klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Khamis, 7 April 2011

TAIB MAHU BUNUH RAKYAT MUKAH DAN KHIANATI RAKYAT MUKAH

Kita Sangka Kita Dalam Zon Selesa!

dipetik daripada : Mukah Lau Itou


By Pusuk.


Selama ini, kita Melanau menyangkakan kita selesa. Kita dijaga baik oleh YB2 Melanau kita. Taib pun orang Melanau juga. Kita rasa suara kita kedengaran. Kita rasa ada orang yang memperjuangkan hak kaum kita Melanau. Jadi kita mula berpeluk tubuh. Kita leka dan lalai. Tidak peka dengan perubahan yang sedang kita hadapi. Mungkin juga ini adalah kerana dasar BN yang digunakan untuk memperbodohkan rakyat selama ini. Dasar ini kita ketahui sebagai dasar pecah dan perintah. Divide and conquer. Dasar inilah yang digunakan untuk memanipulasi rakyat dengan janji-janji pembangunan yang begitu manis didengar. Mari kita lihat beberapa contoh ini.
Contoh 1) Jalan raya Mukah-Selangau.

Janji ini telah kita dengar selama puluhan tahun. Sekarang, sebelum pilihan raya, jalan raya Mukah-Selangau disiapkan dengan secepat mungkin. Tidakkah terdetik di hati kita mengapa jalan raya ini tidak dapat bertahan lama? Mengapa hayatnya tidak sampai 2 tahun? Jawapannya hanya satu. Kualitinya adalah terlampau rendah. Terdapat desas-desus yang mengatakan seorang pegawai tinggi JKR meletak jawatan kerana tidak tahan dengan sikap kerajaan yang mempertahankan kontraktor yang menyiapkan jalan dengan kualiti yang rendah ini. Pusuk tahu siapa jurutera ini tetapi demi menjaga kepentingannya terpaksa Pusuk rahsiakan. (namanya bermula dengan huruf T) Mungkin kita orang Mukah boleh meminta JKR untuk mengemukakan salinan lukisan plan ini dan kita upah jurutera untuk menilai kualiti jalan kita samada betul mengikut kualiti lukisan plan atau tidak? Ini hak kita orang Mukah.
Contoh 2) Kilang aluminium dan kilang arang batu. Kilang ini dibina di Mukah dengan hanya mendapat kelulusun daripada beberapa orang yang Pusuk tidak mahu sebutkan di sini. Tetapi orang Mukah boleh selidiki. Kilang ini merupakan antara kilang yang mengeluarkan racun toksik yang paling merbahaya di DUNIA! Mengapa kilang ini dibina di Mukah? Mengapa orang Mukah langsung tidak mampu untuk mengeluarkan protes kita atas pembinaan kilang-kilang ini. Cuba kita tanya pekerja di kilang aluminium, berapa orangkah penduduk Mukah yang bekerja sebagai eksekutif di kilang-kilang ini. Atau hanya sebagai stor keeper dan sebagainya. Mengapa? Tidak ada seorang kah penduduk Mukah yang berkemampuan? Ini kerana terdapat rahsia yang tidak dapat dibocorkan. Kita boleh menemubual beberapa kontraktor yang terlibat dalam pembinaan kilang-kilang ini. Antara komplen yang biasa didengar ialah kerosakkan handphone apabila berada di dalam kilang ini. Sekarang ini pula terdapat komplen baru yang mengatakan hasil tanaman mereka yang berdekatan kilang ini sudah mula mati. Bagaimana pula dengan lepasan air kilang ini yang dialirkan ke dalam laut kita? Sudahkah kita periksa kandungan toksiknya? Kita akan terkejut dengan hasil kajian ini. Persoalannya, mengapa kilang ini dibina di Mukah??? Seperti yang Pusuk telah dedahkan, pembinaan kilang ini telah ditolak oleh bahagian-bahagian lain di Sarawak. Tetapi kita orang Mukah menyambut pembinaan kilang ini seperti satu pembangunan??! Betapa daifnya kita.

Contoh 3) Ladang kelapa sawit.

