klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Ahad, 21 Jun 2009

Eksklusif: Terbongkar, Siapakah Gerangan Si Isteri Perdana Menteri Malaysia Yang Bernama Datin Seri Rosmah Mansor Itu Sebenarnya !!

KUALA LUMPUR [9.30 pm] - Ramai yang terkejut dengan pendedahan berani yang dilakukan oleh saudara mara dan kaum kerabat isteri Perdana Menteri Malaysia, Rosmah Mansor (foto), tentang sikap sebenar beliau selama ini. Susulan daripada pendedahan inilah kononnya timbul arahan kononnya kerajaan tidak membenarkan penjawat awam menggunakan "modem" untuk melayari internet baru-baru ini. Sebelum ini, kami sudah mendapat banyak laporan berita yang mengaitkan Rosmah Mansor ini sebenarnya, terutama ketika awal-awal beliau "mendapatkan perhatian" Najib Razak yang menjadi Menteri Besar Pahang ketika itu. Rosmah dikatakan menggunakan proksinya "Maznah Mazlan" untuk mendapatkan Najib.
Malahan juga terdapat laporan yang mengatakan ketika Najib menjadi MB Pahang ketika itu, Rosmah dikatakan saban hari menjengok Wisma Sri Pahang dekat Kuantan. Bomoh apakah yang beliau pakai, hingga Najib sanggup tidak mahu berjumpa dengan orang setiap petang gara-gara ingin bersama dengan Rosmah. Manakala, Maznah Mazlan dikatakan menjadi pengawal di lobi Wisma Sri Pahang.
Malah, bagi mengelirukan orang ramai Najib telah mengarahkan pengawal SUK mengalihkan kereta rasmi Menteri Besar ke bahagian belakang bangunan itu. Dan mengarahkan pengawal memaklumkan bahawa "MB tiada di pejabat" setiap kali ada orang awam atau pemimpin tertentu ingin bertemu dengan beliau. Kisah ini dicerita panjang berjela oleh seorang pengawal SUK Pahang yang pernah bersama Najib ketika beliau menjadi Menteri Besar Pahang.
Malah, dari kalangan mulut pemimpin wanita Pahang memang terdapat desas-desus yang Rosmah juga pernah mendapatkan khidmat "Mona Fendy" dalam usaha untuk mendapatkan Najib hingga menyebabkan isterinya ketika itu seolah-olah "gila". Laporan di atas adalah sebahagian daripada kisah kebobrokan Rosmah Mansor.
Namun pendedahan yang dibuat secara eksklusif di internet sekarang ini cukup menggemparkan rakyat Malaysia di seluruh dunia. Tambahan pula mereka yang membongkar maklumat itu adalah mempunyai pertalian rapat dengan isteri Perdana Menteri itu sendiri.
Dengan pendedahan ini juga jelas membuktikan kepada kita yang Najib sebenarnya bukanlah Perdana Menteri Malaysia, beliau hanyalah "Pak Turut" yang terpaksa mengikut apa sahaja arahan yang dikeluarkan oleh Rosmah Mansor. Justeru itu, yakinlah kita sekarang bahawa isteri Perdana menteri itu bukanlah seperti yang digambarkan oleh sesetengah orang. Malah beliau lebih hebat dan teruk dari itu sebenarnya.
FM - BETUL CAKAP NAJIB , INILAH 1 MALAYSIA ! ROSMAH SANGGUP BUAT APA SAHAJA ... BUNUH ALTANTUYA ???? ENTAH LA !!!! LU PIKIRLAH SENDIRI !!!!!

