klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Selasa, 24 November 2009

SEMARAK TERENGGANU : Lantik Sabaruddin Chik Sebagai Pengerusi T-Best Events – Lagi Muslihat Kerajaan Umno/BN ??

KUALA TERENGGANU – Tiba-tiba, pada 14 Ogos lalu, bekas Setiausaha Agung Umno, Tan Sri Sabaruddin Chik muncul memberi kenyataan akhbar selaku Pengerusi Piala Monsun, selepas pelancaran klinik layar Sekolah Pelayaran Monsun (MSS) di Pusat Maritim Putrajaya. Belum pun musim tengkujuh dan ribut monsun bertiup, T-Best Events Sdn Bhd, pengendali acara sukan perahu layar Piala Monsun itu sudah bertukar pengerusinya. Sebelumnya, bekas Exco Dato’ Wan Hisham Wan Salleh menerajui syarikat yang penuh kontroversi tersebut sejak ia ditubuhkan.

Apakah agenda terbaru Umno dan Barisan Nasional (BN) dalam mengendalikan Piala Monsun yang telah menghabiskan ratusan juta ringgit wang hasil royalti itu? Yang lebih menghairankan, pada 7 Ogos tahun lalu, Menteri Besar Terengganu Dato’ Ahmad Said berkata, penganjuran kejohanan kapal layar Piala Monsun diambil alih oleh kerajaan Terengganu daripada syarikat T-Best Events Sdn Bhd.

Namun, dilihat dari kemunculan bekas Menteri Pelancongan itu bersama-sama Timbalan Menteri Belia dan Sukan Datuk Razali Ibrahim (gambar dari kiri - Sabaruddin, Razali), seolah-olah piala monsun sudah menjadi hak milik kerajaan pusat.

Perjalanan Piala Monsun yang berbelit-belit, penuh mistri dan kontroversi sejak tahun 2005 ketika ia mula diadakan pada zaman bekas Menteri Besar, Dato’ Seri Idris Jusoh. Sehingga kini, tidak pernah dibentangkan kepada umum secara rasmi, berapakah perbelanjaan sebenar penganjuran sukan yang dikatakan bertaraf antarabangsa itu.

Piala Monsun dilaksanakan dengan beberapa komponen projek pembangunan yang mungkin sudah ‘membaham’ lebih satu billion ringgit wang rakyat Terengganu. Ia tidak boleh diadakan dengan hanya membeli 10 buah perahu layar ‘Foundation 36, yang dibeli dengan harga RM1 juta sebuah.

Pembinaan infrastruktur lokasi tempat pertandingan di pulau Duyong sahaja sudah menelan beberapa ratusan juta ringgit.

Yang pertama, pembinaan Heritage Bay Club atau Kelab Teluk Warisan (kini Riyaz Heritage) dengan pembangunan chalet yang dilaporkan berharga RM1 juta setiap unit.

Kedua, pembinaan marina untuk perahu layar berlabuh sahaja dilaporkan sudah menelan perbelanjaan RM200 juta.

Ketiga, perahu-perahu layar yang berlumba dalam ‘kolam’ pulau duyung itu tidak boleh berlumba tanpa didalamkan teluk tersebut. Dan kos mendalamkan ‘kolam’ itu dilaporkan adalah lebih RM500 juta.

Sebab itu, Wan Hisham terus tersenyum walaupun kalah dalam pilihanraya umum ke 12 yang lalu!
Dan kini, dengan pelantikan Sabaruddin Chik, sebagai Pengerusi T-Best Events Sdn Bhd, pasti ada muslihat yang tersembunyi dan rakyat berhak merasa syak wasangka kerana sehingga kini, laporan pengendalian Monsun Cup tidak pernah didedahkan.

Apatah lagi, bila Ahmad Said, Menteri Besar Terengganu mengumumkan pengambilalihan Kelab Teluk Warisan menjadi Riyaz Heritage membelanjakan RM1 juta untuk menambahkan kelengkapan-kelangkapan yang entah apa-apa.

Kemudian, Ahmad Said hendak pertimbangkan supaya Monsoon Cup dilanjutkan lagi selepas tamat kontrak penganjurannya pada tahun 2012 !!!

Monsoon Cup; Sudahlah Tidak Pernah Di Audit !

- Ahmad Said Akan Sambung Perjanjian Penganjuran Selepas Tamat 2012 ?


