klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Ahad, 13 Mac 2011

Fitnah II: Tak buang kes kerana pendakwa raya ‘diikat’ – Peguam


KUALA LUMPUR: Pendakwa raya patut menggugurkan kes Fitnah II berikutan bahan bukti yang dikemukakan mereka, ditolak pada bicara dalam perbicaraan, minggu lalu.

Bercakap kepada KeadilanDaily, peguam, Mohamed Hanipa Maidin percaya tindakan itu tidak diambil disebabkan ‘tangan dan kaki’ pendakwa raya ‘diikat’ pihak tertentu.

“Jika ia melibatkan individu lain, pasti kes itu tidak diteruskan. Satu-satunya kesalahan Anwar adalah nama beliau ‘Anwar Ibrahim’. Jika nama lain, kes ini pasti digugurkan,” katanya.

Malah, beliau berkata, pendakwa raya sepatutnya menggugurkan kes ini di peringkat awal perbicaraan kerana tiada penembusan berlaku dalam kes Fitnah II itu.

“Sepatutnya jika tiada penembusan, tidak ada pendakwaan tetapi sekarang, tiada penembusan atau persecution tapi ada penganiayaan (terhadap Anwar),” katanya lagi.

Minggu lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak tiga bahan bukti – tuala ‘Good Morning’, botol air mineral ‘Cactus’ dan satu berus gigi, yang diambil secar tidak sah, ketika Anwar ditahan di lokap pada Jun 2008.

Polis kemudian menggunakan tiga bahan itu untuk mengambil DNA yang dipercayai diletakkan sebagai sampel untuk dipadankan dengan sampel pada dubur Saiful Bukhari Azlan.

Buku Jingga edisi Sabah perjuang 10 tuntutan rakyat

Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail menandatangani replika 10 Perkara yang terkandung Buku Jingga edisi Sabah

KOTA KINABALU: Buku Jingga edisi Sabah diperkenal dengan memuatkan 10 Perkara termasuk memulangkan semula blok minyak L dan M kepada negeri itu dan penubuhan Suruhanjaya Diraja bagi menyelesai masalah kebanjiran pendatang asing.

Kandungan 10 Perkara itu dinyatakan Datuk Kalakau Untol ketika pergulungan persidangan Konvensyen KEADILAN di Papar di sini, semalam.

- Menjunjung kedaulatan Sabah sebagai negeri sah dalam Malaysia dengan mematikan sebarang tuntutan bertindih termasuk menghentikan bayaran kepada negara asing yang membuat tuntutan itu.

- Membawa usul ke Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk menuntut hak Blok L dan M yang dirampas tanpa persetujuan rakyat Sabah dan mengambil tindakan mahkamah kepada mereka yang bertanggungjawab.

- Menyempurnakan sebuah Suruhanjaya DiRaja bagi mencari menyelesaikan kemelut pendatang tanpa izin.

- Memperuntuk RM1 bilion sebagai modal awal wang hasil royalti gas dan minyak dalam Tabung Warisan Sabah kepada rakyat Sabah yang pendapatan isi rumahnya bawah RM1,500 setiap keluarga.

- Melaksanakan tuntutan kenaikan royalti minyak Sabah sebanyak 20 peratus dengan menandatangani perjanjian baru dengan kerajaan Persekutuan.

- Menubuhkan syarikat minyak dan gas yang dimiliki rakyat Sabah dengan modal awal berbayar RM1 bilion dan mewujudkan sebuah konglomerat antarabangsa yang dibimbing Petronas.

- Melancarkan program Borneonisasi dalam sektor perkhidmatan awam secara berperingkat-peringkat untuk memastikan jawatan utama dipegang rakyat Sabah.

- Menuntut hak ke atas semua pulau-pulau kecil di perairan Sabah yang tuntutannya belum diselesaikan demi menjamin kedaulatan sempadan Sabah dan hasil minyak dan gas di perairannya.

- Menghormati dan mengiktiraf hak tanah adat dan menarik semula semua kes mahkamah berkaitan, yang dibawa kerajaan negeri sebelum ini.

- Mengukuhkan autonomi Sabah dengan menyemak kembali perkara yang termaktub dalam Perkara 20 untuk memastikan sebarang tindakan bertentangan, dihenti serta merta.