Tujuh siswa korban anti-ISA era tiga perdana menteri

Ulasan Semalam satu lagi episod sedih demokrasi Malaysia.Mahkamah Majistret Kuala Lumpur mendapati lima aktivis mahasiswa bersalah atas pertuduhan menyertai perhimpunan membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Masjid Negara, Jun 2001.
Rafzan Ramli, Khairul Amal Mahmud, Ahmad Kamal Abdul Hamid, Nik Norhafizi Nik Ismail dan Zulkefle Idris didenda RM 3,900 setiap seorang atau tiga bulan penjara jika gagal membayar denda.Sementara dua lagi yang dituduh, Herman Shamsudeen yang kini aktif bersama Pemuda PAS dilepaskan, manakala seorang lagi Wan Sanusi Wan Mohd Noor tidak dapat dikesan sejak mereka dipanggil untuk membela diri.
Gerakan Reformasi susulan pemecatan dan pemenjaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim mulai 20 September 1998 menyebabkan politik negara bergolak.Pergolakan ini, yang menyeret ribuan anak muda ke jalan-jalan raya, berterusan tanpa henti-henti walaupun selepas pilihanraya umum setahun kemudian.Pada 2000, Gerakan Reformasi meneruskan kempen bantahannya - menjelang dan selepas Anwar didapati bersalah kes kedua pada Ogos tahun itu - sehingga pilihanraya DUN Lunas mencetuskan rasa gerun kepada BN dan kerajaan pada waktu itu.Kerusi negeri itu yang selama ini dikuasai dengan selesa oleh BN berjaya dirampas oleh calon PKR (dulu dikenali Parti Keadilan Nasional) Saifuddin Nasution Ismail dalam persaingan penuh sengit dan drama.
Kemenangan itu membakar semangat Gerakan Reformasi dan penyokong pakatan pembangkang, dulu dikenali Barisan Alternatif, untuk mengasak perdana menteri waktu itu Tun Dr Mahathir Mohamad sehingga awal 2001 muncul pula isu rundingan tertutup antara PAS dan Umno.Tidak mempedulikan agenda melaga-lagakan pembangkang melalui agenda muzakarah Umno-PAS, Gerakan Reformasi meneruskan perhimpunan besar pada 14 April, yang popular digelar "Gelita 14", ulang tahun kedua pemenjaraan Anwar.
Gelombang besar, sekali lagiNamun bantahan itu tidak menjadi kenyataan apabila 10 orang aktivis utamanya, termasuk pemimpin Pemuda PKR, seperti seperti Saari Sungib, Ezam Mohd Noor, Hishamuddin Rais, Lokman Noor Adam, Tian Chua dan Raja Petra Kamaruddin ditahan bawah ISA.Lalu ia mencetuskan gelombang besar, sekali lagi, untuk menentang ISA melalui Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) - gabungan puluhan NGO dan Barisan Alternatif - seperti yang dikenali sekarang.
Sementara gerakan siswa pula menubuhkan cabang penentangannya sendiri melalui Gerakan Mahasiswa Mansuhkan ISA (GMMI).Perkumpulan pelajar kecil dan besar seperti Gabungan Mahasiswa Islam Semenanjung (Gamis), Front Anak Muda Untuk Demokrasi (Fraksi), Universiti Bangsar Utama (UBU), Pergerakan Demokrasi pelajar dan Pemuda Malaysia (Dema), Gabungan Mahasiswa Wangsa Maju (GMWM), Gerakan Mahasiswa Lantang Negara (GMLN), Barisan Bertindak Mahasiswa Negara (BBMN), Kelab Rakan Siswa Islah Malaysia (Karisma), Jawatankuasa Mahasiswa Mahasiswi (JKMM) menyertai GMMI.Serentak dengan program penentangan GMI yang meluas di seluruh negara mulai April 2001, GMMI pula menganjurkan satu perhimpunan untuk membantah ISA.Pada 8 Jun 2001, sebaik sahaja selesai solat Jumaat, beberapa ratus pelajar dalam gabungan GMMI berhimpun secara aman di luar Masjid Negara sehinggalah polis bertindak menyuraikannya dan menahan tujuh orang mahasiswa.
**Tujuh pelajar itu, yang digelar "ISA 7", yang sedang menuntut di Universiti Malaya, Universiti Kebangsaan Malaysia dan Universiti Teknologi Mara direman selama satu hari dan dibuang dari kampus masing-masing tidak berapa lama selepas itu.Perbicaraan awal mendapati mereka semua tidak bersalah dan dibebaskan.Namun Pejabat Peguam Negara tidak berpuas hati dengan keputusan itu - walaupun banyak kes perhimpunan haram era Reformasi tidak dilangsungkan atau dilepaskan (DNAA) setelah perbicaraan seketika - dan akhirnya berjaya memaksa ketujuh-tujuh aktivis ini dibicarakan sekali lagi.
Selepas genap lapan tahun, semalam 18 Jun 2009, mereka berlima yang sudah tidak lagi bergelar mahasiswa dan mungkin tidak lagi bergiat aktif dalam aktivisme politik didapati bersalah oleh mahkamah.Semalam demokrasi Malaysia dirundung malang - membukti sejauh itu negara sanggup menindas anak muda yang tidak bersalah demi memadamkan (dengan harapan) api amarah kebangkitan rakyat.Dalam tempoh lapan tahun itu, pelbagai onak dan duri ditempuh ketujuh-tujuh mahasiswa ini.
