klik utk download Janji Jingga PR

kawan-kawan farizmusa.blogspot.com

Rabu, 6 April 2011

Polis bertanggungjawab bocor video fitnah- bekas Ketua Polis Daerah Baram

KUALA LUMPUR: Kegagalan Polis menjaga keselamatan video fitnah yang diserahkan oleh trio Dato T membuktikan institusi itu tidak boleh dipercayai, kata bekas Ketua Polis Daerah Baram, Sarawak Voon Lee Shan.

Menurut Voon, selain trio Dato T, hanya polis memiliki video itu sebelum ia tersebar secara meluas di internet, semalam. Tegasnya, ia menunjukan pihak polis boleh diandaikan terlibat dalam penyebaran video itu.

“Dua isu utama yang perlu diambil kira dalam hal ini. Pertama, Pegawai polis yang terlibat dalam menjaga video itu harus disiasat dan kedua, jabatan yang dipertanggungjawabkan menjaga bahan bukti itu tidak boleh dipercayai,” katanya kepada Keadilandaily.

Sehubungan itu, tegas beliau, Suruhanjaya Aduan dan Salahlaku Polis (IPCMC) perlu ditubuhkan segera kerana jelas agensi itu gagal menjaga keselamatan rakyat dan memulih imejnya yang berpihak kepada Barisan Nasional.

“Bagaimana mereka hendak menjaga keselamatan rakyat jika video seperti itu pun gagal mereka uruskan,” soal beliau yang bertugas sebagai Ketua Polis Daerah Baram hampir 10 tahun.

Voon lee Shan turut menegaskan sekiranya video itu dengan mudahnya bocor di internet, ia menunjukkan bukti yang didakwa itu juga mampu direka dengan tujuan mengaibkan Anwar oleh musuh politiknya.

“Saya cukup yakin ini merupakan fitnah kali ketiga yang sengaja diwujudkan untuk membunuh kerjaya politik Anwar. Lebih-lebih lagi kewujudan video itu berkait rapat dengan musim pilihan raya di Sarawak.

“Namun berdasarkan mood rakyat dan kajian saya mendapati kes video fitnah itu tidak memberi kesan kepada pengundi di Sarawak. Malah memberikan undi simpati kepada Anwar dan Pakatan Rakyat di sini,” kata beliau yang kini seorang peguam.

Video itu mula didedahkan Datuk T yang didalangi bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik, ahli perniagaan, Shazryl Eskay Abdullah dan Dato Shuib Lazim.

Ia ditayangkan pada 21 Mac lalu di Hotel Carcosa Seri Negara kepada wartawan terpilih, pada hari sama Dewan Undangan negeri Sarawak dibubarkan. Semalam, sedutan video itu dimuatnaik ke laman You Tube oleh blogger pro- Umno- Barisan Nasional.

Bagaimanapun, Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar hari ini menafikan pihak polis terlibat dalam penyebaran video lucah palsu itu.

Catatan Balingian 1

Saya tiba di Sibu pada 3 April 2011 bersama Muzafeq dan Faizal Ezany . Arahan yang saya terima ialah supaya turun ke Sibu pada 3 April , kerana DSAI akan sampaikan watikah kepada semua calon2 di Zon Sibu pada 4 April di Premier Hotel , Sibu .

Kerana budjet yang sedikit saya hanya dapat sewa bilik di hotel biasa berhampiran Premier Hotel yang bertaraf 5 bintang di Sibu . Malam tersebut saya gunakan untuk berborak dengan YB Abdullah Sani , YB Shuhaimi Shafie m YB Amran dan kawan2 lain yang turut turun ke Sibu .

4 April 2011, saya ke dewan Premier Hotel untuk majlis penyampaian watikah kepada calon PKR di Zon Sibu . Ucapan DSAI sebagai amanat kepada bakal2 calon agar mereka dapat menjalankan tanggunjawab sebagai calon parti dengan berkesan bagi menawan Sarawak daripada BN . beliau nampak agak letih kerana hari tersebut adlah hari ke 6 siri lawatan beliau di Sarawak .

Saya hadir kerana Dun Balingian adalah DUN angkat saya. Dun yang mencabar bagi saya kerana N51 Bakingian adalah merupakan DUN yang disandang oleh Ketua Menteri Taib Mahmud sendiri . Bermakna saya bakal berdepan dengan Taib Mahmud dan jentera BN di situ . Satu cabaran yang perlu saya hadapi .

Diumumkan pada hari tersebut , Puan Suriati Abdullah sebagai calon N51 Balingian . DUN balingian adalah terletak dalam Parlimen Mukah yang majoritinya adalah berbangsa Melanau . Suriati Abdullah adalah berbangsa cina ( mualaf ) , seorang suri rumah tangga yang akan berdepan dengan Taib Mahmud . Kemampuan beliau berbahasa cina , iban , melanau serta bahasa inggeris akan memberikan kelebihan kepada beliau berkomunikasi dengan baik .