Kalakau Untol berkata pengenalan Buku Jingga edisi Sabah itu selaras dengan perlembagaan parti untuk memuktamadkan agenda mendepani Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.

“Konvensyen ini mengupas dan menyediakan seluas mungkin juadah politik kepada pengundi baru dalam memuktamadkan pilihan mereka untuk merealisasikan impian Pakatan Rakyat ke Putrajaya.

“Ini bukan konvensyen sebarangan. Kita ambil langkah radikal supaya kita dapat merubah dasar kerajaan negeri dan negara,” katanya.

DARI BLOG APA KATA ORANG : KENANGAN 2 MAC 2010

Syabas! Fariz ’Juara Rakyat’
HARI INI...Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang semakin merosot sokongan rakyat terhadapnya mula mencari-cari formula baru bagi meraih kembali ’mood’ rakyat.

Maka, bertemulah pula dengan satu slogan baru iaitu Umno ’Juara Rakyat’ dan kini dicanang di seluruh negara.

Pelbagai aktiviti yang dikendalikan oleh kerajaan akan dikaitkan dengan Umno sebagai ’Juara Rakyat’.

Awang banyak menerima komen-komen serta pandangan orang ramai yang mengatakan Umno sebenarnya bukan ’Juara Rakyat’ tetapi ’Juara Menjahanamkan Rakyat’. Betulkah begitu?

Bila Awang renung-renung dan fikir-fikir macam manasabah juga dengan pendapat orang ramai itu. Awang cuba perjelaskan apa yang orang kata.

’Apa Orang Kata’?...Isunya, orang kata Umno bukan ’Juara Rakyat’. Bilanya yang Umno tolong rakyat dengan ikhlas? Semua yang Umno buat untuk rakyat tidak ikhlas melain ada ’rasuah’ atau ’timbal balas’ antara dua pihak, kata Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said dalam ucapannya di beberapa majlis dengan rakyat.

Jadinya, setiap yang dikeluarkan oleh kerajaan Umno-BN kepada rakyat mesti dibalas oleh rakyat kepada kerajaan Umno-BN.

Jika tidak...jadilah seperti penduduk setinggan di Kampung Paya Bunga di Jalan Tok Lam, dekat Wisma Darul Iman.

Kelmarin, hari Selasa ( 2 Mac 2010 ) satu operasi besar-besaran pihak kerajaan Umno-BN Terengganu merobohkan rumah-rumah rakyat di kampung berkenaan atas nama pembangunan.

Rakyat atau pemilik rumah di kampung tersebut telah lama mendiami tanah itu sejak sebelum merdeka dengan status Lesen Menduduki Sementara (LMS).

Setiap tahun, pemilik rumah atau tuan tanah akan membayar cukai-cukai pintu sebagai rakyat yang patuh kepada kerajaan.

Kini, di atas tanah tersebut dikatakan orang akan dibangunkan satu kawasan tempat letak kereta (parkir) bertingkat kononnya untuk mengatasi masalah kesesakan dan kekurangan parkir di bandar.

Rata-rata penduduk adalah berpendapatan rendah, miskin dan penerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan zakat Majlis Ahama Islam Dan Adat Melayu (Maidam).

Justeru itu, member Awang yang berkebetulan jadi pemimpin sebuah parti politik dalam Pakatan Rakyat bertekad mempertahankan hak rakyat bersama-sama.

Puluhan anggota keselamatan polis, SB, pegawai Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), Pejabat Tanah dan Galian (PTG), Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan banyak lagi bertugas pada hari perobohan itu.

Awang melihat satu-persatu, sebuah ke sebuah rumah-rumah rakyat dicincang dengan jentolak milik kerajaan negeri.

Namun begitu, pada hari itu yang menjadi ’Juara Rakyat’ sebenarnya ialah Ketua Angkatan Muda KeADILan (AMK) Terengganu, Fariz Musa yang ditangkap dan ditahan polis kira-kira jam 11.15 pagi.

Beliau ditahan bersama seorang pemilik rumah setinggan berkenaan iaitu Mohd Zamri Sulaiman ketika mempertahankan rumahnya dari dirobohkan pihak berkuasa.

Tindakan Fariz Musa dan Mohd Zamri itu dikatakan menghalang tugas penjawat awam ketika operasi meroboh rumah penduduk berkenaan.