Ada yang bekerja dan ada juga yang membuat perniagaan kecil-kecilan. Hanya Herman yang masih aktif berpolitik, bersama Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan.Dulu masih bujangRafzan Ramli teman rapat penulis sejak mahasiswa. Kami bersama-sama aktif bersama UBU, sebuah kumpulan anak muda dan mahasiswa yang aktif dengan aktiviti kebajikan, kebudayaan, diskusi politik dan isu semasa.
Malah sewaktu beliau ditahan pada 8 Jun 2001, saya sedang berdiri di sebelahnya berunding dengan polis sebagai wakil GMMI.Ketika ditangkap dahulu, beliau masih lagi bujang. Kini Rafzan telah mempunyai seorang anak. Dengan segala susah payahnya, beliau gigih berkempen isu “ISA 7” dan hak kebebasan mahasiswa ke seluruh negara.Kesnya pernah juga dibawa ke Korea Selatan apabila Rafzan dijemput ke negara tersebut pada 2002 untuk mewakili UBU dalam aktiviti kesenian dan kebudayaan.Pendedahan Rafzan mengenai kes “ISA 7” membuka mata masyarakat antarabangsa yang selama ini menganggap Malaysia sebuah "negara yang demokratik".
Teman-teman aktivis di peringkat antarabangsa bersimpati dengan nasibnya dan enam temannya. Ada sebuah kumpulan anak muda Poland pernah menawarkan Rafzan untuk menetap dan menyambung pengajiannya di negara mereka.Namun Rafzan menolaknya kerana mahu bersama-sama enam orang teman "ISA 7" untuk melalui susah senang bersama.Mahkamah semalam penuh sesak dengan penyokong-penyokong “ISA 7”.Cuma Badaruddin Ismail, atau lebih manja kami panggil Pak Din - aktivis ke-10 yang diseret ke lokap ISA pada 2001, yang kelihatan hadir bagi mewakili kumpulan tahanan ISA tahun itu yang diperjuangkan oleh “ISA 7” sehingga dibuang universiti.
Sembilan lagi dengan sejarah masing-masing. Ezam, Lokman dan Abdul Ghani Haron bersama Umno. Saari, yang meninggalkan PKR, kini ADUN parti Islam di Hulu Kelang.Tian dan Gobalakrishnan kini di Dewan Rakyat, sementara Raja Petra pula menghilangkan diri bersama Malaysia Today ke luar negara. Hanya Hishamuddin yang masih kekal dalam dunia penulisannya.
Saksi mata, saksi mahkamah
Selepas saksi mata di medan demonstrasi, penulis sendiri disapina sebagai saksi mahkamah pula kepada Rafzan tahun ini kerana terdapat banyak foto melibatkan saya yang diberikan oleh polis kepada mahkamah sebagai bukti.Dalam tempoh lapan tahun ini, sewaktu pakatan pembangkang merasai nikmat hasil kebangkitan rakyat sejak sedekad lalu, penulis terharu melihat kegigihan mereka yang masih bersama "ISA 7", khususnya peguam, yang tidak pernah berputus asa membantu walaupun khidmat mereka diberikan percuma.
Peguam-peguam tersebut: Nik Mohamed Ikhwan, Lathifah Koya, Zulkiflee Omar, Amer Hamzah dan Edmond Bon. Tanpa mereka, tidak mungkin "ISA 7" bersemangat lagi untuk mengharungi kegetiran diseret arus perjuangan.Perbicaraan panjang ini bermula pada zaman Dr Mahathir. Selepas Tun Abdullah Ahmad Badawi menggantikannya, pada 22 April 2005, mahkamah majistret telah memutuskan ketujuh-tujuh mahasiswa tersebut tidak bersalah.Semalam, ketika Datuk Seri Najib Razak mengambil alih pucuk kepemimpinan negara, mahkamah menjatuhkan hukuman.
** Kebangkitan siswa bersama GMMI dipercayai menggerunkan pihak berkuasa apabila dua lagi pemimpin mahasiswa Khairul Anuar Ahmad Zainuddin, aktivis UBU yang kini pemimpin Angkatan Muda PKR, dan pemimpin siswa UM Mohd Fuad Ikhwan diseret dalam lokap ISA tidak lama selepas demonstrasi di Masjid Negara.
Amin Iskandar, penulis blog dan penggiat budaya, kini memimpin NGO pemantau pilihanraya NIEI. Beliau menerima anugerah zamalah Asian Public Intellectuals (API) sesi 2009-10 untuk menjalankan kajian sistem pilihanraya di Filipina dan Indonesia. -malaysiakini

