klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Rabu, 12 Ogos 2009

GMP bincang demo kedua anti-PPSMI

Cadangan demonstrasi susulan bagi mendesak kerajaan memansuhkan serta-merta dasar Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) mungkin dibincangkan dalam mesyuarat Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) minggu ini."Pak Samad (A Samad Said) penasihat GMP. Cadangan itu ditimbulkan beliau. Apabila disebut dalam mesyuarat nanti, bolehlah dibincang.
"Dulu kita pun tidak sangka, (pemansuhan PPSMI) akan meleret macam ini," kata setiausaha gerakan itu Hasni Abas kepada Malaysiakini semalam.Beliau diminta mengulas kemungkinan GMP mengadakan demonstrasi kedua selepas peristiwa 7 Mac lalu yang menghimpun ribuan penunjuk perasaan di ibu negara, termasuk seniman dan budayawan bagi menuntut pemansuhan PPSMI.Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini akur terhadap desakan kuat pelbagai pihak supaya PPSMI dimansuhkan. Bagaimanapun, ia dilaporkan hanya akan berkuatkuasa pada tahun 2012 dan sebahagian kumpulan pelajar akan tamat pada 2014.Mengulas lanjut tuntutan pemansuhan serta-merta dasar itu, Hasni berkata, perkara itu merupakan tuntutan GMP sejak awal lagi.
Tambahnya, isu teknikal yang digunakan bagi menangguhkan penggunaan bahasa Melayu dalam dua subjek tersebut, antaranya penyediaan buku teks baru, tidak seharusnya ditimbulkan."Buku darjah 1 (contohnya), macam one plus one (satu campur satu), apa yang teknikal sangat? Lagi pun, dulu buat (dasar baru dalam bahasa Inggeris) tidak ada masalah pun, boleh buat serta-merta," katanya.
Menurut Hasni lagi, kerajaan juga boleh menggunakan kembali buku teks asal yang digunakan enam tahun lalu ketika PPSMI belum diperkenalkan.Sementara itu, Hasni juga berkata pihaknya masih berminat menemui Muhyiddin, yang juga menteri pelajaran, bagi memberikan pandangan mereka secara langsung.Katanya, surat permohonan untuk bertemu dengan Muhyiddin dihantar sebelum demonstrasi besar di Masjid Negara Mac lalu, tetapi sehingga kini masih belum dijawab dan dilayan.Kenyataan rasmi terkini gabungan itu dijangka dikeluarkan awal minggu depan selepas jawatankuasanya selesai bermesyuarat.

Kasitah Gaddam bebas kes rasuah

Bekas Menteri Tanah dan Pembangunan Koperasi Tan Sri Kasitah Gaddam hari ini dilepaskan dan dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur daripada tuduhan rasuah dan penipuan melibatkan saham milik Lembaga Kemajuan Tanah Negeri Sabah (LKTNS) pada 1996. Hakim Suraya Othman memutuskan pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap kedua-dua pertuduhan untuk membolehkan mahkamah memanggil Kasitah untuk membela diri."Berdasarkan pernilaian maksimum terhadap keterangan yang dikemukakan sepanjang kes pendakwaan, intipati penting bagi kedua-dua pertuduhan tidak dibuktikan melalui fakta di mahkamah."Dalam keadaan itu, tertuduh dilepaskan dan dibebaskan daripada kedua-dua pertuduhan yang dihadapinya," kata Suraya dalam penghakiman setebal 73 muka surat, lapor Bernama.
Kasitah, 62, yang jelas gembira memberitahu pemberita yang beliau amat lega dan gembira dengan keputusan itu dan akan segera pergi mengunjungi ibunya di Ranau sebelum pergi menunaikan umrah bersama-sama keluarga dan rakannya."Saya amat bersyukur kepada Allah dan saya tidak menjangka akan dibebaskan hari ini selepas melalui keperitan ini sejak 2004," katanya sebelum dipeluk oleh anggota keluarga dan isterinya Rosni Ambuting. Kasitah dituduh menggunakan kedudukannya sebagai pengerusi LKTNS untuk faedah peribadi dengan mengambil bahagian dalam keputusan untuk meluluskan penjualan 16.8 juta saham Sapi Plantation yang dipegang lembaga itu kepada Briskmark Sdn Bhd. Beliau turut dituduh memperdayakan LKTNS dengan tidak mendedahkan tawaran oleh PPB Oil Palms untuk memperuntukkan lima saham syarikat itu bagi setiap satu saham Sapi Plantation dalam proses penyenaraian.Suraya berkata hujahan pihak pendakwaan ialah Kasitah telah merencanakan penjualan saham Sapi kepada Briskmark untuk membayar balik pinjaman banknya sebanyak RM11.5 juta dengan DCB Bank tetapi keterangan pengarah Briskmark Datuk Wasli Mohd Said dan akauntan Vincent Chia mendedahkan RM11.5 juta itu diperoleh daripada keuntungan jualan saham Intra Oil (IOS) milik Kasitah.
Beliau berkata keterangan pegawai bank DCB telah membuktikan berlaku jualan secara tulen saham IOS di mana Chia telah menggunakan keuntungan rahsianya sebanyak lebih RM30 juta dalam transaksi saham PPB Oil Palms untuk membeli saham IOS. Beliau berkata pihak pendakwaan hanya bergantung kepada keterangan Wasli dan Chia yang dicemari dengan kepentingan peribadi di mana Chia telah menguruskan dua transaksi serentak saham PPB Oil Palm dan IOS dalam membuat keuntungan rahsia itu.
Katanya Chia telah mewakili lima pihak, di mana beliau mewakili Briskmark, pemilik Arkwell Enterprise Ltd, sebagai penasihat kepada firma perakaunan Arthur Anderson, Kasitah dan LKTNS, yang meletakkannya dalam kedudukan serius bagi konflik kepentingan melalui "banyak peranan" yang dimainkannya."Saya tidak menemui apa-apa yang mengatakan Vincent Chia ialah rakan subahat. Bagaimanapun, daripada keterangan yang dikumpulkan, adalah jelas bahawa Vincent Chia ialah seorang oportunis yang licik, seorang tanpa prinsip atau rasa bersalah," kata Suraya.
Bagi pertuduhan kedua, katanya hujahan pihak pendakwaan bahawa Kasitah mempunyai pengetahuan mengenai tawaran 5:1 itu dan secara tidak jujur menyembunyikannya pada mesyuarat anggota lembaga pada 22 Oktober 1996, adalah tidak tepat kerana Wasli, bekas pengurus besar LKTNS, telah mengaku yang urusan perniagaan PPB Oil Palms telah dibentangkan pada mesyuarat 4 Mac 1996.Bagaimanapun, tawaran itu diketepikan untuk memihak kepada dua syarikat bumiputera tempatan pada mesyuarat 22 Okt, 1996, di mana selain Mohd Tahir, seorang lagi anggota lembaga Catherine Yong Shui Han, mengaku bahawa anggota lembaga LKTNS tahu mengenai tawaran 5:1 oleh PBB, katanya.
FM - LEPAS NI SIAPA LAGI PERASUAH AKAN DIBEBASKAN ????? KENA TANYA GHANI PATAIL NI !