Kedua-duanya, dikenakan di bawah Seksyen 186 kerana menghalang penjawat awam serta dibebaskan dengan jaminan polis kira-kira jam 3.25 petang.

Sebelum itu, dalam kenyataan medianya menjelaskan semua penduduk terbabit sedia berpindah tetapi menghadapai masalah penempatan.

Katanya, penduduk yang terlibat dengan mengambilan balik tanah tersebut merupakan di kalangan orang miskin dan dhaif.

”Mereka (penduduk) semua orang berpendapatan rendah, miskin dan dhaif. Dan ada yang penerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyrakat (JKM) RM300 sebulan dan bantuan zakat Maidam,” jelasnya.

Menurutnya, kenapa pampasan tidak diberikan kepada penduduk yang telah lama mendiami tanah tersebut sebelum merdeka.

”Mereka (penduduk) mendiami di atas tanah itu sejak sebelum merdeka lagi. Mereka bayar cukai pintu tetapi kenapa tidak dibayar pampasan kepada tuan rumah termasuk mereka yang terlibat dengan perpindahan,” ujarnya.

Beliau yang juga Timbalan AMK Pusat menyifatkan pemimpin utama kerajaan negeri bertindak zalim terhadap rakyat.

Ini kerana, memorandum tentang masalah penduduk telah diajukan kepada Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said minggu lalu.

”Saya minta pihak kerajaan negeri jangan bertindak zalim sebab kita telah hantar memorandum ke pejabat Menteri Besar minggu lepas dan kita minta tangguh dahulu selesaikan masalah rakyat.

”Selesaikan pampasan dan masalah tempat tinggal mereka (penduduk).
Kenapa begitu zalim Menteri Besar Terengganu dengan mengambil sikap berdiam diri,” jelasnya.

Sehubungan itu, kata beliau bersedia dikenakan apa juga tindakan demi menuntut hak dan keadilan kepada rakyat.

Sebanyak tiga buah jentolak serta beberapa buah lori Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), kakitangan Jabatan Tanah dan Galian (PTG), Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan puluhan anggota pasukan keselamatan polis menjayakan operasi meroboh rumah-rumah penduduk berkenaan.

Kejadian ’HITAM’ pada hari tersebut mengingatkan kembali Awang kisah-kisah lama yang ’bersarang’ dan ’menghidupkan’ kembali memori lama mengenai tradegi perobohan.

Awang masing ingat bagaimana Institut Berakan sebuah sekolah rakyat dirobohkan oleh kerajaan Umno-BN Terengganu ketika itu di bawah pentadbiran Tan Sri Wan Mikhtar Ahmad.

Tragedi pagi 19 November 1991, itu akan dikenang dan tidak dilupakan buat selama-lamanya. Pusat Ilmu dan Pusat Pendidikan Islam diroboh dan dihancurkan. Tetapi ’cahaya’ Islam tidak akan padam sehingga hari kiamat.

Natijahnya, dari peristiwa perobohan dan air mata rakyat yang mendoakan ’kecelakaan’ kepada pemerintah akan menyebabkan boleh jatuh kerajaan semasa.

Kesimpulannya, mantan MB, Tan Sri Wan Mokhtar tumbang kerajaannya pada tahun 1999. Maka, naiklah kerajaan PAS Terengganu antara tahun 1999-2004.

Kezaliman yang sama dilakukan juga oleh mantan MB Terengganu, Dato’ Seri Idris Jusoh dalam kes perobohan Masjid Bujal, rumah-rumah RTB (Rancangan Tanah Berkelompok).

Maka, balanya...dia (Idris) kempunan hendak jadi MB Terengganu serta beberapa kerusi jatuh ketangan PAS.

Awang lihat...dalam kes di Kampung Paya Bunga ini. Kerajaan Umno-BN Terengganu di bawah Dato’ Ahmad Said juga boleh tumbang dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13, akan datang.

RENUNG DENGAN MINDA TERBUKA...FIKIR DENGAN AKAL YANG TAJAM

Baru Bian : Pilihanraya Masa Terbaik Rakyat Sarawak Ubah Nasib


KUCHING 12 MAC : Pilihanraya negeri yang akan dihadapi dalam masa terdekat ini adalah kesempatan terbaik bagi rakyat Sarawak mengubah nasib diri menjadi lebih baik dan maju ke hadapan.