Ladang-ladang ini merupakan salah satu daripada plan pembangunan Taib. Cara kendalian tanah untuk perladangan ini sudah didedahkan oleh Sarawak Report. Sila lawati laman web ini untuk mendapat berita yang lebih mendalam. http://www.sarawakreport.org/ Lebih parah lagi, ladang-ladang ini menggunakan racun yang amat memudaratkan persekitaran. Ini yang terjadi di Daro dan Igan. Sudah terdapat berita yang penduduk Mukah sudah mula merasakan impak dan kesan daripada ladang-ladang ini. Adakah kerana keuntungan semata-mata, kehidupan dan kesihatan rakyat tergadai. (tambahan lagi hospital Mukah hanya ada x-ray). Dan bagaimana kompeni-kompeni ladang ini boleh dihadiahkan State Land yang sebegitu banyak sampai puluhan ribu ekar tanah? Tidakkah ini pelik? Bagaimana pula dengan pembinaan sebuah resort oleh salah sebuah kompeni ini? Kompeni ini milik usahawan yang sudah ternama. Tidakkan dia dapat melihat risiko kerugian apabila membina resort ini? Ini kerana resort ini adalah pengabur mata kita, pemanis buat orang Mukah yang mudah berpuas hati untuk menghadiahkan tanah dan konsesi ladang kepada kompeni ini bagi memastikan Taib dan kerabatnya mendapat keuntungan yang tidak putus2.

Contoh 4)Lapangan Terbang "Antarabangsa" Mukah.

Sudah berapa lama kita dengar lapangan terbang ini akan dibina? 5 tahun, 10 tahun? Mengapa setiap kali pilihan raya kita akan mendengar janji yang sama? Mungkin kali ini kerajaan akan membina lapangan terbang ini. Terima Kasih kita ucapkan kerana menggunakan duit rakyat dengan betul. Walau bagaimanapun, bagaimana pula dengan satu-satunya stadium kita? Berapa lama masa yang diperlukan untuk menyediakan sebuah stadium? Mengapa Taib dapat memberi konsesi ladang kelapa sawit dengan begitu cepat tetapi tidak prasarana buat penduduk Mukah? Sebab kita orang Mukah selama ini memang dianggap senang ditipu. Persoalannya, jika benar kerajaan serius untuk menyediakan kemudahan ini, kenapa perlu tunggu pilihan raya? Mengapa tidak sesudah memenangi pilihan raya yang lepas? Ini semua merupakan gula-gula yang ditaburkan Taib buat kita agar BN sentiasa berkuasa. Tidakkah kita sudah terasa kita memang senang ditipu?Banyak lagi isu yang akan Pusuk kupaskan dalam artikel yang akan datang.


Kembali kepada dasar pecah dan perintah. Dasar ini adalah supaya penduduk di pedalaman tidak mendapat pembangunan yang sepatutnya. BN akan berkempen dengan janji yang sama setiap tahun menjelang pilihan raya. Selepas memenangi pilihan raya, rakyat diabaikan. Tidak cukupkah pendedahan dari sumber seperti Sarawak Report, Sadia, NGO dan sumber antarabangsa yang lain? Mengapa perlu organisasi antarabangsa yang perjuangkan rakyat Sarawak tetapi kita mendabik dada? Adakah terlalu sukar untuk menyediakan air bersih kepada rakyat? Atau bekalan elektrik? Tetapi BN dapat pula membina empangan Bakun yang berharga ratusan juta ringgit?

Penduduk di pedalaman mengalami pelbagai bentuk penindasan, tanah dirampas, anak-anak dirogol, dibunuh, diugut oleh pekerja kompeni-kompeni balak yang diberikan lesen oleh Taib. Tetapi apabila ada pihak yang ingin membuat pendedahan, pemimpin BN segera bangkit dan mengatakan ini suatu penipuan. Setiap kita tahu ini bukan satu penipuan. Sudah begitu banyak NGO dan badan antarabangsa yang membuat pendedahan demi pendedahan tetapi malangnya setakat ini, nasib mereka tidak pernah terbela. Dan yang paling tidak dapat kita terima adalah, kita yang mengundi mereka ini sebagai pemimpin kita walaupun kita tahu kes-kes ini memang betul terjadi. Kita mengaku beragama. Kita tanpa segan silu cuba untuk mempertahankan agama kita. Betapa hipokritnya kita! BN dengan sedaya upaya cuba menutup kes-kes seperti ini dan dengan sedaya upaya untuk tidak membangunkan kawasan ini agar tidak mendapat tentangan.