UMNO Begitu Takut Dgn Anwar - Dr Jeffrey

Tindakan UMNO Johor untuk mengadakan perhimpunan besar-besaran bagi melaungkan perkataan ‘pengkhianat’ terhadap Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menunjukkan betapa takutnya UMNO dan Barisan Nasional (BN) terhadap pemimpin tertinggi parti itu.Naib Presiden PKR, Datuk Dr Jeffrey Kitingan berkata, kedudukan UMNO dilihat semakin tergugat dengan reputasi Anwar yang berjaya mendapat sokongan daripada rakyat.
"Kita dapat lihat semakin lama Anwar semakin mendapat peluang daripada rakyat untuk menyokongnya dan situasi ini menimbulkan ketidakselesaan UMNO-BN.“Kebanyakan penyokong UMNO sudah hilang keyakinan terhadap kerajaan. Oleh sebab itu mereka menggunakan perhimpunan untuk mengutuk beliau (Anwar) sebagai satu cara menyatakan bahayanya pemimpin tersebut,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada Sinar Harian ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang akan mengadakan perhimpunan besar-besaran di Padang Merdeka, Batu Pahat dalam waktu terdekat bagi melaungkan perkataan ‘pengkhianat’ terhadap Ahli Parlimen Permatang Pauh.Dr Jeffrey berkata, UMNO kemungkinan mula menyedari bahawa kehadiran Anwar dalam politik akan menjejaskan kedudukan mereka dalam pembentukan kerajaan yang sedia ada kini.
“Jadi ini cara mereka (UMNO-BN) untuk menutup suara beliau dengan memberi tanggapan negatif terhadapnya.“Anwar bukan pengkhianat tetapi beliau sebenarnya penyelamat negara,” katanya.Menyentuh kenyataan Zahid, perhimpunan yang bakal diadakan itu akan mengingatkan kembali Anwar mengenai prinsip yang diperjuangkannya dahulu, menurutnya, dahulu dan sekarang banyak perbezaannya.Bagaimanapun, katanya, apa yang relevan suatu ketika dahulu mungkin sudah tidak bersesuaian dalam situasi negara kini.
“Cara mengingatkan itu hanya ingatkan beliau pada waktu itu sahaja kerana mereka bersama dalam kumpulan sama yang banyak memiskinkan Malaysia, menurunkan daya saing dan memperkaya hanya sebilangan orang berkuasa.“Saya percaya Anwar lebih sedar terhadap dasar perjuangan dahulu. Saya yakin beliau lebih memperjuangkan untuk mencari keadilan,” katanya.Di samping itu, Dr Jeffrey menyifatkan Anwar mampu menubuhkan satu sistem kerajaan lebih baik daripada dulu. -SH

