klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Isnin, 28 Mac 2011

Subsidi: Pengguna Thailand lebih beruntung daripada Malaysia

(Rafizi Ramli)

Kebelakangan ini subsidi seolah-olah perkataan kesat digunakan golongan berkuasa di negara ini. Subsidi dipersalahkan apabila defisit fiskal negara semakin meningkat sehingga dikatakan mampu membawa Malaysia ke arah jalan sama dilalui Greece dan Ireland baru-baru ini.

Penghapusan subsidi kini menjadi misi kebangsaan.

Memang eloklah rakyat Malaysia semakin sedar tentang kelebihan dan kekurangan sistem masyarakat yang terlalu bergantung kepada subsidi. Sikap bergantung kepada subsidi untuk mengawal harga minyak atau angan-angan bahawa harga minyak kita akan terus kekal pada harga sekarang untuk jangka masa yang boleh dijangka amat tidak realistik kerana sumber hidrokarbon mempunyai hadnya.

Sekalipun kita mempunyai simpanan minyak dan gas lebih besar yang boleh bertahan 100 tahun lagi, tidak wajar membazirkannya kerana bahan bakar yang diberi murah akan menjadi lebih mahal untuk dihasilkan dalam masa 20 tahun akan datang.

Rakyat Malaysia yang waras pasti memahami lama-kelamaan kita terpaksa meneruskan hidup tanpa subsidi bahan bakar.

Bezanya adalah cara debat hebat berhubung subsidi terpilih dilakukan kerajaan, terutama berkaitan subsidi besar bagi gas yang diberi kepada sektor tenaga serta jumlah hutang bagi caj perkhidmatan yang terpaksa diserap rakyat setiap tahun.

Kedua-duanya jelas terlihat dalam mana-mana kaedah pengurangan defisit fiskal.

Untuk rekod, bajet kebangsaan bagi 2011 memperuntukkan 8.7% daripada bajet operasi berjumlah RM212 bilion untuk caj khidmat hutang bagi semua pinjaman diambil dan dijamin Kerajaan Persekutuan.

Ini berjumlah RM18.4 bilion bagi faedah dan bayaran prinsipal setahun. Jumlah itu pasti terngiang-ngiang dalam pemikiran golongan yang tahu kira-kira di sebalik subsidi di Malaysia kerana ia jauh lebih tinggi daripada subsidi bahan bakar dan makanan ditanggung Kerajaan Persekutuan setiap tahun.

Apabila harga minyak mentah melonjak pada 2008, jumlah subsidi bahan bakar ditanggung kerajaan merupakan RM15 bilion (berdasarkan data Pemandu). Mengikut keadaan biasa apabila harga minyak mentah di antara AS$65 dan AS$85 setong, anggaran subsidi bahan bakar adalah antara RM9 bilion dan RM11 bilion setahun.

Sehubungan itu, hakikatnya – sekalipun harga minyak mentah sekali lagi melonjak seperti pada tahun 2008 (yang belum berlaku setakat ini) , jumlah keseluruhan subsidi ditanggung kerajaan tetap lebih rendah daripada caj khidmat hutang.

Dalam keadaan biasa, Malaysia membelanjakan dua kali ganda wang rakyat untuk membayar hutang terkumpul sejak beberapa tahun kebelakangan ini yang mencapai RM407 bilion pada akhir 2010.

Berikutan itu, walaupun wajar memfokuskan terhadap penghapusan subsidi sebagai cara mengurangkan defisit fiskal kebangsaan, rakyat mesti terus memberi tekanan untuk mendapatkan pelan konkrit bagi mengurangkan caj khidmat hutang untuk tahun-tahun akan datang.

Pembayaran hutang merupakan punca utama dan tiba masanya rakyat memandang realiti terutama dalam pada kerajaan tergesa-gesa mengeluarkan bon bagi membiayai projek-projek mega bernilai bilion ringgit diumumkan di bawah ETP.

Kita tidak sepatutnya terus obses dengan penghapusan subsidi sehingga terlepas pandang terhadap hutang yang dikumpulkan Kerajaan Persekutuan setiap tahun.

Wajarkah langkah berjimat cermat diambil untuk mengurangkan bajet kebangsaan supaya kita mengurangkan pinjaman tahunan bagi membiayai defisit kita? Bolehkah kita terus hidup dengan pertumbuhan ekonomi sederhana dalam pada kita menangani masalah hutang tinggi?