SELAMAT HARI BAPA KEPADA SEMUA BAPA-BAPA

FM mengucapkan Selamat Hari Bapa kepada semua yang bergelar ayah , abah , papa , daddy dan yang sewaktu dengannya .

Terutama kepada ayahanda saya Haji Musa Muda yang sentiasa menyokong perjuangan saya ! Jasa dan pengorbananmu tetap kukenang sampai ke mati , tidak mampu kubalas ! Semoga Allah SWT membalas jua ! The best father in the world !

Anwar wants ‘political’ sodomy charge dropped

KUALA LUMPUR (AFP) — Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim on Thursday said a sodomy charge against him should be dropped because it was a “political ploy” but vowed to fight hard in court to clear his name.
In an interview with AFP, Anwar said false evidence would be introduced during the trial in a bid to put him in jail and end his political career.
“The worst case scenario is to deny me bail and have a quick conviction,” he told AFP, ahead of the trial due to start on July 1 and planned to last a month.
“It’s a convenient way for UMNO to get rid of me to settle their political problem,” he said, referring to the United Malays National Organisation which is the dominant party in the ruling National Front coalition.
Anwar, 61, has consistently rejected the allegations levelled by a 23-year-old former aide — the same charge that saw him jailed a decade ago — as a government conspiracy to derail his plan to topple the ruling coalition.
Sodomy, even between consenting adults, is illegal in predominantly Muslim Malaysia and carries a penalty of 20 years’ imprisonment.
A conviction would likely end the political career of the 61-year-old Anwar who has the best chance of ousting the weak National Front government that has ruled Malaysia since 1957.
The opposition leader is currently out on a 20,000 ringgit bail (5,700 dollars) pending his trial but supporters have expressed fears that his bail might be revoked during the hearing.
In a pre-emptive move on Wednesday Anwar applied to the court to strike out the sodomy charge, on the grounds that two medical examinations of his accuser had found no signs of sodomy.
“You can’t proceed with the sodomy case when it is quite clear by the team of doctors… the medical experts that there is no trace of sodomy, so why do they proceed, except it is going to become a political ploy,” he said.
He vowed to put up a tough fight and would not dismiss the possibility of his supporters taking to the streets.
But Anwar said the party would exercise “peaceful means” to voice their protests if he was jailed.
“We will fight and I am now better prepared, unlike 1998, because it came as a surprise and nobody anticipated the ruthlessness of their manner,” he said.
Anwar said he was ready to meet his accuser, who has kept a low profile since claiming he was sodomised by Anwar last June, face to face in court when the 23-year-old is expected to take the stand and testify against Anwar.
“I don’t have a problem with that. The issue is whether he should be ready with all the evidence against him, particularly the medical evidence,” said the opposition leader.
Anwar, a former deputy prime minister, was sacked in 1998 and jailed for sodomy and corruption.
In 2004 Malaysia’s highest court overturned the sodomy conviction, allowing Anwar to go free after six years in jail and paving the way for his return to politics.
Under Anwar’s leadership, the opposition last year dealt the ruling coalition its worst electoral setback yet but fell short of the numbers needed to form a new government.
Anwar also won a landslide victory in a by-election last August that allowed him to return to parliament, but he has so far failed in his bid to topple the federal government after key political defections he had hoped for did not materialise.
The opposition parties, which have differences in their ideologies, would not fall apart if he was jailed, Anwar said.
“The opposition is mindful of this fact (that I might be jailed) and have taken adequate measures,” he added