Berbeda pula dengan kawasan bandar. Mengapa kebanyakkan kawasan bandar seperti Kuching dan Sibu telah menolak pemimpin BN yang kotor ini? Kerana mereka tahu bahawa jika kerajaan begini yang memerintah, Sarawak bakal menjadi sejarah. Tetapi mereka ini lebih maju dari pedalaman. Media-media BN seperti RTM, Utusan Sarawak, Utusan Malaysia, Borneo Post sudah tidak dapat mengaburi pemikiran mereka ini. Mereka ini dapat mengakses maklumat dengan mudah. Oleh itu kita dapat melihat senario politik kini di mana BN semakin goyah. Ini tidak mungkin dapat diketahui dari media mereka. Oleh itu Pusuk seringkali mengetengahkan media alternatif agar kita dapat mendengar maklumat dari pihak yang tidak mempunyai kepentingan dengan BN. Pihak yang memperjuangkan hak rakyat.


Inilah dasar pecah dan perintah yang digunakan oleh BN ke atas rakyat Sarawak.


Bagaimana kita boleh duduk berpeluk tubuh apabila kita sudah mengetahui kerajaan kita rasuah dan zalim? Tidak terdetikkah di hati kita yang kita perlukan kerajaan yang bersih dan mampu menyumbang kepada rakyat? Yang mampu memperjuangkan hak kita rakyat Sarawak. Mukah, masih tidak sedarkah kita bahawa kita bertanggungjawab ke atas kesusahan orang dan kesusahan kita sendiri?


Adakah ini kita katakan yang kita berada di zon yang selesa? Sedarlah...

Perut buncit bukti kelemahan video

oleh : Wira Arjuna

Satu Malaysia kecoh... kerana klip video kurang dua minit.

Ada yang mengatakan orang itu mirip Anwar Ibrahim, tidak kurang yang sangsi. Anwar berkata beliau “tidak peduli' kerana tahu pelaku dalam rakaman itu bukan beliau.

NONETindakan oleh pihak yang memuatkan video itu jelas untuk mengaibkan lagi Anwar setelah beliau enggan tunduk kepada ugutan supaya beliau dan isterinya berundur dari politik – sesuatu yang amat dihajati oleh Umno, namun tidak kesampaian.

Walaubagaimanapun setiap sesuatu itu ada hikmahnya. Kepada mereka yang mempunyai kepakaran di bidang video dan mahu menegakkan kebenaran (tanpa dipengaruhi laporan media arus perdana) rakaman pendek Youtube membolehkan mereka menguji kesahihan video Datuk “T” itu buat kali pertama dengan “barang kes itu sendiri.”

azlanJelas beberapa persoalan asas muncul selepas melihat klip satu minit 41 saat itu, secebis daripada rakaman 21 minit yang didalangi oleh gadingan bekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik, ahli perniagaan Datuk Sharzyl Eskay dan Bendahari Perkasa Datuk Shuib Lazim.

Bagi mereka yang arif dalam penerbitan video persoalan pertama adalah kenapa wajah pelaku tidak jelas.

Jawapan adalah kerana Kamera “night vision” digunakan. Kamera ini biasa digunakan apabila keadaan sesuatu tempat adalah gelap tetapi bilik hotel yang dirakam jelas mempunyai lampu dengan pancaran bayang jelas kelihatan pada dinding bilik.

Pantulan bayang

Jadi kenapa kamera itu digunakan? Jawapan paling logik adalah tindakan itu disengajakan kerana kamera sedemikian akan memastikan muka pelaku dalam rakaman adalah “soft”, dan samar-samar.

Ini membolehkan pelbagai tafsiran dibuat mengenai identiti pelaku. Persoalan penting adalah kenapa pihak yang membuat rakaman tidak menggunakan kamera biasa yang akan menampakkan dengan jelas wajah pelaku jika tujuan rakaman adalah untuk mendedahkan Anwar melakukan perbuatan sumbang.

NONEPersoalan seterusnya ialah apa signifikannya bayang-bayang pelaku yang tertera jelas pada dinding.