Mengejutkan, Tiada Catatan Semasa Soal-siasat Teoh

Prosiding inkues kematian Teoh Beng Hock hari ini dikejutkan dengan kenyataan seorang pegawai penyiasat polis yang menyatakan tiada sebarang catatan dibuat oleh pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) ketika menyoal siasat Teoh, lapor Bernama.Insp Mohd Zulaimi Zubir, 29, dari cawangan jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam berkata perkara itu disedari selepas melakukan pemeriksaan ke atas 10 muka surat buku catatan harian rasmi milik pegawai SPRM Mohd Anuar Ismail yang dirampas 18 Julai lalu.
Peguam yang mewakili kerajaan Malaysia, Tan Hock Chuan mengesahkan Mohd Anuar bertanggungjawab menyoal siasat Teoh."Hasil pemeriksaan saya dapati dalam buku bertarikh 8 Julai 2009 tercatat 'rumah/putrajaya/pejabat/tol RM' sahaja. Pada 15 dan 16 Julai tiada sebarang catatan dibuat," katanya.Teoh, 30, setiausaha politik kepada Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kampung Baru dan Pengurusan Kilang Haram Selangor, Ean Yong Hian Wah, ditemui mati pada 16 Julai lalu di tingkat lima Plaza Masalam, di sini selepas memberi keterangan sebagai saksi siasatan penyalahgunaan wang kerajaan negeri Selangor kepada SPRM Selangor yang berpejabat di plaza itu.
Kepada soalan Tan iaitu dari 1 Julai hingga 18 Julai lalu, adakah hanya terdapat satu catatan sahaja yang beliau nampak, Mohd Zulaimi berkata: "Ya."Sebelum itu Mohd Zulaimi berkata beliau hanya merampas buku harian milik Mohd Anuar dan buku yang lain dirampas oleh pegawai polis lain.Dalam prosiding, buku asal itu tidak ditandakan eksibit memandangkan ia masih diguna pakai dan hanya salinan dikemukakan tetapi ia telah disahkan oleh Timbalan Pengarah SPRM.
Mohd Zulaimi turut memberitahu beliau juga telah merampas cakera keras rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di Plaza Masalam dan diarah menyiasat pergerakan Teoh, pegawai SPRM dan individu lain di plaza itu yang dipaparkan dalam rakaman CCTV itu.
Mohd Zulaimi, saksi ke11 berkata sebelum rampasan beliau telah melihat pergerakan di dalam rakaman CCTV itu dan mendapati terdapat pergerakan Teoh yang memasuki ruang lobi di tingkat 4 pada pukul 6.08 petang."Keesokan hari (selepas kejadian), saya diarahkan untuk mengenal pasti pukul berapa si mati masuk, pergerakan pegawai SPRM dan individu lain dalam banguanan dari jam 00:00 15 Julai hingga 7 pagi esoknya," katanya.
Beliau berkata rakaman CCTV itu kemudiannya diserahkan kepada jabatan forensik 18 Julai lalu untuk siasatan lanjut tetapi terdapat beberapa kesukaran untuk mengesan pergerakan kerana masalah teknikal.Pergerakan Teoh hanya dilihat menerusi salinan yang dibuat melalui 'pen drive' tetapi ia tidak boleh dicetak dan Mohd Zulaimi berkata menerusi bantuan bahagian sekuriti di bahagian Plaza Masalam, sebanyak 47 imej orang keluar masuk pada 16 Julai dapat dikesan.Katanya, rakaman itu dilihat pada 19 Julai lalu di pejabat keselamatan Plaza Masalam dan bukannya di jabatan forensik Bukit Aman.Terdahulu Mohd Zulaimi memberitahu hasil siasatannya, tiada CCTV diletakkan di tempat Teoh ditemui mati dan kebanyakan kamera berada di tempat letak kereta, pintu utama dan jalan masuk ke pasaraya.
Menceritakan penglibatan beliau dalam siasatan kes itu, Mohd Zulaimi berkata beliau berada di tempat kejadian pada pukul 2.20 petang dan ketika itu mayat mendiang telahpun ditutup dengan plastik hitam."Selepas itu saya telah membuka plastik tersebut dan melihat keadaan mayat dan saya mendapati ia mayat seorang lelaki berbangsa Cina dalam keadaan tertiarap sebelah kanan dan terdapat kesan darah kering di bahagian mulut dan hidung.
"Mayat itu telah ditinggalkan di situ dan tidak lama kemudian saya lihat beberapa pegawai dipercayai dari SPRM turun ke tempat kejadian dan saya menemui mereka. Mereka mengesahkan si mati itu adalah salah seorang saksi mereka," katanya.
Mohd Zulaimi berkata pada pukul 3.10 petang hari yang sama, beliau dan beberapa anggota telah pergi ke pejabat SPRM untuk mengenal pasti butiran si mati dan beliau kemudiannya diarahkan mengesan rekod Teoh menerusi nombor kad pengenalannya.
Katanya hasil siasatan tiada sebarang rekod jenayah dicatatkan menerusi nama Teoh.Prosiding yang didengar di hadapan Koroner Azmil Muntapha Abas hanya berhenti rehat kirakira pukul 1.35 tengah hari selepas peguam keluarga Teoh dan peguam yang mewakili kerajaan Selangor menonton beberapa pergerakan Teoh dalam rakaman CCTV itu.

BN Hancur, Samy Vellu Mahu Saya Robohkan Kuil - Khir Toyo

Dalam satu temubual khas bersama akhbar Makkal Osai, bekas Menteri Besar Dr Khir Toyo berkata Presiden MIC Datuk S Samy vellu menelefon beliau pada suatu malam sekitar jam 11 dan meminta supaya sebuah kuil di Selangor dirobohkan.
"Dia (Samy Vellu) kata orang-orang Hindraf berkumpul di kuil itu dan menjadikan perhimpunan itu kepada protes," kata Khir kepada Makkal Osai."Samy kata dia mahu kuil itu dirobohkan untuk menyekat dan tidak memberi ruang kepada mereka," dedah Khir lagi.
Perobohan itu berlangsung sebelum Deepavali 2007 dan mengundang kemarahan masyarakat India. Perobohan ini adalah menjadi pencetus utama masyarakat India bingas bangun dan membawa kemenangan kepada Pakatan Rakyat dalam PRU12.
"Oleh kerana pemimpin masyarakat India yang membuat permohonan itu, saya mengarahkan Setiausaha Negeri untuk mengeluarkan arahan sewajarnya," katanya.