Saya tiada jawapannya, tetapi lambat laun kita akan sampai peringkat yang tak dapat dielak lagi jadi eloklah memulakan diskusi umum itu sekarang. Macam mana pun, setiap rakyat Malaysia pasti setuju bahawa menghapuskan rasuah dan amalan buruk dalam kerajaan akan membantu mengurangkan kebergantungan terhadap hutang.

Soalan ekonomi seterusnya yang patut difikirkan dalam mana-mana debat berhubung subsidi adalah berhubung subsidi gas bernilai RM19 bilion yang diberikan kepada sektor tenaga setiap tahun.

Ini memang isu sensitif buat PETRONAS yang mengeluh setiap tahun bahawa ia seperti membakar RM19 bilion semata-mata mahu memastikan tarif tenaga elektrik pada tahap yang kononnya rendah.

Sekalipun kita mempunyai simpanan gas tidak terhingga (dan hakikatnya, tidak) pembakaran gas asli sebanyak itu setiap tahun membahayakan alam sekitar selain merupakan pembaziran ekonomi sedangkan keuntungan lebih tinggi boleh diraih jika ia digunakan dengan cara lain (sama ada sebagai LNG atau stok suapan untuk bahan kimia yang diproses).

Penyokong subsidi gas berjumlah RM19 bilion untuk sektor tenaga pasti menghujahkan bahawa ia perlu untuk membantu rakyat kerana tarif lebih murah itu memanfaatkan rakyat secara langsung.

Itu merupakan hujahan politik yang serupa dengan hujahan ekonomi bahawa subsidi tenaga perlu untuk menjadikan Malaysia sentiasa kompetitif sebagai pusat pengeluaran.

Pada pandangan saya, kelompongan wujud dalam kedua-dua hujahan itu.

Kajian Jeff Rector dari Universiti Stanford mendapati, rakyat (pengguna bukan perniagaan dan bukan industri) hanya menggunakan 19% daripada keseluruhan elektrik dijana di Malaysia pada 2005.

TNB juga membuat beberapa perubahan kepada struktur tarif awam, sedangkan kemungkinan besar tiada kenaikan tarif sekiranya subsidi gas dihentikan secara berperingkat.

Sektor industri dan komersial wajar bimbang apabila sebarang cadangan menghentikan subsidi gas kepada sektor tenaga dibuat secara berperingkat kerana merekalah yang perlu menanggung kerugian berikutan menggunakan 81% daripada keseluruhan tenaga elektrik dijana.

Bagaimanapun, di sinilah persoalan praktikal dan falsafah berhubung subsidi gas memerlukan perbincangan mendalam (yang dengan mudahnya diabaikan kerajaan ):

Pertama – wujud kelopongan besar antara usaha mencapai ekonomi berpendapatan tinggi yang dipacu modal inovasi dan kreativiti lebih tinggi; dengan dakwaan bahawa sektor industri kita akan terus dilindungi melalui tarif elektrik murah yang dibayar kerajaan.

Sebuah ekonomi yang masih mendapat manfaat daripada ‘kebajikan’ diberikan kerajaan (sama ada dalam bentuk kontrak lumayan atau subsidi) pasti akan melawan sebarang usaha ke arah pembaharuan struktur kerana memang lazim bagi manusia mengkehendaki cara yang paling mudah.

Buat apa menyusahkan diri melaksanakan pembaharuan ekonomi untuk mengubah struktur ekonomi sedangkan industri kita masih mampu meraih keuntungan tinggi dengan mengeluarkan produk rendah teknologi dan kandungan kreatif berikutan kos pembuatannya disamarkan dengan subsidi kerajaan?

Kedua – walaupun ada pandangan bahawa industri kita masih memerlukan sejenis subsidi untuk mengekalkan daya saing, data ekonomi dan tarif jelas menunjukkan subsidi gas RM19 bilion itu tidak bererti nilai tarif lebih rendah. Ada kelopongan besar yang perlu ditangani.

Thailand merupakan contoh baik bagaimana tarif lebih murah boleh diperolehi tanpa membelanjakan terlalu banyak untuk ‘subsidi korporat’ dalam bentuk subsidi gas gergasi kepada sektor tenaga setiap tahun.

Harga gas yang dijual kepada sektor tenaga di Thailand ditetapkan dengan harga pasaran gas dibeli secara domestik dan daripada kontrak bekalan jangka panjang negara jiran pembekal (seperti Myanmar).

Selain harga gas mentah, formula itu merangkumi caj bagi tarif saluran paip, margin pemasaran serta indeks harga pengguna , pergerakan pertukaran wang asing serta indeks harga pengeluaran.