Saya terpaksa memberikan tumpuan kepada Suriati kerana harganya sangat mahal . Kerana beliau melawan 'gergasi politik' Sarawak . Yang sudah berkuasa 30 tahun sebagai Ketua Menteri . Tahun 2006 dalam PRN Sarawak yang lalu , Taib menang tanpa bertanding . Saya bimbang Taib akan menggunakan apa cara untuk pastikan beliau sekali lagi menang tanpa bertanding . Tugas saya adlah memastikan semua itu gagal . Taib mesti dilawan .

Watikah Suriati saya simpan . Termasuk Kad Pengenalannya . Saya uruskan proses mengisi borang pencalonan di firma guaman YB Wong Ho Leng , MP Sibu . Kerana ketiadaan wakil calon , pencadang dan penyokong , proses tersebut terpaksa ditangguhkan . Saya minta Abang Kasim yang merupakan Ketua Cabang Mukah dan juga suami Suriati memastikan pencadang dan penyokong hadir ke Sibu unuk settlekan borang pencalonan sebelum balik ke Mukah .

Saya terpaksa bayarkan bilik2 tambahan untuk calon dan penyokong . Dah la budjet ciput , tapi tanggungjawab menjaga keselamatan Suriati perlu saya utamakan . Apa lagi kerisauan terhadap pengkhianatan calon . Diculik atau mungkin dibeli oleh Taib Mahmud . Saya minta supaya Suriati mencari salon untuk kemaskan diri agar nampak menarik .

Kesempatan tersebut juga memberikan saya peluang bertemu dengan Tuai Rumah Panjang , Inti Anak Belang bersama anak2 buah beliau . Saya minta beliau hadir untuk memberikan penghormatan sebagai penyokong kepada Suriati . Saya agak terkejut kerana sudah ada perancangan dibuat oleh orang2 iban untuk turut masuk sebagai calon bebas dengan alasan tiada mendengar yang mana pihak akan melawan Taib di Balingian .

Perbincangan berjalan dengan baik , walaupun saya sukar memahami percakapan mereka , tapi dapat diterima baik oleh mereka . Alasan saya ialah , kalau kita bersatu dengan meletakkan 1 lawan 1 akan memberikan kekuatan untuk bertempur dengan Taib . Taib pasti akan seronok apabila tidak bersatu akan memberikan kemenangan kepada BN . Tujuan adalah sama untuk menghancurkan Taib di balingian . Malam tersebut saya terpaksa uruskan tambahan 3 lagi bilik termasuk calon .

Malam tersebut saya tidak dapat tidur . Saya mesti pastikan tiada 'gangguan' dibuat terhadap Suriati dajn suaminya . Saya ketuk pintu setiap 1 jam sekali bagi memastikan calon 'selamat' .

5 April 2011, pagi tersebut uruskan segala dokumen daripada JPRP kerana Suriati hanya mendapat watikah sahaja. Tiada bon yang wajib ditandatangani oloeh Suriati , Bon tersebut ialah perjanjian undang-undang jika Suriati lompat , khianat pada parti sewaktu menjadi calon atau selepas menang akan disaman sejumlah RM5 juta kepada PKR . Pengalaman mengajar kita .

Sambil itu kedatangan Sdr Hesni ( Timbalan Ketua Cabang Mukah ) untuk sebagai pencadang . Hasil perbincangan saya nampak ada sesautu yang kurang selesa . Saya merayu agar beliau dapat memberikan kerjasama . Beliau bersetuju .

Kami ke firma guaman YB Wong Ho Leng sekali lagi bagi uruskan proses borang pencalonan sehingga selesai . Dengan bantuan oleh YB Wong Ho Leng , semuanya berjalan dengan baik termasuk Faizal uruskan untuk dapatkan cop Suruhanjaya Sumpah di Mahkamah Sibu . Sambil itu saya arahkan Muzafeq beli lagi borang untuk persediaan jika berlaku perkara yang tidak diingini .

Selepas selesai segala urusan , kami balik ke hotel dan uruskan untuk persiapan bertolak ke Mukah .

Sesampai di Mukah dalam kurang lebih 3 jam dari Sibu , jalan yang sangat teruk , macam naik kereta kuda , melambung-lambung . Sakit habis badan saya .

Bila tiba di Mukah , sya di bawa ke sebuah hotel untuk penginapan malam ini . Saya minta Hesni , Tuai Inti dan semua hadir ke bilik saya . Untuk berbincang bagi persiapan hari penamaan calon . Saya agak marah kerana saya dapati tiada sebarang persediaan dibuat . Tiada bilik gerakan , tiada jentera yang telah dibentuk .

