klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Rabu, 30 Mac 2011

halang ceramah DSAI di Kuching : kenapa takut sangat kat anwar ni ? ???

Polis halang ceramah Anwar di KuchingKUCHING: Rejim Barisan Nasional terus menunjukkan keangkuhan apabila menggunakan polis untuk bertindak menghalang program Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Kuching.

Tindakan itu jelas menunjukkan BN di negeri itu semakin terdesak dengan sambutan luar biasa rakyat Sarawak terhadap program yang dianjurkan KEADILAN dan Pakatan rakyat, menjelang Pilihan Raya Negeri 16 April ini.

Terbaru, Anwar yang sepatutnya melancarkan bilik gerakan di Kampung Sinjan Jaya dalam Dewan Undangan Negeri Petra Jaya, dihalang berucap secara terbuka di halaman bilik gerakan tersebut oleh pihak polis.

Terdahulu sebelum itu, di bilik gerakan Kampung Petingan dalam N8 Dun Satok, Anwar hanya dibenar berucap selama 15 minit.

Meskipun dihalang, ia tidak mematahkan semangat penduduk setempat untuk hadir mendengar penjelasan dan amanat Anwar mengenai pelbagai isu politik yang melanda tanahair.

Anwar seru rakyat Sarawak buat perubahan politik secara aman

Anwar dikerumuni penduduk Sarawak yang berebut-rebut mahu bersalaman

SARAWAK: Meskipun polis sedari dulu sentiasa memberi tekanan demi tekanan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ketua Umum KEADILAN itu tegas menyatakan beliau mahu membawa perubahan politik secara aman dengan menggunakan saluran pilihan raya.

“Orang Arab nak tukar sistem, susah. Sehingga (mereka) terpaksa diadakan revolusi, (tapi) kita mahu perubahan secara aman. Kita tidak mahu masalah dengan polis. Anak-anak muda Sarawak perlu buat perubahan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya di Kampung Tupong Batu yang terletak di pinggir Sungai Sarawak itu kerap disambut sorakan ‘reformasi’ di kalangan 300 penduduk setempat.

Pada ceramah di lokasi persendirian yang tidak memerlukan permit itu, polis hanya memberi masa 15 minit untuk Anwar berucap. Malah, pihak berkuasa membuat banyak sekatan jalan raya di laluan yang menghala ke lokasi ceramah.

Ceramah Anwar di mana-mana jua termasuk di Sarawak sentiasa mendapat halangan polis

Anwar berkata, pilihan raya Sarawak kali ini amat penting kerana ia adalah masa paling sesuai untuk membuat perubahan kerana golongan penindas rakyat semakin berani berbuat demikian secara terang-terangan.

“Sebab itu, pilihanraya Sarawak penting. Perubahan adalah perlu. Orang Sarawak perlu sedar.

“Orang yang baik, takut. Orang yang jahat, berani. Ini tidak betul. Perkara ini mesti diubah. Sarawak mesti berubah. Sekaranglah masanya,” katanya disambut tepukan gemuruh.

Dalam ceramah di Restoran Sim Poh Poh yang dihadiri ratusan penduduk pula, polis turut ‘mencipta’ halangan dengan tidak membenarkan pembesar suara di hala ke luar, sebaliknya mengarahkan ia dihala ke dalam premis itu.

Pada ceramah yang majoriti dihadiri masyarakat keturunan Tionghua titu, Anwar turut memetik falsafah cendekiawan purba Cina, Confucious.

“Kata Confucious: Lebih baik duduk di dalam kandang harimau daripada duduk di bawah kerajaan yang zalim.

Kehadiran Anwar memang dinanti-nantikan penduduk Sarawak yang dahagakan perubahan

“Pembaziran berleluasa. Kronisme dan rasuah. Projek hanya untuk anak-anak, isteri dan kroni. Yang kaya hanya ketua menteri. Rasuah di bawah dan di atas meja.

“Benarlah seperti kata penyair besar di Jawa, Ronggo Warsito: Zaman ini zaman edan (gila),” katanya yang meminta rakyat Sarawak mengambil iktibar dari pesanan kedua-dua ahli falsafah itu.

Beliau mengingatkan rakyat Sarawak, pimpinan Barisan Nasional (BN) di Negeri Bumi Kenyalang itu juga membawa wang rakyat ‘lari’ hingga menyebabkan masyarakat dihimpit kemiskinan berpanjangan.