KUALA TERENGGANU – Bagaimana mungkin perlaksanaan projek-projek kerajaan negeri Terengganu boleh menepati slogan ‘Merakyatkan Pembangunan’ sedangkan pelbagai pendedahan menunjukkan penyelewengan, salahguna kuasa dan rasuah ? (Gambar - kerajaan Terengganu menafikan Monsoon Cup membazir setelah Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen mengenai Integriti, Datuk Dr Wan Hashim Wan Teh (gambar kecil ) berkata, aduan diterima menyatakan keuntungan penganjuran sukan Monsoon Cup itu hanya diraih oleh individu tertentu sedangkan pada keseluruhannya ia dikatakan tidak memberi pulangan seperti yang diharapkan)

Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu Haji Mohd Abdul Wahid Endut berkata penganjuran sukan perahu layar piala monsun (Monsoon Cup) bukan sahaja membazir dan tidak membawa manfaat yang banyak kepada rakyat, ia juga tidak pernah diaudit.
Beliau yang juga ahli Parlimen Kuala Terengganu berkata, perkara tersebut mendapat teguran dari Ketua Audit Negara.”Di negeri Terengganu ini, dia buat projek bukannya ikut peraturan dan prosedur, banyak projek yang dilakukan (dilaksanakan) tidak diaudit,”termasuk Monsoon Cup, dilaporkan dalam laporan (ketua) audit Negara, perbelanjaan untuk Monsoon Cup tidak diaudit, tidak dikemukakan untuk diaudit,”katanya ketika beucap dalam majlis ceramah bersama Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, di Jalan Kelantan.

Menurutnya, berapa banyakkah perbelanjaan yang digunakan untuk menganjurkan piala Monsun tersebut dan ke atas apakah perbelanjaan tersebut dibuat, tidak dilaporkan.Sehubungan itu, Haji Wahid turut mendedahkan kecenderungan kerajaan negeri Terengganu menyambung perjanjian penganjuran Monsoon Cup yang dijangka tamat pada 2012.”Ahmad Said (Menteri Besar) berkata demikian dalam satu kenyataan yang dilaporkan sebuah akhbar berbahasa Inggeris,”katanya yang juga wakil rakyat bagi DUN Wakaf Mempelam.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas mesyuarat ‘Pre-Council’ wakil-wakil PAS untuk sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu di pejabat Perhubungan PAS, Kuala Terengganu, semalam, 21 November.
Katanya, majoriti rakyat Terengganu menolak penganjuran perlumbaan perahu layar itu kerana ia dianggap membazir.”Berjuta-juta ringgit hasil royalti minyak dibelanjakan sedang manfaatnya kepada rakyat tempatan tidak dikecapi,”ia mesti dihentikan selepas tamat perjnajian pada 2012,”tegas Haji Wahid.

Akhbar tersebut memetik Ahmad Said berkata, sekiranya piala monsun memberi keuntungan kepada rakyat dan negeri, beliau pasti mempertimbangkan untuk meneruskannya.Perjanjian antara kerajaan negara dengan pemilik siri perlumbaan terbabit ‘World Match Racing Tour’ (WMRT) ditandatangani kali pertama pada tahun 2005.Oleh itu, nasib Piala Monsoon selepas tahun 2012 adalah tidak pasti dengan spekulasi bahawa acara akan dihentikan selepas perjanjian berakhir.”Namun, dengan pertemuan Ahmad dengan penasihat Piala Monsoon, Datuk Peter Gilmour pada hari Sabtu, (14 November) ada tanda-tanda bahawa acara ini akan kekal di Terengganu,”lapor akhbar itu lagi.

MP Bintulu saman presiden TI-M

Ahli parlimen Bintulu yang juga pengerusi Jawatankuasa Penyokong BN, Datuk Tiong King Sing telah memfailkan saman fitnah terhapda Presiden Transparency International Malaysia (TI-M), Datuk Paul Low berhubung satu laporan mengenai rasuah di Malaysia.
Low, ketika melancarkan Laporan Rasuah Global Transparency International 2009 (GCR 2009) dua bulan lalu, telah membuat kenyataan bahawa skandal projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), telah menjadi isu utama di Malaysia.Syarikat Tiong - Kuala Dimensi - terbabit dalam skandal PKFZ yang membabitkan berbilion ringgit.
Setiausaha Agung TI-M, CI Ngooi berkata, TI-M telah menerima saman tersebut semalam.Sebelum ini katanya, TI-M telah menjawab surat tuntutan dari Tiong, dengan menyatakan pihak tidak pasti bagaimana ia telah memfitnah ahli parlimen Bintulu itu.
Selepas itu, katanya, TI-M tidak menerima apa-apa berita dari Tiong, sehingga saman itu diserahkan semalam.Ngooi berkata, ahli-ahli TI-M memutuskan dalam mesyuarat agung tergemparnya pada 7 November lalu untuk mempertahankan GCR 2009 dan Low, serta menubuhkan tabung guaman.
"TI-M berharap orang ramai akan menyokong penubuhan tabung tersebut, supaya TI-M tidak terganggu dalam melaksanakan kerja-kerjanya yang amat penting," katanya.
Kuala Dimensi menjadi tumpuan beberapa bulan kebelakangan ini selepas ia dikenalpasti sebagai punca kos projek PKFZ meningkat dari RM2.5 bilion kepada RM4.6 bilion, dan kemudiannya dijangka boleh melambung kepada RM12 bilion.
PKFZ diwujudkan untuk menjadi hab pemindahan barangan ke kapal dan dibina di tapak seluas 405 hektar yang mengandungi gedung, blok pejabat dan hotel empat bintang. Kuala Dimensi adalah pemaju 'turnkey' projek tersebut.
Berikutan itu, Kuala Dimensi pemilik projek PKFZ - Lembaga Pelabuhan Klang (LPK) terbabit dalam saman menyaman antara satu sama lain.Malaysiakini