BN Hancur, Presiden MCA Terima RM10 juta - Kuala Dimensi

Dua puluh empat jam selepas satu laporan polis dibuat terhadap syarikat pemaju Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB), pegawai tingginya membuat satu pendedahan yang mengejutkan, lapor Malaysiakini.
Ketua Pegawai Eksekutif KDSB Tiong King Sing - yang juga pengerusi Kelab Penyokong BN - mendakwa beliau telah 'menderma' RM10 juta kepada Presiden MCA yang juga Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat tahun lalu.
Wang tersebut, tambahnya, adalah untuk aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan bahagian-bahagian MCA.Timbalan Tiong dalam KDSB, Datuk Faizal Abdullah berkata Ong telah menggunakan jet peribadi milik syarikat tersebut sebanyak lima kali dan 'berhutang' kepada mereka sebanyak AS$40,000 bagi perkhidmatan tersebut.
Bercakap kepada Malaysiakini, Tiong mendakwa beliau telah menyumbangkan berjuta-juta ringgit selepas diminta berbuat demikian oleh Ong.Wang tersebut dibayar secara tunai dalam tiga peringkat sewaktu pertemuan dengan presiden MCA itu di Petaling Jaya dan Kuala Lumpur.

Nik Aziz tak bantah DAP hina Islam

BERNAMA: Rabu Ogos 12, 2009

KOTA BAHARU: Mursyidul Am Pas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak membantah tindakan segelintir pemimpin DAP menghina Islam kerana parti itu bukan parti Islam dan kefahaman mereka terhadap Islam mungkin tidak mendalam.
Beliau sebaliknya menyalahkan sikap pemimpin Islam yang menolak ajaran Islam sehingga agama itu tercemar dan telah disalah ertikan kesuciannya oleh mereka yang bukan Islam.
"DAP kalau hina Islam pasal dia bukan Islam. Yang orang Islam tolak Islam itu lebih menghina Islam," katanya kepada pemberita di sini hari ini ketika diminta mengulas tindak tanduk beberapa pemimpin DAP kebelakangan ini yang dilihat menghina Islam.
Nik Aziz berkata untuk meningkatkan kefahaman DAP terhadap Islam, Pas sebagai rakan kepada DAP dalam pakatan pembangkang, mengambil pendekatan memberi penerangan kepada pemimpinpemimpin parti itu supaya mereka lebih memahami Islam.

Anwar mohon semakan ketepi pendakwa kes liwat


Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memfailkan permohonan semakan kehakiman bagi mendapatkan perintah agar kumpulan timbalan pendakwaraya kini diketepikan daripada mengendalikan kes liwat yang dihadapinya.Penasihat PKR itu memfailkan permohonan untuk mendapatkan kebenaran membuat semakan itu di pejabat pendaftaran Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) Kuala Lumpur jam 11.30 pagi ini.Beliau menamakan Peguam Cara I Datuk Idris Harun, Peguam Cara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden dan barisan timbalan pendakwaraya Datuk Nordin Hassan, Mohamad Hanafiah
Zakaria, Wong Chiang Kiat, Shamsul Sulaiman dan Noorin Badaruddin sebagai pihak responden.Pendakwaraya dan kerajaan Malaysia turut dinamakan sebagai responden dalam permohonan ketua pembangkang itu.
Peguam belanya Sankaran Nair berkata, permohonan itu difailkan kerana Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail didakwa bertindak berat sebelah dan prejudis dalam pendakwaan kesnya.Malaysiakini

Ali Rustam dicabar kuatkuasa pengharaman arak - Harakah

MELAKA, 11 Ogos (Hrkh) - Ketua Menteri Melaka, Dato' Seri Mohd Ali Rustam digesa menguatkuasakan dengan segera undang-undang pengharaman arak di Melaka bagi membuktikan bahawa beliau benar-benar merupakan seorang pemimpin yang prihatin terhadap agama Islam, kata Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka, Ustaz Kamaruddin Sidek."Jika dia juga seorang pemimpin yang menghormati budaya Melayu dan agama Islam, kenapa dia sendiri tidak melaksanakan undang-undang pengharaman penjualan arak di negeri ini terlebih dahulu.
"Jika langkah itu tidak dilaksanakan di semua peringkat negeri, memadai ia dibuat di peringkat daerah demi membuktikan beliau benar-benar seorang pemimpin yang prihatin dengan umat dan agama Islam," kata beliau.Beliau mencabar Ali Rustam melaksanakan pengharaman arak di negeri Melaka berikutan cabaran yang dibuat oleh Ketua Menteri itu supaya PAS Selangor keluar dari Pakatan Rakyat kerana isu yang membabitkan penjualan arak di Selangor baru-baru ini."Beliau adalah seorang pemimpin yang mempunyai sokongan majoriti di negeri ini dan dia berhak serta mempunyai kuasa untuk melaksanakannya.
"Jika tidak berani melaksanakannya, lebih elok dia tidak membuat sebarang komen atau mencabar PAS Selangor supaya keluar dari Pakatan Rakyat, jangan campur hal rumahtangga orang lain," katanya.Sebelum ini, Ali Rustam mengeluarkan kenyataan mencabar PAS Selangor supaya keluar dari Pakatan Rakyat berikutan kemelut yang melanda dengan isu penjualan arak di Selangor tetapi pada masa yang sama beliau hanya memejamkan mata sahaja terhadap lambakan penjualan arak di Melaka terutamanya di Melaka Raya. - mks._

Muhyidin Pengkhianat : Pemuda UMNO Jangan Jadi Bodoh dan Bacul !