Mereka yang arif dalam penerbitan video akan terus menjurus kepada bayang-bayang pelaku yang dihasilkan oleh kilauan lampu di sekitar bilik hotel berkenaan. Bilik diterangi dengan lampu, menyebabkan pantulan bayangan pada dinding dan pada tubuh ketiga-tiga pelaku setiap kali mereka melintasi lampu yang dimaksudkan.

Jika bilik diterangi sebegitu rupa, agak mustahil pelaku tidak tahu tujuannya. Agak mustahil pelaku tidak tahu mereka sedang dirakamkan (hakikat ini akan diperkuatkan dengan hujah seterusnya).

Rakaman itu akan menunjukkan bahawa kedua-dua pelaku, satu berseluar dan satu bertuala begitu tekun menggunakan remote control (alat kawalan jauh) berwarna hitam yang diletakkan di atas meja di mana kamera “night vision” dipasang.

Mungkin pihak “sebelah sana” akan mendakwa “remote contol” itu adalah untuk penghawa dingin bilik namun ini amat disangsikan kerana kedua-dua pelaku menghalakan “remote control” itu kepada apa yang ada di atas meja berkenaan.

Fakta kedua-dua pelaku lelaki mencapai dan menggunakan alat “remote control” dan mengajukannya pada arah sama sebelum beredar adalah petanda jelas pelaku dalam video tahu malah mendalangi rakaman itu.

Satu kelemahan kamera “night vision” adalah ia boleh mengambil visual wajah pelaku secara samar-samar atau “soft”. Namun ia tidak dapat menyembunyi atau melunturkan imej susuk tubuh pelaku.

Perut buncit tetek labuh

Oleh kerana itu perut buncit dan “tetek labuh” pelaku tidak dapat dikaburkan. Ini membolehkan perbandingan jelas dibuat antara susuk tubuh Anwar dan pelaku dalam video itu.

NONESegala pengamatan ini diperkuatkan dengan beberapa fakta asas – video yang dinaikkan di Youtube disunting dari sudut-sudut tertentu yang pelakunya mirip iras wajah Anwar.

Kenapa agaknya pihak berkenaan tidak memuatkan keseluruhan video berkenaan di Youtube?

Jawapannya tentu kerana jika lebih banyak sudut pelaku dalam video itu ditonjolkan, risiko adalah lebih besar dan pelbagai persoalan akan ditanya oleh rakyat dan sekali gus menghakis persepsi yang cuba ditanam oleh dalang rakaman itu di minda rakyat.

Media arus perdana telah memainkan klip rakaman itu berulang kali di televisyen. Akhbar kawalan Umno turut memuatkan gambar dari klip itu di muka depan dan di muka dalam dengan mesej yang sama – tak syak lagi memang Anwar dalam rakaman video mengadakan seks dengan pelacur.

Namun pengamatan yang teliti mengenai video itu oleh pakar-pakar berkaitan akan mendapati video berkenaan dihasilkan oleh seorang yang tahu menggabungkan “kuasa” kamera dengan penataan cahaya lampu' untuk mencapai maksud yang dihajatkan oleh pihak yang mengupahnya.

Persoalan-persoalan yang dibangkitkan dalam rencana ini menguatkan hujah bahawa polis tidak sekadar boleh menyiasat ketulenan video itu semata-mata tetapi memperinci sama ada pelaku dalam rakaman itu benar-benar Datuk Seri Anwar Ibrahim atau tidak.

Dan, biarlah siasatan itu telus setelus-telusnya dan bukan sekadar menanam tebu di bibir.

N51: KEADILAN kemuka dua bantahan terhadap Taib

SARAWAK: Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) mengemukakan dua bantahan terhadap calon Barisan Nasional (BN) kerusi N51 Dewan Undangan Negeri (DUN) Balingian, Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

Bercakap kepada Keadilan Daily, Ahli Majlis Pimpinan KEADILAN, Fariz Musa berkata, bantahan pertama dibuat apabila Taib meletakkan namanya sebagai ‘Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud’ pada kertas undi semasa proses penamaan calon berlangsung pagi tadi.

“Kita bantah sebab dalam kad pengenalan beliau (Taib) tidak ada penggunaan gelaran ‘Pehin Sri’ itu,” kata Fariz yang turut berada di pusat penamaan calon di Dewan Suarah Mesra Mukah, dekat sini.

