klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Jumaat, 11 Februari 2011

Najib terus mengugut ! Bukti ketakutan terhadap momentum sokongan rakyat kepada PR

Sektor perniagaan diingat tak sokong pembangkang - Najib Razak

Masyarakat perniagaan hari ini diberi ingatan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak supaya tidak mempertaruhkan masa depan mereka dengan menyokong pembangkang.

NONEMeskipun Najib tidak menyebut pihak yang dimaksudkannya itu tetapi kenyataan secara tidak langsung membawa pengertian supaya sokongan tidak diberikan kepada Pakatan Rakyat.

Najib berkata demikian ketika berucap di majlis rumah terbuka tahun baru Cina dan Taklimat Akta Agensi Inovasi Malaysia anjuran Persatuan Industri Kecil dan Sederhana (SMI) Malaysia di Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Sungai Way di Petaling Jaya.

Perdana menteri sebelum itu pada ucapannya berkata kerajaan mengakui hakikat BN mengalami kekalahan paling teruk pada pilihan raya umum 8 Mac, 2008 tetapi gabungan itu kini telah berubah. - malaysiakini


DS Najib Razak bukan sahaja memberikan ugutan kepada para peniaga cina supaya memberikan sokongan kepada BN dalam PRU 13 akan datang tetapi memberikan gambaran bahawa ketakutan yang amat sangat terhadap pola sokongan masyarakat cina dalam PRU 12 dan PRK-PRK yang lalu terhadap Pakatan Rakyat .

Malah dilihat bagaimana kegagalan MCA dalam meraih sokongan masyarakat cina memberikan gambaran menakutkan kepada DS Najib Razak . MCA sudah dilihat tidak lagi relevan untuk masyarakat cina . Lebih-lebih lagi akhir ini kegagalan MCA tidak mampu lagi membawa suara masyarakat cina dan terlalu akur kepada UMNO yang mendominasikan BN terutama tekanan terhadap kenaikan harga barang oleh Kerjaan BN .

Masyarakat cina bukannya kaum yang bodoh dalam membuat keputusan mereka setiap kali PRU atau PRK. Media Cina adalah lebih telus dalam menyampaikan informasi berbanding media perdana yang dikuasai oleh UMNO yang sentiasa mengekang informasi yang betul dan benar .

saya optimis bahawa masyarakat cina terutama para peniaga cina akan terus memberikan sokongan kepada Pakatan Rakyat . Ianya akan menjadi mimpi ngeri buat DS Najib Razak bahawa rakyat Malaysia sudah tidak lagi bodoh menyokong secara semborono . Kerana suara rakyat adalah suara keramat !

Ubah sekarang , selamatkan Malaysia !


Jejantas RM70k: Sikap membisu menteri dibidas

Ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar hari ini melawat semula jejantas berhawa dingin sepanjang 142 meter yang menghubungkan sekitar KLCC di ibu negara dengan nilai RM70,422 semeter atau RM10 juta.

"Saya masih tertanya-tanya, apakah nilai sebenar bagi pembinaan jejantas ini?” katanya sambil menyifatkan kos pembinaan jejantas itu sebagai terlalu tinggi dan berkata beliau akan menimbulkan perkara itu pada sidang parlimen minggu depan.

"Selain daripada kos bangunan itu, ia juga dilengkapi sistem penghawa dingin dan eskalator, jadi berapa pula kos penyelengaraanya?

NONE"Adakah terdapat alternatif yang lebih murah yang boleh digunakan?” kata Nurul Izzah kepada wartawan ketika melawat kawasan itu di Jalan Pinang, Kuala Lumpur pagi ini.

Fasa pertama projek jejantas ini menghubungkan KLCC dengan Hotel Impiana.

Menurut Nurul Izzah, beliau masih menunggu Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik menjawap soalan-soalan yang dikemukakannya.

"Sehingga hari ini, saya masih belum menerima sebarang maklumbalas dari Raja Nong Chik mahupun daripada Datuk Bandar (Kuala Lumpur Datuk Seri Ahmad Fuad Ismail), katanya.

Selasa lalu, Nurul Izzah mempertikaikan kewajaran RM10 juta dibelanjakan bagi membina jejantas berhawa dingin yang hanya sepanjang 142 meter itu.

Enam lagi jejantas yang serupa dijadualkan dibina menghubungkan Pasar Seni LRT-Dayabumi; bangunan utama DBKL -pusat membeli-belah Sogo; Stesen KTM Komuter-Bandaraya LRT; Jalan Sultan Ismail-Maju Junction-Medan Tunku monorail station; Plaza Rakyat-terminal bas Puduraya; dan Masjid Albukhari-stesen LRT Hang Tuah.