Saya terpanggil untuk membuat kenyataan berkaitan kenyataan TPM Muhyidin Yasin dengan melabelkan "Anwar Pengkhianat" . Kebaculan Muhyidin telah disambut dengan gegak gempita oleh media rejim UMNO dan pencacai-pencacai serta penjilat UMNO terutama Pemuda UMNO Johor , negeri kelahiran Muhyidin Yasin . Sewaktu berada di Kota Tinggi kerana menghadiri jemputan ceramah di sana , terdapat banyak pemidang sokongan terhadap Muhyidin Yasin oleh Pemuda UMNO Johor berkaitan isu tersebut .
Kenyataan Muhyidin adalah berbentuk populis yang pastinya akan menikam diri sendiri dan UMNO terutamanya . Keghairahan Muhyidin adalah dilihat sebagai serangan berbentuk peribadi terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim yang cuba mengkaitkan dengan pengkhianatan kepada Melayu . Sehingga Muhyidin lupa bahawa rakyat umum mengetahui bahawa pengkhianat kepada Melayu sebenarnya ialah UMNO . UMNO yang bertopengkan Melayu mempergunakan kedudukan dan kuasa mengkhianati Melayu .
Saya cabar Pemuda UMNO Johor supaya bertanya kepada Muhyidin , sewaktu beliau menjadi Menteri Besar Johor pada tahun 1981 apa yang telah beliau lakukan terhadap tanah-tanah orang Melayu ? Kerajaan Johor di bawah Muhyiddin telah menyerahkan tanah di kawasan Sungai Lingu iaitu di Bandar Tenggara Johor sebanyak 51,170 hektar kepada kerajaan Singapura . Kawasan berkenaan dipajak kepada kerajaan Singapura selama 60 tahun dengan kadar bayaran RM350 juta dan empangan yang setinggi 193 meter tersebut tidak dibenarkan sesiapa pun memasukinya dan dikawal rapi oleh Angkatan Tentera Republik Singapura . Sekiranya Kerajaan Singapura ingin menghancurkan rakyat , dengan memecahkan empangan tersebut Kota Tinggi dan Bandar Tenggara akan ditenggelami air .
Pemuda UMNO jangan menyalak tidak tentu pasal . Hendak perpayung di bawah seorang TPM yang merupakan pengkhianat kepada orang Melayu Johor terutamanya . Apakah jasa yang boleh dihitung dan disebut oleh Pemuda UMNO Johor kejayaan Muhyidin sebagai MB Johor dan Menteri selama ini ? Terlalu banyak pengkhianat yang dilakukan kepada Melayu terutama rakyat Johor sehingga sanggup menjual lot-lot tanah kubur kepada rakyat Singapura dengan harga puluhan ribu ringgit . Hendak dibandingkan Anwar sewaktu menjadi Menteri sehinggalah Timbalan Perdana Menteri dengan pelbagai program pembasmian kemiskinan , mempertingkatkan ekonomi melayu , program-program untuk rakyat termiskin , mempertingkatkan pendidikan bangsa dan memfokuskan peningkatan orang-orang Melayu tidak dapat dinafikan oleh sesiapa pun . Apa yang Muhyidin lakukan ? Sekiranya Pemuda UMNO sudah lupa , bermakna betul kata Muhyidin " UMNO perlu disekolahkan semula ".
Muhyidin cuba menutup kegagalan beliau dengan kekalahan di Manek Urai yang sangat memalukan UMNO . Tugasan pertama sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden UMNO yang meletakkan beliau diperlekehkan . Kehebatan dan kekuatan Anwar benar-benar ditakuti oleh Muhyidin dan UMNO . Sehingga terpaksa mengeluarkan kenyataan bersifat serangan peribadi membuktikan UMNO sudah kehilangan punca dan isu . Najib dan Muhyidin tidak mampu mengembalikan keyakinan orang Melayu terhadap UMNO kerana terbukti UMNO adalah pengkhianat Melayu dan 1 Malaysia ! Kata dulang paku serpih !