Bantahan kedua pula apabila Abdul Taib mengisi ‘Ketua Menteri Sarawak’ bagi menjawab status pekerjaan beliau sekarang.

“Kenapa dia mendaftarkan pekerjaannya sebagai Ketua Menteri Sarawak sedangkan jawatan itu telah gugur sebaik DUN Sarawak dibubarkan,” soal Fariz semasa tempoh bantahan pagi tadi.

Penamaan calon DUN Balingian menyaksikan persaingan tiga penjuru membabitkan Suriati Abdullah (KEADILAN) menentang Taib (BN) dan Datuk Salleh Jaafar (Bebas) yang juga sepupu Taib.

Terdahulu, kira-kira 200 penyokong Pakatan Rakyat berkumpul di pusat penamaan calon bagi mengiringi calon mereka. - tvselangor

Azan : Kenapa Tidak Ada S'jaya Diraja Untuk Altantuya, PKFZ

KUALA LUMPUR, 6 APRIL: Penubuhan Suruhanjaya Siastan Diraja (RCI) yang dicadangkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz tidak lebih daripada daripada taktik terbaru Umno untuk ‘memanjangkan’ fitnah video lucah terhadap Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Jika kerajaan ingin menubuhkannya terpulang kepada mereka. Jika itu mereka rasakan satu cara untuk memperbesarkan satu aib dan menjatuhkan kredibiliti ketua pembangkang, mereka dah ada cara, kalau mereka nak buat, buatlah dan itu tidak menjadi halangan,” kata Ahli Parlimen Indera Mahkota Azan Ismail.

Azan turut menyelar desas-desus bahawa Umno akan mengemukakan usul di Parlimen untuk menubuhkan Suruhanjaya diRaja itu.

Tambah Azan, sepatutnya penubuhan Suruhanjaya Penyiasatan Diraja bertumpu kepada kes yang membawa kepada keraguan rakyat dan boleh mencemarkan nama baik negara.

“Perkara yang mendesak berkaitan Suruhanjaya diRaja biasanya melibatkan insiden yang membawa kepada keraguan seluruh rakyat Malaysia seperti kematian yang membawa kepada nama buruk negara.,” kata Azan.

“Isu pembunuhan Altantuya tidak diselesaikan mengikut RCI (Suruhanjaya diRaja). Sepatutnya penubuhan RCI perlu dibuat untuk meneliti dan mengkaji kes, atau keputusan kes yang terselindung di bawah kematian Altantuya. Kes yang melibatkan kehilangan wang kerajaan yang berjuta ringgit seperti PKFZ sepatutnya ditubuhkan RCI,” katanya.

Azan berkata rakyat harus menolak cubaan Umno untuk terus mengapi-apikan isu video lucah yang direkacipta untuk menfitnah Anwar untuk mengalih perhatian terhadap isu-isu nasional yang memerlukan penjelasan kerajaan.

“Kita tidak boleh menyembunyikan dan pengalihkan pandangan rakyat dan pada masa yang sama boleh menunjukkan tahap moral kita yang rendah, kesukaan kita kepada isu video-video lucah yang mendahului daripada isu-isu kepentingan rakyat,” katanya.

Dalam pada itu beliau yakin penyebaran klip video yang dilakukan oleh pihak tidak bertanggungjawab lebih bermotifkan untuk mengaibkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Saya sendiri telah melihat dan meneliti video itu dan saya mendapati video itu tidak lain tidak bukan untuk mengaibkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan keadaan yang cukup tidak bermoral. Setelah diteliti terdapat banyak keraguan dan saya rasa tidak ada alasan untuk mengatakan lelaki itu adalah Datuk Seri Anwar.” Kata Azan.

“Kita tahu dan keluarga sendiri tahu mengikut video satu minit lebih yang dipaparkan itu tidak ada kena mengena langsung atau mirip dan ada kena mengena dengan Anwar Ibrahim dan keluarga telah menolak.Penolakan oleh keluarga mereka sangat mustahak kerana keluarga mereka sangat mengenali beliau dan menjadi testimoni yang sangat mustahak,” katannya.

Kecoh Di Balingian Taib Bawa Bomoh

Pusat penamaan calon N51 Dun Balingian hari ini kecoh apabila calon Salleh Bin Jaafar menyerang seorang wanita asing yang disyaki sebagai bomoh kepada Taib Mahmud.