“Bukan sahaja di Mesir, Tunisia sahaja orang bawa duit. Di sini (Sarawak) pun sama bawa duit lari. Berapa yang dibawa lari Mubarak? 40 hingga 70 bilion USD. Rakyat miskin kerana pemimpin curi wang rakyat,” katanya.

Fitnah Video seks: Mufti, Pihak berkuasa agama Islam masih membisu.

KUALA LUMPUR: Ketika Majlis Perundingan agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao Malaysia menyeru kerajaan mengambil tindakan tegas ke atas individu yang menyebar rakaman seks palsu, pihak berkuasa Agama Islam di negara ini dilihat masih berdiam diri.

Pengerusi Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama (Keadilan), Ahmad Kassim, berkata, beliau kesal dengan pendirian Majlis Agama Islam dan kalangan mufti yang masih mengambil sikap membisu dalam isu tersebut.

“Institusi Islam seperti majlis mufti dan Majlis Agama Islam patut beri reaksi yang serupa, malangnya mereka dilihat terikat dengan peraturan kerajaan. Mereka takut kedudukan mereka terjejas berbanding menyatakan pegangan dan pendirian mereka sebagai seorang Islam,” ujar beliau kepada KeadilanDaily.

Menurutnya, sepatutnya golongan agamawan seperti para mufti menyatakan pendirian mereka tanpa sebarang kompromi dalam isu fitnah dan politik lucah yang memberi kesan besar kepada umat Islam.

“Ini menunjukkan pemikiran yang jumud dan beku kerana golongan agamawan ini takut untuk memberi reaksi mereka. Itu lah yang kita dalam KEADILAN perjuangkan supaya boleh membebaskan minda dan pemikiran golongan agamawan,” ujarnya yang juga Ahli Parlimen Kuala Kedah.

Mengulas mengenai kenyataan Majlis Perunding agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao Malaysia yang membantah amalan fitnah dan politik lucah, Ahmad berkata mereka mengeluarkan pendirian tersebut berasaskan kepercayaan dan pegangan agama mereka.

“Dari sudut universal, semua agama menolak konsep lucah apatah lagi penyebaran kepada umum. Mereka membuat pandangan atas kapasiti mereka yang berpegang kepada agama dan ingin melihat Malaysia menjadi sebuah negara matang dalam menguruskan hal politik,” ujar beliau.

Katanya sebelum ini hanya beberapa NGO Islam sahaja seperti Angkatan Belia Islam Malaysia dan Pertubuhan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia yang menyatakan pendirian mereka supaya politik kotor dan jijik dihentikan.

Namun katanya, amat mengecewakan apabila pihak berkuasa agama Islam termasuk di kalangan para mufti cuba menyepikan diri dalam isu berkenaan, akibat ketakutan kepada pemerintah.

Beliau menamakan bekas Mufti Perlis, Dr Mohamad Asri Zainal Abidin satu-satunya tokoh agamawan yang berani tampil untuk menyatakan pendiriannya kepada umum.

“(Mufti) Yang lain itu macam pengecut dan takut. Sepatutnya mereka bersuara tanpa kompromi,” ujar beliau.

Menurutnya, sikap berdiam diri yang ditunjuk pihak berkuasa agama Islam, termasuk para mufti di negara ini amat memalukan umat Islam.

“Sepatutnya (para mufti) kalau tidak mahu membuat kenyataan yang dikaitkan dengan politik, buat lah kenyataan yang secara umum.

“Sebab itu perkara ini perlu diberi perhatian serius kerana kita tidak mahu agamawan yang jumud dan takut kepada peraturan pentadbiran dan karenah birokrasi,” ujarnya.

Beliau memberi contoh mufti Perak, Datuk Harussani Zakaria yang lebih berminat untuk membincangkan tarian ‘poco-poco’ daripada membincangkan masalah besar yang melanda umat Islam.

“Tetapi soal maruah negara, soal penyelewengan dan rasuah dia berdiam diri,” ujarnya.

Tambahnya, beliau akan menghubungi kenalan di pejabat-pejabat mufti supaya mereka segera mengeluarkan kenyataan bagi menyatakan pendirian dalam isu tersebut.