When oil and gas dried up in our land... Have you ever imagined?

Due to Malaysia’s heavy dependence on oil and gas, the economists predict that our nation will received a high impact on economy when earth stop provides the natural resources. According to the World Bank, our country is too reliant on the oil and gas to generate our economy.

This is meaning that we have no back ups to recover our economy during the time we lost the biggest income of the nation. Our leaders never had thought that one day the oil will dry up and they need to do something to save our economy. By broaden our economy rather than depending on the natural resources, we can minimise our risk to flop as a ‘bankrupt nation’.

The wasting of money to develop F1 cars, new palaces, submarines, helicopters and so on will further risk Malaysia in near future. Our government should wisely spend Petronas income by focusing on the economy and to facilitate the people by providing better schools, roads, bridges, hospitals, temples, mosques, and other positive developments.

The report by World Bank also stated that about 40% of the country’s revenue is from oil and gas. Hope our leaders craft new plan to face upcoming possibilities, perform an immediate revision on World Bank’s report. Our leaders must take full responsibility on this matter and do something before it’s too late.

FM - SAVE MALAYSIA !!!!!!

'Dr M, you killed democracy in Malaysia'


'That is your legacy You silenced the voices of dissent in no uncertain terms. And in the end, the monsters your created devoured you in the process.'

Dr M on democracy and sore losers

Suhaimi Said: Dr Mahathir Mohamad, I remember you as a dictator. Hundreds of people were detained under ISA during your rule. So don't talk about democracy. I was a victim of your dictatorship.

Equaliser: Dr Mahathir, you killed democracy in Malaysia - that is your legacy. We don't need people like you anymore in this blessed country. You are a Malay nationalist, that's all. You didn't serve all of Malaysia's people, which include the Chinese, Indians, and other ethnic groups.
A statesman is one who has served his country's people well and promoted democratic values and principles within government institutions and society as whole. You silenced voices of dissent in no uncertain terms. And in the end, the monsters your created devoured you in the process.

Yes, you created monsters greedy for money and power, and who were willing to use any means necessary to acquire them. This country has failed to serve all its people and continues to do so. You began the trend of money politics and this is the result of your actions.

Just watch the news daily and you can see how lop-sided the coverage is in favour of the ruling party, and this right in front of our very own eyes. If only all Malaysians would open their eyes and ears to see and listen, they would know what to do come the 13th general election.

Kris: It has been estimated that during Mahathir's premiership, the amount of taxpayers' money allegedly misused by him and his cronies was in the region of hundreds of billions. To carry out this, he completely destroyed the judiciary and the enforcement agencies by replacing the honest top officials in these agencies with tainted officials who could be blackmailed into doing his bidding.

By having these people under his thumb and by controlling the media and the civil service, he ensured that he literally had dictatorial powers. To make sure that all the crooked deals that he made were not known to the public, he enacted laws like the Official Secrets Act.

In short, he was a premier who manipulated the democratic system to give himself dictatorial powers. That is why it is extremely disgusting to hear this man pontificating on democracy or corruption.

Playfair: It is sad but not surprising that Dr Mahathir continues to peddle half-truths to justify his opinions. He reduces democracy to a one-dimensional event - elections - and fails to refer to other equally important elements that constitute the package called democracy.

He speaks of "sore losers", but what about the 'tyranny of the majority' (which he should be all too familiar with)? A system cultivated and nourished through dubious means and made legal through a two-thirds majority and then used to subvert national institutions to do the bidding of the majority - sore losers are nothing compared to this tyranny.