SIKAP ‘TAK APALAH’ PUNCA RAKYAT TERENGGANU MISKIN

KUALA TERENGGANU 18 Jun - Sikap 'tak apalah' yang masih menghantui pemikiran segelintir rakyat di negeri ini dikenalpasti sebagai salah satu punca isu kemiskinan di Terengganu masih belum mencapai penyelesaian meskipun pelbagai program dilakukan.
Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuala Terengganu, Mat Razali Kassim berkata, dalam menghadapi era globalisasi sekarang, mereka seharusnya mengubah sikap dengan berusaha mengejar kemajuan dan bukannya semata-mata menyerah bulat-bulat kepada takdir.

FM - Saya tidak tahu selama ini sebab 'tak apalah' menjadi rakyat Terengganu miskin . satu teori ekonomi baru yang membuktikan betapa banggangnya kenyataan tersebut . nak kata bodoh , memang bodoh pun . macamana boleh jadi datuk bandar .
bukan kah sikap 'tak apalah' menjadi ayat kesukaan orang macam datuk bandar dan puak2 UMNgok ? tanah kena rampas - tak apalah , stadium runtuh - tak apalah , UMNgok rasuah - tak apalah , stadium takda CF - tak apalah , JKR tak keluarkan Sijil Siap Kerja - tak apalah , orang kaya dapat duit ehsan - tak apalah , orang miskin tak dapat bantuan - tak apalah , tak apalah, tak apalah ... saya menyangkal kenyataan penghinaan datuk bandar kuala terengganu kepada rakyat terengganu ! Sikap 'tak apalah' seperti datuk bandar kuala terengganu dan pemimpin UMNGok lah yang telah menyebabkan rakyat Terengganu miskin !
buat moonsun cup - tak apalah bazirkan rm300 juta setiap tahun ! taman tamadun islam - masjid kristal - tak apalah kita pulun rm juta-juta lagi ! projek-projek membazir dan gajah putih di pulau duyong - tak apalah rakyat duyong tak tahu apa , bodoh belaka !

Bebaskan Aung San Suu Kyi! Happy Birthday Suu Kyi !

BRUSSELS Jumaat Jun 19, 2009: Pemimpin-pemimpin Persatuan Eropah (EU) 'menyambut' ulang tahun kelahiran ke-64 pemimpin pro-demokrasi Myanmar, Aung San Suu Kyi dengan menggesa pembebasan segera dan tanpa syarat bagi pemimpin itu.
Draf pengisytiharan yang akan dikeluarkan pada sidang kemuncak EU hari ini menyatakan kredibiliti Myanmar untuk mengadakan pilihan raya tahun depan akan "terus lemah" melainkan Suu Kyi dibebaskan. Pemimpin-pemimpin EU menggesa rejim tentera Myanmar melaksanakan "peralihan tulen kepada demokrasi".
Gambar Suu Kyi telah dipaparkan di bangunan Parlimen Eropah bagi membantah penahanannya. Suu Kyi menyambut hari lahirnya di penjara, sementara kempen-kempen supaya membebaskannya sedang giat dijalankan di seluruh dunia dan internet.
EU mempolitikkan hari lahir Suu Kyi untuk kepentingan demokrasi.. (Sumber AP/AK)