Kump Wang Disatukan Persekutuan: Awang Adek diasak isu pengambilan RM8 bilion

KUALA LUMPUR: Timbalan Menteri Kewangan, Adek Awang Adek Hussain terpaksa akur untuk memberi jawapan secara bertulis kepada Parlimen kerana gagal memberikan jawapan memuaskan kepada soalan berkaitan pengurusan kewangan negara.

Beliau memilih untuk berbuat demikian selepas ‘diasak’ bertubi-tubi oleh Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail dan juga Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusof mengenai Kumpulan Wang Disatukan Persekutuan.

Azan, seorang ahli ekonomi mempersoal sebab pengambilan keluar RM8 bilion daripada Kumpulan Wang Disatukan tidak dizahirkan dalam penyata kewangan tahunan negara daripada tahun 2007 sehinggalah tahun 2010.

Jumlah wang dalam Kumpulan Wang Disatukan itu tidak berubah-ubah dalam empat tahun tersebut, kata Azan.

Yusmadi pula, mengingatkan Adek Awang bahawa sebarang pengambilan wang daripada Kumpulan Wang Disatukan perlu diperincikan seperti dikehendaki dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Perkara 101 Perlembagaan Persekutuan menetapkan sebarang perbelanjaan wang dari Kumpulan Wang Disatukan perlu diperincikan. Jika ia tidak diperincikan, ia bersifat tidak mengikut Perlembagaan (unconstitutional),” kata Yusmadi yang juga seorang pengamal undang-undang

Adek Awang memberitahu bahawa beliau memerlukan masa untuk memberi jawapan bertulis kepada soalan Azan dan juga Yusmadi.

Menurut perlembagaan Persekutuan Perkara 97 dan Akta Tatacara Kewangan 1957 (semakan) 1972 semua hasil atau terimaan yang diterima oleh kerajaan persekutuan hendaklah dikreditkan ke dalam Kumpulan Wang Disatukan.

Kumpulan Wang Disatukan Persekutuan terdiri dari tiga akaun utama iaitu Akaun Hasil Disatukan, Akaun Amanah Disatukan dan Akaun Pinjaman Disatukan.

BUKTI PERJUANGAN PERKASA SIA-SIA DAN HANYA KEPENTINGAN KETUANYA YANG MALU NAK MASUK UMNO !


Ketua Wira tinggalkan PERKASA

Ketua wira Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) Arman Azha Abu Hanifah hari ini mengumumkan peletakan jawatannya secara serta merta.

Katanya, beliau membuat keputusan itu "atas dasar prinsip" kerana PERKASA tidak mempunyai political will atau keupayaan politik dalam perjuangannya.

Arman berkata, beliau telah lama berkira-kira untuk meletakkan jawatan kerana PERKASA tidak berjaya mengetengahkan isu yang diperjuangkannya.

TERENGGANU ( KUWAIT MALAYSIA ) NEGERI TERMISKIN DI BAWAH UMNO / BN !!!

Oil-rich Terengganu the poorest, not Sabah

Posted on 29 March 2011

By Thomas Pi, Free Malaysia Today

SANDAKAN: Oil- and gas-producing Sabah is not the poorest state in the country, according to the Ministry of Federal Territories and Urban Wellbeing.

In refuting the findings of the World Bank Report which noted that 40% of the country’s poor were sited in Sabah, minister Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin said it was Terengganu which had the highest number of poor.

He said Terengganu had the highest number of families falling into the three cateogry of “hardcore poor, poor and near poor” with 12,193 families.

Overall in the 13 states and three federal territories there are 2,016 families identified as hard-core poor, 21,909 poor and 38,330 near poor.

He said according to statistics published by the ministry, there are 540 Sabahans living in urban areas who have been identified as hard-core poor. Sabah has the highest number of urban poor with Kelantan second.

“This statistic does not indicate Sabah as the poorest state in the country.

“Other states have a higher number of people who fall into this category, but the registration process is far too slow compared to Sabah as the population here is more centralised compared to other states,” Raja Nong Chik said.

He said that the registration process for the poor was faster in Sabah than in other states and thus the confusion.

“This is just an update on poverty in urban areas and we still need time to have a complete report. We believe we need to do more for Sabahans in our effort to eradicate poverty in the country,” he said.

Skills enhancement

Under the ministry rules, an urban family with a total income of below RM750 per month is classified as hard-core poor, while those under RM800 fall into poor category and below RM1,500 near poor category.