Asian values were promoted as an ideology to restrict mass political participation, good governance, transparency and accountability. The sacking of Anwar Ibrahim could not have been more un-Asian, not to mention un-Islamic, un-Malay and un-Malaysian (if Umno will allow the use of such a term).

Please keep speaking, sir, so that we can find out how you worked your way to remain in power for so long.

TC88: Talk about sore losers. Mahathir is probably a hypocrite. When Umno was declared illegal and Mahathir's position as its leader and prime minister was sorely threatened, he sacked the then Lord President and the five Supreme Court (now called the Federal Court) judges when he knew the verdict was not going to be in his favour.

Dr Mahathir, you destroyed the very fabric of Malaysia's public institutions, its constitution, the judiciary, the enforcement agencies like the police, attorney-general, and the then ACA

This has been highlighted by Ku Li (Tengku Razaleigh Hamzah) in his speeches. Please do the honourable thing and retire, and just keep quiet like your anointed successor, Pak Lah (Abdullah Ahmad Badawi), the Father of Malaysia's Conscience.

Masjid 'Anggap Saja Aku Dah Makan' Mencabar Orang Kaya.


Masjid ini walau pun sederhana tetapi melimpah-limpah jamaahnya. Berkat.. tidak kosong walaupun masjidnya besar..

DUA gambar di atas ini, adalah gambar sebuah masjid di Turki. Nama masjid itu ialah Shanke Yadem. Apa istimewanya, sehingga dikatakan mencabar orang kaya itu?

Begini kisahnya..

Di sebuah kawasan bernama Al-Fateh, pinggiran kota Istanbul, ada seorang yang warak dan sangat sederhana, namanya Khairuddin Afandi. Setiap kali ke pasar dia tidak membeli apa-apa. Bila merasa lapar dan ingin makan atau membeli sesuatu, seperti buah, daging atau manisan atau lain-lainnya, dia berkata pada dirinya, "Anggap saja aku dah makan..."

Wang yang sepatutnya digunakan untuk membeli keperluan makanan itu dimasukkan ke dalam kotak simpanan.… Begitulah yang dia lakukan setiap bulan dan sepanjang tahun. Dia mampu menahan dirinya untuk tidak makan dan belanja kecuali hanya untuk menjaga kelangsungan hidupnya saja.

Begitulah, hari berganti hari, bulan berganti bulan, tahun berganti tahun Khairuddin Afandi konsisten dengan amal dan niatnya yang kuat untuk mewujudkan impiannya, membangun sebuah masjid. Tanpa disedari, akhirnya Khairuddin Afandi mampu mengumpulkan dana untuk membangun sebuah masjid kecil di daerah tempat tinggalnya. Bentuknya pun sangat sederhana, hanya sebuah pagar persegi empat, ditanda dengan dua menara di sebelah kiri dan kanannya, sedangkan di sebelah arah kiblat ditengahnya dibuat seperti mihrab.

Akhirnya, Khairuddin berjaya mewujudkan cita-cita yang amat mulia itu dan masyarakat di sekitarnya pun kehairanan. Bagaimana Khairuddin yang miskin boleh membina sebuah masjid? Begitulah hebatnya Khairuddin walaupun miskin wang tetapi kaya dengan sifat dermawan, sehingga orang kaya pun tak mampu buat begitu.

Setelah masjid itu tegak, masyarakat tertanya-tanya dan setelah mendengar cerita yang sangat menakjubkan itu, merekapun sepakat memberi nama, “Anggap saja aku dah makan." atau dalam bahasa Turki disebut 'Shanke Yadem'

Subhanallah! Sekiranya orang-orang kaya dan memiliki pendapatan lebih dari kaum Muslimin di dunia, berfikir seperti Khairuddin, berapa banyak dana yang akan terkumpul untuk kaum fakir miskin? Berapa banyak masjid, sekolah, rumah sakit, dan keperluan umat dapat dibangunkan.. Berapa banyak infra struktur yang dapat kita realisasikan, tanpa perlu meminjam ke lembaga atau negara yang memusuhi Islam dan umatnya?

Berapa banyak pembaziran dilakukan, walaupun dalam bentuk makanan, pakaian dan lain-lain? Bukan saja di negara-negara Arab, bahkan di Malaysia juga. Pembaziran dan gaya hidup mewah raja-raja, sultan-sultan, pemimpin-pemimpin, walaupun bertopengkan Islam?

Kalau kaum Muslimin memiliki konsep hidup sederhana, mementingkan kehidupan akhirat dan mengutamakan istana di syurga berbanding rumah di dunia, seperti yang dimiliki Khairuddin Afandi ini, pastilah umat ini mampu meninggalkan yang haram dan syubhat dalam hidup mereka. Mereka pasti mampu mengalahkan syahwat duniawi yang menipu itu.

