klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Selasa, 4 Ogos 2009

KENYATAAN RASMI PARTI KEADILAN RAKYAT

HIMPUNAN MANSUHKAN ISA 1 OGOS 2009

Pada 1 Ogos 2009 Sekretariat Himpunan MANSUH ISA menganjur satu himpunan besar-besaran. Perhimpunan ini adalah untuk menyatakan sikap rakyat Malaysia terhadap Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Protes rakyat menentang akta ganas dan zalim sudah sekian lama dan sentiasa berterusan.
Penggunaan ISA adalah sesuatu pencemaran keadilan undang-undang dan keluruhan perlembagaan Malaysia. Akta ISA ini adalah tiket jahat untuk kerajaan Umno/BN memastikan mereka terus berkuasa. Kerajaan Umno/BN boleh menangkap sesiapa sahaja secara sesuka hati, kerajaan Umno/BN boleh menahan seseorang tanpa waran, tanpa bicara dan tanpa hak peguam. ISA juga membenarkan kuasa yang luas, arbitrari dan tidak boleh dicabar mahkamah menyebabkan berlakunya pelbagai penyeksaan dan deraan fizikal juga mental.
Parti Keadilan Rakyat sangat menghormati prinsip keadilan sebagai hak asasi manusia. Parti Keadilan Rakyat menjunjung tinggi nilai kemanusiaan sejagat. Oleh itu,Parti Keadilan Rakyat menyokong penuh perhimpunan rakyat yang akan dianjurkan untuk menyatakan penentangan terhadap ISA yang jelas zalim dan sering kali disalahgunakan oleh kerajaan Umno / BN.
Pada 1 Ogos 2009 Parti Keadilan Rakyat akan bersama-sama rakyat menyertai Himpunan MANSUH ISA. Semua pimpinan tertinggi, anggota Parti akan hadir bersama Ketua Umum Parti, Dato’ Seri Anwar Ibrahim menyertai perhimpunan aman menyatakan sokongan kepada pihak penganjur dan menyatakan pendirian Parti yang menentang undang-undang zalim.