Beliau yang keluar dari dewan penamaan calon itu terus menyerang wanita tersebut dengan menyatakan wanita tersebut sebagai perosak negeri Sarawak, malah menjerit wanita tersebut sebagai bomoh yang selama ini bersama Taib untuk memusnahkan negeri Sarawak.

Dalam masa yang sama beliau juga menjelaskan kepada orang ramai jika tidak percaya boleh bertanya dengan Taib sendiri siapa sebenarnya wanita tersebut.

Wanita tersebut yang berbangsa asing itu dilihat melarikan diri dari Salleh kerana ingin mengelak dari terus diserang. Dalam masa yang sama beberapa penyokong BN mula mengawal wanita tersebut dan membawa lari ke suatu lokasi yang tidak diketahui.

PRN KE 10 SARAWAK CIPTA SEJARAH .. BN TIDAK MENANG TANPA BERTANDING KALI INI

Senarai calon KEADILAN yang bertanding di 48 kerusi DUN Sarawak

Berikut senarai calon Keadilan dan lawan yang bertanding di 48 kerusi Dewan Undangan Negeri Sarawak
N01: OPAR: SARAWAK: 8,099

1. Boniface Willy ak Tumek (KEADILAN)
2. Stephen ak Sagir (SNAP)
3. Joseph Jindy ak Peter Rosen (Bebas)
4. Ranum ak Mina (BN-SUPP)

N02: TASIK BIRU: SARAWAK: 15,100

1. Datuk Peter Nansian ak Ngusie (BN-SPDP)
2. Frankie Jurem ak Nyombui (SNAP)
3. John Tenewi Nuek (KEADILAN)

N04: PANTAI DAMAI: SARAWAK: 14,104

1. Suhaimi Selamat (Bebas)
2. Dr Abdul Rahman Junaidi (BN-PBB)
3. Wan Zainal Abidin Wan Senusi (KEADILAN)

N05: DEMAK LAUT: SARAWAK: 10,437

1. Dr Hazland Abang Hipni (BN-PBB)
2. Ali Hossen bin Abang (KEADILAN)

N06: TUPONG: SARAWAK: 17,796

1. Datuk Daud Abdul Rahman (BN-PBB)
2. Baharuddin @ Din Shah Mokhsen (KEADILAN)

N07: SAMARIANG: SARAWAK: 15,942

1. Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali (BN-PBB)
2. Zulrusdi Mohamad Hol (KEADILAN)

N011: BATU LINTANG: SARAWAK: 27,833

1. Sih Hua Tong (BN-SUPP)
2. See Chee How (KEADILAN)
3. Soo Lina (Bebas)

N014: ASAJAYA: SARAWAK: 13,799

1. Abd Karim Rahman Hamzah (BN-PBB)
2. Arip Ameran (KEADILAN)

N014: ASAJAYA: SARAWAK: 13,799

1. Abd Karim Rahman Hamzah (BN-PBB)
2. Arip Ameran (KEADILAN)

N016: BENGOH: SARAWAK: 21,955

1. Willie ak Mongin (KEADILAN)
2. Wejok ak Tomik (Bebas)
3. Richard @ Peter ak Margaret (SNAP)
4. Dr Jerip ak Susil (BN-SUPP)

N017: TARAT: SARAWAK: 16,352

1. Ateng ak Jeros (SNAP)
2. Roland Sageh Wee Inn (BN-PBB)
3. Peter Ato ak Mayau (KEADILAN)

N018: TEBEDU: SARAWAK: 12,497

1. Kipli bin Ale (Bebas)
2. Datuk Seri Michael Manyin ak Jawong (BN-PBB)
3. Christopher ak Kiyui (KEADILAN)
4. Anthony ak Nais (SNAP)

N019: KEDUP: SARAWAK: 17,466

1. Lainus ak Andrew Luwak (KEADILAN)
2. Maclaine Ben @ Martin Ben (BN-PBB)
3. Amin ak Banti (Bebas)
4. Belayong ak Jayang (SNAP)