Sebagai hasilnya, pastilah negeri-negeri Islam akan berlimpah berkah yang Allah bukakan dari langit dan bumi. Tetapi kenyataan adalah sebaliknya.(Q.S. Al-A’raf / 7 : 96) 'Maka ambil pelajaranlah wahai orang-orang yang menggunakan akal yang sehat!

Jadi kewujudan Masjid Shanke Yadem ini sebenarnya mencabar orang-orang kaya, yang mementingkan gaya hidup mewah membazir, tanpa melihat, mensyukuri dan mempelupori usaha-usaha membangunkan agama Allah. mereka sebenarnya tidak menggunakan akal!

(Sumber :Dari buku 'Keajaiban Sejarah Ustmani', oleh Urkhan Mohamad Ali)

Siasat program Dana Bakti Remaja

KUALA TERENGGANU - Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Abu Bakar Chik menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) khususnya menyiasat Program Dana Bakti Remaja yang dilaksanakan di negeri ini.
Ini kerana, program tersebut didakwa mempunyai unsur-unsur penyelewengan serta rasuah melibat pemimpin Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN).

“Saya kira peruntukkan RM23 juta untuk program Dana Bakti Remaja itu menyalahi etika dan salah satu bentuk rasuah kerana duit kerajaan digunakan untuk kepentingan parti politik dan program politik tertentu sahaja,” tegasnya dalam satu sidang mediadi Pejabat Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu (BPPNT) dekat sini, baru-baru ini.

(Komander Program Dana Bakti Remaja Terengganu, Mohtadin Arim, memeluk seorang puteri umno pada hari akhir program tersebut bagi DUN Bukit Besi 5 November lalu. Itulah mungkin antara kandungan kursus yang diajar oleh Umno menerusi program Dana Bakti Remaja)

Beliau mendakwa program tersebut menyalahi etika serta merupakan satu bentuk rasuah kepada rakyat di negeri ini.

Katanya, peruntukkan RM23 juta tersebut digunakan 100 peratus bagi ‘servival’ parti Umno dalam meningkatkan sokongan golongan belia remaja terhadap BN.

“Oleh kerana itu, kita (PAS) minta dana ini disiasat dari segi pemberian dan sasaran. Saya difahamkan ketika program ini dibuat peserta diminta menyanyikan lagu Umno.

“Jika berlaku kesalahan di kalangan peserta itu juga didenda dengan menyanyikan lagu Umno berulang kali.

“Ini bukan satu bentuk program yang sepatutnya guna duit kerajaan. Saya minta pihak SPRM dan pihak-pihak yang prihatin membuat penyiasatan. Ini benda besar duit rakyat RM23 juta dan bukan benda kecil,” tegasnya.

Manakala, Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Terengganu, Ariffin Deraman yakin memberian serta penyalahgunaan duit rakyat melalui program Dana Bakti Remaja itu tidak menjamin sokongan rakyat terhadap Umno-BN.

Katanya, meski pun tujuan program tersebut bagi menarik pemuda dan pemudi menyokong Umno-BN tetapi rakyat bijak menilai.(Gambar kanan - Dato' Din Adam, ADUN Bukit Besi berucap dimajlis perasmian 3 November lalu)

“Kita (PAS) tahu dana remaja ini digunakan untuk menarik pemuda-pemuda dan pemudi-pemudi hanya untuk kepentingan politik Umno sahaja dalam pilihan raya akan datang.

“Mereka (Umno) menggunakan duit ehsan khususnya untuk menarik golongan muda menyokong mereka (BN).

“Umno guna peluang (Dana Bakti Remaja) itu untuk daftar pengundi muda supaya memihak kepada mereka (BN),” ujarnya.

Namun begitu, katanya tidak semesti pemuda dan pemudi yang menyertai program tersebut akan memihak 100 peratus kepada Umno-BN dalam pilihan raya akan datang.

“Bagi kita (PAS) daftar sebagai pengundi itu tidak semestinya orang (Pemuda) itu akan jadi Umno.

“Cuma itu (dana) menjadi satu tarikan atau ‘umpan’ dengan menggunakan duit kerajaan. Pemuda ini akan daftar dengan Umno dan ambil duit Umno.

“Tetapi semasa mengundi, kita (PAS) yakin mereka (Pemuda-pemudi) akan mengundi PAS dan Pakatan Rakyat. Mereka tidak mengundi BN,” jelasnya.

Beliau turut melahirkan rasa dukacita kerana isu program Dana Bakti Remaja pernah dibuat laporan kepada pihak SPRM yang waktu itu Badan Pencegah Rasuah (BPR) tetapi tidak ada tindakan positif.- buletinonline

Siapa dapat apa dalam urusniaga pembelian kapal selam?