DATO' SALEHUDDIN HASHIM
Setiausaha Agung
Parti Keadilan Rakyat

Himpunan Anti ISA: Pengalaman Pertama Bersama Rakyat - Zaid Ibrahim


Hari ini (1 Ogos 2009) buat kali pertama dalam sejarah hidup saya, saya menjadi mangsa bom gas pemedih mata. Pedih sungguh mata dan hati saya! Inilah pengalaman saya berhimpun dan berarak bersama dengan berpuluh ribu rakyat Malaysia di Kuala Lumpur. Ia benar-benar membuka mata saya di samping memberi banyak pengajaran.
Saya amat terkejut kerana tidak menyangka betapa kejamnya polis bertindak terhadap rakyat yang hanya berhimpun dan berjalan secara aman. Rakyat hanya mahu meluahkan perasaan tentang buruknya Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang perlu dimansuhkan secepat mungkin. Rakyat kita tidak membawa senjata, mereka hanya membawa anak-anak untuk menyedarkan warga kecil betapa kejamnya ISA.Lelaki, perempuan, tua dan muda, pelbagai kaum, bermacam agama, semuanya berhimpun secara aman di ibu kota. Hak untuk berhimpun secara aman adalah hak asasi rakyat. Tapi nampaknya hak yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan ini sudah tidak ada guna lagi. Hak kita sudah hancur kerana polis yang bersenjata, yang berkuasa penuh, yang sombong dan angkuh, kini telah menentukan hak kita.
Bila polis kata perhimpunanan itu haram, maka kita semua yang berhimpun atas dasar kebebasan dan hak yang telah dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan, telah menjadi mangsa kekerasan polis. Ya, polis yang mengaku diri sahabat rakyat, kini menunjukkan belang sebenar mereka. Tak sangka, dengan sedikit kuasa itu, mereka sudah merasakan diri seperti Fira’un.Saya sebagai warga Malaysia yang prihatin telah turut sama menyertai perhimpunan aman ini. Tapi saya bersama dua anak saya dan kawan-kawan lain tak tahu ke mana mahu dituju kerana polis telah tutup banyak jalan. Kami hanya mahu ke Istana Negara untuk menyaksikan penyerahan memorandum anti-ISA.
Kami telah tersepit di sebatang jalan dekat Masjid Negara. Ramai yang berarak menghala ke Jalan Kuching ke arah Selangor Club, kami pun ikut sama. Niat kami hanyalah untuk bersama-sama orang ramai menunjukkan sokongan. Tetapi bila sampai sahaja di belakang Selangor Club, polis dengan ganasnya telah menyembur gas pemedih mata dan menggunakan pncutan air tekanan tinggi. Lintang-pukang orang berlari. Saya pun tunggang-langgang lari.Polis kemudian meminta orang ramai bersurai. Tetapi ke mana nak bersurai kerana semua jalan sudah ditutup. Tak ada cara lain kecuali patah balik ke arah Masjid Negara. Saya pun bersedia untuk bersurai. Tapi bila sampai dekat dengan Masjid Negara, ada pula sekatan jalan polis. Di situlah saya lihat orang ramai angkat tangan supaya polis membenarkan mereka bersurai ke arah bagunan Dayabumi.
Saya juga angkat tangan kerana kami memang nak bersurai. Ada dua orang wanita tua bersama saya yang merah serta berair mata mereka di samping terbatuk-batuk akibat bom gas pemedih mata. Seorang peserta lelaki yang cacat anggota dengan crutches nya tidak dapat lari. Saya tak tahu apa nasib manusia berani ini. Kasihan saya melihat mereka semua.Rupa-rupanya polis sudah berniat jahat. Tanda angkat tangan tidak ada erti kepada mereka. Walau pun melihat ramai antara kami yang sudah mahu bersuara, polis terus melepaskan bom pemedih mata. Saya dapat lihat wajah-wajah polis berkenaan, kebanyakannya orang Melayu, yang penuh benci dan kesumat dendam.Maka terpaksa lagi kami berlari elakan diri. Tapi nak ke mana lagi? Di Jalan Kuching dekat Selangor Club pun polis sudah melemparkan bom pemedih mata. Bom dari canisters yang tidak ada jenama kata kawan saya. Bererti bom jenis buatan haram. Dinegara kita apa pun boleh dilakukan Ramai orang termasuk saya terpaksa lari masuk ke dalam hutan kecil berhampiran Jalan Kuching dengan melompat pagar bangunan di situ.
Mujur juga ada pengawal keselamatan di situ yang baik hati yang telah melepaskan kami keluar dari perkarangan bangunan tersebut. Semoga Allah membalas budi baiknya. Di sana barulah kami dapat keluar untuk bersurai. Masa itu mata kami semua sudah merah, suara parau dan seluar koyak akibat terpaksa melompat pagar. Saya pun baru sedar bila sudah berumur begini lutut sudah tidak sekuat waktu muda dulu.Memang jelas hak dan kebebasan kita semakin terhakis. Apa yang polis lakukan dengan cara mengepung orang ramai yang hanya mahu berhimpun secara aman dan membelasah mereka dengan semburan air dan bom pemedih mata adalah untuk menunjukan kepada rakyat bahawa kerajaan Barisan Nasional tidak peduli dengan kehendak dan keperluan rakyat.
Mereka mahu mengajar rakyat Malaysia bahawa era Pak Lah yang mahu mencuba membuka ruang kebebasan sudah tidak wujud lagi. Ini era Najib yang tak mahu dengar dan tak terima pandangan rakyat.Bagi polis yang jelas bekerjasama dengan UMNO dan Barisan Nasional, mereka mahu rakyat takut kepada mereka. Mereka tidak mahu kita di Malaysia bebas seperti Indonesia dan Filipina yang memberi rakyat peluang bersuara dan berhimpun secara aman.
Mereka mahu semua rakyat sedar bahawa Malaysia adalah Negara Polis seperti Myanmar. Sesiapa yang berhimpun dianggap bersalah kecuali mereka yang berhimpun untuk menyokong Najib dan pemimpin UMNO yang lain. Inilah mesej 1Malaysia ciptaan Najib yang memberi amaran kepada rakyat bahawa kekerasan akan digunakan pada bila-bila masa sahaja demi mengekalkan kuasa.Tapi rakyat Malaysia termasuk saya juga ingin menyampaikan berita kepada Najib. Kita akan berkorban apa saja untuk menentang kekejaman dan kezaliman. Kita yakin kita di pihak yang benar kerana kita menentang salaha guna kuasa, penyelewengan dan rasuah. Kuasa rakyat akan menang juga suatu hari nanti di negara Malaysia yang tercinta ini, InsyaAllah.