Surat Terbuka Buat Raja Nazrin : 7 Wasiat

oleh CheguBard
10 Ogos 2009Mengadap ;DYMM Seri Paduka Baginda Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.Ampun Tuanku beribu ampun.7 WASIAT RAJA MELAYU.Amatlah bangga hamba patik dengan keperihatinan Tuanku dengan membangkitkan kembali ingatan rakyat terhadap 7 wasiat Raja - raja Melayu pada awal bulan kemerdekaan negara (Ogos) ini.Sesungguhnya ingatan ini amat tepat pada masanya dimana regim pemerintah semakin gila mencabul hak kedaulatan rakyat, raja dan kemerdekaan yang kita perolehi bersama. Namun hamba patik juga sedikit merasa kesal apabila pemimpin Barisan Nasional bukan sahaja tidak sedar malah turut menyelewengkan peringatan Tuanku berkenaan dengan wasiat tersebut untuk kepentingan politik mereka.Tuanku,
Merujuk wasiat tersebut seperti di bawahjelas semuanya telah dicabuli oleh Regim pemerintah hari ini;
7 Wasiat yang disampaikan semasa raja-raja Melayu menurunkan tandatangan persetujuan pembentukan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu pada 5 Ogos 1957 itu ialah:
1.Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung Persekutuan Tanah Melayu .
2.Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, Tanah simpanan Melayu sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.
3.Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kami serta harta milik kamu, kami tubuhkan Rejiman Askar Melayu selain untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.
4.Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kedaulatan raja-raja Melayu memerintah negara ini.
5.Kami isytiharkan Islam adalah agama Persekutuan.
6.Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah bahasa Melayu.
7.Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada raja-raja Melayu untuk melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan kepentingan sah kaum-kaum lain (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).
Ampun Tuanku di sini hamba patik ingin menarik perhatian tuanku mengenai 7 penyelewengan regim Umno - Bn yang telah mengkhianati wasiat Raja - Raja Melayu tersebut.
1. Kerana persepakatan Umno dan keghairahan Umno untuk dijadikan pewaris negara ini dari penjajah, Umno telah menggagalkan usaha serius sekumpulan besar rakyat tanah ini untuk menjadikan negara ini merdeka sebagai negara bangsa yang lebih bersatu padu. Perlembagaan Rakyat yang diketengahkan oleh AMCJA - PUTERA telah disabotaj , digagalkan dan difitnah oleh Umno bagi pihak British yang tidak mahu negara ini menjadi negara bangsa yang kuat. Maka negara ini terpaksa akur dengan kemerdekaan 'kurniaan British' dan mewarisi dasar pecah perintah yang sehingga hari ini menjadikan kita lemah.
2. British selaku penjajah telah mengistiharkan Kanun Tanah yang mengandungi Akta Tanah Rizak Melayu. Ketika British mengistiharkan tanah rizab ini sebanyak lebih kurang 7 juta hektar telah digazetkan sebagai Tanah Rizab Melayu. Tahun 1957, British menyerahkan negara ini kepada pewarisnya iaitu Regim Umno dengan bilangan tanah rizab Melayu yang masih 7 juta hektar. Namun kini hanya tinggal lebih kurang bawah 4 juta hektar tanah rizab Melayu yang masih tinggal. Itupun kebanyakan sudah berpindah milik kepada segelintir Melayu kaya dan berkepentingan politik.
3. Wasiat ketiga ini juga dicabuli. Pertahanan Negara jelas goyah apabila pemimpin regim ini memilih untuk menjadi hamba kepada kuasa asing. Pertahan negara masih bergantung dengan Amerika, pembelian peralatan perang yang melibatkan rasuah telah membahayakan keselamatan negara kerana peralatan yang tidak setara malah turut menyebabkan perajurit negara mati ketika latihan bukan ketika perang kerana mengendalikan peralatan perang yang usang dan tidak berkualiti. Malah tuanku rekod menyatakan Pemimpin kanan regim ini juga terlibat dalam menyerahkan tanah milik negara ini kepada negara asing dengan sewenang wenangnya. Itu belum masuk lagi kisah bagaimana periuk nasi negara ini (BERNAS) kini sudah menjadi milik pedagang asing dari Hong Kong.
4. Merujuk kepada perihal Kedaulatan Raja - raja Melayu menang telah dijanjikan dalam perlembagaan namun regim Umno Bn yang menguasai 2/3 parlimen negara telah meminda perlembagaan ini dengan menghakis kuasa Raja - raja Melayu. Masih ingatkah Tuanku dengan penghinaan TV3, Utusan dan lain media milik Umno yang menghina dan mengaibkan Raja Melayu semata untuk mempengaruhi rakyat untuk meminda perlembagaan pada tahun 1994 demi menghakis kuasa Raja Melayu.
5. Sememangnya Islam masih kekal sebagai agama Persekutuan namun kegagalan regim pemerintah menjaga keharmonian Islam amat menyedihkan. Malah Islam dipermainkan sendiri dalam ucapan pemimpin regim ini, khususnya ketika zaman era Mahathir Mohamad. Insitusi masjid, agihan zakat dan bantuan Baitulmal semuanya dipolitikkan sehingga penghormatan kepada institusi agama seumpamanya makin terhakis.
6. Bahasa Melayu sudah hilang maruah akademiknya. Institut Pengajian Tinggi bangga menggunakan bahasa penjajah sebagai pengantara. Di Peringkat menengah dan rendah mujur rakyat berani bangkit berdepan belantan, gas dan air kimia Polis regim ini maka kemungkinan pengajaran Sains dan Matematik akan dikembalikan semula dalam bahasa Melayu. Tulisan jawi pusaka bangsa telah lama mati......ini semua kerana pengkhinatan regim ini.
7. Hak istimewa orang Melayu dan bumiputera makin terhakis, bukan kerana dirampas oleh kaum lain tetapi diseleweng oleh bangsa sendiri melalui pengaruh politik regim. Regim ini menggunakan istilah hak bumiputera atau dasar ekonomi baru telah mengaut keuntungan bagi pihak mereka dan keluarga serta kroni mereka atas nama kuota Melayu sedangkan majoriti Melayu masih susah dan melarat. Memang yang kaya melayu tetapi yang kaya sangat kaya dan yang majoriti masih payah dibawah sini.
Ampun Tuanku ;Harapnya Tuanku yang berpendidikan tinggi tidak termasuk kepada golongan mereka yang ditipu dengan dakyat propaganda Umno Bn malah patik doakan Tuanku bukanlah dari golongan bangsa Melayu yang bersama mendokong dakyah regim ini (walaupun sedar ia dakyah tipu) hanya kerana kepentingan perniagaan peribadi atau keluarga.Percaya dan yakinlah Tuanku jika regim ini dibenarkan terus berkuasa, negara ini akan hancur.....bukan sekadar 7 wasiat tersebut akan dicabuli malah hamba patik yakin Insitusi Raja - Raja Melayu ini juga akan hanya jadi seperti muzium pameran untuk lawatan dan tatapan pelacong sahaja dalam masa 20 atau 30 tahun dari sekarang ini.
Dalam surat terbuka buat tuanku yang sudah tentu akan boleh dibaca oleh pemimpin Regim Umno - Bn ini tuanku hamba patik mohon izin untuk melaungkan cabaran jika benar ada pemimpin Umno Bn yang masih yakin mereka bukan pengkhianat dan penderhaka bangsa dan agama ini maka siapa yang berani tampil berdebat dengan fakta dan ilmu demi membina rakyat keseluruhannya.Ampun tuanku beribu ampun.