KUALA TERENGGANU – Sebuah akhbar Internet bebas serantau bagi negara-negara Asia, Asia Sentinel telah mendedahkan beberapa persoalan yang timbul, ekoran pembelian dua buah kapal selam oleh kerajaan Malaysia.

Dalam tulisan analisis akhbar tersebut mendedahkan, urusniaga pembelian dua buah kapal selam Scorpene yang berukuran 66 meter, berserta penyewaan sebuah kapal selam lama Agosta dari tentera laut Perancis bernilai USD 1 bilion (bersamaan dengan RM3.39 bilion).

Dengan urusniaga itu, yuran sebesar € 114 juta, bersamaan RM 575,151,512.60 diperuntukkan kepada sebuah syarikat yang dimiliki oleh kawan baik dan bekas penasihat Najib, Abdul Razak Baginda.

Pembelian kapal selam tersebut kini terus menjadi kontroversi yang dikaitkan dengan pembunuhan penterjemah dan kekasih Abdul Razak Baginda, Altantuya Shaaribuu.

Altantuya, 28 tahun, berbangsa Mongol, dibunuh pada bulan Oktober 2006 oleh dua ‘pengawal peribadi’ yang pernah berkhidmat di pejabat Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Najib Razak,

Selepas Razak meninggalkan Altantuya, beliau menyerahkan tanggunjawab menjaga Altantuya kepada ketua pegawai Najib, Musa Safri.

Persoalan pembelian kapal selam yang menyebabkan kematian ‘perempuan simpanan yang ditinggalkan’, dianggap menjadi satu pengajaran kepada kerajaan Malaysia dan Perancis, oleh akhbar tersebut.

Apatah lagi timbulnya perkaitan baru dengan kes tersebut minggu lalu, apabila dilaporkan penyiasat persendirian P. Bala mendedahkan, seseorang yang rapat dengan Najib bersedia membayar RM5 juta (US $ 1.48 juta) untuk melupakan kenyataannya tentang Najib dan Altantuya.

>>> Ikuti Seterusnya Cherchez The French, Who got what for the sale of French submarines to Malaysia?

buletinonline

Anwar, Gobala bidas kerajaan tangani isu Sri Lanka

KUALA LUMPUR, 23 Nov: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mebidas sikap tidak endah kerajaan Malaysia dalam menangani isu konflik kaum di Sri Lanka yang membabitkan pembunuhan dan pelarian etnik Tamil.

Anwar menjelaskan bahawa beliau bukan mahu menjuarai atau membela kaum India tetapi isu tersebut berkaitan hak asasi manusia yang perlu diberi perhatian oleh Malaysia.

Beliau kesal dengan sikap tidak acuh pendirian kerajaan terhadap isu tersebut dan turut di sokong oleh Gobala Krishnan (PKR-Padang Serai) sehingga berlaku pertikaman lidah antara beliau dengan Timbalan Menteri Luar A.Kohilan Pillay.

Kata Gobala, jawapan Kohilan di Dewan Rakyat cukup memalukan kaum India dan wajar meletakkan jawatan selaku Timbalan Menteri Luar Negeri

Sebelum itu, Kohilan menjawab Malaysia melihat konflik kaum di Sri Lanka sebagai isu dalaman negara berkenaan, satu pendirian yang sejajar dengan dasar luar negara yang berteraskan kepada prinsip menghormati kemerdekaan, kedaulatan dan integriti wilayah serta tidak mencampuri urusan dalaman negara lain.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan P.Ramasamy (DAP-Batu Kawan) bertanya kenapa kerajaan Malaysia enggan mengutuk kerajaan Sri Lanka berhubung masalah pembunuhan dan pelarian etnik Tamil selepas perang yang menyaksikan lebih 300,000 pelarian berada di kemkem tahanan tanpa makanan, pakaian, perubatan dan kemudahan asas yang cukup.

Mengenai dakwaan Anwar Ibrahim (PKR-Permatang pauh) kononnya terdapat pelarian yang berada lebih 20 tahun di pusat perlindungan kerana kerajaan Sri Lanka belum mahu membenarkan mereka pulang ke tempat asal masing-masing, Kohilan berkata kerajaan Sri Lanka telah menyatakan bahawa ia akan hantar kesemua pelarian pulang secara berperingkat-peringkat.

Kohilan turut membangkitkan kemarahan Anwar apabila berkata kenyataan Anwar berbeza ketika beliau berada di Colombo dan di Malysia berhubung isu tersebut.