According to Raja Nong Chik, the ministry last year allocated RM581,808 for 391 families identified as ‘hard-core poor” and “poor” in Sabah. Each family was entitled to RM124 per month for house rent under the PPRT scheme, to ease their burden.

This year, the ministry increased the quota to 525 families statewide, and allocated RM781,200 for the same purpose.

The ministry has also taken into account that there are hard-core poor and poor people who owned houses but were unable to do repair and improve their homes.

“We made another allocation to help these poor people to repair their house… houses found beyond repair will be torn down and rebuilt.

“In Sandakan in Kampung Batu Putih, 16 families are the first in Sabah to benefit from this. Seven of the houses were repaired while the rest were given three-room concrete houses.

Anak Mahathir Gay ? | Mazhar Mahathir

Setelah UMNO meluluskan lesen judi. Kini ia mulakan kembali berita pengganas tempatan yang bertopengkan agama. Ini benda basi. Dulu UMNO sudah bikin cerita Al-Maunah. Sekarang entah apa kumpulan pula. Kenapa di zaman Pak Lah tak ada cerita dongeng ni?

Jangan kerana UMNO marahkan PAS, mereka terus bikin cerita pengganas II ini. Liwat II sudah ada. Insaflah UMNO. Khususnya Mahathir, kamu sudah tua. Sekejap halalkan judi, sekejap tolong orang Palestin, sekejap guna APCO, sekejap anak meniaga arak, sekejap anak jual minyak sawit pada Israel. Apakah kamu ini wira Freemason gerakan bertopengkan Islam?

Mana kamu dapat idea menuduh Anwar meliwat?

Daripada idea Mazhar anak kamukah?

Cari-cari di Internet, bau dia macam gay? Makan ayam terlebihkah atau pun Google dah salah orang?
More About Mazhar

* Interested In:

Dating Men, Relationship with Men, Friends
* Member Since:

May 2003
* Hometown:

Kuala Lumpur
* Mazhar's URL:

http://profiles.friendster.com/mazhar84
* Other education:

Nuri (mase kecik2), Children's House (Tadika), Sek Keb Bukit Damansara (SKBD), Kolej Yayasan Saad Melaka (KYSM), MMU Cyberjaya, ASWARA (Akademi Seni Kebangsaan)
* Affiliations:

KYSER
* What I enjoy doing:

Dancing, Listening to music, Singing!! More dancing, Photography, Horse riding, Snow Boarding, SCUBA Diving, Swimming, Cycling, Playing Games on my PC, Playing games on my XBOX, Playing games in my head, Playing games WITH my *head*, Being gay!
* Favorite Books:

Confessions Of An Economic Hitman, Unspeak, An Unquiet Mind, The Da Vinci Code, Men's magazines, PC magazines, Game magazines, Fashion magazines, Magazines with pretty pictures of people and places in them... that sorta thing.
* Favorite Movies:

Brokeback Mountain! Anchorman, King Kong, The Sound of Music (ALL TIME FAV!), Rambo (How could I forget?!), How High (this is so f***ing funny!!!), Mrs. Doubtfire, (2003) Peter Pan!, Life As A House, A.I. (Artificial Intelligence), Fight Club, Meet Joe Black, Braveheart, Se7en, The Butterfly Effect, Secret Window, American History X and sooo many more!!
* Favorite Music:

Sufjan Stevens, The Postal Service, My Chemical Romance, The Killers, Damien Rice, The Strokes, ATHLETE, Sonic Youth, Peterpan, Starsailor, Scissor Sisters, Kings of Convenience, Deftones, Sigur Ros, Muse, Mew, Coldplay, Oasis, Nirvana, Foo Fighters, Radiohead, Modest Mouse, Stereophonics, Richard Ashcroft, Red House Painters, Groove Armada, Armand Van Helden, Jamiroquai, Daft Punk, Royksopp, Telepopmusik, Fischerspooner, AIR, Underworld, Indie Rock, Disco & House, Latin Jazz, Jazz, AND THE ENTIRE HED KANDI LABEL COLLECTION!!
* Favorite TV Shows:

The 4400, Angels In America! Pingu, Manhunt, Who's Line Is It?, Malcolm In The Middle, Sponge Bob Square Pants, Steven Spielberg's Taken, Queer As Folk, 3rd Rock From The Sun, Survivor, C.S.I, That 70's Show, Frasier, The Simpsons, Friends, Lizzie McGuire, Anything "Star Trek"......sorry, no O.C. ere kakakakaka
* Zodiac Sign:

Capricorn
* About Me:

www.friendster.com/mazhar84
www.myspace.com/mazhar

WHERE IS MY MIND??.... I really have no idea. I'm crazy. Bipolar actually... YAY! =D

"My heart is broke, I have some glue, help me inhale, mend it with you" -NIRVANA-

"I changed my mind so much I can't even trust it,
My mind changed me so much I can't even trust myself..."
-Modest Mouse-

OPERATING INSTRUCTIONS:
*PUSH ME*
*AND THEN JUST TOUCH ME*
*TILL I CAN GET MY... SATISFACTION*
*SATISFACTION, SATISFACTION, SATISFACTION, SATISFACTION*

(please do as suggested)

And if you're curious, it's 6"......
=)

------------------------------------
Most people think they're wierdos but they really arn't. I am wierd, I border on psychotic actually. Wait, I am. Don't let that scare you though! =)
------------------------------------

If I had to describe myself in just one sentence, it would be...

Drugs, sex and.... house music!

LOVE DOESN'T EXIST, JUST LOT'S OF HORNY PEOPLE... thats not so bad when you think about it... =)
------------------------------------
* Who I Want to Meet:

*DRUGS*
*ROCK & ROLL*
*BAD ASS*
*VEGAS HOES*
*LATE NIGHT*
*BOOTY CALLS*
*SHINY DISCO BALLS!!*

....owh, and the Grim Reaper!

People I'm NOT interested in meeting:

1. People who don't put up their picture in their profiles
2. GIRLS I've never met or known (No, I don't want to be friends! NO GIRLS!)
3. Non good looking guys (that's putting it nicely....hahahahaha!) =P
4. People that like to speak the very broken english

++++++++++++++++++

You know wut... I really wanna see all my friends that haven't seen in ages!! =) - http://profiles.friendster.com/285155
Saya jamin lepas ini Mazhar Mahathir akan ikut jejak Ashman Najib iaitulah memadam semua butiran dirinya di Internet.

Saya nampak trend UMNO sekarang ialah ingin memeluk syaitan terus. Tiada helah lagi nampaknya. Ia seperti para penyanyi yang menggunakan puak-puak Illuminati untuk berjaya. Seperti Lady Gaga, Madonna, Jay-Z, Chris Brown dan lain-lain. Mereka secara terang bersekongkol dengan syaitan.

Surat Terbuka bekas SAC II Datuk Mat Zain Ibrahim ( Bekas Ketua Pengarah Cawangan Khas ) Kepada Ketua Polis Negara

Mat Zain bin Ibrahim,
SAC II G/5776(Retired),
Email:matzainibrahim@gmail.com
Kepada,
YDH Tan Sri Haji Ismail bin Haji Omar,IGP,
Ketua Polis Negara,
Polis Di-Raja Malaysia,
Bukit Aman,
50560 Kuala Lumpur.
Email:iho@rmp.gov.com

YDH Tan Sri,
PENYIASATAN KES VIDEO LUCAH DAN KESUDAHANNYA :-
MAKLUMAT HUBUNGAN LAMPAU DIANTARA TIGA TAN SRI IAITU, GHANI PATAIL , MUSA HASSAN DAN RAHIM THAMBI CHIK.
Semoga Tan Sri tenang dan tabah menangani cabaran mendatang.
2. Saya percaya Tan Sri sedar video lucah mana yang saya maksudkan.Saya yakin sepenuhnya bahawa PDRM mampu menjalankan tanggung jawabnya menjalankan siasatan tersebut secara professional dan berkecuali dan tidak terpengaruh dengan tekanan mana-mana pihak sekalipun, lebih-lebih lagi dibawah pimpinan Tan Sri ketika ini.
2.1. Namun begitu kertas siasatan ini kelak akan diteliti dan diputuskan olih Gani Patail,Peguam Negara.Diperingkat inilah dijangka akan berlaku,putar belit,manipulasi,penipuan dan pemalsuan apabila sedar akan caramana Gani Patail dan Musa Hassan menangani penyiasatan kes-kes jenayah apabila melibatkan Anwar Ibrahim(Anwar) dan Rahim Thambi Chik (Rahim) dimasa lampau.
2.2. Tidak syak lagi isu video ini adalah satu lagi “pertembungan” diantara Anwar dan Rahim.Adalah dipercayai juga motif pendedahannya,tidak kira samada video tersebut adalah tulen atau direkacipta,adalah terbit daripada dendam lama Rahim terhadap Anwar atas isu peribadi atau politik diantara mereka berdua.

