hambar adalah tamparan ke kiri dan kanan muka Muhyiddin dan Khairy Jamaluddin.Ia juga bukti terbaru bahawa politik fitnah dan serangan peribadi yang dibawa oleh Muhyiddin ditolak oleh akar umbi parti.Ketua Pemuda DAP, Look Siew Fook berkata, cara Umno menggunakan serangan peribadi merupakan faktor rakyat mula menolak parti berkenaan."Saya rasa masyarakat sudah muak dengan cara mereka yang membuat serangan peribadi, kalau mereka hanya bergantung kepada cara ini untuk menyerang keperibadian seseorang pemimpin untuk berkuasa seperti menggali lubang kubur sendiri," katanya.TVA

Perhimpunan 10,000 Penghianat Bangsa

http:amkj.blogspot.com

Julung-julung kalinya Umno Bahagian Batu Pahat bergabung dengan beberapa bahagian mensasarkan 10,000 orang berkumpul untuk melaungkan "Anwar Penghianat Bangsa"di Batu Pahat.
Motif utama perhimpuanan itu bagi menyokong kenyataan Tan Sri Muhyiddin Yassin minggu lepas yang berkeras menyatakan Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah penghianat bangsa melayu. Ianya disempurnakan padi tadi dengan pelbagai sepanduk.
Malangnya tidak sampai 10% yang hadir dari 10,000 orang yang disasarkan. Rakan AMK Johor yang berada dilokasi memberitahu saya yang hadir hanya sekitar 400-500 orang. Mungkin wang habuan tidak berbaloi untuk rakyat 10,000 Batu Pahat bersiaga dihadapan 'Dato'-Dato' Umno'.
Apapun, saya ucapkan tahniah kepada pencacai Umno yang 400 orang yang berada diperhimpunan itu. Tanpa mereka siapa lagi yang sudi menghabiskan duit-duit yang telah disonglap oleh 'Dato'-Dato' Umno' yang menganjurkan perhimpunan tersebut.

Dicatat oleh Zabidie Abas