Kalau Betul Kita Hendak Ganas & Merusuh

Beberapa SMS saya terima hari ini dari individu yang tidak dikenali , mengutuk perhimpunan mansuh ISA dengan menyatakan bahawa pimpinan PR menjadi dalang tercetus suasana huru-hara dan mengakibatkan para peniaga kerugian .
Sesiapa pun yang ada di sana sudah pasti dapat menyatakan kebenarannya . Siapa yang mencetus keadaan ini berlaku ? Siapa yang menyebabkan suasana aman menjadi huru-hara ? Siapa yang bertindak brutal tanpa akal fikir menjadikan suasana yang sepatutnya berjalan dengan aman damai bertukar menjadi seperti medan pertempuran ?
Semua tahu , bahawa lokasi seperti di hadapan Pasaraya SOGO , Masjid Jamek dan Masjid Negara adalah lokasi tempat berkumpul . Kita bukan hendak melakukan perhimpunan Mansuh ISA di semua vanue tersebut . Tujuan kita ialah berkumpul di situ dan bergerak ke Istana Negara . Motif kita pada hari tersebut ialah menghantar Memorandum Bantahan ISA kepada DYMM Yang DiPertuan Agong .
Malah semua yang hadir daripada seluruh pelusuk negara , secara aman turun ke semua vanue tanpa sebarang senjata . Mereka datang dengan berbekalkan kuatan diri dan semangat jitu serta keberanian menentang akta zalim ISA yang perlu dimansuhkan . Saya yakin mereka semua hadir bukan hendak atau berniat untuk membuat huru-hara atau mencetuskan rusuhan .
Sewaktu berada di Masjid Jamek dan Pasaraya Sogo , aktiviti harian peniaga dan orang awam berjalan sepertimana biasa . Apa mereka tidak tahu adanya perhimpunan atau demonstarsi ? Mereka semua tahu . Mereka tidak takutkah ? Mereka sememang tidak takut kerana mereka tahu demonstrasi yang dianjurkan tidak mengugat keselamatan mereka , tidak perlu untuk mereka tutup kedai mereka . Mereka tahu semua ahli demonstran berhimpun secara aman . Bukan hendak membuat huru-hara .
Kalau betul perhimpunan atau demonstrasi menyebabkan ketegangan , rusuhan atau huru-hara sudah pasti segala aktiviti perniagaan dan sebagainya akan ditutup dan orang awam akan menjauhkan diri daripada vanue2 tersebut . Sehingga jam 2 petang , Pasaraya SOGO masih beroperasi . Perniaga masih berniaga sepertimana biasa . Malah sewaktu saya sampai dalam jam 12 tengahari , peniaga-peniaga kecil pasar minggu Jalan TAR sedang membetulkan gerai-gerai mereka untuk meniaga . Sewaktu selesai perhimpunan pun saya masih melalui di situ , orang ramai sesak dan aktiviti perniagaan berjalan dengan baik tanpa masalah seolah-olah tiada apa yang berlaku .
Kalau betul kita hendak merusuh , sudah pasti banyak kerosakan harta awam yang dilakukan , kereta-kereta dipecahkan , bakar sana sini . Tetapi tidak ada harta awam yang rosak, tidak ada bangunan yang dibakar atau tidak sebuah kereta pun yang dirosak atau dipecahkan . Tidak ada . Yang merosakkan suasana dan keadaan ialah pihak polis yang menembak air pancutan berasid membabi buta. Merosakkan harta awam , kedai-kedai dipancutkan dengan air berasid menyebabkan peniaga terpaksa menutup kedai ! Tembakan gas pemedih mata sehingga gas tersebut masuk ke dalam Kompleks Pertama , bayangkan ditempat tertutup , gas yang pedih dan memeritkan , peniaga terpaksa menutup kedai mereka . Polis seperti anjing mencari mangsa , masuk ke dalam Pasaraya Sogo , Kompleks Pertama untuk menangkap para demonstran . Suasana menjadi kelam kabut . Peniaga terpaksa menutup kedai mereka ! Orang awam , tua muda , remaja dan kanak-kanak terhidu gas pemedih mata . Bayangkan orang dewasa pun tak tertahan apabila terkena gas tersebut , inikan pula kanan-kanak . Ramai juga yang pengsan ! Ada yang jatuh ke sungai apabila terkena pancutan air berasid !
Siapa sebenarnya yang membuat huru-hara ini ? siapa yang membuat peniaga kerugian ? Objektif kita ialah ke Istana Negara ! Kita bukan hendak mengadakan perhimpunan di situ ! Kita juga bukan hendak merusuh atau serang Istana Negara ! Kita semua berhimpun sebagai tanda sokongan kepada pimpinan untuk menyampaikan memorandum kepada DYMM Yang DiPertuan Agong !
Sewaktu saya bersama Chegu Bard mengetuai pergerakan ke Istana Negara bersama ribuan yang lain , kami dihalang oleh pihak FRU dengan tembakan gas pemedih mata ! Menyebabkan kami terpaksa berpatah balik ke Sogo. Sedangkan kami sudah berjalan hampir 3 kilometer.
Dalang punca huru hara ini ialah NAJIB , HISAMUDDIN , MUSA HASAN dan SABTU ! Mereka perlu bertanggungjawab dengan apa yang berlaku . Bukan Pimpinan PR !