Pendek kata, pengeluar tenaga di Thailand membayar harga pasaran untuk gas – hampir pada harga RM31 per mmbtu apabila harga minyak mentah mencapai harga AS $100 setong (bandingkan dengan RM10.70 per mmbtu yang dijual kepada sektor tenaga di Malaysia).

Menariknya (dan malangnya), tarif elektrik Thailand jauh lebih murah daripada Malaysia walaupun Malaysia mempunyai sistem subsidi tinggi untuk kononnya memastikan tarif elektrik rendah.

Pengguna persendirian di Thailand hanya membayar 18 sen per kWh buat 150 kWh pertama digunakan; berbanding tarif Malaysia bagi penggunaan setara sebanyak 22 sen per kWh. Ini merupakan perbezaan 22% lebih tinggi daripada tarif Malaysia.

Begitu juga pengguna runcit di bawah kategori ‘tarif perdagangan voltaj rendah’ membayar tarif lebih tinggi di Malaysia berbanding penggunaan tenaga elektrik setara di Thailand.

Tarifnya merupakan 37 sen per kWh di Malaysia, iaitu 48% lebih tinggi daripada tarif di Thailand berjumlah 25 sen per kWh bagi kategori penggunaan sama.

Senarai perbandingannya terlalu panjang.

Eloklah rakyat Malaysia lebih membuka mata mengenai cara ekonomi kita dilaksanakan atau ke mana wang pembayar cukai dibelanjakan. Memang bagus apabila rakyat mula berfikiran jangka panjang dan mempertikaikan daya maju sistem sosial yang terlalu bergantung kepada subsidi.

Bagaimanapun, sebarang perbincangan untuk penghapusannya mesti dilakukan secara jujur dan adil untuk semua pihak.

Buat masa ini, sikap berdiam diri berhubung subsidi gas berjumlah RM19 bilion itu dilihat hanya memanfaatkan sebilangan kecil masayarakat, atau langsung tidak menghiraukan tahap hutang awam yang membimbangkan; ini terlalu tidak adil buat negara dan generasi akan datang.

*** Diterjemah oleh Muni dari artikel asal (di sini)

*** Rafizi Ramli adalah Pengarah Stragetik KEADILAN

Program 100 Hari Pakatan Rakyat


(Sila klik di sini untuk muat turun Program 100 Hari Pakatan Rakyat)

Pakatan Rakyat akan melaksanakan reformasi menyeluruh dalam semua aspek pengurusan negara, ekonomi, pendidikan dan sebagainya berdasarkan prinsip yang digariskan di dalam Dasar Bersama.

Sebagai permulaan kepada reformasi tersebut, dalam 100 hari kami mendapat mandat rakyat, kami akan melaksanakan program berikut:

1. Mereformasikan insititusi-institusi penting negara seperti SPR, SPRM, Pejabat Peguam Negara dan PDRM untuk mengembalikan kewibawaan kepada sistem pentadbiran kerajaan.

2. Memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

3. Mengarahkan Khazanah Berhad, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan lain-lain badan milik kerajaan yang memiliki konsesi lebuhraya untuk menyempurnakan ambil alih aset lebuhraya oleh kerajaaan dengan tujuan menghapuskan tol.

4. Merombak struktur subsidi negara bagi mengurangkan subsidi kepada pihak swasta (seperti subsidi gas sebanyak RM19 bilion kepada penjana bebas) dengan memindahkannya bagi menampung perbelanjaan subsidi rakyat.

5. Mengiktiraf peranan dan jasa kakitangan awam dengan mengkaji semula struktur gaji bermula dengan menaikkan imbuhan perguruan sebanyak RM500 sebulan setiap seorang guru sebagai penghargaan guru pendidik bangsa.

6. Menjadikan air sebagai hak rakyat dengan mengembalikan semua konsesi pengurusan air yang diuruskan swasta kepada kerajaan.

7. Menyediakan perkhidmatan internet Wi-Fi percuma kepada semua rakyat di kawasan bandar dan separa bandar.

8. Membatalkan Felda Plantations bagi tujuan membuka ladang-ladang yang kini diuruskannya kepada generasi kedua dan ketiga Felda.

9. Menaikkan royalti minyak kepada Sabah, Sarawak, Terengganu dan Kelantan kepada 20%.

10. Menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyelesaikan kemelut pendatang tanpa izin dan kerakyatan di negeri Sabah.