Kerakusan kepimpinan negeri Barisan Nasional atau BN diketuai Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud mengumpul kekayaan dengan mengaut keuntungan dari hasil negeri dengan berlaku penyelewengan termasuk rasuah di sepanjang pentadbirannya harus menyedarkan rakyat bahawa perubahan perlu dilakukan demi kebaikan bersama.

Ketika berucap dalam konvensyen Parti Keadilan Rakyat atau PKR Sarawak di sini hari ini Pengerusi Majlis Pimpinan PKR negeri , Baru Bian berkata Ketuanan Rakyat yang diperjuangkan Pakatan Rakyat atau PR sememangnya nyata kerana rakyatlah yang berkuasa menentukan tampuk kepimpinan di negeri Sarawak.

Dengan kuasa rakyat ini serta senario politik negara yang berubah masa kini, katanya PR yakin adalah tidak mustahil BN dapat ditumbangkan dalam pilihanraya negeri ke 10 akan datang.

Katanya, kehidupan serba mundur yang ditempohi oleh ramai masyarakat etnik Sarawak selama ini adalah bukti nyata BN tidak menjaga kebajikan rakyat dan hanya mementingkan golongan tertentu serta kroni dari kalangan pemimpin mereka.

Jelasnya, kenaikan harga barang seperti petrol dan makanan menyebabkan kehidupan rakyat semakin tertekan ditambah dengan ketamakan Ketua Menteri dan pemimpin BN lain yang menerajui negeri berpuluh tahun mengaut kekayaan dari hasil negeri menjadikan rakyat terus menerus mundur dan tidak terbela.

Adalah malang ujarnya Sarawak sebagai negeri yang punya banyak sumber dan terbesar di Malaysia menjadi mangsa barisan pemimpin seperti ini yang semudahnya merampas harta rakyat seperti tanah adat atas nama pembangunan.

Baru Bian berkata, PR menawarkan pilihan lebih baik kepada rakyat dan akan memperjuangkan kepentingan rakyat apabila diberi mandat mengambilalih pentadbiran negeri selepas pilihanraya negeri nanti.

Baru Bian berkata, PR memberi fokus terhadap lima isu dalam pilihanraya negeri ini iaitu menghapuskan kemiskinan, meningkatkan pembangunan insfrastruktur di bandar dan pendalaman, memajukan bidang pendidikan, menghapuskan amalan rasuah, kronisme dan nepotisme serta mengembalikan tanah NCR kepada rakyat.

Keengganan Abdul Taib menyahut cabaran debat dengan pelbagai alasan tambahnya merupakan jawapan betapa Ketua Menteri itu cuba mengalihkan tumpuan terhadap segala salah laku dan penyelewengan yang berlaku di sepanjang tempoh kekuasaannya.

Tsunami politik yang berlaku pada 2008 adalah bukti rakyat di negara ini dahagakan perubahan dan rakyat Sarawak perlu melakukan perubahan dengan menyingkirkan regim Abdul Taib dalam pilihanraya negeri ini ke arah mengecapi kehidupan lebih sempurna dan masa depan yang terjamin.

Umno Sungai Petani parah berebut duit

KUALA LUMPUR: Pergolakan Umno Bahagian Sungai Petani melibatkan ketuanya Khairul Anuar Zainol dan timbalannya Ali Yahya semakin parah akibat berebut duit.

Ketika mendedahkan hal itu, Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul pergolakan itu berpunca daripada soal duit dan harta pampasan yang diberikan kerajaan pusat untuk pembangunan dan kebajikan rakyat.

Sudah menjadi rahsia umum wang peruntukan berjumlah RM1 Juta untuk kawasan Parlimen itu disalur melalui bahagian Umno, kerana parlimen itu dimenangi oleh Pakatan Rakyat.

“Punca pergolakan mereka kerana individu yang terima duit itu tidak membahagikan kepada pihak satu lagi sehingga menimbulkan rasa tidak puas hati,” kata Johari ketika dihubungi Keadilandaily.com.

Beliau yang juga Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi KEADILAN berkata, akibatnya timbul rasa marah sehingga senario mengugut keluar parti pula timbul.

“Kumpulan yang tidak dapat duit itu mula berang dan tidak mahu menyokong sepenuhnya ketua mereka sehingga menimbulkan kekecohan.