Anwar bingkas bangun, meminta beliau menarik balik kenyataan itu dan membuktikan mana kenyataan yang berbeza yang didakwa Kohilan.

"Tunjukkan bukti. Kenyataan saya ada di akhbar muka depan," katanya.

Manakala di lobi Parlimen kira-kira jam 12.00 tengah hari, Gobala bersama Ramasamy menggesa supaya Kohilan meletakkan jawatan atas sikap beliau dan jawapan yang mengecewakan sebilangan besar penduduk India berhubung isu tersebut.

BUBAR SPRM DAN WUJUDKAN ORGANISASI ANTI RASUAH BARU DI BAWAH KUASA PARLIMEN

kenyataan media
AMK Malaysia

23 November 2009

Angkatan Muda Keadilan ( AMK ) mendesak agar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dibubarkan berdasarkan kegagalan dan prestasi merosot badan tersebut. Bukan sahaja Ketua Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Ahmad Said Hamdan seharusnya meletakkan jawatan tetapi badan tersebut iaitu SPRM wajar dibubarkan .
Malah amat memalukan Malaysia kini berada di kedudukan ke-56 daripada 180 negara yang mana skor untuk indeks rasuahnya hanyalah 4.5 mata daripada 10 mata. Tahun lalu Malaysia berada di kedudukan ke-47 dengan 5.1 mata. Berikut adalah Indeks Persepsi Rasuah oleh Transperancy International ( TI ) terhadap Malaysia daripada tahun 2001 - 2009 :


Malah Malaysia berkongsi nombor 56 dengan 4 buah negara iaitu Latvia , Namibia , Samao dan Slovakia ! Lihat jadual di bawah :

Terbukti berdasarkan Jadual di atas adalah kegagalan SPRM ( dulu BPR) yang berada masih berada di bawah Jabatan Perdana Menteri apabila menjunam 9 anak tangga daripada tahun 2008 . Sebelum ini rakyat memberikan keyakinan apabila berlaku perubahan daripada Badan Pencengahan Rasuah kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia serta berlakunya pindahan akta , organisasi ini akan menjadi lebih efisyen , berintegriti , profesional , telus dan adil . Tetapi menjadi semakin parah dan Indeks Persepsi Rasuah oleh TI adalah bukti kegagalan SPRM dan SPRM wajar dibubarkan .
Kematian dan pembunuhan Teo Beng Hock yang melibatkan SPRM menjadikan integriti dan kredebiliti SPRM jatuh merudum di mata rakyat . Malah sikap pendakwaan terpilih oleh SPRM menjadikan badan ini sudah tidak dihormati oleh rakyat Malaysia .
Selagi SPRM masih berada di bawah kuasa Perdana Menteri , selagi itulah peranan dan fungsi SPRM tidak akan dicapai lebih-lebih lagi SPRM dilihat sebagai ‘penyelamat’ pemimpin UMNO / BN .
Laporan yang berintegriti dan berautoriti seperti Laporan Ketua Audit Negara dipandang ringan dan bisu oleh SPRM kerana ianya melibatkan pemimpin UMNO/BN dan pegawai-pegawai kerajaan di peringkat Kementerian dan negeri . Ini meletakkan SPRM sebagai penyelamat kepada pemimpin UMNO /BN dan para perasuah dan penyeleweng yang terus merompak hasil negara dan wang rakyat . SPRM terus dikawal dan dipanduselia oleh Perdana Menteri dan UMNO/BN . Malah kes-kes yang berprofile tinggi, SPRM menjadi pem’bersih’ walaupun kes rasuah dan penyelewengan tersebut terang lagi bersuluh .
Kes-kes seperti PKFZ tidak terlalu penting bagi SPRM walaupun ianya adalah merupakan skandal terbesar dalam negara . Serangan SPRM terhadap negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat begitu memberangsangkan walaupun hanya sekadar tulisan daripada blog yang tidak pasti kesahihannya . Terus disiasat dan diambil tindakan oleh SPRM . Tetapi kes-kes yang dilakukan oleh pemimpin UMNO termasuk Perdana Menteri sediri di’buta,pekakdanbisu’kan sahaja oleh SPRM walaupun telah disahkan bukti tetapi dibakul sampahkan oleh SPRM . Semua laboran-laporan rasuah , penyelewengan dan salahguna kuasa yang dibuat oleh AMK tiada sebarang tindakan .
Justeru , AMK mencadang dan mendesak agar SPRM dibubarkan dan ditubuhkan satu organisasi anti rasuah yang bebas , telus , adil dan profesional serta diletakkan dibawah tanggungjawab parlimen dan bukan lagi Jabatan Perdana Menteri .
Kegagalan ini juga adalah merupakan kegagalan Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Perdana Menteri . Adalah memalukan Malaysia adalah lebih teruk indeks rasuah daripada negara Afrika selatan .