Terpaksa saya mulakan daripada A . Susun persiapan untuk penamaan calon . Alhamdulillah selesai dengan komitmen yang baik untuk pastikan seramai mungkin dikerah turun ke Dewan Majlis Daerah Mukah . Siapkan bendera dan dapatkan pas masuk SPR . Makan minum dan segala keperluan yang sepatutnya diuruskan oleh orang temapatan .

Diharapkan penamaan calon esok tiada masalah dan berjalan lancar . Saya mendapat maklumat SNAP atau BEBAS akan turun kacau daun mengantar borang pencalonan esok . Kemungkinan akan berlaku 3 penjuru , Pandai strategi Taib . SNAP semenangnya pengkhianat kepada pakatan . Saya tidak kisah.. saya akan pastikan Taib akan berpeluh. Serta tersungkur .

'Itu bukan Anwar', kata Wan Azizah

Keluarga Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menafikan dakwaan bahawa beliau adalah lelaki dalam video seks yang sebahagian daripadanya telah disiarkan di internet semalam.

NONEIsteri Anwar yang juga presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail kata video itu merupakan "bukti paling jelas" bahawa suaminya bukanlah lelaki yang mengadakan hubungan seks dengan seorang pelacur itu.

Membaca satu kenyataan hari ini, wan Azizah berkata, keluarganya telah memutuskan untuk menonton video
yang disiarkan di Internet itu dan mendapati jelas bahawa susuk badan lelaki berkenaan terlalu berbeza dengan susuk badan Anwar.

Turut hadir di sidang akhbar tersebut ialah pengerusi DAP Karpal Singh, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, bapa mertua Anwar, Datuk Wan Ismail Wan Mahmud serta anak sulung ketua umum PKR itu, Nurul Izzah.

Turut hadir dalam sidang media itu, bapa mertua Anwar, Datuk Wan Ismail Wan Mahmud.

Menurut Dr Wan Azizah lagi, keluarganya telah diuji dengan pelbagai dugaan sejak 1998 dan pelbagai fitnah dan tuduhan telah dilemparkan terhadap Anwar.

"Setiap tuduhan tersebut adalah sendirinya terlalu berat, tetapi Datuk Seri Anwar terpaksa melalui satu demi satu tuduhan yang busuk, jelek dan jijik," katanya.

Namun, tambah beliau, jika disenaraikan semua tuduhan tersebut, nyata sekali tidak masuk akal bagaimana Anwar dapat melakukan kesemuanya yang bertentangan antara satu sama lain.

"Dalam kes video terbaru ini, kami sekeluarga memutuskan untuk menonton sendiri rakaman tersebut.

"Video tersebut adalah bukti paling kukuh bagi sesiapa yang benar-benar mengenali Datuk Seri Anwar bahawa tuduhan terbaru ini satu lagi fitnah zalim dan palsu.

"Siapa lagi yang lebih mengenali beliau dengan begitu intim kalau bukan kami, keluarga terdekat beliau, yang telah bersama beliau dalam susah dan senang, khusus dari saat beliau berada di arus perdana kepimpinan negara hinggalah ke hari-hari beliau mulai pulih dari serangan apabila beliau dibebaskan daripada penjara.

NONE"Jelas kelihatan susuk tubuh badan pelaku dalam video tersebut amat berlainan daripada susuk badan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Hal ini diperkukuh lagi memandangkan sejak lebih setahun yang lalu, anak-anak Datuk Seri Anwar Ibrahim sering menemani beliau setiap kali beliau pergi melakukan aktiviti senaman dan fisioterapi selaku sebahagian daripada aktiviti pemuliharaan kesihatan tulang belakang," tambahnya.

Oleh itu, kata Wan Azizah, mereka sekeluarga berpendirian bahawa keluarnya video ini adalah satu lagi contoh taktik politik lucah dan menolak sekeras-kerasnya politik sedemikian.

sehubungan itu, beliau mengajak rakyat Malaysia untuk bersama menegakkan keadilan dan menolak politik kotor.

"Kembalikan agenda perjuangan menuntut reformasi menyeluruh dalam sistem politik, ekonomi dan sosial negara," katanya sambil menambah bahawa dalam menghadapi dugaan ini, mereka yakin ada hikmah di sebaliknya.

"Pendedahan sedutan video ini dibuat pada 4 April 2011 – ulangtahun ke-12 Parti Keadilan Nasional yang lahir daripada kegawatan politik negara.

"Fitnah dan tohmahan ini berpunca daripada ketamakan terhadap kuasa dan politik yang sudah hilang nilai moralnya.

"Kita sewajarnya berbincang secara kritis perbezaan pandangan kita, bukan dengan serangan peribadi yang kotor dan hina," katanya.