N021: SIMUNJAN: SARAWAK: 10,104

1. Mohd Naroden Majais (BN-PBB)
2. Mashor Hussen (KEADILAN)
3. Zaini bin Le’ (Bebas)
4. Mac Palima ak Nyambil (PCM)

N023: LINGGA: SARAWAK: 7,745

1. Abang Othman Abang Gom (SNAP)
2. Abang Ahmad Arabi Abang Bolhassan (KEADILAN)
3. Simoi Peri (BN-PBB)

N025: BALAI RINGIN: SARAWAK: 8,798

1. Ibi ak Uding (KEADILAN)
2. Snowdan Lawan (BN-PRS)
3. Dan ak Giang (SNAP)
4. Lipeh ak Mawi (PCM)
5. Cobbold ak Lusoi (Bebas)
6. Sujal ak Gansi (Bebas)

N026: BUKIT BEGUNAN: SARAWAK: 7,778

1. Mong ak Dagang (BN-PRS)
2. Lias ak Julai (Bebas)
3. Jimmy Lim @ Jimmy Donald (KEADILAN)
4. Ivanhoe Anthony ak Belon (SNAP)

N028: ENGKELILI: SARAWAK: 9,444

1. Dr Johnichal Rayong ak Ngipa (BN-SUPP)
2. Jimmy Simon Maja (Bebas)
3. Semijie ak Janting (SNAP)
4. Marudi @ Barudi ak Mawang (KEADILAN)

N029: BATANG AI: SARAWAK: 8,728

1. Nicholas Bawin ak Anggat (KEADILAN)
2. Malcom Mussen ak Lamoh (BN-PRS)

N030: SARIBAS: SARAWAK: 8,054

1. Ricky @ Mohammad Razi Sitam (BN-PBB)
2. Abang Zulkifli Abang Engkeh (KEADILAN)

N031: LAYAR: SARAWAK: 8,109

1. Joe ak Unggang (SNAP)
2. Stanny Embat Dharoh ak Laja (KEADILAN)
3. Ngumbang @ Kibak ak Datu (Bebas)
4. Tan Sri Dr Alfred Jabu ak Numpang (BN-PBB)

N032: BUKIT SABAN: SARAWAK: 7,657

1. Dayrell Walter Entrie (SNAP)
2. Jerah ak Engkiong @ Edward Jerah (KEADILAN)
3. Robert Lawson Chuat (BN-PBB)

N033: KALAKA: SARAWAK: 14,167

1. Ismail bin Hussain (Bebas)
2. Abdul Wahab Aziz (BN-PBB)
3. Mohd Yahya Abdullah (KEADILAN)

034: KRIAN: SARAWAK: 11,016

1. Liman ak Sujang (SNAP)
2. Datuk Peter Nyarok ak Entrie (BN-SPDP)
3. Banyi ak Beriak (Bebas)
4. Ali ak Biju (KEADILAN)

N035: BELAWAI: SARAWAK: 8,623

1. Abdul Wahab Abdullah (KEADILAN)
2. Kiprawi bin Suhaili (Bebas)
3. Datuk Talif @ Len Salleh (BN-PBB)

N036: SEMOP: SARAWAK: 8,891

1. Abdullah Saidol (BN-PBB)
2. Ong Chung Siew (KEADILAN)
3. Ajiji Fauzan (Bebas)

N037: DARO: SARAWAK: 7,305

1. Murni Suhaili (BN-PBB)
2. Jamaludin Ibrahim (KEADILAN)
3. Muhamad Zamhari Berawi (Bebas)
4. Noh @ Muhamad Noh Bakri @ Bakeri (Bebas)

N042: MELUAN: SARAWAK: 11,487

1. John Brian Anthony ak Jeremy Guang (KEADILAN)
2. Wong ak Judat (BN-SPDP)
3. Labang ak Jamba (SNAP)

N043: NGEMAH: SARAWAK: 8,058

1. Alexander Vincent (BN-PRS)
2. Yakup Khalid (Bebas)
3. Adeh ak Denong (PCM)
4. Michael ak Lias (SNAP)
5. Aris ak Alap (KEADILAN)

N044: MACHAN: SARAWAK: 9,944

1. Kong Tat Kim (PCM)
2. Datuk Gramong Juna (BN-PBB)
3. George Chen Nguk Fa (KEADILAN)
4. Augustine ak Liom @ August Kiom (SNAP)