Salam dari hamba rakyat

che'GuBardahli Majlis Pimpinan PusatParti Keadilan Rakyat.

DSAI PENGKHIANAT MELAYU????

Sejak seminggu lepas isu DSAI sebagai pengkhianat Melayu semakin hebat diperkatakan oleh UBN terutamanya TPM Muhyiddin Yassin yang cuba membodek bosnya Tok Najib setelah agak terpinggir dari kabinet Najib apabila cuma memegang portfolio Kementerian Pelajaran. Semata-mata untuk mengambil hati bosnya iaitu PM maka Muhyiddin cuba untuk menjadi hero Melayu dengan menonjolkan DSAI sebagai pengkhianat Melayu. Padahal beliau tidak sedar secara tidak langsung beliau ibarat meludah ke langit dan membuka mata rakyat untuk menilai 50 tahun pemerintahan UBN di bumi 1Malaysia.
Apakah pengkhianatan yang telah dibuat oleh DSAI? Kenapa Muhyiddin hanya berani mendakwa DSAI sebagai pengkhianat tetapi gagal menunjukkan bukti pengkhianatan yang dilakukan oleh DSAI? Kalau setakat nak mendakwa dan menuduh anak-anak kecil yang masih belum akil baligh lebih pandai sikit dari Muhyiddin dah tentu mereka percaya tetapi kalau hanya cuba mengalih perhatian rakyat dan menipu rakyat maknanya Muhyiddin telah membuat kesilapan yang paling besar. Kesilapan paling besar beliau apabila rakyat khususnya Melayu akan berfikir apakah pengkhianatan yang dibuat oleh DSAI tetapi pengkhianatan yang dibuat oleh UBN kepada orang Melayu tidak terhitung rasanya.
Bermula dengan kemerdekaan T.Melayu, UBN telah mengkhianati Melayu apabila menerima perlembagaan penjajah dengan menolak perlembagaan rakyat. Siapa pula yang telah menggerakkan demontrasi raja-raja Melayu dan menghina raja-raja Melayu untuk memansuhkan imuniti raja-raja? Siapa yang telah menjual kepentingan KPJ Healthcare yang merupakan pemilik kepada Pantai Medical termasuk dengan Gleaneagles Hospital? Siapa yang telah menggubal akta pengambilan tanah yang menyebabkan rakyat terpaksa menjual tanah kepada kerajaan kerana tujuan pembangunan dan akhirnya yang tergadai tanah hak milik Melayu? Siapa yang telah menjual air dengan harga sebanyak 3 sen kepada Singapura? Siapa yang menggadai tanah melayu di Johor kepada Singapura kemudian diberikan nama WPI? Beribu ekar tanah rizab Melayu yang telah diambil alih tetapi belum diganti, berpunca dari siapa? Bernas pengeluar beras nasional kemudiannya 33% ekuiti saham dimiliki oleh syarikat di Hong Kong berpunca dari Siapa? Berbilion duit hak milik rakyat di gunakan untuk bail out syarikat kroni UBN dan bayaran komisen untuk pelbagai sektor dilakukan oleh siapa?
Semuanya dilakukan oleh UMNO yang kononnya parti pembela Melayu padahal itu la satu2nya parti yang melingkup dan merosakkan orang Melayu pada hari ini. Berpunca dari UMNO lah umat Melayu hari ini menjadi hamba di tanah air sendiri. DEB yang gagal kerana dasar kronisme UMNO dan sebagainya merupakan satu pengkhianatan paling besar yang dilakukan oleh UMNO. Percubaan UMNO untuk menutup pekung dengan meletakkan kesalahan kepada DSAI satu tindakan yang paling bodoh dan meluaskan lagi keranda UBN pada PRU 13 nanti kerana UMNO PARTI PENGKHIANAT MELAYU YANG SEBENAR!