Arrest and Detention of Minors


Press Statement
3 August 2009

Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil's statement on the federal government's plan to take stern action against parents, guardians and organisers who allowed children and teenagers to participate in the peaceful gathering on Saturday reveals the stunning superficiality of her understanding of the democratic process and the rule of law.
Public gatherings are a constitutional right of all Malaysians. The gathering last Saturday, 1 August, 2009, was a peaceful demonstration attended by ordinary citizens from all walks of life who felt compelled to stand against the draconian Internal Security Act (ISA). If Datuk Seri Sharizat was sincerely concerned about the safety of minors, she would have condemned the violent tactics employed by the police against Malaysians armed with nothing more than their convictions.
Despite being voted out by Lembah Pantai residents in the last general elections, Datuk Seri Sharizat was given the opportunity to serve as the Women, Family and Community Development Minister. Unfortunately, instead of using her position to protect the welfare of minors, she has chosen instead to sustain the unprecedented brutal tactics of political persecution of children as young as 13 years old.
Instead of ensuring that the police complies with both the Child Act 2001 and the United Nations International Convention on Children's Rights, of which Malaysia is one of the signatories, she spreads the outlandish lie that children were used as shields. This blatant falsehood serves as Barisan Nasional spin to portray the parents among the demonstrators as cruel. Instead of being worried about the welfare of the young Malaysians arrested, Datuk Seri Sharizat now chooses to further the lack of compassion by demanding for the arrest of their parents.
One of those arrested, Faizudin Hamzah, 16, will be remanded for four days. Any minister worthy of her position would ask why the young man was arrested, while asleep, close to midnight at KL Sentral without a reason given. Malaysians would have at least expected the minister to investigate claims by Legal Aid Centre lawyers that juveniles were denied food last night. Or question why they were kept in the same lockups as adults. Unfortunately this is not the case.
Political persecution by the ruling elite is already at an all-time high. Is it now reaching a new low with underaged children victimised for Barisan Nasional's political gain?

YB Elizabeth Wong
Information Chief,
Wanita Keadilan
State Assemblyman (Bukit Lanjan)