N049: NANGKA: SARAWAK: 14,197

1. Dr Annuar Rapaee (BN-PBB)
2. Norisham Mohamed Ali (KEADILAN)

N050: DALAT: SARAWAK: 11,857

1. Datin Fatimah Abdullah @ Ting Sai Ming (BN-PBB)
2. Sylvester Ajah Subah @ Ajah Subah (KEADILAN)
3. Salleh Mahali (Bebas)

N051: BALINGIAN: SARAWAK: 11,792

1. Suriati Abdullah (KEADILAN)
2. Tan Sri Abdul Taib Mahmud (BN-PBB)
3. Datuk Salleh Jafaruddin (Bebas)

N052: TAMIN: SARAWAK: 12,244

1. Joseph Mauh ak Ikeh (BN-PRS)
2. Mengga ak Mikui (KEADILAN)

N053: KAKUS: SARAWAK: 9,604

1. Dick @ Laurance Dick Sekalai (PCM)
2. Paul Anyie Raja (KEADILAN)
3. John Sikie ak Tayai (BN-PRS)
4. Entali ak Empin (Bebas)

N054: PELAGUS: SARAWAK: 15,322

1. Stanley Nyitar @ Unja ak Malang (BN-PRS)
2. Edward Sumbang ak Asun (KEADILAN)
3. George ak Lagong (Bebas)

N056: BALEH: SARAWAK: 11,287

1. Datuk Seri Dr James Masing (BN-PRS)
2. Bendindang ak Manjah (KEADILAN)

N057: BELAGA: SARAWAK: 8,463

1. John Bampa @ Tusau (SNAP)
2. Liwan Lagang (BN-PRS)
3. Basah Kesing @ Ali Basah Kesing (KEADILAN)
4. Michael Jok (Bebas)
5. Matthew ak Munan (Bebas)
6. Kenneth Adan Silek (Bebas)

N058: JEPAK: SARAWAK: 12,979

1. Ramli Malaka (SNAP)
2. Abdul Jalil Bujang (KEADILAN)
3. Datuk Talib Zulpilip (BN-PBB)
4. Abdul Kuddus Ramlee (Bebas)
5. Awang Abdillah Awang Nasar (Bebas)

N060: KEMENA: SARAWAK: 14,082

1. Liam Rengga (Bebas)
2. Bernard Binar Bayang ak Rading (KEADILAN)
3. Dr Stephen Rundi ak Utom (BN-PBB)
4. Ungun ak Bayan (SNAP)

N061: BEKENU: SARAWAK: 10,672

1. Rosey Yunus (BN-SPDP)
2. Dyg Juliana Awg Tambi (PCM)
3. Thony ak Badak (SNAP)
4. Ishak Mahwi (KEADILAN)

N062: LAMBIR: SARAWAK: 14,144

1. Ripin Lamat (BN-PBB)
2. Zolhaidah Suboh (KEADILAN)
3. Johari Bujang (SNAP)

N065: SENADIN: SARAWAK: 22,432

1. Michael Teo Yu Keng (KEADILAN)
2. Datuk Lee Kim Shin (BN-SUPP)

Penyandang: Datuk Lee Kim Shin (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 7,173
Majoriti: 4,799

N066: MARUDI: SARAWAK: 13,093

1. Sylvester Entrie ak Muran (BN-SPDP)
2. Michael Ding Tuah (Bebas)
3. Gerang ak Dagom (KEADILAN)
4. Edwin Dundang ak Bugak (SNAP)

N067: TELANG USAN: SARAWAK: 13,623

1. Harrison Ngau Laing (KEADILAN)
2. Kebing Wan (SNAP)
3. Jok Ding (Bebas)
4. Dennis Ngau (BN-PBB)

N069: BATU DANAU: SARAWAK: 7,636

1. Palu @ Paulus ak Gumbang (BN-SPDP)
2. Dr Lau Liak Koi (KEADILAN)
3. Lawrence Cosmas Sunang ak Simpang (SNAP)

N070: BA’KELALAN: SARAWAK: 6,958

1. Baru Bian (KEADILAN)
2. Willie Liau (BN-SPDP)

N071: BUKIT SARI: SARAWAK: 9,983

1. Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan (BN-PBB)
2. Japar Suyut (KEADILAN)