LAPORAN POLIS ANWAR YANG MEMBABITKAN RAHIM.
3. Diantara 9 July 1999 hingga 20 Ogos 1999,Anwar telah membuat sejumlah empat(4) laporan Polis, mendedahkan perbuatan rasuah pemimpin-pemimpin Politik dan Kerajaan.Dalam laporan-laporan berkenaan Anwar turut mendakwa dan menamakan mantan Perdana Menteri Tun Mahathir,Peguam Negara Allahyarham Mohtar Abdullah dan Gani Patail,ketika itu DPP Kanan,sebagai orang-orang yang telah menyalahgunakan kuasa dan menutup kes-kes rasuah tersebut.
3.1. Pertembungan lampau antara Rahim dan Anwar adalah apabila salah satu diantara laporan tersebut iaitu Tun H.S.Lee report 22517/99 bertarikh 20.8.1999 yang dibuat olih Anwar melibatkan Rahim.Dalam laporan ini Anwar juga mendakwa Tun Mahathir,Allahyarham Mohtar dan Gani Patail sebagai telah menyalahgunakan kuasa mereka melindungi perbuatan rasuah Rahim serta menutup siasatan dan tidak mengenakan sebarang pendakwaan terhadap beliau.
3.2. Bersekali dengan report tersebut, Anwar telah menyertakan satu set salinan laporan siasatan Badan Pencegah Rasuah(BPR)terhadap Rahim yang disahkan oleh Bahagian Pendakwaan,Jabatan Peguam Negara dan ditanda tangani oleh Gani Patail yang mengkelaskan dokumen tersebut sebagai RAHSIA.Dokumen-dokumen ini dikatakan diberi kepada Anwar oleh Peguam Negara dan/atau Gani Patail ketika Anwar masih Timbalan Perdana Menteri.
4. Untuk makluman Tan Sri,secara kebetulan, saya yang menangani keempat-empat laporan yang Anwar buat itu termasuk laporan melibatkan Rahim atas sifat saya sebagai Ketua Jabatan Sisasatan Jenayah(KJSJ) Kuala Lumpur ketika itu.Saya perhatikan juga amaun rasuah melibatkan Rahim adalah antara yang paling sedikit jika dibandingkan dengan laporan-laporan lain.Jumlah terlibat lebih kurang RM40 juta(Empat puloh juta Ringgit sahaja) atau angka yang lebih tepat ialah RM 39,782,772.60 sen. Amaun ini dikatakan diperolehi olih Rahim menerusi salahguna kuasa dan kegiatan rasuah setakat yang dapat dikesan menerusi siasatan terperinci BPR dan disahkan olih Gani Patail.
4.1. Sebagai rekod Tan Sri,amaun terbesar yang disebutkan dalam salah satu laporan Anwar itu, melibatkan seorang pemimpin yang dikatakan telah memperolehi harta berjumlah dalam lingkungan RM 370 juta.(tiga ratus tujoh puloh juta Ringgit) dalam bentuk RM 220 juta tunai dan RM150 juta dalam bentuk saham,menerusi jalan rasuah.
5. Wajar saya jelaskan disini bahawa terdapat perbezaan pendapat antara KJSJ Kuala Lumpur dengan Jabatan Peguam Negara mengenai cara pendekatan menangani laporan-laporan Anwar tersebut.Jabatan Peguam Negara menasihatkan supaya laporan-laporan tersebut diklasifikasikan di-bawah Akta Rahsia Rasmi 1972 sahaja.Manakala KJSJ berpendapat klasifikasi ini tidak sepadan dengan laporan dan keterangan yang pengadu kemukakan serta mencadangkan kesemua laporan berkenaan diklasifikasikan dibawah Seksyen 2(1)Emergency(Essential Powers)Ordinance 2,1970 berkaitan kesalahan salahguna kuasa. Cadangan bertulis KJSJ terdapat dalam fail rujukkan (PR)35/26 bertarikh 25.8.1999.Siasatan dibawah Seksyen ini dijangka akan membabitkan rakaman keterangan daripada Tun Mahathir,Allahyarham Mohtar dan Gani Patail sendiri serta lain-lain kenamaan.