Azmin: Menteri Dalam Negeri celaru dan sasau

KUALA LUMPUR: “Menteri Dalam Negeri dah celaru dan sasau,” kata Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali.

Demikian respon beliau dalam twitternya pagi ini berhubung kesalahan tarikh yang tertera dalam notis arahan supaya beliau memberikan keterangan kepada polis.

“Saya terima Notis Seksyen 111 (Kanun Prosedur Jenayah) dari ASP Annas Sulaiman yang mengarahkan saya hadir di IPD (Ibu Pejabat Daerah) Ampang jam 10 pagi ini. (Namun) Tiada alasan diberikan.

“(Bagaimanapun) Notis Seksyen 111 yang diserahkan kepada saya tengah malam tadi bertarikh 26 November 2011,” lapor Azmin.

Kira-kira jam 11.30 malam tadi, sepasukan polis ‘menyerbu’ rumah Azmin yang juga Ahli Parlimen Gombak di Taman

Tunku Abdul Razak (TAR), Ampang. Bagaimanapun, Azmin tiada di rumah kerana menghadiri satu mesyuarat parti.

Polis dikatakan memberi tempoh sehingga Khamis ini.

Kehadiran polis itu dipercayai ada kaitan dengan ceramah pelancaran Kempen Tolak Fitnah II dan DNA: ‘Datuk Najib-Altantuya’ yang dihadiri ribuan penyokong Pakatan Rakyat di kawasan milik persendirian di Taman Melawati, kelmarin.

Pagi ini, Azmin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Antarabangsa menghadiri majlis perasmian sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) yang disempurnakan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.

“Perbahasan bermula. Saya mengambil tempat pertama menjunjung kasih di atas Titah Tuanku Sultan. Bersedia bahas isu rakyat Selangor,” lapor Azmin lagi dalam twitternya pagi tadi.

Najib-Rahim Bukti Pemerintahan Songsong, Kata Anwar Ibrahim


PERMATANG PAUH 27 MAC : Dengan menggunakan Perdana Menteri Najib Razak dan bekas Ketua Menteri Melaka Rahim Thamby Chik sebagai contoh, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Malaysia kini melalui zaman pemerintahan songsang.

Anwar berkata mereka yang terbelit dengan tuduhan rogol dan salah guna wang diangkat oleh kerajaan dan media arus perdana, manakala pemimpin pembangkang yang mendokong urus tadbir telus dan amanah ditekan.

" Yang pertahankan soal moral, orang yang pernah ditanya soal rogol, orang yang pernah hidup dalam skandal video seks, dia cakap soal moral. Jatuhkan orang lain. Orang yang bercakap soal negara bersih, orang yang mengambil dana yang begitu besar, membinasakan orang yang hendak mentadbir dengan baik. Tanya Lim Guan Eng, berapa hari dia boleh hidup aman tanpa diganggu untuk menjalankan urustadbir?,"kata Anwar.

Berucap pada majlis ceramah di Permatang Pauh, Pulau Pinang, Anwar sekali lagi menunjukkan ketegasan berdepan dengan pusingan fitnah terbaru dalam bentuk video seks yang didalangi oleh Rahim yang kini Pengerusi Risda.

Rahim terpaksa meletak jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka pada tahun 1994 setelah terpalit dengan tuduhan merogol seorang pelajar bawah umur selain didakwa
mengamalkan rasuah.

Beliau diangkat menjadi Pengerusi Risda tahun 2008 oleh Datuk Seri Najib Tun Razak yang sendiri berdepan dengan skandal pembunuhan Altantuya Sharibuu dan komisyen lumayan pembelian peralatan ketenteraan semasa menjadi Menteri Pertahanan.

Rahim, ahli perniagaan Shazryl Eskay dan Bendahari Perkasa Shuaib Lazim dilaporkan berjumpa dengan Najib di Bangunan Parlimen Selasa lalu selepas identiti mereka dibongkar oleh Parti Keadilan Rakyat.

Anwar mengajak rakyat supaya mengimbas penyelewengan besar-besaran yang berlaku di negara ini membabitkan pemimpin utama negara.

" Orang yang terlibat dalam bunuh Altantuya tak berdosakah? Orang yang ambil RM500 juta beli dua kapal selam tidak berdosakah? Orang yang terlibat dalam skandal di Port Dickson tak berdosakah?," soal Anwar.

Anwar berkata dalam usaha untuk melemahkan Pakatan Rakyat, umno sanggup menggunakan taktik yang keji dan tanpa peri kemanusiaan dalam mencari kelebihan politik semata-mata.