Sehubungan itu, beliau berharap semua rakyat tidak terperangkap dengan permainan tersebut, dan sebaliknya meneruskan usaha menegakkan keadilan dan memperjuangkan kebenaran.

Ditanya mengapa beliau mengubah fikiran untuk menonton sedutan video tersebut, Wan Azizah berkata beliau diberitahu tidak ada unsur lucah dalam video itu.

Sementara itu, ketika bercakap dalam sidang akhbar tersebut, Wan Azizah berkata

"Tidak ada apa-apa (perkara lucah) berlaku...(Jadi saya) nak memuaskan hati.

(Individu) itu bukan Anwar Ibrahim dalam video tersebut," tegasnya ketika menjawab soalan wartawan mengenai identiti lelaki tersebut.

Ditanya sama ada penyebaran sedutan video itu mengganggu atau mempengaruhi ahli PKR, Wan Azizah berkata, ceramah di Subang Jaya dua hari lalu, membuktikan semangat mereka naik kerana menyifatkan video itu "tidak beretika, memalu dan mengaibkan".

Ditanya sama ada akan menyahut cabaran pihak yang meminta Anwar bersumpah cara Islam, Wan Azizah berkata: "Tangkap dulu (Datuk T)..."

Menurut Wan Azizah lagi, tidak timbul sama ada video itu tulen atau tidak, tetapi sebaliknya menegaskan sekali lagi bahawa lelaki dalam video tersebut bukan Anwar.

Sementara itu, Wan Ismail pula - ketika menjawab soalan wartawan - berkata video tersebut adalah tuduhan yang tidak bermoral terhadap menantunya.

"Ia satu tuduhan yang tidak ada asas sama sekali. Orang itu tidak ada cara lain dah (maka mereka) berusaha pelbagai cara untuk memfitnah Datuk Seri Anwar Ibrahim," katanya.


sah bukan anwar dalam video seks dato trio

Ada bayang ketiga, bukti video itu lakonan- Johari Abdul


KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul berkata, terdapat bayang ketiga dalam rakaman video fitnah yang disebar di laman You Tube dan internet, yang menunjukkan video berkenaan sengaja dirakam.

Menurutnya, salah seorang daripada trio Dato T, Shazryl Eskay Abdullah, yang menayang video itu kepada beberapa wartawan dan beliau sebelum ini, mendakwa video itu dirakam dalam keadaan gelap menggunakan kamera infrared.

“Terdapat tiga bayang yang jelas dalam video berkenaan yang menunjukkan ada cahaya dari arah kamera itu. Ini membuktikan video itu sengaja dirakam dan diketahui individu dalam video berkenaan,” ujarnya ketika ditemui Keadilandaily hari ini.

Johari juga mengulangi bahawa bentuk tubuh badan Anwar sangat berbeza dengan lelaki di dalam video itu seperti perutnya yang lebih buncit dan dadanya (bahagian tetek) yang menggelendur atau berisi.

“Bahagian tetek (dada) Anwar flat, rata. Tidak berisi seperti itu,” ujarnya.

Sementara itu, blogger eyesdot.com mengemukakan beberapa bukti bahawa video itu sengaja dirakam dengan menimbulkan beberapa persoalan termasuk kedudukan meja solek dalam rakaman berkenaan.

“Dalam keadaan bilik hotel yang serba sederhana, dengan hanya menawarkan katil, almari solek dan sebuah almari televisyen, apakah yang boleh dijangka untuk satu lagi almari solek berlaci bersebelahan dengan tv?

“Itu hanyalah sebuah almari tv, bukan almari solek kerana almari solek terletak berhadapan dengan katil,” ujarnya.

Menurutnya, pada saat ke 0.29 hingga 0.32 rakaman video itu, lelaki kedua yang berpakaian penuh dilihat memegang dua alat kawalan jauh.

“Satu untuk video kamera (yang didakwa CCTV) dan satu lagi remote TV. Seolah-olah orang ketiga dalam video tersebut ingin memastikan status video kamera itu dalam keadaan ‘record’,” ujarnya.

Beliau turut mempersoalkan tulisan berbahasa Thailand yang tertera dalam video tersebut setelah dialih bahasa bermaksud nama sebuah jalan di Bangkok, Thailand.

“Phaholyothin Road Bangkok adalah nama jalan di mana terletaknya hotel yang kononnya dikatakan berlaku di sekitar Kuala Lumpur tetapi sebenarnya berlaku di Thailand.

“Terdapat beberapa hotel di Phaholyothin Road Bangkok, dan aktiviti paling digemari sekitar Phaholyothin Road adalah aktiviti pelacuran.

“Justeru itu, masihkah anda percaya aksi ini berlaku di Kuala Lumpur sepertimana didakwa Trio yang dikepalai oleh Rahim Thambi Chik? Masihkah anda percaya dengan Trio pembawa fitnah jahat?,” tulisnya.