Cap jari bukan Noordin Mat Top

Analisis cap jari menunjukkan lelaki yang dibunuh polis anti-keganasan Indonesia kelmarin bukan suspek pengganas rakyat Malaysia, Noordin Mat Top.Bagaimanapun, ujian DNA masih lagi dijalankan.Lelaki yang disyaki Noordin itu mati ditembak dalam 'Operasi Tiga Serangkai' di Jawa Tengah Sabtu lalu.
Bagaimanapun, polis anti-keganasan Indonesia berkata hanya ujian DNA dapat mengesahkan identiti mangsa.Bagaimanapun, satu sumber memberitahu AFP bahawa Noordin masih bebas.“Bukan dia. Kami tahu dari raut mukanya serta cap jarinya,” kata satu sumber polis yang tidak mahu namanya disebut.
"Kami masih meneruskan gerakan mengesannya," tambahnya.Media tempatan melaporkan Noordin mati ditembak selepas polis menyerbu sebuah rumah di Jawa Tengah Sabtu lalu selepas mengepungnya selama 17 jam.
Pegawai kanan anti-keganasan, Ansyad Mbai enggan mengulas mengenai identiti mayat yang mati ditembak di rumah tersebut.Menurutnya, ujian DNA akan mengesahkan sama ada dia Noordin atau orang lain."Lebih baik kita tunggu ujian DNA,” tambahnya.MalaysiaKini/-

Kerajaan Masih Menyalahgunakan ISA

MARANG - Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menyifatkan Himpunan Memansuhkan ISA yang berlaku di ibu Negara pada 1 Ogos sebagai suatu kejayaan yang boleh dibanggakan
Beliau berkata, himpunan tersebut berjaya menarik rakyat dari pelbagai peringkat hidup bagi menyampaikan suara hati sebenar.
”Rakyat yang terpelajar, yang berpendidikan, yang tinggal di kawasan bandar, yang banyak maklumat dan bukan rakyat yang di luar bandar, ”Mereka turun (dengan) satu suara untuk menghapuskan Akta ISA yang mereka anggap sebagai undang-undang warisan penjajah,”katanya ketika ditemui dirumahnya baru-baru ini.
Menurutnya ISA masih lagi digunakan sebagai ‘senjata’ oleh parti pemerintah untuk mempertahankan pemerintahannya.- buletinonline

Kenyataan Media: Menjawab Fitnah Isu Pengkhianatan - Anwar Ibrahim


—KENYATAAN MEDIA UNTUK EDARAN SEGERA—


Petaling Jaya, 11 Ogos 2009


Pimpinan UMNO dan konco-konco mereka memintal propaganda yang memanipulasi simbol-simbol tentang bangsa, agama dan raja dengan hasrat agar pemikiran rakyat kembali sempit dan mundur. Ini bukanlah kali pertama saya menjadi sasaran di dalam isu pengkhianatan ini. Mereka telah mencuba puluhan kali sebelumnya. Usaha terbaru dengan menghebahkan isu pengkhianatan ini jelas menjadi petanda mereka kian terdesak.

Saya tidak berhasrat untuk terjebak di dalam pertikaian peribadi dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin. Saya akan hanya berhujah dari sudut dasar. Perlu saya tekankan pandangan saya dan Pakatan Rakyat jelas walaupun tidak disiarkan oleh media milik UMNO. Kenyataan Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat yang ditandatangani oleh YB Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang, YB Lim Kit Siang dan saya sendiri pada mesyuarat 8 September 2008, menegaskan komitmen kami menjunjung prinsip-prinsip dasar yang termaktub di bawah Perlembagaan Persekutuan. Ini termasuk soal-soal dasar seperti kedudukan Islam sebagai Agama Persekutuan, kedaulatan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan mempertahankan hak bahasa ibunda, kedudukan dan kedaulatan Institusi Raja-Raja Melayu serta kedudukan hak-hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera serta hak-hak semua kaum yang telah dijamin oleh Perlembagaan.
Kita menyakini mempunyai hujah-hujah yang cerah dan jitu untuk menangani politik kebencian pimpinan UMNO yang memperolok simbol-simbol bangsa, agama dan raja, semata-mata untuk mengekalkan kekuasaan dan menutup pekong rasuah, jenayah dan penyalahgunaan kuasa.

Pengkhianatan amanah rakyat oleh pimpinan UMNO berterusan dengan skandal penyelewengan dana awam berbillion ringgit di atas nama komisen pembelian senjata, mengaut saham, kontrak dan lesen yang diperuntukkan untuk bumiputera tetapi dikaut oleh keluarga serta kroni mereka.Kita juga tidak lupa bahawa pimpinan UMNO-lah yang menghina institusi Raja-Raja Melayu pada tahun 1983 dan 1993. Malahan mereka menghina Islam dengan memperbanyakkan lesen perjudian serta menggadai gunung dan bukit kepada tauke-tauke judi terbabit. Hatta pentadbiran UMNO sanggup menggadai kepentingan petani dan peraih kecil Melayu dengan menjual saham Bernas kepada syarikat asing.


Ketua Pembangkang
Dewan Rakyat