" Saudara-saudara, saya pun ada keluarga. Kenapa harus diaibkan terus menerus? Bukan setahun tetapi berbelas tahun dirancang begini rupa? Hendak tanam sekurang-kurangnya ada persoalan sedikit, Kerana apa? Kerana Anwar beri tazkirah, kerana Anwar baca ayat Al-Quran.

"Hendak tanam sikit Anwar ini tidak boleh dipercayai. Jangan percaya kepada Anwar, percaya kepada Najib dan Rosmah. Jangan percaya kepada Lim Guan Eng, percayalah kepada Rahim Thamby Chik,"kata Anwar sambil disambut sorakan hadirin yang mendengar ceramahnya.

Beliau berkata program pembaharuan Buku Jingga yang dilancarkan oleh Pakatan Rakyat menjadi punca utama Umno melancarkan asakan fitnah secara bertubi-tubi untuk melemahkan gagasan itu.

Buku Jingga itu menyenaraikan dasar dan program untuk merombak struktur politik, ekonomi dan sosial negara ini jika Pakatan diberi mandat menubuhkan Kerajaan Persekutuan.

Anwar berkata fitnah video seks lucah adalah serangan terbaru untuk mengalihkan pandangan rakyat daripada dasar-dasar tuntas yang disenaraikan dalam Buku Jingga.

" Dia takut orang baca dan dia takut orang membuat penilaian sebab dia mesti cipta masalah-masalah supaya padamkan isu yang kita hendak ketengahkan. Saya kata, jangan lupa. Program Pakatan Rakyat, Buku Jingga,"jelas Anwar.

DATANG BERAMAI2 ! SOLAT HAJAT & PIDATO KHAS ( MENANGKIS FITNAH JAHAT )

Video seks: Konspirasi atau...

oleh : wira arjuna

Khamis lalu, Tan Sri Rahim Thamby Chik dan Datuk Shazryl Eskay memberi kenyataan kepada polis Bukit Aman dan juga menyerahkan rakaman video seks dan jam tangan yang didakwa milik lelaki yang beraksi dengan seorang pelacur dalam video berkenaan.

NONEKeseluruhan proses bagi siasatan berhubung video lucah yang cuba dikaitkan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim itu hanya mengambil masa kira-kira lima jam.

Secara perbandingan, kes video lucah yang dibawa oleh dua daripada tiga “Datuk T” ini amat berat kerana membabitkan ketua pembangkang dan seperti kata Rahim (tentunya secara sinis), orang yang boleh menjadi perdana menteri Malaysia.

Namun, lima jam sahaja… berbanding dengan soal siasat ke atas pembantu politik DAP Teoh Beng Hock yang berlangsung 10 jam dan tamat kira-kira jam 3.30 pagi di tangan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

NONEKes Teoh hanya membabitkan dakawaan salah guna dana kira-kira RM2,000. Kita maklum apa yang berlaku kepada Teoh susulan soal siasat itu dan masih mencari kebenaran bersabit kematian tragisnya.

Lima jam untuk Rahim dan Eskay… berbanding penahanan semalaman yang terpaksa ditempohi oleh Anwar sendiri pada 16 Julai 2008 di lokap Polis Kuala Lumpur, semata-mata untuk memberi kenyataan kepada polis berhubung pertuduhan liwat untuk kali kedua.

Dendam...

Sekali lagi, tidak perlu dihuraikan apa berlaku kepada botol mineral, tuala dan berus gigi yang ditinggalkan oleh Anwar dalam bilik penjara itu.

NONEKhamis lalu juga, Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar tidak menolak kemungkinan pihaknya akan menyiasat kes itu di bawah peruntukan undang-undang selain daripada yang membabitkan penayangan filem lucah.

Pembabitan Rahim yang secara langsung mendalangi video lucah sudah pun mencetuskan pelbagai spekulasi yang mengaitkan Umno dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kepada siri pusingan fitnah terbaru untuk mengaibkan Anwar.

Terpalit dengan tuduhan merogol gadis bawah umur yang memusnahkan karier politiknya pada tahun 1994, Rahim tidak dapat menyembunyikan dendamnya terhadap Anwar atas detik hitam hidupnya itu.

NONEHujah bahawa wujud tangan Umno di sebalik video lucah diperkuatkan dengan laporan Najib menemui Rahim, Eskay dan Bendahari Perkasa Shuaib Lazim di Bangunan Parlimen hari Selasa, selepas identiti DatuK T dibongkar oleh PKR.