5.1. Bagaimanapun pada 28.8.1999 saya telah menerima satu surat daripada Jabatan Peguam Negara Rujukan PRM(WP)5/99 SULIT(5) yang dialamatkan kepada saya persendirian,memaklumkan secara spesifik bahawa laporan yang Anwar buat melibatkan Rahim, akan disiasat oleh Musa Hassan setelah kononya Gani Patail membuat laporan terhadap Anwar pula kerana kesalahan di-bawah Akta Rahsia Rasmi.
5.1.2. Apa yang berlaku ialah, Gani Patail dengan kemudahan yang diberi oleh Musa Hassan telah menterbalikkan kedudukkan laporan Anwar yang melibatkan Rahim untuk menyebabkan Anwar pula disiasat dibawah Akta Rahsia Rasmi.Lebih mudah untuk saya menyatakan laporan melibatkan Rahim itu telah di”hijacked” oleh Musa Hassan daripada tangan KJSJ Kuala Lumpur.
5.1.3. Saya tidak pernah melihat laporan Polis yang kononya dibuat oleh Gani Patail itu ataupun kertas siasatan yang kononnya dibuat oleh Musa Hassan.Belum pernah juga berlaku Jabatan Peguam Negara pula yang memilih Pagawai Penyiasat yang mereka berkenan menyiasat sesuatu laporan polis.
5.2. Bagi mengelakkan sebarang keraguan berkaitan peristiwa diatas,saya sertakan buat pertama kalinya salinan surat Jabatan Peguam Negara bertarikh 28.8.1999 yang saya maksudkan.Walaupun ringkas, surat ini dengan jelas menunjukkan posisi Gani Patail,Musa Hassan dan saya berkaitan siasatan laporan Anwar yang melibatkan Rahim.
5.3. Secara kebetulan saya telah melaporkan perkara ini ketika Tan Sri masih Timbalan Ketua Polis Negara lagi, menerusi surat saya bertarikh 6.5.2010 dengan salinannya kepada YB Menteri Dalam Negeri.
6. Perbandingan yang boleh dibuat disini ialah apabila menangani siasatan terhadap Anwar, Gani Patail dan Musa Hassan sanggup melakukan apa sahaja antaranya memaksa pakar Kerajaan membuat beberapa laporan palsu, mengujudkan keterangan DNA palsu,menipu dan melakukan tindakan-tindakan melampaui batasan undang-undang dan lojik untuk mensabitkan kesalahan terhadap Anwar.
6.1. Sebaliknya apabila menangani siasatan berkaitan Rahim pula, Gani Patail dan Musa Hassan, sanggup melakukan apa sahaja antaranya, menterbalikkan fakta dan memutarbelitkan keterangan untuk membersihkan Rahim daripada sebarang salah laku jenayah sambil meletakkan kesalahan terhadap pengadunya pula.
6.2. Walaupun Musa Hassan telah bersara namun Gani Patail masih berkuasa sebagai Peguam Negara.Apabila siasatan mengenai video lucah ini sampai ketangan Jabatan Peguam Negara kelak,kita boleh menjangka pendirian Gani Patail, lebih-lebih lagi apabila mengambil kira isu video lucah ini juga adalah pertembungan antara Rahim dan Anwar.
6.3. Sekadar makluman Tan Sri juga,Dr.Abdul Rahman Yusof,Pakar Forensic HKL,yang telah digunakan oleh Gani Patail untuk menyediakan 3 laporan palsu dalam siasatan kes Mata-Lebam, adalah juga Pakar Forensic yang sama terlibat dalam membuat pemeriksaan fisikal Rahim, dalam kes seksual dengan gadis bawah umor berkaitan.Kebetulan juga saya pernah menjadi KJSJ Melaka sebelum Kuala Lumpur dan tidak munasabah jika saya tidak meneliti kertas siasatan kes Rahim itu, walaupun saya bukan Pegawai Penyiasatnya.Mungkin ini semua adalah “the long arm of coincidences” sahaja.