“Mereka tidak sedar percakaran itu akan membuatkan sokongan rakyat terutama daripada anak muda kian merosot,” ujarnya.

Tambah beliau, pergolakan itu dengan sendirinya menyebabkan kebajikan rakyat diabaikan.

Sementara itu, Johari memberitahu Umno semakin hari hilang kuasa dan susah untuk dibangunkan kerana bergantung kepada agensi kerajaan sahaja.

“Kekuatan mereka (Umno) hanya agensi kerajaan sahaja dan akan jadi parti yang semakin pupus kerana rakyat kini tidak mahu lagi beri sokongan kepada mereka,” katanya.

KENAPA Najib - Rosmah TIDAK SAMAN Balasubramaniam ????

Kenapa sehingga sekarang PM Najib Razak dan FLOM Rosmah Mansor masih belum mengambil sebarang tindakan untuk menyaman P.Balasubramaniam ( Bala ) berkaitan keterlibatan dengan skandal pembunuhan AltantUya Sharibbuu ???

Kenapa , kalau betul Najib Razak dan Rosmah tidak terlibat mereka berdua seharusnya membersihkan diri mereka dengan menyaman Bala serta mendakwa Bala memfitnah mereka berdua ????

Kenapa mereka berdua terus mendiamkan diri walaupun Bala telah menuduh mereka dengan aktiviti jenayah yang boleh merosakkan reputasi mereka sebagai Perdana Menteri dan FLOM ???

Kenapa FLOM Rosmah Mansor tidak mengambil tindakan undang-undang apabila Bala telah mengaitkan beliau dengan aktiviti rasuah terhadap Bala agar bertindak menarik balik Akuan Bersumpah Pertama yang jelas menyatakan keterlibatan suaminya Najib Razak dengan aktiviti seks termasuk MELIWAT Altantuya serta termasuk skandal pembunuhan model Mongolia tersebut ???

Kenapa PDRM tidak mengambil tindakan terhadap Bala sekiranya beliau telah memfitnah seorang PM dan FLOM dengan skandal jenayah pembunuhan Altantuya kerana ianya melibatkan seorang Perdana Menteri serta boleh menjejaskan nama baik negara ???

KENAPA NAJIB - ROSMAH TIDAK MENGAMBIL SEBARANG TINDAKAN UNDANG-UNDANG DAN ADAKAH KERANA SEMEMANGNYA MEREKA BERDUA TERLIBAT DENGAN SKANDAL JENAYAH PEMBUNUHAN ALTANTUYA ????

HOSNI MUBARAK SARAWAK SUDAH KETAKUTAN!!!!!!

Anwar : Halang MP Masuk Sarawak Persis Regim MubarakKUCHING 12 MAC : Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengecam tindakan Ketua Menteri Sarawak,Tan Sri Taib Mahmud yang melarang Ahli Parlimen Subang, R Sivarasa daripada memasuki Sarawak awal pagi tadi.

Katanya lagi ini merupakan salah satu contoh pemerintahan kuku besi persis pemerintahan Mesir di bawah regim Mubarak.

"Ini stail Mubarak bawah Mesir, kalau masyarakat Sarawak, Malaysia dan luar negara nak tahu apa erti sistem kuku besi, kerajaan autokratik, salah guna kuasa inilah contohnya," ujar Anwar.

Beliau juga menyifatkan Malaysia terutamanya negeri Sarawak, masih berada dalam kongkongan pemerintah yang bersifat kuku besi, di mana prinsip kebebasan tidak didokong dalam negara ini.

"Dan ini menunjukkan bahawa Malaysia khususnya di Sarawak masih ditahap dan dianggap negara yang belum maju dari segi kebebasan dan demokrasi dan masih tertakluk kepada sistem keras kuku besi seperti Ben Ali, Mubarak, dan At Taffi," katanya,

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Konvensyen PKR di Sarawak.

Pagi tadi Sivarasa dilarang daripada memasuki Sarawak setibanya beliau di Lapangan Terbang Antarabangsa Kucing.

Beliau yang tidak dibenarkan masuk tanpa alasan yang kukuh diberikan dan hanya arahan yang dikeluarkan oleh pejabat Ketua Menteri Sarawak.

Sebelum ini, pada tahun 2009 Sivarasa juga tidak dibenarkan masuk ke negeri tersebut .