SELAMATKAN MALAYSIA!

Fariz Musa
Timbalan Ketua AMK

Worst Ranking for Malaysia on TI’s Corruption Perception Index

Malaysia is No.56 in Transparency International’s Corruption Perception Index (CPI)
Malaysia suffered a major blow in terms of combating corruption today when it fell to its worst ranking and score in 15 years in Transparency International’s corruption perception index for 2009. In the ranking which was revealed today Malaysia plunged nine places from last year’s 47th CPI ranking to 56th position.

At the same time, Malaysia’s CPI index score plunged to the lowest in 15 years to 4.5. It previous worst scores below 5 were 4.8 in 2000 and 4.9 in 2002. Malaysia has been continuously sliding down in the TI index since it best ever placing of 33 in 2002.

In 2003, when Abdullah Ahmad Badawi took office, Malaysia was ranked 37. It dropped to 39 in 2005 and 43 in 2007. Last year it was ranked 48. [see chart]

DAP parliamentary leader Lim Kit Siang, in an immediate reaction, said while he had expected a poor result, he did not anticipate such a grave fall. “This is a national shame and major blow for Najib’s premiership,” he said.

“I have no doubt that the mysterious death of DAP political aide Teoh Beng Hock on July 16 and the Malaysian Anti-Corruption Commission’s role as UMNO’s catspaw to declare war on Pakatan Rakyat instead of declaring war on corruption were major factors for Malaysia’s worst-ever TI CPI ranking and score,” he said.

He questioned if Prime Minister Najib Abdul Razak will react to the embarrassing fall suffered by Malaysia.

The Berlin-based Transparency International is the global civil society organisation leading the fight against corruption.

TI-M backs Najib’s initiatives

Meanwhile Transparency International Malaysia (TI-M) has acknowledged Malaysia’s efforts to deal with corruption although the country’s ranking on the corruption perception index (CPI) this year has declined.TI-M president Paul Low said Najib’s moves to initiate reforms in some institutions, especially the judiciary, and the setting up of the Malaysian Anti-Corruption Commission, to make them more independent, transparent and accountable, was the way forward for the country.

He said this at a press conference to announce Malaysia’s position in the Transparency International Corruption Perceptions Index 2009.

Low also said Transparency International Malaysia believed that the way forward for the country was to seriously combat corruption and to make government decisions and transactions more visible and transparent. He, however, suggested that the government should be more transparent in its procurement process by implementing “integrity agreement” with vendors to act as preventive measures to curb corruption.

He also said that Malaysia’s decline in ranking in CPI 2009 of 0.6, from 5.1 in 2008 to 4.5 this year, “may be attributed to the perception of little progress in combating corruption, and lack of political will in implementing effective anti-corruption measures”.

Examples giving rise to the concern were the Port Klang Free Zone (PKFZ) fiasco and the auditor-general’s annual report highlighting extraordinary public procurement abuses, he said. “However, there are positive signs. The PKFZ fiasco is being actively and vigorously investigated, police reports have been made and suits have been taken against certain parties, and corrective measures have been taken.

Singapore on the top tier

In announcing its latest CPI in Berlin today, TI said that no region of the world was immune to the perils of corruption.
“At a time when massive stimulus packages, fast-track disbursements of public funds and attempts to secure peace are being implemented around the world, it is essential to identify where corruption blocks good governance and accountability, in order to break its corrosive cycle” said Transparency International chairperson Huguette Labelle in a statement.

He added that most of the 180 countries included in the 2009 index scored below five on a scale from 0 (perceived to be highly corrupt) to 10 (perceived to have low levels of corruption) – Malaysia scored 4.5. He also said that the CPI measured the perceived levels of public sector corruption in a given country and was a composite index, drawing on 13 different expert and business surveys.

The 2009 edition scored 180 countries, the same number as the 2008 CPI. The 2009 had placed states that were scarred by war and ongoing conflict at the bottom of the index. These were Somalia, with a score of 1.1, Afghanistan at 1.3, Myanmar at 1.4 and Sudan tied with Iraq at 1.5.

Highest scorers in the 2009 CPI were New Zealand at 9.4, Denmark at 9.3, Singapore and Sweden tied at 9.2 and Switzerland at 9.0. “These scores reflect political stability, long-established conflict of interest regulations and solid, functioning public institutions,” said Labelle.

He added that overall results in the 2009 index were of great concern because corruption continued to lurk where opacity ruled, where institutions still needed strengthening and where governments had not implemented anti-corruption legal framework.