Apa pun, polis bukan sahaja harus menjalankan siasatan adil tetapi mesti dilihat menjalankan siasatan secara profesional dan paling penting - adil. Jika tidak, maka akan bergemalah teori polis sekali lagi bersekongkol dengan Umno untuk mencantas Anwar.

Pembohongan...

Tempoh yang agak singkat untuk mengambil keterangan Rahim dan Eskay Khamis lalu sudah pun merangsang pelbagai teori, spekulasi dan perbandingan.

NONEKredibiliti rapuh polis yang sedia ada tidak dibantu dengan keengganan pasukan itu menahan gandingan Datuk T walaupun mereka melakukan jenayah menayangkan filem lucah di Hotel Seri Carcosa Isnin lalu - satu kesalahan yang membawa hukuman penjara tiga tahun.

Seseorang yang mengikuti sidang akhbar Rahim dan Eskay Selasa lalu tentu tertanya-tanya sama ada dalam mengambil keterangan, polis telah memperinci beberapa pembohongan oleh dua individu itu kepada pihak media.

azlanEskay dan Rahim mendakwa wartawan menjadi barisan yang diutamakanuntuk ditunjukkan video itu supaya ada penilaian bebas dan berkecuali mengenai kesahihan rakaman itu.

Malah menurut mereka, video itu juga tidak akan diserahkan kepada polis (ketika itu) supaya tidak ada tuduhan polis berat sebelah dalam siasatan.

Namun, apa yang jelas adalah gandingan Datuk T turut berusaha keras memancing wakil rakyat PKR dan individu berpengaruh dalam parti itu.

NONEJusteru video lucah itu ditunjukan kepada ahli parlimen Sungai Petani Johari Abdul dan Badrulhisham Shahrin, seorang pemimpin pelapis PKR yang berwibawa dan berprinsip, sungguhpun kadang kala tidak sehaluan dengan pimpinan tertinggi parti.

Apabila umpan tidak mengena (Johari dan Badrul yakin orang dalam rakaman itu bukan Anwar) maka tiba-tiba Datuk T bersedia bekerjasama dengan polis, malah Rahim memberitahu media “kalau polis nak ambil seluar dalam kami pun, ambillah.”

Nyata polis tidak perlu mengambil seluar dalam Rahim ataupun Eskay (buat masa ini). Namun polis mempunyai tanggungjawab untuk tidak diheret dalam agenda politik mana-mana pihak dan menjalankan siasatan berwibawa, secara professional dan berkecuali.

VIDEO SEKS : BLOGGER UMNO SAHKAN ANWAR BUKAN LELAKI TERSEBUT !!!!!

Bukan Anwar dalam video itu – blogger Umno

Anuar Mohd Nor - blogger UMNOReform

KUALA LUMPUR: Selepas Datuk Johari Abdul dan Badrul Hisham Shaharin mengesahkan lelaki yang melakonkan pelakuan seks dengan seorang pelacur dalam video yang didalangi Datuk T, kali ini seorang blogger Umno pula membuat pengakuan yang sama – lelaki itu bukan Anwar.

Blogger berkenaan, Anuar Mohd Nor pada paparan blog Umno Reform mengakui lelaki yang melakukan hubungan seks dalam video yang didedahkan Datuk T, bukan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Mereka yang dipanggil pada petang/ malam 21 Mac 2011 – setakat ini membuat pengakuan bahawa orang dalam video itu bukan Anwar,” kata secara tidak langsung dalam blognya bertajuk ‘Pengakuan Anuar Mohd Nor’ bertarikh 25 Mac 2011.

Anuar mengakui blogger Umno yang disebut dalam kenyataan Badrul atau Chegubard sebelum ini dan menyertai Ketua Cabang KEADILAN Rembau itu untuk menonton video lucah di Hotel Carcosa, adalah beliau sendiri.

Paparan yang memuatkan kenyataan Anuar

“Saya perlu menyatakan bahawa orang yang dikatakan bersama Badrul Hisham Shaharin, merujuk kepada kenyataan media beliau – yang beliau rujuk sebagai: Blogger Umno itu adalah saya sendiri!” katanya.

Namun, pada halaman komen di blog Anuar, beliau dikecam hebat penyokong Umno yang mengunjungi laman web pro- Umno itu.

Keadilan Daily juga mendapati ramai blogger pro-Pakatan Rakyat memetik dan memaparkan entri berkenaan di blog masing-masing.