Syarikat Prasarana Sdn Bhd (Prasarana) dilaporkan membelanjakan kira-kira RM60 juta untuk membina enam jejantas berkenaan yang merupakan sebahagian daripada projek sepanjang 12kilometer.

Projek yang masuk fasa kedua itu, dilaporkan dibiayai Petronas dengan sumbangan RM100 juta untuk laluan sepanjang enam kilometer manakala bakinya dibiayai oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan syarikat-syarikat swasta. - malaysiakini

Kerana "Peristiwa Port Dickson " : Lantik Isa Samad Sebagai Pengerusi FELDA Kerana Membalas Jasa...??

Perlantikan Tan Sri ( TS ) Isa Samad sebagai Pengerusi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) telah banyak menimbul reaksi yang negatif banyak pihak terutama tokoh2 ekonomi . Ramai menyatakan rasa terkilan dan kecewa dengan perlantikan seorang yang berimejkan perasuah memimpin Felda yang mempunyai aset RM 15.37 billion dan peneroka Felda yang berjumlah 112,635 orang .

Perdana Menteri DS Najib Razak terus bangkit mempertahankan TS Isa Samad dengan memberikan gambaran umum bahawa perlantikan GLC adalah berdasarkan kemampuan . Kemampuan apakah yang dilihat oleh DS Najib Razak terhadap TS Isa Samad sehingga diberikan tanggungjawab menguruskan Felda .

'Kasih' DS Najib kepada TS Isa Samad adalah sangat luar biasa . Walaupun TS Isa Samad terpalit dengan rekod perasuah beliau tetap menjadi perhatian utama DS Najib Razak . Sebelum ini sewaktu PRK Bagan Pinang , DS Najib Razak memberikan penghormatan kepada TS Isa Samad menjadi calon UMNO/BN . Dalam situasi Isa Samad yang sudah hilang dan lenyap dipersada politik tiba-tiba 'hidup kembali' .

''Sayang' DS Najib Razak terhadap TS Isa Samad lagi sangat-sangat luar biasa . Kini TS Isa Samad diberikan kepercayaan menjawat jawatan sebagai Pengerusi Felda bagi menggantikan TS Mohd Yusof Noor yang tamat tempoh pada 31 Disember 2010 . Seolah-olah sudah tiada tokoh yang lebih layak selain tokoh veteran ini mengetuai Felda yang mampu membangun dan memacu prestasi Felda yang lebih baik . Itukah yang dimaksudkan 'berkemampuan' oleh DS najib Razak atau kerana sebab lain yang terlalu teruja untuk melantik TS Isa Samad ke jawatan tersebut .

Atas imej sebagai 'perasuah' sudah pasti maksud 'berkemampuan' yang dinyatakan oleh DS Najib sebagai meletakkan risiko yang tinggi terhadap Felda dan warganya . Kalau dilihat atas rekod sebagai bekas Menteri Besar Negeri Sembilan , TS Isa Samad lah yang banyak menginaya dan menzalimi peneroka-peneroka Felda . TS Isa Samad lah yang terlibat dalam memperdaya dan menipu peneroka Felda LBJ untuk menjual tanah mereka .

Selepas itu peneroka Felda Sendayan pula menerima tawaran PKNNS untuk jual tanah ladang sawit mereka kepada Malaysian Helicopter. Tapi ada juga sekitar 50 orang peneroka yang agak cerdik enggan bersetuju dengan tawaran TS Isa Samad tersebut . Malangnya TS isa Samad telah rampas tanah mereka dengan menggunakan Akta GSA.

Kenapa 'kasih dan sayang' DS Najib Razak terlalu kuat terhadap TS Isa Samad ? Saya rasakan mesti ada sesuatu yang 'luar biasa' hubungan antara DS Najib Razak dengan TS Isa Samad sehingga dianugerahkan jawatan tersebut .

Lalu terlintas difikiran saya kepada " peristiwa Port Dickson " ... TS Isa Samad lah yang menyelamatkan DS Najib Razak .. Patut la DS najib beriya-iya benar melantik TS Isa Samad dan 'kasih dan sayang'nya yang luar biasa . Rupanya jasa menyelamatkan beliau menyebabkan 'kasih dan sayang ' terhadap TS Isa Samad sukar dilepaskan . Atau tujuan supaya terus menutup mulut TS Isa Samad dengan kejadian tangkap basah dengan seorang artis dari terbongkar .


Perlantikan TS Isa Samad adalah sebagai tanda terima kasih dan penghargaan yang setinggi-tingginya DS Najib kepada TS Isa Samad . Atau inikah yang dimaksudkan dengan " berkemampuan " yang dinyatakan oleh DS Najib Razak ?