7. Mengenai kes rasuah terhadap Rahim pula,BPR dan Jabatan Peguam Negara mengesahkan dalam laporan mereka bahawa terdapat keterangan yang mencukupi untuk membuktikan kes “prima facie” terhadap beliau.Malahan Jabatan Peguam Negara telah menyediakan empat (4)pertuduhan kesemuanya. Iaitu;3(tiga) pertuduhan dibawah Emergency(Essential Powers)Ordinance No:22 of 1970 dan satu pertuduhan kerana membuat Statutory Declaration (SD) palsu dibawah Sek.199 yang boleh dihukum dibawah Seksyen 193 Kanun Keseksaan.
7.1. Bagaimanapun Rahim tidak dituduh langsung,setelah Peguam Negara “indemnify” segala kesalahan jenayahnya setelah Rahim dipercayai bersetuju untuk melepaskan jawatan dalam Kerajaan,Badan-Badan Berkanun dan Parti Politik.Ini adalah apa yang terdapat didalam laporan yang disediakan oleh Jabatan Peguam Negara sendiri.
7.2. Tidak ada sebutan mengenai cara pelupusan harta berjumlah hampir RM40 juta yang Rahim perolehi secara rasuah itu..Tiada maklumat mengenai persetujuan yang dicapai oleh Rahim dan Peguam Negara berkaitan harta yang diperolehi sedemikian itu dalam bentuk:RM 5,439,796.40 sen dalam kawalan peribadi Rahim sendiri,RM14,487,420.50 sen simpanan tunai dalam beberapa buah bank dan RM19,855,555.70 sen harta Syarikat-Syarikat.
7.3. Persoalan yang tidak kurang pentingnya ialah adakah Peguam Negara mempunyai kuasa untuk “indemnify” kesalahan jenayah mana-mana orang berdasarkan pertimbangan Politik?. Adakah Peguam Negara berhak melepaskan wang Rakyat RM 40 juta sebegitu mudah untuk Rahim menikmatinya tanpa sebarang tindakan.Adakah ini sesuatu yang adil kepada Rakyat sedangkan Peguam Negara yang telah mengesahkan bahawa Rahim memperolehi harta sedemikian banyak menerusi salahguna kuasa dan rasuah.Apa yang jelas dalam kes Rahim ini,,Peguam Negara juga telah menyalahgunakan kuasanya.
8. Saya ingin Tan Sri maklum,bahawa secara peribadi saya tidak mempunyai sebarang isu dengan Rahim.Malahan saya tidak pernah mengenali beliau,sekalipun untuk berjabat salam dengannya seumor hidup.Saya sendiri tidak sangka yang beliau akan muncul sebagai salah seorang dibelakang tayangan video lucah berkenaan.Keterangan-keterangan yang dikemukakan dalam laporan ini adalah berdasarkan pengalaman,pengetahuan peribadi serta dokumen-dokumen berkaitan, ketika saya menangani kes membabitkan beliau.
8.1. Isu yang sering saya bawa sehingga keperingkat YAB Perdana Menteri secara persendirian, ialah bekenaan dengan salahlaku jenayah Gani Patail dan Musa Hassan yang bukan sahaja telah menjejaskan maruah PDRM dan saya secara peribadi malahan mereka mengkucar-kacirkan Sistem Keadilan Jenayah kita.Saya tidak ralat mendedahkannya memandangkan saya telah menasihatkan mereka berdua tahun 1998 bahawa sebarang pemalsuan dan penganiayaan akan terbongkar suatu hari nanti.Salahlaku jenayah mereka bukan setakat dalam siasatan kes mata-lebam sahaja.Saya yakin Tan Sri dan Timbalan Ketua Polis Negara maklum akan pendirian saya berkaitan perkara ini.
9. Walaubagaimanapun isu video lucah ini sedang dalam siasatan dan masih terlalu awal untuk membuat kesimpulan mengenainya.Diharap maklumat yang saya sampaikan ini berfaedah untuk membantu Tan Sri memberikan pendengaran yang adil kepada semua pihak terlibat.Apapun saya berharap Tan Sri tidak akan merelakan PDRM diperlakukan sesuka hati Peguam Negara seperti yang berlaku selama beberapa tahun sebelum Tan Sri.
Selamat sejahtera dan selamat maju jaya.
Yang ikhlas,
Mat Zain Ibrahim
28 March 2011